Det er alltid moro å gå på topptur uansett hvor man befinner seg. Likevel synes jeg det er litt ekstra stas når det står et utsiktstårn på toppen. Ikke minst i skogen, så du kommer deg over tretoppene og virkelig får nyte den flotte utsikten. Det finnes noen topper i Nordmarka med utsiktstårn, og alle 3 passer utmerket for en dagstur.

Denne bloggposten er blitt oppdatert!

Klikk her for å lese om flere flotte topper med tårn: 5 topper med utsiktstårn i Oslomarka

1. Svarttjernshøgda

Svarttjernhøgda er den høyeste toppen i Nordmarka og Jevnaker kommune med sine 717 moh. Fra toppen av utsiktstårnet har du god utsikt i alle himmelretninger. Vestover mot Jevnaker, østover mot Kolleren og innover mot Bislingflaka, sørover bl.a. mot Pershusfjellet. Svarttjernshøgda er  i tillegg lett tilgjengelig og stien opp er ikke veldig krevende. Dette er en akkurat passe lang dagstur, som også turvante barn ned mot 6 år fint kan bli med på. Det er bålplasser på toppen, så ta gjerne med niste som kan stekes eller kokes på bål.

Hvordan kommer du deg dit: Enkleste veien til Svarttjernshøgda er å kjøre Svenåveien opp til Tverrsjøstallen på Jevnaker. Ta av ved Esso-stasjonen langs E16 på Jevnaker, og så er det ca. 15 min. opp med bil på middels god skogsvei. Bompenger på 60,- kroner betales ved å sende en SMS, enkelt og greit. Informasjonsskilt om bompenger og fiskekort står et kort stykke fra der asfalt går over til grusvei. Nedenfor den store parkeringsplassen på Tverssjøstallen, går du til venstre på grusveien og følger skiltingen til Svarttjernshøgda. Fra grusveien der blåstien starter, og opp bakken til utsiktstårnet, tar det ca. 40 min. for oss som er i middels god turform. Ca. 20 min. ned igjen til grusveien, og derfra på grusvei tilbake til Tverrsjøstallen.

Klikk her for turforslag til Svarttjernshøgda på UT.no.

2. Oppkuven

Fra utsiktstårnet på Oppkuven har du en av de beste utsiktene i hele Nordmarka. På gode dager ser du Norefjell-ryggen, Blefjell og helt til Gaustatoppen i sørvest. Oppkuven er med sine 704 moh. den høyeste toppen på Krokskogen, og ligger helt nord i Oppkuven-Smeddalen naturreservat. Turen til toppen sørfra tar deg rett gjennom naturreservatet og den flotte skogen i dette området. Oppkuven er perfekt for en helgetur i villmarka, hvor man f.eks. også kan prøve fisket i Store Oppkuvvann. Oppkuven er et populært topptur-sted så det er godt med bålplasser og også plass til et ikke alt for stort telt ved utsiktstårnet. Turen opp passer for øvrig fint for turvante barn ned mot 12 år.

Hvordan kommer du deg dit: Du kommer deg til Oppkuven både fra Sørkedalen i sør og fra Damtjern via Heggelia på Ringerike til nordvest. Avstanden er ca. 10 km én vei, enten du kommer sørfra eller nordfra. Starter du turen i Sørkedalen, kan du ta buss 41 fra Røa T-banestasjon til holdplassen Sandbråten som er nest siste holdeplass på ruta. Herfra følger du grusvei opp forbi Lysedammene og den ubetjenente DNT-hytta Smedmyrkoia. Et kort stykke etter Smedmyrkoia skifter det over til blåsti. Det tar ca. 3 timer hver vei med middels god turform.

Klikk her for turforslag til Oppkuven på UT.no.

3. Kjerkeberget

Det er strengt tatt ikke et tårn som står på Kjerkeberget, men en gammel brannvakthytte. Plattformen rundt hytta gjør likevel samme nytten, og gir en flott utsikt mot sørover mot Sandungen og Hakkloa, og åsene østover mot Hakadal. Mot nordøst ser du innover mot eventyrskogen rundt og bak Revshammaren. Kjerkeberget er for øvrig den høyeste toppen i Oslo. Bare halvparten av stien opp til Kjerkeberget fra Sandungen er blåmerket, men stien er godt synlig og lett å følge hele veien opp hvis man tar seg litt god tid. Den er heller ikke særlig krevende, selv om den tar deg opp over 150 høydemeter. Selve blåstien passer helt fint for turvante barn ned mot 8-9 år.

Har dere tid på slutten av dagen anbefaler jeg også en avstikker til Kvernhusfossen som ligger i kort avstand fra Sandungen gård rett ved blåstien opp mot Katnosdammen. Gå et kort stykke opp grusveien i retning Katnosdammen, så ser du stien ta av fra grusveien på høyre side.

Hvordan kommer du deg dit: Blåstien opp til Kjerkeberget starter ved Sandungen, og det er flere alternativer for å komme seg dit. Fra øst kan du starte turen på sykkel fra Stryken, alternativt fra Elnes eller Hakadal. Fra sør kan du sykle fra Sørkedalen skole gjennom Langlidalen og langs Langlivatnet. Fra vest kan du f.eks. starte med en lengre sykkeltur fra Damtjern på Ringerike.

Har du hele dagen og tar turen fra Oslo, så er det også mulig å gå grusvei og blåstier via Kikutstua, over Kikuttoppen og til Sandungen gård. Du kan da f.eks. starte fra Sørkedalen skole eller Frognerseteren, og avslutte turen på Frognerseteren, Sognsvann eller Sørkedalen skole. Det er litt over 20 km hver vei i kupert terreng, noen kilometer lenger dersom du avslutter på Sognsvann.

Klikk her for turforslag til Kjerkeberget på UT.no.

Husk forresten alltid både kart og kompass når du er ute i skogen. Husk også det generelle bålforbudet som gjelder fra 15. april til 15. september. Klikk her for å lese mer om hvordan du kan tenne bål på en trygg måte.