Utsikten fra Kikut med grefsenkollen i bakgrunnen - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka

10 topper med fantastisk utsikt i Nordmarka

Nordmarka er heldigvis stor nok til at alle kan finne sin favoritt blant de mange flotte turmulighetene den byr på. Det er mange topper og utsiktspunkt som gir fantastisk utsikt i Nordmarka. Disse 10 turtipsene er utsiktstopper spredt rundt i hele Nordmarka. De er alle relativt lett tilgjengelige. De har fantastisk utsikt fra toppen. De er alle fine dagsturer eller overnattingsturer.

Det jeg like aller best med disse 10 turtipsene er likevel at de kan kombineres med flere aktiviteter. Hva med overnatting på Kikutstua, kanotur på Bjørnsjøen og topptur til Kikuttoppen? Eller overnattingstur til Tømte-hyttene og tur til Mellomkollen eller Gaupekollen? Eller hvorfor ikke ta med barna og spise kveldsmaten ute på Slagene ved Frognerseteren? Mulighetene er mange. God tur!

Flere gode turtips i Oslomarka:
Ta turen til et tårn! 7 topper med utsiktstårn i Oslomarka
Ta bussen eller t-banen: Slik reiser du kollektivt til Nordmarka

1. Kikut

Kikut fortjener å bli kalt Dronninga i Nordmarka. Sentralt plassert i Nordmarka vokter den over Bjørnsjøen, og ved dens fot ligger Kikuthytta. Et travelt knutepunkt i helgene i Nordmarka, men de færreste tar den korte turen opp til toppen av selve Kikut. Det burde flere gjøre, for det er en trivelig topp å slappe av på og nyte utsikten over Nordmarkas skogkledte åser. Herfra ser du Varingskollen i Nittedal, litt av tårnet på Røverkollen, og ikke minst brer Bjørnsjøen, Kobberhaugene og andre kjente åser i sørlige Nordmarka seg ut foran deg. Grefsenkollen er tydelig i det fjerne, og ser du nøye etter kan du skimte overrennet på den store hoppbakken i Linderudkollen. Bakenfor der igjen skimter du golfballen på Haukåsen og Østmarka som tegner en silhuett mot himmelen. Til høyre for Tryvannstårnet, altså nesten rett sør, har du til og med litt fjordgløtt.

Det er to blåmerkede stier opp til toppen som ligger på 612 moh. En sti går øst for Kikutstua, og dette er den bratteste og mest krevende av de to. Stien som ligger vest for Kikutstua går i jevn motbakke med moderat stigning hele veien opp, og er enklere. Turen opp tar 30-40 minutter avhengig av tempo og dagsform for begge alternativene.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 7 år.
Overnatting: Muligheter for overnatting i telt, men begrensede muligheter for hengekøye.

Slik kommer du deg dit: Skal du opp hit i løpet av en ettermiddag anbefaler jeg at du tar sykkelen fatt. Gåturen inn fra Frognerseteren via Kobberhaughytta eller fra Sørkedalen Skole er i overkant av 2 timer, mens du kan komme frem på under en time med sykkel fra Sørkedalen Skole. Mange tar også den litt lengre turen inn via Skjærsjøen og Bjørnholt, enten fra Sognsvann eller Hammeren i Maridalen. Den østlige stien opp starter rolig i lett stigning over hogstfelt. Den fortsetter deretter inn i spennende, lett kupert skogsterreng, og det er fort gjort å glemme å konsentrere seg om stien. Det blir stadig litt brattere hele veien oppover, helt til du kommer til et parti som er svært bratt. Her er det er satt opp tau som du kan bruke til å trekke deg oppover de verste kneikene.

Når dette er unnagjort flater det ut litt opp mot toppen, men fortsatt i jevn motbakke. Stien på vestsiden av Kikutstua går i starten i samme trasé som skiløypa. Det går i jevn motbakke med lette til moderate stigninger hele veien opp. Etter noen hundre meter tar stien av fra skiløypa og går mer direkte oppover mot toppen. Stien krysser skiløypa flere ganger på vei oppover, så husk å følge med på blåmerkingen. Denne stien blir ikke direkte bratt og det er mulig å holde et jevnere tempo hele veien.

Utsikt fra Kobberhaugene mot Bærumsmarka - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Utsikten fra Kobberhaugen Øst med Bærumsmarka i horisonten.

2. Kobberhaugene Øst

Kobberhaugene ligger midt i det sørlige, sentrale Nordmarka. Det er to toppunkt på Kobberhaugene som begge to er flotte turmål. Utsikten er likevel best på den laveste av toppene, som ligger mot øst. Herfra ser du sørover mot Tryvannstårnet og mot sørvest ligger et flettverk av åstopper som går langt innover Bærumsmarka og mot Vestmarka. Se om ikke du finner de karakteristiske Kolsåstoppene!

Kobberhaugene er typiske furukoller, som betyr at det er åpent og god plass på begge toppene. Ved foten av haugene ligger Kobberhaugtjernet det populære turmålet, og Turistforeningens storstue, Kobberhaughytta. Området rundt Kobberhaughytta og Kobberhaugene er et villmarkseldorado for barn, og et godt tips til en villmarkshelg sammen med de små. Det går grusvei helt inn til Kobberhaughytta fra Sørkedalen skole.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 6-7 år.
Overnatting: God plass til telt på begge toppene, men best mulighet for hengekøye på den østlige toppen (laveste).

Slik kommer du deg dit: Du kan starte turen på alle de tre populære utfartsstedene i denne delen av Nordmarka. Fra Sognsvann kan du gå på grusvei eller blåmerket sti via Ullevålseter til Blankvannsbråtan, og videre derfra på tydelig blåmerket sti til Kobberhaughytta. Denne turen er i underkant av 12 kilometer. Fra Frognerseteren kan du gå på grusvei via Nordmarkskapellet til Blankvannsbråtan, og derfra på blåmerket sti til Kobberhaughytta. Dette vil være en lengre tur enn å gå strake veien på blåmerket sti til Kobberhaughytta via Blankvannsbråtan.

På blåmerket sti hele veien er det ca. 8 kilometer å gå til Kobberhaughytta. Korteste vei opp til Kobberhaughytta og derfra videre til toppen, er på grusvei fra Sørkedalen skole. Herfra er det ca. 5 kilometer på god grusvei til Kobberhaughytta. Fra Kobberhaughytta er det to veier opp til toppen av Kobberhaugene. Den bratteste, men fineste, går rundt Kobberhaugtjernet på vestsiden og opp svabergene til toppen. Stien går på fjell og gjennom åpen furudominert skog, som gir god utsikt på veien oppover. Den andre stien opp går på østsiden av vannet og tar deg til den østligste av de to toppene. Den blåmerkede stien går gjennom flott skog i jevn stigning og flere flate partier. Opp til selve toppen er det en bratt men lett fremkommelig kneik. Begge stiene er godt merket og tydelig.

Utsikten fra Gaupekollen mot Oslo sentrum og Oslofjorden - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Utsikten fra Gaupekollen mot Maridalsvannet, Grefsenkollen og med Oslo sentrum og Oslofjorden i bakgrunnen.

3. Gaupekollen

Jeg liker å kalle Gaupekollen for Nordmarkas dårligst bevarte hemmelighet. De som vet å finne frem, er overstadig begeistret for utsikten. Mange vil si at Gaupekollen har den fineste utsikten i Nordmarka. Og utsikten er blendende. Her ligger Maridalen for dine føtter, og ligger langstrakt mellom skogkledte åser med Lillomarka på den ene siden og Nordmarka på den andre. Skar leir er synlig som en liten flekk mellom grantrærne, kulturlandskapet bølger sørover forbi Dausjøen mot Maridalsvannet. Her reiser Grefsenkollen seg på venstre side av vannet, men holder du blikket rett frem ser du Oslo sentrum tydelig. Bakenfor der ligger fjorden med øyene og Nesoddtangen.

Det er ikke merket sti opp til Gaupekollen, men det er ofte fullt med mennesker når det godt vær og skyfritt. Når det har vært tåke og surt, har jeg alltid hatt den manglende utsikten for meg selv. Utsiktspunktet på Gaupekollen ligger helt sør på kollen, på en liten bergknaus som stuper ut over skogen rundt. Det er god plass til å slappe av, spise litt mat og nyte utsikten.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 8-9 år. Det er ikke plass til å løpe rundt på utsiktspunktet, så denne toppen passer best for de litt større barna.
Overnatting: Dårlig plass til både telt og hengekøye. Anbefaler overnatting rett på bakken under åpen himmel.

Slik kommer du deg dit: Lettest å finne frem er det når du starter turen fra utfartsparkeringen på Mobekken. Hit kommer du også med buss, Linje 51 Maridalen. Gå av på holdeplassen Sandermosveien, og fortsett rett frem på veien med samme navn. Først flatt forbi jordene, og deretter opp og over en liten kolle. I bunn av bakken på andre siden går du over en bro, og parkeringsplassen ligger 10-20 meter etter denne på venstre side. Det tar ca. 10 minutter å gå fra bussholdeplassen til Mobekken P. Herfra skal du følge blåmerket sti på grusvei et godt stykke. Stien starter helt nederst på parkeringsplassen ved en bom. Gå forbi denne og fortsett på grusveien, over en bro og videre rett frem. Det er flatt i starten, deretter en kort motbakke før det flater ut før du kommer til en lang og jevn stigning.

Etter ca. 1,5 kilometer kommer du til et stikryss, her følger du skiltene videre oppover bakken mot høyre. Etter et stykke kommer du først til en høyresving, deretter en venstresving før det flater ut. På høyre side ser du en sittebenk og nesten tvers over denne på venstre side står det et informasjonsskilt fra Oslo kommune. Stien opp til Gaupekollen starter på venstre side og går inn bak dette skiltet. Stien går opp en steinete, kort bakke mot høyre før den svinger skarpt mot venstre og fortsetter rett frem i lett til moderat stigning. Etter et stykke passerer du skiltet som markerer grensen til naturreservatet. Fortsett videre i motbakke til du kommer til en tydelig, bred sti som går både opp og ned bakken. Fortsett inn på denne gamle hesteveien mot venstre og videre oppover bakken i moderat stigning.

Denne hesteveien skal du følge et godt stykke, og den veksler mellom moderat til bratt stigning. Den er tydelig og lett å følge hele veien, og går etter hvert over igjen til skogssti. Stien fortsetter relativt rett frem i nord-nordvestlig retning og med flere partier med god utsikt på din venstre side. Stien flater ut gjennom relativt åpen granskog før du kommer til en bråbratt kneik hvor man blant annet må over en rotvelt. På toppen av denne, før det går nedover igjen, ser du en sti ut til venstre. Denne tar deg ut på utsiktspunktet på Gaupekollen. Det er rett i overkant av 3 kilometer til toppen fra Mobekken P og tar i underkant av 50 minutter opp i jevnt, rolig tempo uten stopp.

Utsikt mot Øyungen fra Øyungskollen - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Utsikten over Øyungen fra Øyungskollen.

4. Øyungskollen

Det er vanskelig å unngå å legge merke til Øyungskollen når du er på tur ved Øyungsdammen. Kollen reiser seg steilt over deg, og trærne klamrer seg fast til fjellskrentene mot toppen. Øyungskollen er et godt brukt og sjarmerende utsiktspunkt. Øyungen og Øyungsdammen ligger rett under deg og på andre siden løfter Stutehaugen seg. Denne åsen som for øvrig gjemmer flotte Fagervannet.

Det er flere store og små utsiktspunkt langs toppen av Øyungskollen, noen av dem passer best med hengekøye og andre er store nok for telt. Hvis du vil overnatte altså. Kollen er nemlig også et godt turmål for dagsturer, for eksempel på en lørdag eller søndag med fint vær. Om høsten er det fint å sitte her med et lite bål mens man nyter utsikten og fargene i skogen.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 6-7 år. Det er ikke så mye plass til å løpe rundt, og med de stupbratte fjellsidene skal man være forsiktig. Toppen anbefales derfor ikke for de mindre barna.
Overnatting: Flere muligheter både for telt og hengekøye.

Slik kommer du deg dit: det beste startstedet er fra parkeringsplassen på Skar i Maridalen. Dit kommer du enten med bil, eller med buss Linje 51 Maridalen. Fra bussholdeplassen krysser du parkeringsplassen mot øst, dvs. på andre siden av bussen når du går av. I enden står det en skiltpost hvor det starter en blåmerket sti til Øyungsdammen. Følg stien ned en kort bakke til grusvei, og ta til venstre på grusveien. Etter et kort stykke kommer du til en bro og deretter tar du igjen mot venstre og forbi en bom. Du er nå inne på grusveien som går helt opp til Øyungen.

Ca. 500 meter før du kommer til demningen ser du en umerket sti inn i skogen til høyre. Stien er markert med en diskret plassert «varde» av småsteiner, og det er lett å gå forbi. Kommer du til en grunnmur etter en bygning på venstre side av grusveien, har du gått for langt. Stien starter relativt flatt, før den fortsetter i lett stigning. Etter 200 meter kommer du til et skilt som markerer grensen for naturreservatet. Stien går nå i jevn motbakke og etter nye 200 meter åpner skogen seg opp og du ser Øyungen på venstre side.

Stien går jevnt oppover i moderat stigning langs kanten av åsen, og du har hele veien litt utsikt mellom trærne. Skogen blir mer sparsommelig og du går ofte bare på svaberg. Etter et stykke flater det ut, før den siste bratte bakken mot toppen og de første gode utsiktspunktene. Herfra er det bare å holde seg langs kanten og finne et passende sted å sitte. Det er ca. 900 meter fra grusveien til toppen, og litt over 3 kilometer fra Skar.

Utsikten fra Veslekollen over Nittedal og Romeriksåsene - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
En fin høstdag på Veslekollen. Utsikt mot sørøst, over Nittedal. Romeriksåsene i bakgrunnen og Øyeren i horisonten.

5. Veslekollen

En kort gåtur fra toppen av Varingskollen i Nordmarka ligger Veslekollen. Vil du har flott og vid utsikt er det ikke tvil om at Veslekollen er den flotteste toppen av de to. Her vasser du gjennom røsslyngen og over sva som er flotte steder å slå seg ned og nye utsikten. At det er en populær topp vitner alle bålplassene om, men husk det generelle bålforbudet som gjelder mellom 15. april og 15. september. Det er god plass på denne langstrakte toppen, som det ofte er på furudominerte topper i Nordmarka.

Fra Veslekollen har du flott 180-graders utsikt østover. Her ser du tvers over Romeriksåsene til kulturlandskapet på Gjerdrum på andre siden. Sørøstover legger du raskt merke til masta på Røverkollen og i det fjerne kan du skimte Øyeren. For dine føtter strekker dalen seg lang og smal med sitt flotte kulturlandskap. Veslekollen er et utmerket turmål både på hverdager og i helgene og kan lett kombineres med en tur innom Varingskollen.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5-6 år.
Overnatting: Muligheter for telt, men begrensede muligheter for hengekøye.

Slik kommer du deg dit: Veslekollen kan nås på blåmerkede stier både fra Åneby, Rotnes og parkeringsplassen ved Varingskollen alpinsenter. Kortest vei er det fra Åneby togstasjon. Her passerer du under en liten undergang helt sør (retning Oslo) på stasjonen, hvor den blåmerkede stien starter og som er skiltet hele veien mot Varingskollen. Etter undergangen følger stien toglinja et kort stykke før den svinger inn og oppover i skogen. Først i en slak stigning før den flater ut langs en bekk. Stien tar etter et kort stykke skarpt til høyre opp en bratt kneik før det fortsetter i normalt kupert skogsterreng. Etter et godt stykke kommer du til grusvei.

Følg blåsti til høyre og inn i skogen et lite stykke før du kommer til en skogsvei. Ta inn på denne mot høyre og fortsett rett frem og opp en slak stigning. Den siste kilometeren fortsetter med slake til moderate stigninger med enkelte brattere partier. Når du nærmer deg toppen flater det ut og du kan se telemasta på toppen av Varingskollen. Etter et kort stykke ser du skilt som viser vei til Veslekollen inn til høyre. Det tar 5-10 minutter å gå herfra til toppen av Varingskollen, kortere dersom du går ned fra Varingskollen. Fra Åneby stasjon tar det i underkant av 50 minutter å gå opp til Veslekollen. Startpunktene i Åneby, på Rotnes og ved Varingskollen alpinsenter kan alle nås med tog. Nærmeste bussholdeplasser er Nyveien og Tajeet på Rotnes, Åneby og Åneby stasjon i Åneby og Varingskollen ved alpinsenteret. Best parkeringsplass er det ved Varingskollen alpinsenter og ved bommen i Tumyrveien inn til Holnippeldammen på Rotnes.

Utsikt fra Kollern mot Pershusfjellet - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Utsikten fra Kollern. Midt i bildet strekker Pershusfjellet seg langs Skarvvannet og Pershusvatnet. I bakgrunnen kan du skimte både Ringkollen og Gyrihaugen.

6. Kollern

Kollern er en av de mange trivelige toppene i Nordmarka. Trivelig fordi den er lett tilgjengelig på fine blåmerka stier, det er romslig og luftig på toppen og det er nok av plass til å slappe av og spise litt mat. Flere bålplasser vitner om at dette er en populær topp hvor du kan sitte utover kvelden med hyggelig bålkos. Utenom perioden med bålforbud selvfølgelig.

Utsikten er flott og vidstrakt. Herfra ser du sør og vestover, over skogkledte Nordmarka-åser og innover mot Krokskogen. Den karakteristiske profilen til Gyrihaugen er lett synlig, det samme er Ringkollen som er en av de høyeste toppene i Oslomarka. Mot sørvest ser du også ryggen til Pershusfjellet som stuper brått ned i Pershusvannet. På veldig klare dager er også Blefjell i Telemark tydelig i horisonten.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 6-7 år.
Overnatting: Plass til telt og muligheter for hengekøye.

Slik kommer du deg dit: Det er flere måter å komme seg til Kollern på. Er du avhengig av kollektivtransport, kan du ta Gjøviksbanen til Grua. Derfra går du opp til parkeringsplassen ved Mylladammen, og videre på blåmerket sti mot Ålsjøsetra og derfra til Kollern. Dette er den lengste turen, men kanskje også den fineste. Blåstein starter på andre siden av elva, så du må over dammen og videre inn på grusvei til parkeringsplassen ved klubbhuset. Innerst på parkeringsplassen starter den blåmerkede stien.

Du kan også gå inn fra vest ved å parkere på den store parkeringsplassen på Tverrsjøstallen. Herfra starter du på grusvei langs Tverrsjøen på oversiden (nord-nordøst). Fortsett på grusvei et godt stykke til du kommer til en snuplass og her holder du til høyre på grusvei. Etter et stykke kommer du til veien opp til Roensætra som er stengt med bom. Rett på andre siden av veien starter den blåmerka stien opp til Kollern. Den går i vekselvist flatt, lettkupert terreng og i jevne, moderate stigninger. Det er en kort, bratt kneik akkurat det siste stykket til toppen.

Utsikten fra Vettakollen over Oslo og Oslofjorden - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Kveldsutsikt fra Vettakollen over Oslo og Oslofjorden.

7. Vettakollen

Vettakollen er den perfekte toppen for en hyggelig nærtur om du bor i de vestlige delene av Oslo. Sammen med Grefsenkollen, har Vettakollen sannsynligvis den beste og fineste utsikten over Oslo. Det er derfor ikke overraskende at det også er et populært turmål, med lav terskel. På toppen treffer du folk på luftetur med hunden, sporty joggere som har tatt turen fra Sognsvann, blide turgåere med planer om å overnatte i hengekøye, eller markatravere som avslutter turen med flott utsikt etter en tur innover i marka.

Utsikten fra Vettakollen er vid og langstrakt. Og en av de de beste utsiktene i Oslo. På den østlige siden har du Linderudkollen og Grefsenkollen, mens du til vest ser rett ned på Holmenkollen og Midtstubakken. Mellom disse to ytterpunktene brer Oslo og Oslofjorden seg utover i et strålende panorama. Rett fremfor deg har du Bygdøy og Nesoddtangen, Oslo sentrum er lett synlig med øyene duppende i fjorden og bebyggelsen langsetter fjorden mot Bærum og Asker. Toppen er romslig til å være en fjellknaus, med god plass til å strekke beina mens du nyter utsikten.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5-6 år. Vær likevel oppmerksom på at det ikke er særlig plass til å løpe rundt på toppen, så turen passer nok best for de litt eldre barna.
Overnatting: Flere muligheter for både telt og hengekøye.

Slik kommer du deg dit: Raskeste veien opp er å ta t-banen mot Frognerseteren og gå av på Vettakollen stasjon. Kommer du fra sentrum, går du til venstre ut av stasjonsområdet og følger bakken opp Huldreveien ca. 100 meter. Da tar du til høyre inn Gulleråsveien, og etter knappe 30 meter svinger du til venstre inn på Bånntjernveien. Her følger du bakken oppover først på asfalt deretter på sti, til du kommer til grusveien som går mot Sognsvann. Gå til venstre mot skiltposten på toppen av bakken. Fra denne tar du av til venstre fra grusveien og følger den tydelig blåmerkede stien opp til toppen. Det siste stykket opp er til dels bratt.

Få med deg toppene med den beste utsikten: 7 topper med panoramautsikt i Oslomarka

8. Slagene ved Frognerseteren

Slagene er et fint utsiktspunkt de fleste passerer umerket på sin vei fra Frognerseteren til turmål lenger inn i Nordmarka. Det er det egentlig ingen grunn til. Det er et fredelig utsiktspunkt med fin utsikt og god plass til en matbit og røverhistorier i hyggelig lag. Utsikten er nok best mot de omkringliggende grankledte åsene, men litt fjordgløtt har du sørover mot Oslo, Lindøya, Gressholmen, Nesodden og Oslofjorden. Det er rett under 1 kilometer til utsiktspunktet fra Frognerseteren, noe som gjør den perfekt til turer med mindre barn eller til rolige ettermiddagsturer.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 4-5 år.
Overnatting: Telt anbefales ikke, men noen muligheter for hengekøye.

Slik kommer du deg dit: Slagene ligger rundt 1 kilometer på lett grusvei og sti fra Frognerseteren. Vi starter rett utenfor Frognerseteren restaurant og går til venstre inn på nedsiden av restauranten. Fortsetter videre forbi barnehagen og holder mot venstre opp til Sporten og forbi statuen av Johan Grøttumsbråten. Vi spaserer tvers over parkeringsplassen til grusveien med bom. Her fortsetter vi på grusveien rett frem i overkant av 200 meter, til vi kommer til et skilt på venstre side som viser vei til Frønsvollen på blåmerket sti. Vi tar til høyre og inn på stien og fortsetter ned en bakke et godt stykke. I bunn av bakken er det en liten dump opp til tydelig skitrasé hvor vi tar til venstre og opp en lett bakke. Vi har nå utsiktspunktet på vår høyre side, så når vi kommer på toppen av bakken tar vi inn til høyre og fortsetter rundt 10-15 meter ut mot utsiktspunktet. Det tar ca. 15 minutter å gå fra Frognerseteren restaurant.

Utsiktstårnet på Svarttjernshøgda - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Utsiktstårnet på Sverttjernshøgda, den høyeste toppen i Oslomarka og Nordmarka.

9. Svarttjernshøgda

Svarttjernshøgda er den høyeste toppen i Oslomarka med sine 717 moh. Her står også ett av fem utsiktstårn i Oslomarka, som hever deg akkurat opp til toppene av grantrærne rundt deg. Fra toppen av utsiktstårnet har du god utsikt i alle himmelretninger. Vestover mot Jevnaker, østover mot Kollern og innover Bislingflaka, sørover bl.a. mot Pershusfjellet. Selv om du ikke kommer høyere noe annet sted i Nordmarka, er Svarttjernshøgda lett tilgjengelig.

Den blåmerkede stien opp er ikke veldig krevende, men går i lett til moderat jevn stigning hele veien. Det gjør Svarttjernshøgda til et akkurat passe turmål for rolige dagsturer, eller kanskje en spontan ettermiddagstur, som også turvante barn fint kan bli med på. Det er bålplasser på toppen, så ta gjerne med niste som kan stekes eller kokes på bål (når det ikke er bålforbud, naturligvis).

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 6-7 år.
Overnatting: Begrenset med teltplass men muligheter for hengekøye.

Slik kommer du deg dit: Enkleste veien til Svarttjernshøgda er å kjøre Svenåveien opp til Tverrsjøstallen på Jevnaker. Ta av ved Esso-stasjonen langs E16 på Jevnaker, og så er det ca. 15 min. opp med bil på middels god skogsvei. Bompenger på 60,- kroner betales ved å sende en SMS, enkelt og greit. Informasjonsskilt om bompenger og fiskekort står et kort stykke fra der asfalt går over til grusvei. Nedenfor den store parkeringsplassen på Tverrsjøstallen, går du til venstre på grusveien og følger skiltingen til Svarttjernshøgda. Fra grusveien der den blåmerkede stien starter, og opp bakken til utsiktstårnet, tar det ca. 40 min. for oss som er i middels god turform. Ca. 20 min. ned igjen til grusveien, og derfra på grusvei tilbake til Tverrsjøstallen.

10. Mellomkollen

Det er en trivelig og ikke alt for vanskelig tur opp til det høyeste punktet blant Maridalskollene i Maridalen. Her får du skogsfølelsen mens du går på bred kløvvei og ofte romslige stier. Og ikke minst gleden av flott utsikt når du står på utsiktspunktet på toppen. Mellom tretoppene ser du Maridalsvannet og videre sørover i retning i sentrum, rett ovenfor deg mot øst ser du telemasten på Røverkollen, og mot nordøst ser du Romeriksåsene i det fjerne. Og kanskje et og annet fly på vei inn for landing på Gardermoen. Selve utsiktspunktet er en steinknaus, så det er begrenset med plass her. Det er likevel god plass til å strekke beina mens du nyter utsikten, og flere bålplasser vitner om at Mellomkollen er et populært turmål. Vær oppmerksom på at stien opp hit som hovedregel er sølete og våt etter regnvær, så ta gjerne på gummistøvler.

Barn: Passer fint for turvante barn ned mot 7 år.
Overnatting: Plass til et lite telt, og noen muligheter for hengekøye.

Slik kommer du deg dit: Det er blåmerket sti gjennom Mellomkollen naturreservat og opp til toppen fra utfartsparkeringen ved Mobekken og fra bussholdeplassen Øvre Vaggestein. Du kan ta buss linje 51 Maridalen til begge startstedene. Finest turalternativ er fra Øvre Vaggestein. Når du går av bussen går du rett inn på grusvei hvor den blåmerkede stien starter. Følg grusveien over gårdstun og videre et stykke til du kommer til en såkalt kløvvei. Den er bred og tydelig og laget for det meste av stein. Denne går videre innover i skogen i ca. 1 kilometer i lett og moderat stigning, før den flater ut og du får Hansakollen på din høyre side.

Du kommer da til første stikryss, hvor du tar stien merket mot høyre, retning Mellomkollen. Her er det et kort stykke ned i en dal, før vi starter oppstigningen mot Mellomkollen for alvor. Stien går i moderat stigning langs åssiden, før du kommer til andre stikryss. Ta her til venstre, og fortsett i retning av Mellomkollen. Stien fortsetter oppover med moderat stigning, men blir etter noen hundre meter mer kupert med vekselsvis stigninger og flate partier. Etter litt over 3 kilometer ser du en minnetavle etter Bernhard Herre på stiens venstre side.

Fra Minnetavlen er det i underkant av 1 kilometer til toppen av Mellomkollen i lett kupert terreng, på sti som er godt synlig i terrenget. En siste, kort bratt kneik, tar deg opp til toppen og skiltposten som peker vei til utsiktspunktet som er målet for turen. Tilbaketuren til Øvre Vaggestein og Skar bør du ta via Tømte og de såkalte Tømtekleivene. Turen opp fra Øvre Vaggestein tar rundt 1 time med middels god turform, mens det går litt raskere tilbake igjen. Kjører du bil kan du parkere ved Skar, og gå 500 meter tilbake på veien til bussholdeplassen Øvre Vaggestein.

HER ER FLERE TURTIPS:

Se spesielle steder i Oslomarka: 7 steder til du må oppleve i Oslomarka

Dra på telttur med barna: 7 tips til teltturer med barn i Oslomarka

Hyttetur med barna i Oslomarka: 5 tips til helgeturer med barn i Oslomarka

8 thoughts on “10 topper med fantastisk utsikt i Nordmarka

    1. Hei, det er rundt 5 km å få fra Mylladammen via Ålsjøsætra til Kollern. I gåtid på barmark er det rett i overkant av 1 time (avhengig av tempo naturligvis). Men relativt lettgått terreng egentlig 🙂

Leave a Reply

Discover more from Fantastiske Marka

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading