Utsikten mellom trærne mot Steinsfjorden og Finnemarka fra Tiurtoppen - Oslomarka - Krokskogen - Fantastiske marka

10 supre hengekøyeturer med utsikt i Oslomarka

Hengekøyeturer er blitt populært over hele landet, og mange har naturligvis lyst til å prøve seg på hengekøyetur i marka. Det mangler ikke på fine hengekøyeplasser i Oslomarka, enten du vil overnatte eller bare slappe av en dag. For du trenger ikke å overnatte, det er nemlig like deilig å bare henge og dingle mellom to trær og ta livet med ro noen timer.

Hvis du liker fantastisk utsikt, og det gjør jo de fleste, så er det mange fine hengekøyetopper rundt om i Oslomarka. Så her er 10 tips til supre hengekøyeturer med strålende utsikt i marka.

Flere turtips: 7 hengekøyeturer i Lillomarka

Utsikt over Oslofjorden og Bærum fra Søndre Kolsåstoppen - Oslomarka - Bærumsmarka - Fantastiske marka

1. Søndre Kolsåstoppen (Bærumsmarka)

Langs stupet på Søndre Kolsåstoppen har du helt fantastisk utsikt. Herfra kan du se nedover Oslofjorden nesten til Drøbak eller langt innover Groruddalen mot nord. Under deg ligger Vøyenenga, Sandvika, Fornebu og øyene i Asker som dupper i Oslofjorden med Nesodden som bakteppe. Hit kommer det mange for å nyte utsikten, men Søndre Kolsåstoppen er også perfekt for hengekøyeturer. Selv om du ikke bor i området er Søndre Kolsåstoppen ganske lett tilgjengelig, så det er enkelt å komme seg opp hit på et tureventyr med overnatting i hengekøye. Det er mye plass på toppen, med mange alternativer for å henge opp hengekøya.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 6-7 år. Vær oppmerksom på at utsiktspunktet ligger ved et stup, så sørg for å holde øye med barna.
Overnatting: Mange plasser for hengekøyer, men også plass til telt.

Slik kommer du deg dit: De fleste starter turen til Søndre Kolsåstoppen enten fra Hauger T-banestasjon eller fra utfartsparkeringen ved Stein gård. Det går buss både til Hauger T og til utfartsparkeringen. Den korteste og bratteste turen starter ved Hauger T. Så fort du er på toppen av trappene ut av stasjonsområdet og ser deg til venstre, kneiser Søndre Kolsåstoppen rett mot deg. Gå i retning Søndre Kolsåstoppen, opp Høgåsveien, og ta første vei til høyre. Følg Kløftaveien er lite stykke og ta til venstre når du kommer til Toppåsveien. Følg Toppåsveien oppover og frem til blindvei inn mot skogen, hvor du ser en bom. Gå forbi bommen og inn på skogsvei. Få meter fra bommen ser du skiltet som viser vei til toppen på venstre side. Blåstien er stedvis svært dårlig merket opp mot toppen, men det er mulig å skimte litt blåmaling hvis du følger godt med. Fra utfartsparkeringen på Stein gård følger du grusstien i den nordlige enden av parkeringsplassen. Herfra er det skiltet hele veien til Søndre Kolsåstoppen. Fra Hauger T er det rundt 1,8 kilometer og fra Stein gård er det rundt 3,3 kilometer til utsiktspunktet.

Utsikt mot Øyungen fra Øyungskollen - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka

2. Øyungskollen (Nordmarka)

Det er vanskelig å unngå å legge merke til Øyungskollen når du er på tur ved Øyungen i Nordmarka. Kollen reiser seg steilt over deg når du står ved demningen, med trær som så vidt klarer å klamre seg fast til fjellskrentene mot toppen. Selv om de fleste legger turen til Øyungen, er Øyungskollen et godt brukt og sjarmerende utsiktspunkt. Fra kollen ligger Øyungen under deg som et speil og på andre siden er Stutehaugen og Båhushøgda kledt i grantrær fra topp til tå. Kikut og andre kjente åser og koller i Nordmarka kan du se langt der bak i horisonten. Hengekøyeturer til Øyungskollen krever litt mer planlegging enn hengekøyeturer til for eksempel Vettakollen eller Søndre Kolsåstoppen, men det er likevel en lett tilgjengelig og morsom topp uavhengig om du har mye eller lite erfaring. Det er flere store og små utsiktspunkt langs toppen av Øyungskollen, noen av dem passer best med hengekøye og andre er store nok for telt. Hvis du vil overnatte altså. Kollen er nemlig også et godt turmål for dagsturer, for eksempel på en lørdag eller søndag med fint vær.

Les turbeskrivelse og se kart på UT.no: Utsiktstur til Øyungskollen i Nordmarka

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 6-7 år. Det er ikke så mye plass til å løpe rundt, og med de stupbratte fjellsidene må man hele tiden passe på dersom det er barn med på turen.
Overnatting: Flere muligheter både for telt og hengekøye.

Slik kommer du deg dit: Det beste startstedet er fra parkeringsplassen på Skar i Maridalen. Dit kommer du enten med bil, eller med buss Linje 51 Maridalen. Fra bussholdeplassen krysser du parkeringsplassen mot øst, dvs. på andre siden av bussen når du går av. I enden står det en skiltpost hvor det starter en blåmerket sti til Øyungsdammen. Følg stien ned en kort bakke til grusvei, og ta til venstre på grusveien. Etter et kort stykke kommer du til en bro og deretter tar du igjen mot venstre og forbi en bom. Du er nå inne på grusveien som går helt opp til Øyungen. Ca. 500 meter før du kommer til demningen ser du en umerket sti inn i skogen til høyre. Stien er markert med en diskret plassert «varde» av småsteiner, og det er lett å gå forbi. Kommer du til en grunnmur etter en bygning på venstre side av grusveien, har du gått for langt. Stien starter relativt flatt, før den fortsetter i lett stigning. Etter 200 meter kommer du til et skilt som markerer grensen for naturreservatet. Stien går nå i jevn motbakke og etter nye 200 meter åpner skogen seg opp og du ser Øyungen på venstre side. Stien går jevnt oppover i moderat stigning langs kanten av åsen, og du har hele veien litt utsikt mellom trærne. Skogen blir mer sparsommelig og du går ofte bare på svaberg. Etter et stykke flater det ut, før den siste bratte bakken mot toppen og de første gode utsiktspunktene. Herfra er det bare å holde seg langs kanten og finne et passende sted å sitte. Det er ca. 900 meter fra grusveien til toppen, og litt over 3 kilometer fra Skar.

3. Vettakollen (Nordmarka)

Vettakollen har en av de fineste utsiktene i Nordmarka, og er perfekt for bynære hengekøyeturer i marka. Det er ikke så rart dette er et populært turmål. Her kan du våkne opp i hengekøye, nyte utsikten med litt frokost og gå rett på jobb, hvis du ønsker det. Eller kanskje du helt spontant pakker sekken og setter deg på t-banen lørdag ettermiddag og spiser søndagsbrunchen i hengekøya uten en bekymring i verden. Utsikten fra Vettakollen er uansett verdt turen. Mot øst ser du Linderudkollen og Grefsenkollen, mens du til vest ser rett ned på Holmenkollen og Midtstubakken. Mellom disse to ytterpunktene brer Oslo og Oslofjorden seg utover i et strålende panorama. Det er godt med plass på toppen og flere steder du kan henge opp hengekøya.

Barn: Turer hit passer fint for turvante barn ned til 4-5 år. Vær oppmerksom på at det ikke er særlig plass til å løpe rundt på toppen, så turen passer nok best for de litt eldre barna.
Overnatting: God plass til hengekøyer, men også noe plass til telt.

Les mer på UT.no: Lett utsiktstur til Vettakollen

Slik kommer du deg dit: Vettakollen ligger mellom Holmenkollen og Sognsvann, og det går en blåmerket sti rett over utsiktspunktet. Du kan starte turen både fra Sognsvann eller fra Vettakollen T-banestasjon. Det er også mulig å gå en lengre tur fra Frognerseteren T-banestasjon ut til Vettakollen. Den korteste turen er likevel å t-banen mot Frognerseteren og gå av på Vettakollen stasjon. Kommer du fra sentrum, går du til venstre ut av stasjonsområdet og følger bakken opp Huldreveien ca. 100 meter. Da tar du til høyre inn Gulleråsveien, og etter knappe 30 meter svinger du til venstre inn på Bånntjernveien. Her følger du bakken oppover først på asfalt deretter på sti, til du kommer til grusveien som går i retning Sognsvann. Gå til venstre mot skiltposten på toppen av bakken. Fra denne tar du av til venstre fra grusveien og følger den tydelig blåmerkede stien opp til toppen. Det siste stykket opp er til dels bratt.

Utsikt over Oslo sentrum og Oslofjorden fra Grefsenkollen - Oslomarka - Lillomarka - fantastiske marka
Fra Grefsenkollen har du en av de fineste utsiktene over Oslo.

4. Grefsenkollen (Lillomarka)

Grefsenkollen er en ganske perfekt hengekøyetopp. Langs hele vestsiden av åsen er det flere bratte stup, som gir flere fine, naturlige utsiktspunkter og hengekøyeplasser. Herfra kan du nyte en av de fineste utsiktene over Oslo. Med Tryvannstårnet, Holmenkollbakken, Oslofjorden strekker seg så langt du kan se, øyene som dupper i vannet, Nesoddtangen, Barcode, Rådhuset, Oslogryta og marka som ligger som et grønt teppe rundt. På samme måte som Vettakollen, er det kort vei til herlighetene på Grefsenkollen. Du kan spontant legge av gårde på tur midt i uka eller en lørdag, enten det er for å overnatte eller bare for å slappe av til utsikten. Skal du virkelig på nærtur, anbefaler jeg å gå langs åsen fra bussholdeplassen Akebakken. Da kan du nyte alle utsiktspunktene underveis!

Les turbeskrivelse og se kart på UT.no: Lett utsiktstur på Grefsenkollen i Lillomarka

Slik kommer du deg dit: Start turen ved bussholdeplassen Akebakken i Grefsenkollveien. Ta til venstre inn Akebakkeskogen og fortsett oppover den svingete veien. Når det flater ut ser du etter en tydelig sti inn i skogen på venstre side ca. 10-15 meter før du kommer til en bro og snuplass. Stien går bratt oppover i skogen, før det flater ut et kort stykke. Stien er umerket, men er en populær tursti for de som bor i området. Den er derfor lett synlig i terrenget og skal være lett å følge. Stien slynger seg innover i skogen og oppover åssiden i moderat til bratt stigning. Etter noen hundre meter går den brått til venstre og stien fortsetter ut mot kanten av åsen, hvor skogen åpner seg og du kan skimte byen mellom trærne. Stien går jevnt i motbakke langs kanten av Grefsenåsen. Etter rundt 1 kilometer kommer du til en romslig plass på toppen av et stup. Her har du kanskje den beste utsikten på hele Grefsenkollen. For å komme videre opp til toppen og Grefsenkollen restaurant, hold mot høyre over platået og fortsett oppover en kort bakke i underkant av 100 meter før du kommer til den store parkeringsplassen.

Utsikten fra Tiurtoppen over Steinsfjorden og Sundvollen - Oslomarka - Krokskogen - Fantastiske marka

5. Tiurtoppen (Krokskogen)

Tiurtoppen er en av mine favoritter nord på Krokskogen. Denne fjellknausen ligger ikke høyt, men likevel er utsikten fantastisk. Herfra ser du Krokskogen stupe bratt ned i Steinsfjorden og Finnemarka som slakt reiser seg opp av Holsfjorden. Midt mellom disse fjordene ligger de fruktbare landbruksområdene i Røysebygda som en halvøy. Mellom furutrærne på Tiurtoppen kan du likevel se mye lenger, helt til Gaustatoppen i Telemark faktisk, på en klar dag. Ikke rart det er deilig å henge her og nyte utsikten og slappe av. Det er ikke så mye plass på utsiktspunktet, men med noen smarte kombinasjoner med opphengingen er det fint plass til en gjeng på hengekøyetur. Bor du i Åsa innerst i Steinsfjorden er Tiurtoppen en deilig nærtur, men den anbefales selvfølgelig også for oss som må reise litt lenger.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5-6 år. Det er ikke så mye plass til å løpe rundt, og med de stupbratte fjellsidene må man hele tiden passe på dersom det er barn med på turen
Overnatting: Gode muligheter for hengekøye. Terrenget skråner så telt er ikke anbefalt.

Slik kommer du deg dit: Det er to gode startsteder for turer til Tiurtoppen og denne delen av Krokskogen. Du kan starte fra Friluftshuset i Åsa, hvor det går en blåmerket en sti til Tiurtoppen og videre innover i skogen. Denne turen er i underkant av 3 kilometer i jevn til bratt motbakke. Dette er det beste alternativet hvis du er avhengig av å reise kollektivt. Nærmeste bussholdeplass er Vegård skole, rundt 50 meter fra Friluftshuset. Det er en liten parkeringsplass ved Friluftshsuet, og i helgene kan du parkere like i nærheten ved Steinsfjorden montessoriskole. Alternativt kan starte ved parkeringsplassen på Jaklefoss, rundt 4 kilometer før Ringkollstua. Nærmeste bussholdeplass er Horne i nærheten av Klekken hotell. Fra bussholdeplassen er det rundt 3 kilometer til Jaklefoss. Fra parkeringsplassen fortsetter du inn på grusvei retning sørover. Hold rett frem ved første kryss og deretter forbi bom. Fortsett videre rundt 2 kilometer på grusvei til du kommer til en liten parkeringsplass rett før grusveien går over en bekk. I enden av plassen går det en umerket sti innover i furuskogen som tar deg langsetter bekken. Den skal vel egentlig være blåmerket ifølge UT.no men merkingen mangler. Fortsett i jevn nedoverbakke i underkant av 1 kilometer, til blåmerket stikryss skiltet med Elgsgrav. I krysset går det en synlig men umerket sti mot sørvest. Fortsett inn på denne ca. 100 meter og du kommer til utsiktspunktet. Det er ca. 3 kilometer å gå fra Jaklefoss, og turen tar i underkant av 50 minutter.

Utsikt over Rykkin og Vøyen fra Eineåsen - Oslomarka - Krokskogen - Fantastiske marka
Utsikten fra et av utsiktspunktene på Eineåsen. Kolsåstoppen til venstre og Oslofjorden i horisonten.

6. Eineåsen (Krokskogen)

Alle som har kjørt E16 mellom Sandvika og Sollihøgda har passert Eineåsen. Den dramatiske fjellsiden følger deg hele veien forbi Vøyenenga og Skui. Hvis du noen gang har lurt på om det er fin utsikt fra toppen av denne fjellskrenten, så kan jeg bekrefte det med et rungende ja. Og enda bedre, det er et flott turmål for hengekøyeturer i marka. Langs sørvestsiden av Eineåsen ligger det syv flotte utsiktspunkt, og det er mulig å finne gode hengekøyeplasser ved flere av dem. Fra hengekøya har du utsikt mot de to bølgende Kolsåstoppene, og i sør ligger Ramsås som en massiv vegg. Mellom dem strekker Rykkin, Vøyen og Tanumplatået seg mot Slependen og Sandvika med Oslofjorden i bakgrunnen. Eineåsen er et populært turmål for nærturer i marka, og det er kort vei opp til og langs åsen fra Gommerud på Rykkin eller fra Lommedalen. Så Eineåsen passer for hengekøyeturer med turfolk i alle aldre.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5-6 år. Merk at det er ulendt ved utsiktspunktene og bratt ned. Du må hele tiden passe på dersom det er barn med på turen.
Overnatting: Det er muligheter for hengekøye på de fleste utsiktspunktene. Lite egnet for telt.

Slik kommer du deg dit: Start turen ved Gommerud, der det er en liten utfartsparkering ved tennisbanen eller en større parkeringsplass ved idrettsanlegget rett over gaten. Nærmeste bussholdeplass er Eineåsen rett ved det store idrettsanlegget noen få meter fra utfartsparkeringen. De blåmerkede stiene starter ved grusveien som går innover til høyre for tennisbanene. Dette er en lysløype som går en runde på toppen av Eineåsen. Du kan følge grusveien opp til utsiktspunktene, eller ta snarveien på blåmerkede stier. Følg skilting til Solfjellstua hvis du velger blåstiene. Passer bommen og fortsett på grusveien et stykke før du følger blåmerkingen mot venstre og opp en moderat stigning inn i skogen. Stien går først i skog, deretter et kort stykke i steinur. Hold mot venstre på toppen og fortsett å følge skilting mot Solfjellstua. Stien går deretter i normalt kupert skogsterreng og passerer grusvei to ganger. Når du kommer til grusveien for tredje gang har du utsiktspunktene langs Eineåsen inn på din venstre side. Når du kommer til grusveien ser du skilt merket mot Junteåsen. Følger du denne stien ca. 500 meter kommer du til det første utsiktspunktet. Du kan også fortsette videre inn på grusvei ca. 100 meter og du vil se skilt på høyre side som peker mot «Utsiktspunkt». Her går det en tydelig sti inn i skogen på venstre side mot et nytt utsiktspunkt. Fortsetter du videre på grusveien går det en umerket sti til venstre ut til et utsiktspunkt ved skiltet «Dumpa». Fra dette utsiktspunktet går det en tydelig sti langs fjellsiden til neste utsiktspunkt nordvestover. Du kommer også til dette utsiktspunktet ved å fortsette på grusveien frem til skiltet som markerer høyeste punkt langs lysløypa, og ta inn på umerket sti på venstre side. Et kort stykke etter det høyeste punktet, kommer du til et nytt skilt merket «utsiktspunkt», hvor det også går en tydelig sti inn til venstre.

Utsiktsplattformen og den flotte utsikten fra Kongens utsikt - Oslomarka - Krokskogen - Fantastiske marka
Den gamle utsiktsplattformen på Kongens utsikt i forgrunnen. Steinsfjorden, Røysebygda og de store fjellene i horisonten.

7. Kongens utsikt (Krokskogen)

Krokskogens svar på Fløien har vært en attraksjon i flere generasjoner. Den første utsiktsplattformen stod ferdig allerede i 1830-årene, mens den som står der i dag ble bygget i 1880-årene. At Kongens utsikt har en så lang historie som utsiktspunkt, skyldes nok også at den ligger i kort avstand fra Krokkleiva. En gammel ferdselsvei mellom Oslo og Ringerike, og i sin tid en del av veinettet så lang vest som til Bergen. Utsikten herfra er uslåelig og i 180 grader. Her ser du tydelig Gaustatoppen i sørvest og Gyrihaugen og Ringkollen mot nordøst. Når det er klarvær ser du også Norefjell og toppene i Jotunheimen. Aller best ser du selvfølgelig Røysebygda som breier seg utover, og under deg ligger Steinsfjorden og Tyrifjorden. Kongens utsikt har både en romslig utsiktsplattform, en gapahuk, godt med plass og flere benker, og en fin luftig skog med plass til hengekøyer. Så alt ligger til rette for en fin tur med god utsikt og plass til å slappe av enten du skal overnatte eller bare er på dagstur.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5-6 år.
Overnatting: Passer fint for hengekøyer, noe plass til telt.

Slik kommer du deg dit: Selve turstien Krokkleiva som går opp fra Sundvollen er for øyeblikket under utbedring, og derfor dårlig tilgjengelig. Alternativet er å sykle eller kjøre opp til parkeringsplassen ved Kleivstua. Herfra er det knapt 20 minutter å gå i lettgått terreng ut til Kongens utsikt. Kommer du i bil tar du av fra E16 ved Esso-stasjonen og tar deretter til høyre i første kryss inn Dronningveien langs baksiden av stasjonen. Denne følger du «rett frem» i ca. 3 km hvor du kommer til en bomstasjon, her koster det 30,- kroner. Automaten tar kort. Fra bomstasjonen og opp til Kleivstua er det i underkant av 3 km. Fra den store parkeringsplassen ved Kleivstua fortsetter du innover veien med Kleivstua på din høyre hånd, gjennom en bom. Rett etter bommen holder du til høyre og følger blåmerkingen et kort stykke etterpå mot venstre. Blåstien går de første ca. 500 meterne på skogsvei, før du svinger av til høyre og inn på sti ved skiltet som peker i retning av Kongens utsikt.

Utsikt over Oslo fra Glassberget på Årvollåsen - Oslomarka - Lillomarka - Fantastiske marka
Nesoddtangen og Oslofjorden i horisonten. Utsikten fra Glassberget på Årvollåsen er flott.

8. Glassberget (Lillomarka)

Glassberget er et utsiktspunkt på vestsiden av Årvollåsen. Et kjent og kjært turmål for folk i nærområdet i flere tiår, noe du kan se av alle bålplassene her. Bratte svaberg har skapt en naturlig åpning i skogen, som gir en vid og kjempeflott utsikt over Oslo og Oslofjorden. Her ser du ut over takene på Årvoll, Økern, Grønland og sentrum med Oslo Plaza og rådhuset godt synlig. I horisonten ligger Hovedøya og dupper i Oslofjorden med Nesoddtangen i bakgrunnen. Sørvestover ser du nedover langs fjorden mot Bærum og Asker. Glassberget omkranses av luftig skog, som gjør den perfekt for hengekøyeturer i marka. Her skal det være god mulighet til å finne en god plass til hengekøya, så bare kan henge og nyte roen og utsikten en kort gåtur fra nærmeste bussholdeplass.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 6 år.
Overnatting: Gode forhold for hengekøye eller å sove rett på bakken. Telt er ikke anbefalt.

Slik kommer du deg dit: Jeg anbefaler turen opp langs østsiden av Årvollåsen på blåmerket sti til toppen, og videre derfra til Glassberget. Da får du med deg to utsiktspunkt på turen. Startpunktet for turen er ved Tonsenhagen skole i Anna Rogstads vei. Fra Rødbergveien gå langs skolen og ta først vei til høyre rett etter skolegården slutter. Etter kort stykke hold til høyre inn på grusvei og fortsett videre rett frem langs skogbrynet. Etter et stykke kommer du til bom, hvor den blåmerkede stien starter. Følg skilting mot Årvollåsen opp og inn i skogen til venstre for bom. Den blåmerkede stien går i lett til moderat stigning langs åskanten på tydelig og lettgått sti. Skogen åpner seg et lite stykke oppover og du får fin utsikt nordøstover. Når du nærmer deg toppen ser du masta på venstre side. Stien svinger seg rundt toppunktet slik at du kommer opp fra nordvest. Fra toppunktet fortsetter du videre ned en dump og opp kort liten kneik etter stikrysset. Etter bare 10-15 meter går det en synlig men umerket sti inn mot venstre. Hvis du ser rester etter en grunnmur på din venstre side har du gått for langt. Følg denne i slak nedoverbakke i nye 15-20 meter før den svinger mot høyre og ned brattere bakke. I bunn av bakken tar stien hardt mot venstre, og etter rundt 30 meter er det ved utsiktspunktet. Fra toppunktet på Årvollåsen er det i underkant av 10 minutter å gå til Glassberget, fra bussholdeplassen er det rundt 40 minutter å gå. Det er ikke offentlig parkeringsplass i nærheten av startstedet.

Utsikten fra Bjønnåsen mot Lørenskog og Oslo - Oslomarka - Østmarka - Fantastiske marka
Utsikten fra Bjønnåsen, over Lørenskog mot Oslo.

9. Bjønnåsen (Østmarka)

Panoramautsikten fra Bjønnåsen er blant de fineste i hele Oslomarka. Herfra har du utsikt mot Mistberget, Gjerdrum og Romeriksåsene i nord, innover Nittedal mot Varingskollen og i sørvest ligger «golfballen» på Haukåsen trygt på et grønt teppe av grantrær. Rett vestover ligger Kikut og Kobberhaugene i Nordmarka som en silhuett bak tårnet på Røverkollen. Også Holmenkollen og Tryvannstårnet er godt synlig, og er du heldig med været kan du også skimte Blefjell og Gaustatoppen i Telemark. Det er ikke rart Bjønnåsen er en populær topp, også for barnefamilier. Utsikten er fantastisk og det er god plass ved utsiktspunktet og det er satt ut benker og bord. Trærne står litt tettere her, men det er likevel flere steder som egner seg til å henge opp hengekøyer.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5-6 år. Du må hele tiden passe på dersom det er små barn med på turen.
Overnatting: Det kan være litt trafikk her, men det er gode muligheter for hengekøyer. Ikke egnet for telt.

Les turbeskrivelse og se kart på UT.no med start fra Marikollen i Rælingen

Slik kommer du deg dit: De to vanligste startstedene er Sandbekken på Løvenstad eller Marikollen i Fjerdingby, begge i Rælingen. Det er parkeringsmuligheter og bussforbindelse til begge startstedene. På Løvenstad starter du ved Sandbekken fotballbane hvor det er gode parkeringsmuligheter. Nærmeste bussholdeplass er Sandbekkhallen, kort vei fra parkeringsplassen. Fra parkeringsplassen går du sørover med gressbanen på din venstre side. Ved enden av banen går du igjennom bommen, og da har du Sandbekkstua til venstre. Hold mot venstre på gangstien og følge den opp en slak bakke. Hold til høyre oppover bakken og du kommer etter ca. 50 meter til første skiltpost på den blåmerkede stien. Herfra er det skiltet til Bjønnåsen. Turen opp fra Sandbekken går i lette til moderate stigninger stort sett hele veien. Stien er svært slitt og tydelig i terrenget og dermed enkel å følge. Fra Sandbekken tar turen opp til Bjønnåsen litt i underkant av 40 minutter.

Utsikt fra Korpåsen ved Skullerud - Oslomarka - Østmarka - Fantastiske marka
Kveldsutsikt fra Korpåsen ved Skullerud i Østmarka

10. Korpåsen ved Skullerud (Østmarka)

På toppen av stupet på Korpåsen ved Skullerud er det et fantastisk utsiktspunkt som er et superfint turmål for en hengekøyetur med utsikt. Det er en kort tur opp hit fra Skullerudstua, som gjør dette til et lett tilgjengelig sted for kortreiste hengekøyeturer i marka. Utsikten er det ingenting å klage på. Rett fremfor deg ligger Nordstrand og skygger så vidt for Oslofjorden med Nesodden i bakgrunnen. I horisonten mot øst er Kolsåstoppene og flere åspartier i Vestmarka godt synlig, mens åstoppene i Krokskogen er silhuetter mot himmelen i nordvest. Det er svært romslig og godt med plass her, og til og med en liten bålplass med stokker rundt på det beste utsiktspunktet.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 7 år.
Overnatting: Gode forhold for telt og hengekøye.

Les turbeskrivelse og finn kart på UT.no her: Utsiktstur til Korpåsen ved Skullerud i Østmarka

Slik kommer du deg dit: Det anbefales å starte turen ved Skullerudstua. Herfra følger lysløypa i retning Skraperudtjern noen hundre meter. Når du kommer til lysløypekrysset i enden av Skraperudtjern, tar du inn i skogen til høyre forbi en benk. Stien er umerket men godt synlig, men krever likevel at du følger med på hvor du går. Den starter i en bratt motbakke før den flater ut et kort stykke, og fortsetter i moderat stigning opp en steinete sti. Etter et stykke går stien gjennom en liten kløft, og i enden av denne holder du mot høyre. Herfra går stien i flatt og lett kupert terreng helt frem til utsiktspunktet. Det er rundt 1,2 kilometer å gå fra Skullerudstua og tar i underkant av 25 minutter.

HUSK NÅR DU SKAL PÅ TUR:

  • Husk å planlegge turen, og vær forberedt.
  • Bruk allerede etablerte telt- og hengekøyeplasser. Ikke slit unødig på naturen ved å lage nye.
  • Ta med søppel hjem. Har du tatt det med ut på tur, skal du ta det med hjem fra tur. Dette gjelder også mat.
  • Ta med vedkubber hvis du skal fyre bål – la døde trær stå til glede for insekter og sopp som er avhengige av dem.
  • Ta hensyn til andre som er ute på tur samtidig som deg.

Les om sporløs ferdsel: Hva er egentlig sporløs ferdsel?

7 thoughts on “10 supre hengekøyeturer med utsikt i Oslomarka

  1. Hei, Veldig fint skrevet og takk for info!
    lurer på om du vet om det er en bålplass på kongens utsikt?
    Mvh Emanuel

Leave a Reply

Discover more from Fantastiske Marka

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading