Å overnatte i gapahuk kan være et spennende alternativ til telt eller hengekøye. Gapahuken er en slags mellomting mellom hytte og telt. Den gir deg både den gode opplevelsen av å sove ute, samtidig som det kanskje føles litt mer trygt å komfortabelt. Terskelen for overnatting blir i alle fall mye mindre, siden du trenger mindre utstyr. Det er flere gapahuker i Oslomarka som egner seg for overnatting, og her er 5 av dem som er lett tilgjengelig for overnattingsturer.

1. Gapahuken ved Burudvann (Bærumsmarka)

Høyt oppe i åsen over Burudvann ligger gapahuken som Lions Bærum har satt opp til glede for turgåere i dette området. Og hvilken flott gapahuk dette er! Det er god plass på benken langs veggene, med et romslig gulv som fint kan brukes til overnatting. Utsikten er i tillegg førsteklasses. Her ser du rett over Kirkebykollen til Haugsåsen og Trulskollen på den andre siden av Lommedalen. Sørover ser du over den skogkledte Eineåsen mot Ramsås som ligger litt i skjul, men både Skaugumsåsen og skianlegget på Vardåsen er god synlig langs Oslofjorden. Fra utfartsparkeringen ved Burudvann er det rundt 3 kilometer opp til gapahuken, en tur som også går fint for mindre barn bare man tar tiden til hjelp.

Barn: passer fint for turvante barn ned til 5 år.

Slik kommer du deg dit: Gapahuken kan kombineres med en rekke fine turer i Bærumsmarka, her er det bare fantasien som setter grenser. Starter du ved Tobonn går du over Beksliåsen forbi Vensåsseter til Tjæregrashøgda, og derfra ned til Gapahuken. Eller du kan starte ved Skytterkollen og gå opp Skuta til Brunkollen og ta blåmerket sti via Haslumseter kapell til gapahuken. Kortest vei er det fra utfartsparkeringen ved Burudvann. Her følger du blåmerket sti østover mot Øyervann, og tar til venstre i første stikryss retning Tjæregrashøgda. Stien går i slak til moderat stigning hele veien, men både med noen korte, bratte partier og noen flate, lettere partier. Nærmeste bussholdeplass til Burudvann, er Burudveien som ligger i overkant av 1 kilometer fra utfartsparkeringen ved Burudvann. Det er rundt 3 kilometer fra utfartsparkeringen og turen opp tar omtrent 45 minutter i normalt, rolig tempo.

Gapahuken i åsen over Burudvann - Oslomarka - Bærumsmarka - Fantastiske marka
Den flotte gapahuken i åsen øst for Burudvann. Her er det god plass og flott utsikt.
Utsikten fra gapahuken over Burudvann - Oslomarka - Bærumsmarka - Fantastiske marka
Utsikten fra gapahuken ved Burudvann. Her ligger Vardåsen, Skaugumsåsen, Eineåsen og Haugsåsen på rekke og rad utover horisonten. Burudvann i forkant.
Gapahuken_ved_Burudvann_avmerket på kart
Gapahuken ved Burudvann avmerket på kartet med rød prikk og ring. Kartutstnittet er hentet fra UT.no

2. Gapahukene på Nedre Gupu (Vestmarka)

Nedre Gupu er en boltreplass for friluftsliv i Vestmarka, kanskje særlig for barna. På Nedre Gupu står det 5 store gapahuker med tilrettelagte bålplasser, utedo og vedlager som er gratis å bruke. Her er det også en flott tauhinderlekeplass. Skoler og barnehager i Bærum har førsteprioritet til stedet på hverdager. Både Asker turlag og Bærum turlag legger mange av sine turer og arrangementer hit med god grunn. Det er korte 1 kilometer opp fra utfartsparkeringen på Franskleiv / Vestmarksetra på bred skitrasé, og godt med plass til å løpe og boltre seg på for de yngste. Vinterstid går det skiløype over området og det store jordet på nedsiden prepareres til skileik og småhopping. Det kan anbefales å følge med på turprogrammet til både Asker turlag og Bærum turlag og bli med på en av deres turer til Nedre Gupu.

Barn: Passer fint for barn i alle aldre. De aller minste kan sitte i vogn eller i sykkelsete.

Slik kommer du deg dit: Det beste startstedet for en koselig og passe lang tur med barna er utfartsparkeringen på Franskleiv. Herfra kan du gå på fin grusvei via Furuholmen til Nedre Gupu. Det er noe motbakker opp mot Tranbymyra, men derfra er det enten nedoverbakke eller nesten helt flatt. Nærmeste bussholdeplass er Kattås, som ligger i overkant av 1 kilometer fra utfartsparkeringen. Turen er på rundt 2 kilometer og tar i underkant av 30 minutter.

Gapahukene ved Nedre Gupu i Vestmarka - Oslomarka - Fantastiske marka
Nedre Gupu er en flott plass i Vestmarka. Her er det satt opp 5 gapahuker, benker og bålplasser. Det er godt med boltreplass rundt.

3. Gapahuken på Borgersæterhøgda (Krokskogen)

Borgersæterhøgda er ikke en særlig høy ås, men ligger akkurat slik plassert at utsikten over Ringerike er strålende. Hadde ikke Finnemarka stått i veien, kunne du faktisk sett helt til Gaustatoppen i Telemark. Det går en skiløype langs åskanten, og ved utsiktspunktet har Skiforeningen bygget en fin gapahuk. Den er ikke først og fremst laget for overnatting, men benkene langs veggen er tilstrekkelig dype til at du kan sove på dem. Det er mye plass til å boltre seg på rundt gapahuken, eller du kan bare sitte ned og nyte utsikten og freden. Siden den ligger langs en rødmerket skiløype er det sjelden det kommer folk forbi utenom skisesongen.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 6-7 år.

Slik kommer du deg dit: En fin tur er å følge blåmerket sti fra Ringkollstua, forbi Ringkollen til Ringkollsætra, og videre østover i retning Vassendvika på Storflåtan. Stien går på nordsiden av Borgersæterhøgda og krysser en rødmerket skiløype som går sørover. Her tar du til høyre inn på den rødmerkede løypa som du følger noen hundre meter frem til gapahuken. Denne turen er på rundt 3 kilometer i normalt kupert skogsterreng og tar ca. 45 minutter å gå i normalt tempo. Alternativt kan du også gå inn på grusvei det meste av strekningen ved å parkere på Jaklefoss. Følg grusveien opp til Borgersætra, og herfra på rødmerket skiløype til gapahuken og utsiktspunktet. Turen går i slake og moderate stigninger, med flere flatere partier. Det er utfartsparkeringer både ved Ringkollstua og Jaklefoss. Nærmeste bussholdeplass er Horne, som ligger rundt 3 kilometer fra Jaklefoss og 7 kilometer fra Ringkollstua.

Merk. Borgersæterhøgda har ikke noe offisielt navn på kartet. Siden Borgersætra ligger ved den sørlige foten av åsen, er det naturlig å kalle åsen for Borgersæterhøgda.

Gapahuken på Borgersæterhøgda - Oslomarka - Krokskogen - Fantastiske marka
Den fine gapahuken på Borgersæterhøgda.
Utsikten fra gapahuken på Borgersæterhøgda - Oslomarka - Krokskogen - Fantastiske marka
Utsikten er storslått fra gapahuken på Borgersæterhøgda.
Gapahuken på Borgersæterhøgda avmerket på kart - Oslomarka - Krokskogen - Fantastiske marka
Gapahuken er plassert ved den røde prikken på kartet. Kartutstnittet er hentet fra UT.no.

4. Gapahuken Kikkut på Eineåsen (Krokskogen)

Eineåsen er et utrolig flott turområde, med fin natur, fantastiske utsikter og spennende kulturhistorie rundt hver eneste sving. I den sørvestlige delen av åsen har den lokale velforeningen satt opp to flotte gapahuker som er perfekte for overnattinger. De to gapahukene er store og romslige med svært god kapasitet. Foran gapahukene er det laget en liten bålplass med benker rundt. Utsikten fra Eineåsen er blant de beste i Oslomarka, så også fra gapahukene. Her ser du tvers over Rykkin mot Kirkeby og Tanumplatået med Ramsås og Søndre Kolsås på hver sin side. I horisonten ser du Nesodden og utover Oslofjorden helt til Hovedøya. Gapahukene ligger en kort tur fra startstedet på Busop, så dette er en tur som kan passe for de fleste.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5 år.

Slik kommer du deg dit: Kortest vei til gapahuken er det ved å starte på blåmerket sti ved Busopveien. Følg den brede, tydelige stien i moderat stigning i underkant av 1 kilometer, til du kommer til en brå sving hvor det er skiltet til gapahukene inn til høyre. Følg stien i rundt 100 meter frem til gapahukene. Nærmeste bussholdeplass til startstedet er Otto Rykkinds vei. Du kan også parkere ved Gommerudbanen i helgene, og følge blåmerket sti mot Solfjellstua gjennom skogen til Busop. Her tar du til høyre inn på blåmerket sti som kommer fra Busoppveien, og følger denne i moderat stigning opp til gapahukene. De blåmerkede stiene starter ved tennisbanen rett over veien fra Gommerudbanen.

Gapahuken Kikkut på Eineåsen - Oslomarka - Krokskogen - Fantastiske marka
Gapahukene på Eineåsen. Her er det godt med plass til overnatting.
Utsikten fra gapahuken Kikkut på Eineåsen - Oslomarka - Krokskogen - Fantastiske marka
Utsikten fra gapahuken er flott, her i retning Tanumplatået og skibakken på Kirkeby.
Gapahuken Kikkut på Eineåsen avmerket på kart - Oslomarka - Krokskogen - Fantastiske marka
Gapahuken er avmerket med en rød prikk og sirkel. Kartutsnitt er hentet fra UT.no.

5. Gapahuken ved Gjerdrumsgjermenningen (Romeriksåsene)

Gjerdrumsgjermenningen er et populært vann for overnattingsturer i den sørlige delen av Romeriksåsene. I den sørlige enden av vannet er det flere fine plasser som passer utmerket både for telt og hengekøye. Her har Gjerdrum jeger- og fiskeforening også satt opp to gapahuker, hvor den ene ligger fint til ved bredden av vannet. Gapahuken har to brede, lange brisker og en i kortenden, slik at det normalt kan være plass til 2 voksne og 1 barn. Det er en liten bålplass på utsiden. Fra gapahuken har du nydelig utsikt over dette flotte vannet, og det anbefales sterkt å ta med fiskekort og fiskestang. Gjerdrumsgjermenningen har både abbor og ørret, så her er det bare å prøve fiskelykken.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5 år.

Slik kommer du deg dit: Du kan gå på blåmerkede stier til Gjerdrumsgjermenningen både fra Glittre på Nittedal-siden og fra Harasletta og Bekkeberget på Gjerdrum-siden. Fra utfartsparkeringen i Glittreveien følger du blåmerket sti retning Årstadvangen. Den brede, tydelige stien går i moderat stinging de første 2,5 kilometerne før det flater ut og fortsetter i normalt kupert skogsterreng mot Kirkebygjermenningen. Gå over kloppen og brua ved smalet mellom de to gjermenningsvannene, og fortsett videre sørover. Etter rundt 1 kilometer kommer du til en bro rett nedenfor demningen på Gjerdrumsgjermenningen. Etter denne tar du til venstre og følger en va de mange stiene mot den østligste odden. Nærmeste bussholdeplass er Klokkertoppen. Fra Gamleveien fortsetter du et kort stykke opp Glittreveien til utfartsparkeringen. Fra Gjerdrum-siden er det raskeste å starte ved utfartsparkeringen på Kokstadvangen på Allmenningsveien. Herfra kan du gå nordover på skogsbilvei nesten helt frem til vannet, eller du kan følge den flotte blåmerkede stien langs Gjermåa. Det er rundt 4 kilometer fra Kokstadvangen til vannet. Nærmeste bussholdeplass er Veståsen skole langs Fv427 Fjellvegen. Blåmerket sti starter på grusveien rett bak skolen, som går i retning Lysdammen. Herfra er det rundt 7 kilometer opp til Gjerdrumsgjermenningen.

Gapahuken sør i Gjerdrumsgjermenningen - Oslomarka - Romeriksåsene - Fantastiske marka
Gapahuken ligger i sørenden av Gjerdrumsgjermenningen. Her ligger også flere andre gode teltplasser og hengekøyeplasser.
Teltplasser_Gjerdrumsgjermenningen_Romeriksåsene
Gjerdrumsgjermenningen. Sorte prikker angir overnattingsplasser som passer for telt og hengekøye. Vær oppmerksom på at alle plasser ikke nødvendigvis passer for henholdsvis telt eller hengekøye. Gapahuken er plassert ved den høyre trekanten nederst på kartet. Kartutsnittet er hentet fra norgeskart.no.