Maridalen er et av de mest populære startstedene for turer i det sørlige Nordmarka. Her ligger også turperlene på en snor, enten det er hengekøyetur til Øyungskollen, telttur til Øyungen, dagstur til Kikut eller en vakker kulturhistorisk tur langs Maridalsvannet. Det er mange muligheter, så hvor skal du starte? Her er 7 tips til flotte og spennende turer i Maridalen.

1. Gjennom Lillomarka fra Barlindåsen til Kjelsås

Grensen mellom Nordmarka og Lillomarka går langs den gamle Nordbanen, eller Gjøvikbanen som vi kaller den i dag, og rett på andre jernbanelinja ligger Barlindåsen og lokker. Å gå over ryggen på Barlindåsen er en de utrolig flott turene du kan gå i Maridalen. Fra toppen er det strålende utsikt i 180 grader vestover. På andre siden av dalen ser du tårnet på Tryvannshøgda, under deg ligger Maridalens kulturlandskap, Maridalsvannet og kirkeruinene på Kirkeby. Videre mot sørvest forsvinner Oslofjorden i horisonten. Det er god plass ved toppunktet og flere etablerte bålplasser Det er begrenset med plass til telt, men muligheter for å overnatte i hengekøye.

Et godt sted å starte er fra Snippen stasjon på Gjøvikbanen. Her er det ikke parkeringsplass, så hit må du ta toget. Ta til høyre ut av toget og fortsett gjennom togundergangen og videre et kort stykke før du fortsetter på grusveien mot høyre. Nå går det i slak til moderat stigning helt til det flater ut og du kommer til en større snuplass. Her går det en grusvei opp mot høyre som du følger et kort stykke, før du fortsetter på den umerkede men tydelige skogstien inn til venstre. Det går i relativt lett motbakke hele veien opp til toppen og utsiktspunktet. Fortsett videre sørover og ned igjen fra åsen i fin nedoverbakke, helt til du treffer den blåmerkede stien som krysser Barlindåsen i sør. Her kan du velge å ta til høyre, for å avslutte turen ved Mobekken parkeringsplass eller fortsette til Sandermosveien bussholdeplass. Jeg anbefaler likevel at du tar vil venstre, og fortsetter gjennom skogen mot Maridalsvannet og Kjelsås stasjon. Fortsetter du mot venstre kommer du inn i fin skog, som er mosegrønn om sommeren. Stien går ned en bratt kneik, før den fortsetter opp på andre siden av et lite dalsøkk. Ved neste stikryss tar du mot høyre, og sørover. Stien fortsetter gjennom flott og relativt lettgått skogsterreng, som er typisk for Lillomarka. Etter hvert går det i slak nedoverbakke mot grusvei, hvor du fortsetter mot høyre et kort stykke før du går inn igjen i skogen mot høyre. Det er en kort tur ned gjennom skogen til grusveien igjen. Denne gangen fortsetter du på grusveien, helt til du kommer ned til grusveien som går langs Maridalsvannet. Da tar du til venstre og opp en kort og passe bratt bakke. Det er flere fine utsiktspunkter over Maridalsvannet og Maridalen langs veien, som du følger i kupert terreng helt frem til utfartsparkeringen etter bommen. Fortsett på vei nedover mot høyre til parkeringsplass og deretter inn på Lachmanns vei som du følger i retning Kjelsås stasjon. Hele turen er på rundt 9 kilometer og tar rundt 2-3 timer, og kan passe fint for turvante barn ned mot 11-12 år.

Utsikt over Maridalen fra Barlindåsen - Oslomarka - Lillomarka - Fantastiske marka
Utsikt mot Maridalsvannet fra Barlindåsen.

2. Hengekøyetur til Øyungskollen

Det er vanskelig å unngå å legge merke til Øyungskollen når du står ved Øyungsdammen i Maridalen. Kollen reiser seg steilt over deg, og trærne klamrer seg fast til fjellskrenten oppover mot toppen. Øyungskollen er et godt brukt og sjarmerende utsiktspunkt. Øyungen og Øyungsdammen ligger rett under deg og på andre siden løfter Stutehaugen seg. Det er flere store og små utsiktspunkt langs toppen av Øyungskollen, noen av dem passer best med hengekøye og andre er store nok for telt. Hvis du vil overnatte altså. Kollen er nemlig også et godt turmål for dagsturer, for eksempel på en lørdag eller søndag med fint vær. Om høsten er det fint å sitte her med et lite bål mens man nyter utsikten og fargene i skogen.

Det beste startstedet for turer hit er fra parkeringsplassen på Skar i Maridalen. Dit kommer du enten med bil, eller med buss Linje 51 Maridalen. Fra bussholdeplassen krysser du parkeringsplassen mot øst, dvs. på andre siden av bussen når du går av. I enden står det en skiltpost hvor det starter en blåmerket sti til Øyungsdammen. Følg stien ned en kort bakke til grusvei, og ta til venstre på grusveien. Etter et kort stykke kommer du til en bro og deretter tar du igjen mot venstre og forbi en bom. Du er nå inne på grusveien som går helt opp til Øyungen. Ca. 500 meter før du kommer til demningen ser du en umerket sti inn i skogen til høyre. Stien er markert med en diskret plassert «varde» av småsteiner, og det er lett å gå forbi. Kommer du til en grunnmur etter en bygning på venstre side av grusveien, har du gått for langt. Stien starter relativt flatt, før den fortsetter i lett stigning. Etter 200 meter kommer du til et skilt som markerer grensen for naturreservatet. Stien går nå i jevn motbakke og etter nye 200 meter åpner skogen seg opp og du ser Øyungen på venstre side. Stien går jevnt oppover i moderat stigning langs kanten av åsen, og du har hele veien litt utsikt mellom trærne. Skogen blir mer sparsommelig, og du går ofte bare på svaberg. Etter et stykke flater det ut, før den siste bratte bakken mot toppen og de første gode utsiktspunktene. Herfra er det bare å holde seg langs kanten og finne et passende sted å sitte. Det er ca. 900 meter fra grusveien til toppen, og litt over 3 kilometer fra Skar. Turen opp tar rundt 1 time, og kan passe fint for turvante barn ned til 6-7 år.

Utsikt mot Øyungen fra Øyungskollen - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Utsikt mot Øyungen fra toppen av Øyungskollen.

3. Kulturhistorisk tur langs Maridalsvannet

Kom til den fagre Maridal, skrev Henrik Wergeland i 1841 og vi er hjertens enige. Maridalen er et fantastisk turmål året rundt. Denne turen tar deg langs Maridalsvannet fra Kjelsås stasjon til bussholdeplassen på Hammeren, i et vakkert skogs- og kulturlandskap med flere kulturhistoriske severdigheter på veien. Det er en fin tur som er lett tilgjengelig for de fleste, og som bør gjennomføres minst 3 ganger! Ta turen på våren når løvet spretter og Maridalen eksploderer i grønt. Ta turen rundt St. Hans når villblomstene er på sitt flotteste og Maridalen summer av fugler og sommerfugler. Ta turen i september når Maridalen farges gul og rød i høstens fantastiske farger.

Denne turen starter ved Kjelsås stasjon. Fra stasjonsområdet går du rundt og over på andre siden av Kjelsås skole, opp Asbjørnsens vei til Midtoddveien. Ta inn til venstre på Midtoddveien og fortsett rett frem til du har innkjøringen til Oslo kommunes vannbehandlingsanlegg på venstre side. Gå et kort stykke oppover Lachmanns vei til du har en liten grusparkeringsplass på venstre side. Fortsett inn og tvers over denne, forbi bom i enden av parkeringsplassen.

Turen fortsetter på god grusvei langs Maridalsvannet, med vannet på din venstre side. Grusveien går først i relativt flatt terreng, med noe slak stigning og enkelte lett kuperte strekninger. Etter i underkant av 1,5 kilometer kommer vi til en slak motbakke hvor grusveien tar en høyresving over toppen. Her er det satt ut en benk og det er litt utsikt nordover. Veien fortsetter i nedoverbakke og venstresving, før den igjen fortsetter i moderat stigning. På toppen er det er rasteplass på venstre side, og det er her innsjekkingen er plassert. Her er det også flott utsikt over Maridalsvannet og nordover mot Sander gård, de karakteristiske Maridalskollene og mot Båhushøgda og Lyberga på motsatt side av vannet mot nordvest.

Fra utsiktspunktet fortsetter grusveien i svingete nedoverbakker, over en liten elv og tilbake langs vannet. Herfra er det relativt flatt og lettgått og etter hvert får du synet av Sander gård rett fremfor deg. Vi skal rundt Sander gård mot Greveveien, så hold mot venstre langs hele gården og ut på asfaltert vei. Her tar du en liten stikkvei mot venstre og deretter til venstre igjen ut på Greveveien. Sander gård er for øvrig en av de eldste gårdene i Maridalen, og man regner med at den ble ryddet for over 2000 år siden. Den nevnes for første gang i skriftlige kilder på 1300-tallet.

På veien er det relativt flatt og lettgått og du passerer etter hvert over elva som går mellom Dausjøen og Maridalsvannet. Et kort stykke etter elva, og rett ved Nes gård, kommer du til 4 eiketrær på venstre side av veien. Dette er de såkalte «Kongeeikene». Sagnet vil nemlig ha det til at det er en konge begravet under eikene. Det er nok bare et sagn, men trærne er uansett flotte å se på!

Fortsett videre på veien i slak oppoverbakke, og etter et kort stykke har du Maridalen kirke rett fremfor deg. Kirken ble innviet i 1900. Fortsett tvers over Maridalsveien og forbi kirkebygget på en smalere grusvei som heter Kallerudveien. Den går først i en kort nedoverbakke, før den fortsetter langs et jorde i slak motbakke. Fortsett forbi liten gård på venstre side, og etter kort stykke ta skarpt til venstre inn på rødmerket skitrase. Her er du midt i Maridalens kulturlandskap og om sommeren er det mye dyr på beite bak innhegningene. Etter noen hundre meter går du tvers over gårdsplassen til Kirkeby og på venstre side ser du de gamle ruinene av Margaretakirken.

Ruinene etter Margaretakirken er et godt kjent kulturminne i Maridalen. Trolig oppført rundt år 1250 og viet til den hellige Margareta av Antiokia. Som katolsk kirke ble bruken av den minimal etter reformasjonen i 1536, og lå etter alt å dømme allerede i 1743 i ruiner. Likevel er det den best bevarte middelalderkirken i Oslo utenom Gamle Aker kirke. Det er for øvrig helgenen Margareta og kirken som har gitt dalen sitt navn; Maridalen. Kirken ligger flott til ved Kirkeby i Maridalen med utsikt til Maridalsvannet.

Veien fortsetter i høyresving og tvers over jordene. Etter noen hundre meter kommer du til den lille parkeringsplassen ved Hammeren. Ta til venstre for å komme ned til Maridalsveien og bussholdeplassen. Men det anbefales også å ta til høyre og fortsette opp bakken i rundt 100 meter. Da kommer du til Hammeren kraftstasjon. Det ble satt i drift i 1900 som et av de første i Norge, og er Norges eldste kraftverk som fortsatt er i drift.

Fra Hammeren bussholdeplass tar du bussen tilbake gjennom Maridalen mot Brekke og Kjelsås. Det er også mulig å følge traseen til lysløypa fra Hammeren til bussholdeplassen ved Brekkekrysset, eller endog fortsette på blåmerket sti fra Brekkekrysset og helt tilbake til Kjelsås stasjon.

Utsikt mot Maridalsvannet med Nordmarka i bakgrunnen - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Utsikt mot Maridalsvannet med Nordmarka i bakgrunnen.