Utsikten fra Glasåsen - Vestmarka - Oslomarka - Fantastiske marka

Til topps i Oslomarka

Hvorfor ikke ta turen til alle de høyeste punktene i Oslomarka! Hver av de høyeste toppene er et fint tverrsnitt av de ulike marka-områdene. Fra de høye 700-meter-toppene i Nordmarka og Krokskogen, til de slake åstoppene i Kjekstadmarka og Sørmarka. Våren er en fin tid for oppdagelser. Mange av disse toppene er fine turmål i seg selv, og kanskje kan de inspirere deg til å utforske nye marka-områder.

Husk at snøsmelting og mye nedbør har gjort de fleste stiene i marka bløte som fylte badekar. Så husk å bruke gummistøvler eller gode, halvhøye turstøvler.

Sørmarka – Mjærskaukollen (300 moh.)

Mjærskaukollen er en sjarmerende topp, som med sine 300 moh. er høyest i Sørmarka. Hadde det ikke vært for det høye, flotte utsiktstårnet på toppen, ville det ikke vært særlig til utsikt herfra. Rundt tårnet er det også godt med plass og flere sittebenker. Denne delen av Oslomarka er relativt lettgått. Selv om det kan være litt kupert, så blir det aldri bratt og sterke stigninger. Det gjør Sørmarka veldig turvennlig, kanskje spesielt med barn. Ta gjerne turen innom den sagnomsuste Gaupesteinen på veien. Også det en flott opplevelse. Vær oppmerksom på at Sørmarka kan være våt og myrlendt i enkelte områder, særlig nå om våren og etter mye nedbør. Velg derfor skotøy deretter.

Passer fint for turvante barn ned til 6-7 år.

Hvordan kommer du deg ditt: Det er flere fine utgangspunkt for en tur til Mjærskaukollen. For en tur via Gaupesteinhytta og Gaupesteinen er det en utfartsparkering i Unåsveien ved Tomter. Kortest vei til toppen får du ved å gå inn fra Ytre Enebakk i nord. Blåmerket sti starter ved Østmarka golfklubb og nærmeste bussholdeplass er Vestby bru. Den blåmerkede stien går i flatt eller slakt terreng det meste av veien, men det er en lett stigning mot slutten opp mot kollen. Det er stedvis dårlig merking. Skiltet til Mjærskaukollen hele veien. Ca. 3 km og gode 30 minutter hver vei.

Kjekstadmarka – Brennåsen (361 moh.)

Det er ikke Brennåsen som er det store trekkplasteret i Kjekstadmarka. Toppen er nemlig helt uten utsikt. Et av de minste området i Oslomarka er et utrolig trivelig turterreng. Tydelige og som regel lettgåtte stier, beskjedne høydeforskjeller, spennende bekkekløfter og søkk, og et mangfoldig dyre- og planteliv. Et større område ble vernet som Blåfjell naturreservat i 2015, og Brennåsen ligger rett innenfor grensen til naturreservatet. På vei opp eller ned igjen fra Brennåsen, anbefales en tur innom Breimåsan. Hvis du ikke går mye i området, kan navnet virke forvirrende. Utsiktspunktet ligger nemlig ved et bratt åskant på den vestlige siden av Verkensmåsan, som også kalles Breimåsan. Her er det god utsikt mot de vestlige skogkledte åsene i Kjekstadmarka, og godt med plass til en pause.

Turen passer fint for turvante barn ned til 6-7 år.

Hvordan kommer du deg dit: For en kortere tur kan du starte ved den store utfartsparkeringen i Dyringveien ved Dikemark. Nærmeste bussholdeplass er Dikemark og ligger under 1 km fra utfartsparkeringen. Den blåmerkede stien starter øverst ved innkjøringen til parkeringen. Følg først skiltingen «Rundløype» og Småvannsbu. Fra Småvannsbu følg til Blåfjellhytta deretter Breimåsan. Fra Småvannsbu ned og opp et søkk, deretter et stykke til furuås med den store Breimåsan til venstre. Her er du på Breimåseåsen, med stupet på høyre kant. Følg deretter skilt til Heggedal stasjon, gå rundt 10-15 meter og over klopp. Der stien fortsetter mot høyre langs myra, går det en umerket men tydelig sti mot venstre. Følg denne opp til toppen av Brennåsen.

Østmarka – Barlindåsen (398 moh.)

Du tar ikke turen opp Barlindåsen for utsiktens skyld. Det er lite du skimter mellom grantrærne, når du endelig kommer til toppen etter en kupert og tidvis bratt tur utenfor stinettet i Østmarka. Da har panoramautsikten på Bjønnåsen i nord, langt mer å by på. Til tross for sine beskjedne 396 moh. har du fra Bjønnåsen usedvanlig god og bred utsikt vestover mot Haukåsen, Tryvannshøgda, Kikut, Varingskollen. I godvær ser du til og med Blefjell og Gaustatoppen i Telemark tydelig. Turen opp til Barlindåsen er bare for spesielt interesserte, som vet hvordan de finner frem i ulendt terreng uten å skade naturen eller sette unødvendige spor.

Hvordan kommer du deg dit: Et godt utgangspunkt for turen til Barlindåsen og Bjønnåsen er Sandbekken fotballbane på Løvenstad. Her er det gode parkeringsmuligheter. Nærmeste holdeplass er Sandbekkhallen. Fra parkeringsplassen går du sørover med gressbanen på din venstre side. Ved enden av banen går du igjennom bommen, og da har du Sandbekkstua til venstre. Hold mot høyre på grusveien og fortsett rett frem i retning Åmotdammen. Det er blåmerket sti til Ramstadslottet.

Flere turtips: 10 topper med panoramautsikt i Oslomarka

Lillomarka – Brennberget (441 moh.)

Brennberget er den høyeste toppen i Lillomarka med 441 meter, og er veldig lett tilgjengelig fra utfartsparkeringen på Kjul i Nittedal. Det er lett stigning stort sett hele veien, men stien er lett å følge og terrenget er ganske snilt. Det blir dermed en ganske lett tur opp. På selve toppunktet er det ikke særlig til utsikt, men går du noen meter mot vest på en tydelig og merket sti kommer du til et fint utsiktspunkt med god utsikt mot skogen i Lillomarka. På veien opp treffer du på et flott utsiktspunkt hvor du ser nordover mot Rotnes og Varingskollen, men du kan også fortsette rett frem og over toppen langs den blåmerkede stien et stykke. Da du kommer til et utsiktspunkt lenger ned med utsikt sørøstover. Best blir nok turen over Brennberget når du kombinerer den med en rundtur via Sørskogen, eller en lengre tur via Sørskogen og Sinober.

Passer for turvante barn ned til 6-7 år.

Hvordan kommer du deg dit: Du kommer deg til Brennberget både med tog fra Snippen stasjon på Gjøvikbanen, eller med bil fra utfartsparkeringen Sagtomta på Kjul. Det går blåmerket sti både fra Snippen og fra Sagtomta, men turen fra Snippen er lengst. Fra utfartsparkeringen på Kjul tar det i underkant av 30 minutter opp til toppen. Blåmerket sti starter innerst på parkeringsplassen. Følg grusveien opp kort bakke og hold til venstre. Deretter fortsetter du noen hundre meter i slak oppoverbakke og forbi bom. Rundt 30 meter fra bommen, på høyre side, kommer du til stikrysset hvor du følger skiltingen inn i skogen og videre til Brennberget.

Vestmarka – Kraftkollen (481 moh.)

Det beste med Kraftkollen er at det er kort avstand til Glasåsen. For langs stupet på sydsiden av Glasåsen er det nemlig flott utsikt, mens du fra Kraftkollen for det meste ser trær. Både Kraftkollen og Glasåsen er viktig nærmark, som du kan se av de mange merkede og umerkede stiene i området. Utsikten fra Glasåsen er fantastisk sydover mot Lier, Drammen og fjorden, men også vestover mot Finnemarka. Blåstien går langs stupet og det er flere fine utsiktspunkter. Best plass er det rundt det trigonometriske punktet, som gjør det best egnet til en nistepause. Pass likevel på dyr og barn, da utsiktspunktet ligger ved et loddrett stup. Husk også å ikke kaste mat, stein eller gjenstander over kanten. Glasåsen er nemlig også populær blant klatrerne.

Passer fint for turvante barn ned til 7-8 år.

Hvordan kommer du deg dit: Startpunktet er utfartsparkeringen på Kraft i Tranby. Bussen stopper noen hundre meter nedenfor på Ringveien, i kort avstand fra krysset til Rotuveien. Blåstien starter ved informasjonstavlen til Skiforeningen som står på andre siden av veien for innkjøringen til parkeringsplassen. Følg blåstien noen hundre meter fra informasjonstavlen, gå gjennom grind og opp en bakke. Når denne flater ut, ta til venstre og inn på umerket men godt synlig sti. Denne slynger seg oppover ca. 150 meter før det flater ut. Deretter slak stigning mot toppen.

Fortsett turen rett nordover på umerket sti for å komme til Glasåsen. Når du kommer til kraftlinjen, ta til venstre og gå parallelt med linjen. Ved rødmalt bu, hold til venstre slik at du får mobilmast på høyre side. Følg sti over en kolle, og du er inne på blåmerket sti igjen. Kort stykker etter får du Glasåsenstupet på høyre side. Fortsett rett frem til du kommer til trigonometrisk punkt. Her er utsikten best. For å komme tilbake til parkeringsplassen fortsett videre på blåstien.

Bærumsmarka – Tjæregravshøgda (485 moh.)

Det finnes mer spennende topper i Bærumsmarka enn Tjæregravshøgda, i alle fall hvis du bare kommer for utsiktens skyld. Den er preget av mye skog, men det er riktignok noen gode utsiktspunkter ikke så langt fra blåstien helt mot sør. Herfra er det mulig å skimte deler av Lommedalen, men du har godt utsyn mot kollene og liene som skiller Lommedalen fra Rykkin og Isi. Utsikten preges likevel mest av bakhodet på Elgkollen, som du passerer enten ned eller opp til Tjæregravshøgda. Det er god plass på toppen, og flere fine steder å sitte for å slappe av og nyte både matpakke og utsikt. Personlig anbefaler jeg en rundtur på blåsti fra parkeringen på Burud, over Kirkebykollen, Vensåskollane og Pelåsen til Vensåsseter. Derfra videre til Tjæregravshøgda. Det er en flott dagstur i variert og skiftende skogsterreng.

Passer fint for turvante barn ned mot 8-9 år.

Hvordan kommer du deg dit: Det flere mulige startpunkter for en tur til Tjæregravshøgda. Du kan ta buss eller bil til Skansebakken i Sørkedalen, og følge blåmerket sti rundt Hvitsteinåsen til Vensåsseter, eller du kan starte ved utfartsparkeringen på Skytterkollen og følge blåmerket sti forbi Brunkollen turisthytte og Haslumseter kapell. Den korteste veien til toppen starter ved parkeringsplassen på Burud. Det er en romslig utfartsparkering, med plasser på begge sider av elven. Nærmeste bussholdeplass er Burudveien.

Fra bussholdeplassen er det litt under 1,5 km til utfartsparkeringen. Den merkede blåstien starter øverst på den den innerste parkeringen,  inn mot skogen og en grusvei som utgjør fortsettelsen av Burudveien. Stien går i tre stigninger opp mot toppen, hvor den siste etappen er den bratteste. Hold mot venstre retning Øyervann ved første stikryss, deretter «rett frem» i de to neste i stadig stigende terreng. Fra toppen av Elgkollen går det slakt nedover før du starter på den siste og bratteste stigningen mot toppen. Det er skiltet mot Tjæregravshøgda hele veien. Turen er på ca. 5 km og tar rundt 50 minutter en vei.

Romeriksåsene – Paradiskollen (670 moh.)

“Paradis! En elsker av skog ga deg ditt navn” utbryter Johannes Dahl i sin erindringsbok om Nordmarka. Det er en beskrivelse som fortsatt passer. Paradiskollen er en turvennlig topp bare en romslig times vandring fra Harestua stasjon, og med sine 670 moh. den høyeste toppen i Romeriksåsene. Stien oppover går i lett og typisk markaterreng. Endel røtter, litt stein og ellers preget av blåbærgranskogen den stort sett omringes av. Her er det foretatt flere flatehogster gjennom årene, så i tillegg til blåbær er det ikke vanskelig å finne tyttebær heller. I sesong kan toppturen med fordel kombineres med en bærtur. På toppen er det svært god utsikt vestover, og sikteskiven som er montert retter raskt oppmerksomheten din mot Gyrihaugen, Oppkuven, Gjerdingen, Bislingen, Store Skillingen og Fjellvannet. Dersom du ikke er lokalkjent i området anbefales det at du passer på å følge blåmerkingen. Det går mange stier på kryss og tvers, så det er lett å havne på feil sti. Den merkede stien opp er relativt flat, med lett stigning hele veien. Opp mot Puttehøgda og det siste stykket opp mot Paradiskollen er det noen få korte, bratte stigninger.

Passer fint for turvante barn ned mot 7 år.

Hvordan kommer du deg dit: Det enkleste er nok å starte på Harestua stasjon langs Gjøvikbanen. Fra perrongen gå rett frem over snuplass, og deretter følger du veien opp til venstre og forbi parkerinsplassene. Skiltposten der stien starter er synlig fra toppen av bakken, mot skogkanten til høyre, hvor du passerer en ferist. Parkeringsplassene ved togstasjonen er reservert reisende. Vær oppmerksom på at blåstien kun er avmerket på det nyeste Nordmarka-kartet fra Nordeca. Gamle Nordmarka-kart har også feil plassering av togstasjonen på Harestua. Den er nå flyttet 2 kilometer lenger nord. Alternativt utgangspunkt med bil er å parkere ved Harestua Kro langs Rv4, deretter følge blåmerking opp Stasjonsveien, Moreneveien og under togovergangen i Paradisveien. Rett etter undergangen, gå inn sauegrind på venstre side. Følg skiltingen til Paradiskollen. Dette stivalget går i strakere retning mot toppen, og er derfor også litt brattere enn den som starter ved togstasjonen.

Krokskogen – Oppkuven (704 moh.)

Utsikten fra Oppkuven er en mine personlige favoritter, og en av de beste i hele Oslomarka. Ikke minst takket være det høye utsiktstårnet på toppen. På en klarværsdag har du utmerket utsikt i alle himmelretningene, og kan se helt til Gaustadtoppen i sørvest og Surtningssui i Jotunheimen i nordvest. Utsikten fra Oppkuven til Surtningssui er visstnok en av de lengste siktlinjene i Norge på over 190 km. Tårnet og Oppkuven ligger helt nord i Oppkuven – Smeddalen naturreservat. Et egenartet og stedvis kupert skogsterreng med myrer og tjernputter, og som gir deg den gode følelsen av å være i skog som er på vei til å bli gammel. Turen til utsiktstårnet er en perfekt dagstur ut i Oslomarka. En tur jeg går minst én gang i året, og som byr på flott natur med utsikten fra tårnet som det naturlige høydepunktet.

Passer for turvante barn ned mot 10 år.

Hvordan kommer du deg dit: Du kommer deg til Oppkuven både fra Sørkedalen i sør og fra Damtjern via Heggelia på Ringerike i nordvest. Avstanden er ca. 10 km én vei, enten du kommer sørfra eller nordfra. Starter du turen i Sørkedalen, kan du ta buss 41 fra Røa T-banestasjon til holdeplassen Sandbråten som er nest siste holdeplass på ruta. Herfra følger du grusvei opp forbi Lysedammene og den ubetjente DNT-hytta Smedmyrkoia. Et kort stykke etter Smedmyrkoia skifter det over til blåmerket sti. Det tar ca. 3 timer hver vei med middels god turform.

Flere turtips: 7 topper med utsiktstårn i Oslomarka

Flere turtips: 10 topper med panoramautsikt i Oslomarka

Nordmarka – Svarttjernshøgda (717 moh.)

Svarttjernshøgda er den høyeste toppen i Nordmarka og i Oslomarka med sine 717 moh. Fra toppen av utsiktstårnet har du god og vid utsikt i alle himmelretninger. Vestover mot Jevnaker, østover mot Kolleren og innover mot Bislingflaka, sørover bl.a. mot Pershusfjellet. Rett nord for toppen ligger for øvrig Puttmyrene, som regnes som den spede begynnelsen på Nordmarkavassdraget. Herfra renner det i ca. 52 km før det treffer Oslofjorden, de siste kilometerne som den langt mer kjente Akerselva. Svarttjernshøgda er lett tilgjengelig, og blåstien opp går i lett til moderat stigning. Den er likevel ikke veldig krevende. Det er godt med plass på toppen, men det er kun fra utsiktstårnet du har utsikt.

Passer for turvante barn ned til 6-7 år.

Hvordan kommer du deg dit: Enkleste veien til Svarttjernshøgda er å kjøre Svenåveien opp til Tverrsjøstallen på Jevnaker. Ta av ved Esso-stasjonen langs E16 på Jevnaker, og så er det ca. 15 min. opp med bil på god skogsvei. Bompenger på 60,- kroner betales ved å sende en SMS, enkelt og greit. Informasjonsskilt om bompenger og fiskekort står et kort stykke fra der asfalt går over til grusvei. Nedenfor den store parkeringsplassen på Tverssjøstallen, går du til venstre på grusveien og følger skiltingen til Svarttjernshøgda. Fra grusveien der blåstien starter, og opp bakken til utsiktstårnet, tar det ca. 40 min. for oss som er i middels god turform. Ca. 20 min. ned igjen til grusveien, og derfra på grusvei tilbake til Tverrsjøstallen.

One thought on “Til topps i Oslomarka

Leave a Reply