Utsiktstårnet på Hjellsåsen - Oslomarka - Sørmarka - Fantastiske marka

5 topper med utsiktstårn i Oslomarka

Topper med utsiktstårn er perfekte mål for nærturer eller lavterskelturer. Å klatre opp tårnet og la seg begeistre av den storslagne utsikten er moro for både små og store turgåere. Det er 5 topper med utsiktstårn i Oslomarka, og alle passer utmerket for en dagstur i skogen.

HEI! Denne bloggposten er oppdatert med nye tårn! Klikk her for å se de nye tårnene!

1. Hjellsåsen i Sørmarka

Hvis du er glad i storslagen utsikt, får du tårer i øyekroken når du står på toppen av Hjellsåstårnet. Det rager høyt over skogen rundet og gir deg fantastisk panoramautsikt i alle retninger. Her kan du se nordover mot radaren på Haukåsen, og en telemast jeg ikke har klart å plassere, vestover finner du Tryvann og Tryvannstårnet og sørvestover er jeg ganske sikker på at du kan se Jonsknuten på Kongsberg. Du har god oversikt over kulturlandskapet i Ski og over trærne kan du skimte taket på ASKO i Vestby. Hjellsåstårnet innbyr til nærturer i Sørmarka, men anbefales også for langveisfarende. Det er svært godt med plass på toppen av tårnet, og romslige plattformer på vei opp hvis motet svikter deg. Rundt tårnet er det satt ut benker, så her er det fint å sitte og spise litt mat og få i seg noe å drikke. Det er i tillegg kort vei ned til Vientjern hvis noen skulle ønske seg et bad en varm sommerdag.  Hjellsåstårnet har rett og slett alt (bildet over viser Hjellsåstårnet).

Passer for turvante barn ned til 5 år.

Hvordan kommer du deg dit: Korteste veien til Hjellsåstårnet er å gå inn fra Granerud skytebane. Der er det en romslig utfartsparkering. Hvis du ikke er kjent i området kan du bruke adressen Vientjernveien 8 i Ski kommune på GPS-en. Stien starter ved bommen øverst på parkeringsplassen. Fortsett inn på grusveien forbi bommen et kort stykke. Legg merke til den rødmerkede skiløypa som svinger av fra veien mot vesntre rett før to bygninger på venstre side. Følg den rødmerkede løypa inn i skogen, på bred og tydelig sti som går i slak oppoverbakke. Fortsett et stykke på stien til du kommer til en bro på høyre side. Denne går du over og fortsetter på en godt opptråkket sti rett frem et kort stykke. Det er en liten kneik helt på slutten når du kommer til tårnet, ellers går både grusvei og sti i lett terreng. Turen tar rundt 20 minutter fra Granerud.

Turtips! Ta turen til en av panoramatoppene i Oslomarka: 7 topper med panoramautsikt i Oslomarka

2. Kjerringhøgda i Østmarka

Det er lett å la seg begeistre av utsikten fra Kjerringhøgda. Fra utsiktstårnet har du 360 graders panoramautsikt, med skog og rullende åser i alle retninger. Akkurat som på Oppkuven på Krokskogen får du en følelse av å stå midt i den langstrakte, spennende skogen. Når du står på toppen er det fort gjort at du ender opp med å planlegge neste tur ut i Østmarka. Det er nemlig vanskelig å ikke bare gå ned fra tårnet og fortsette turen østover og dypere inn i skogen. Det er godt med plass på toppen rundt utsiktstårnet, så det ikke noe problem å slå opp telt eller bare spise medbragt niste. Kjerringhøgda er en overraskende lett tilgjengelig topp i Østmarka. Gåturen fra parkeringsplassen på Bysetermåsan til toppen, tar rundt 20 minutter.

Passer fint for turvante barn ned til 5-6 år.

Hvordan kommer du deg dit: Med bil fra Oslo kjører du E6 mot Gøteborg. Ta avkjørselen til Enebakk. Følg skiltingen til Enebakk og Fv155. Etter noen kilometer på Fv155 passerer du Krokhol golfbane på venstre side. Rundt 1 km fra golfbanen følger du skiltet til Fjell og tar av til venstre. Deretter tar du første til venstre rett før undergangen, her er det også skiltet til Vangen. Følg veien litt over 1 km til snuplass/bussholdeplass, hvor du tar til venstre inn Rausjøvegen. Derfra er det ca. 3 km opp til Bysetermåsan. Du er fremme når veien deler seg i to, og parkeringsplassen ligger på høyre side. Du kommer deg til starten av stien ved å ta grusveien mot venstre (østover) mot rødt hus. Hold til venstre gjennom en bom, deretter ca. 200 meter. Skiltposten står på venstre side rett etter en informasjonstavle fra Oslo kommunes skoger. Etter at du tar av fra grusveien, er det det lett til moderat stigning med flere flatere partier. Omtrent halvveis, ca. 100 meter opp fra Bysetra, skal du ta av fra stien mot venstre. Stidelet er merket med skilt. Denne siste halvdelen av turen går på umerket sti, men den er godt synlig i terrenget. Du får i tillegg hjelp av en strømledning som går langs det meste av stien og som vil føre deg til utsiktstårnet på Kjerringhøgda.

Utsiktstårnet på Kjerringhøgda - Oslomarka - Østmarka - Fantastiske marka
Utsiktstårnet på Kjerringhøgda i Østmarka.

3. Svarttjernshøgda i Nordmarka

Svarttjernhøgda er den høyeste toppen i Oslomarka og Jevnaker kommune med sine 717 moh. Fra toppen av utsiktstårnet har du god utsikt i alle himmelretninger. Vestover mot Jevnaker, østover mot Kolleren og innover mot Bislingflaka, sørover bl.a. mot Pershusfjellet. Nordvest for tårnet ligger Puttmyrene, som regnes som den spede starten på Nordmarkavassdraget. Fra starten her i nord går det i rundt 50 km ned til Maridalsvannet og forsetter gjennom Oslo som Akerselva før det renner ut i Oslofjorden. Svarttjernshøgda er i tillegg lett tilgjengelig og stien opp er ikke veldig krevende. Det er en fin dagstur hvis du kommer langveisfra, og en passe formiddags- eller ettermiddagstur hvis du bor på Jevnaker. Det er mange opparbeidede plasser rundt Tverssjøen hvor du parkerer bilen, så det er muligheter for et bad på varme sommerdager.

Passer for turvante barn ned mot 6 år.

Hvordan kommer du deg dit: Enkleste veien til Svarttjernshøgda er å kjøre Svenåveien opp til Tverrsjøstallen på Jevnaker. Ta av ved Esso-stasjonen langs E16 på Jevnaker, og så er det ca. 15 min. opp med bil på middels god skogsvei. Bompenger på 60,- kroner betales ved å sende en SMS, enkelt og greit. Informasjonsskilt om bompenger og fiskekort står et kort stykke fra der asfalt går over til grusvei. Nedenfor den store parkeringsplassen på Tverssjøstallen, går du til venstre på grusveien og følger skiltingen til Svarttjernshøgda. Fra grusveien der blåstien starter, og opp bakken til utsiktstårnet, tar det ca. 40 min. for oss som er i middels god turform. Ca. 20 min. ned igjen til grusveien, og derfra på grusvei tilbake til Tverrsjøstallen.

Utsiktstårnet på Svarttjernshøgda - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Utsiktstårnet på Svarttjernshøgda.

4. Oppkuven på Krokskogen

Fra utsiktstårnet på Oppkuven har du en av de beste utsiktene i hele Oslomarka. På gode dager ser du Norefjell-ryggen, Blefjell og helt til Gaustatoppen i sørvest og Jotunheimen i nordvest. Oppkuven er med sine 704 moh. den høyeste toppen på Krokskogen, og ligger helt nord i Oppkuven-Smeddalen naturreservat. Turen til toppen sørfra tar deg rett gjennom naturreservatet og den flotte, gamle skogen i dette området. Enten du kommer fra nordøst eller sør, kan “rundturen” på Oppkuven anbefales. Det betyr at du følger de blåmerkede stiene både over toppen og rundt koselige Store Oppkuvvannet. Turen opp til Oppkuven er en flott dagstur ut i marka. Det er greit med plass rundt tårnet, til å slappe av og nyte nistepakka.

Turen opp passer for øvrig fint for turvante barn ned mot 12 år.

Hvordan kommer du deg dit: Du kommer deg til Oppkuven både fra Sørkedalen i sør og fra Damtjern via Heggelia på Ringerike til nordvest. Avstanden er ca. 10 km én vei, enten du kommer sørfra eller nordfra. Starter du turen i Sørkedalen, kan du ta buss 41 fra Røa T-banestasjon til holdplassen Sandbråten som er nest siste holdeplass på ruta. Herfra følger du grusvei opp forbi Lysedammene og den ubetjenente DNT-hytta Smedmyrkoia. Et kort stykke etter Smedmyrkoia skifter det over til blåsti. Det tar ca. 3 timer hver vei med middels god turform.

Utsiktstårnet på Oppkuven - Oslomarka - Krokskogen - Fantastiske marka
Utsiktstårnet på Oppkuven. På toppen er det montert en sikteskive.

Flere turtips:

Dra på telttur med barna: 7 tips til teltturer med barn i Oslomarka

Hytte-eventyr i Oslomarka: 5 tips til helgeturer med barn i Oslomarka

5. Røverkollen i Lillomarka

Røverkollen er en turvennlig topp som passer utmerket for nærturer nesten helt uten aldersgrense. På toppen er det det en stor telemast og ikke minst et moderne utkikkstårn i betong. Herfra er strålende utsikt i nesten 360 grader, mot Oslofjorden, Holmenkollbakken, Tryvannstårnet, åsene innover Nordmarka og Lillomarka og store deler av Nittedal. Det er i tillegg god plass på toppen rundt tårnet, med en flott gresseng og sitteplasser. Så ta med piknikk-pledd, mat og drikke på varme, solrike ettermiddager og slapp av. Fra Grorud til toppen er det omtrent 2,5 kilometer, og enda kortere om du går fra Romsås. Har du litt ekstra tid er det en fin natursti som går fra Bjøråsen skole og til toppen.

Passer fint for turvante barn ned til 5-6 år.

Hvordan kommer jeg meg dit: Hvis du ikke bor i nærområdet, kan du ta t-banen mot Vestli og gå av på Grorud stasjon. Stien starter noen hundre meter fra t-banestasjonen. Gå ut av stasjonen mot Bergensveien slik at du har bussholdeplassen og Shell-stasjonen rett mot deg. Fortsett inn Romsåsveien som går mellom bussholdeplassen og Shell-stasjonen, og deretter går du rett frem i rundkjøringen. Et kort stykke opp fra rundkjøringen står det et skilt med Romsås på høyre side. Stien starter da på motsatt side rett overfor dette skiltet. Blåstien er godt merket og tar deg i lett, men småkupert, terreng over Ravnkollen og inn på baksiden av Romsås kirke. Derfra er det lett stigning i fint furuskogsterreng opp til toppen.

Utsiktstårnet på Røverkollen - Oslomarka - Lillomarka - Fantastiske marka
Utsiktstårnet på Røverkollen.

8 thoughts on “5 topper med utsiktstårn i Oslomarka

Leave a Reply