Illustrasjonsbilde av kvinne som padler kano - Kanotur - Fantastiske marka

7 supre tips til kanoturer i Nordmarka

Nordmarka strekker seg fra Oslo i sør til Lunner i nord, med mange innsjøer som er perfekte for kanoturer. Det er en helt spesiell følelse å gli sakte ut på et vann i kanoen. Personlig får jeg alltid en opplevelse av å være på nye eventyr. Uansett hvor mange padleturer jeg har vært på tidligere.

Her er 7 vann som egner seg for morsomme og spennende kanoturer i Nordmarka. Flere av dem er spesielt godt egnet sammen med barn.   

Her finner du oversikt over teltplasser: 7 tips til teltturer i Nordmarka
Her finner du flere teltplasser i Nordmarka: 10 tips til teltturer i Nordmarka

Prøv deg på denne kanoruta: Nordmarka mot klokka i kano eller packraft

1. Store Skillingen

Store Skillingen er et stort og populært vann helt øst i Nordmarka. Vannet ligger rundt 1 kilometer fra parkeringsplassen ved Stryken stasjon sør for Harestua, og er dermed godt egnet for kanoturer med barn. Tenker du på å overnatte, ligger leirplassene for det meste samlet sør i vannet. Lett tilgjengelig fra grusveiene. Det ligger også flere fine teltplasser langs den nordøstlige siden av vannet, med en lett synlig sti mellom alle plassene helt nede fra demningen i øst. Store Skillingen er et flott vann hvor det ligger til rette for mye aktivitet med barn, og er et supert alternativ for kanoturer i Nordmarka.

Slik kommer du deg dit:

Start ved Stryken utfartsparkering ved Stryken stasjon. Ta inn på grusveien Strykenenga og følg denne til du krysser broa over Rv4. Et kort stykke etter veibroa holder du rett frem for å komme til den store teltplassen i sør. Fra krysset går grusveien i slak motbakke opp til vannet. Det er rundt 1 kilometer å gå fra Stryken stasjon.

Her kan du kjøpe fiskekort og lese fiskereglene!

Turfakta:

Startsted: Stryken utfartsparkering ved Harestua. Kollektivtransport: Buss til Stryken stasjon. Barn: Passer for turvante barn ned til 6-7 år. Overnatting: Mange fine plasser langs vannet.

Øyungen en høstdag fra kano - Kanoturer - Nordmarka - Oslomarka - Fantastiske marka
Tåken ligger over Øyungen en høstdag.

2. Øyungen

Øyungen er et populært sted for friluftslivfolk i alle aldre. Det er et naturlig mål for lavterskelturer, enten du skal overnatte i telt eller hengekøye. Eller vil på kanotur i marka. Det er et flott vann for kanoturer, med små og store øyer, bortgjemte viker og åpne vannflater. Det gir fin variasjon på turen, og er en av grunnene til at jeg liker å padle på Øyungen. Det er alltid noe nytt å oppdage. Øyungen er et stort vann, med veldig mange gode teltplasser rundt hele vannet. Særlig populært er det å overnatte i den sørlige og østlige enden ved demningen. Øyungen er også et bra fiskevann, så husk å kjøpe fiskekort og ta med fiskestang.

Slik kommer du deg dit:

Fra startstedet Skar utfartsparkering i Maridalen, er det rundt 2 kilometer i jevn stigning opp til vannet. Turen går på fin grusvei, så det er mulig å trille kanoen opp. Bussen stopper også på Skar.

Her kan du kjøpe fiskekort og lese fiskereglene!

Turfakta:

Startsted: Skar utfartsparkering i Maridalen. Kollektivtransport: Buss til Skar. Barn: Passer for turvante barn ned til 6-7 år. Overnatting: Mange fine plasser langs hele vannet.

Demningen på Mylla med utsikt over vannet - Nordmarka - Kanoturer - Fantastiske marka
Demningen på Mylla med utsikt vestover.

3. Mylla

Mylla er et fantastisk flott kanovann, og perfekt for en kanotur i marka. Det er et relativt smalt, men stort og langstrakt. Godt og vel fire kilometer fra den ene enden til den andre faktisk. Så her har du god tid til å gli over vannet uavhengig av tempoet du velger. Kanoen kan du sjøsette ved demningen rett ved den store utfartsparkeringen. Herfra er det bare å padle langs den sørlige bredden av vannet, forbi Svarttangen, Skrikertangen og etter hvert svakt sørover på innsiden av Storøya. Mylla preges av mye bebyggelse på nordsiden av vannet, og enkelte hytter på sørsiden. Det er få leirplasser rundt vannet, de beste er på Storøya lengst vest i vannet.

Slik kommer du deg dit:

Den store utfartsparkeringen i Myllavegen ligger rett før demningen på østsiden av Mylla. Det er kort vei bort til vannet, og det er plass til å sette ut kanoen ved demningen.  

Her kan du kjøpe fiskekort og lese fiskereglene!

Turfakta:

Startsted: Mylla utfartsparkering. Kollektivtransport: Tog eller buss til Grua stasjon, rundt 4 kilometer i jevn stigning fra utfartsparkeringen. Barn: Passer for turvante barn ned til 8-9 år. Overnatting: Noen få plasser til telt og hengekøye.

4. Sognsvann

De fleste løper eller går tur rundt Sognsvann, eller bader her om sommeren. Men det er faktisk mulig å ta en kanotur i Sognsvann. Det er et veldig godt alternativ hvis du vil prøve ut kano for første gang. Eller for eksempel vil prøve ut kanotur med barn for første gang. Parkeringsplassen ligger i kort avstand fra vannet, og det går fint å sette ut kanoen til høyre for demningen. Sognsvann er i tillegg sånn passe stort, så det er både barnevennlig og nybegynnervennlig. Her finner du mange fine plasser langs vannet, flere flytebrygger og det går også grusvei rundt hele Sognsvann.

Her kan du kjøpe fiskekort og lese fiskereglene!

Slik kommer du deg dit:

Sognsvann ligger nord i Oslo og vest for Maridalsvannet. Det er et populært utfartssted i Oslo, og hit kommer du med t-bane eller bil. Det er en meget romslig utfartsparkering her. Parkeringsplassen ligger i enden av Sognsveien, rett ved t-banestasjonen og Norges Idrettshøgskole. Den sørlige delen av vannet er tilrettelagt for bading, og har også best plass. Her kommer du deg også fint inn og ut av vannet med kano.

Turfakta:

Startsted: Sognsvann utfartsparkering. Kollektivtransport: T-bane til Sognsvann T. Barn: Passer for turvante barn ned til 3-4 år. Overnatting: Ingen overnatting rundt vannet.

5. Bogstadvannet

På vei innover i Sørkedalen i Oslo passerer du langs Bogstadvannet. Det er nok mest kjent som en badeplass om sommeren, men det er også et mye brukt turområde. Bogstadvannet er et utmerket turmål for rolige kanoturer med barn. Her er det god boltreplass med kanoen og mye å se på og utforske. Ta gjerne med fiskestang, så kan du se om du får lurt en storvokst abbor på kroken. I Bogstadvannet er det lov å fiske fra kanoen og det er mulighet for å få både abbor og gjedde. En kanotur på Bogstadvannet er en kortreist turopplevelse for alle som bor i Oslo og Bærum. Er det fortsatt krefter igjen etter turen er det kort vei til et besøk på Bogstad gård.

Slik kommer du deg dit:

På sørøstsiden av vannet langs Sørkedalsveien er det parkeringsplass, rett ved badeplassen. Herfra er det kort vei til vannet, og kanoen kan trilles eller i verste fall bæres.

Her kan du kjøpe fiskekort og lese fiskereglene!

Turfakta:

Startsted: Bogstad utfartsparkering. Kollektivtransport: Buss til Bogstad badeplass. Barn: Passer for turvante barn ned til 3-4 år. Overnatting: Ingen overnatting er mulig rundt vannet.

6. Gjerdingen

Gjerdingen er et av de største vannene i Oslomarka. Med en registrert dybde på 60 meter, er det også det dypeste vannet i Oslomarka. Gjerdingen er et skikkelig «kanovann». Her er det masse plass til å la kanoen gli over store, åpne vannflater. Eller bare duppe fredfullt midt på vannet, som jeg liker å gjøre her. Det er fantastisk å padle rundt tangen og øya som nesten deler vannet i to, og rundt øyene i øst. Til tross for størrelsen, er det overraskende få leirplasser rundt vannet. De er spredt ut på nordsiden langs veien og østsiden langs den blåmerkede stien. Det går en høyspenttrase i sør, som begrenser antall leirplasser på sørsiden. Vannet er så stort at her kan du fint finne en uforstyrret plass dersom du ønsker det. På øyene hekker det forresten lom, så husk å ikke forstyrre i hekketiden.

Her kan du kjøpe fiskekort og lese fiskereglene for den sørlige delen av vannet

Her kan du kjøpe fiskekort og lese fiskereglene for den nordlige delen av vannet

Vær oppmerksom på at utenbygds besøkende ikke har lov til å fiske fra kano eller tilsvarende.

Slik kommer du deg dit:

Du kan kjøre til Gjerdingen via Gjerdingsveien og deretter Fjellsjøvegen fra Olum (Olimb) i Lunner. Alternativt opp Svenåvegen på Jevnaker til utfartsparkeringen på Tverrsjøstallen. Svenåvegen er bomvei, og bomavgift betales digitalt. Kanoen kan du sette ut enten ved den lille parkeringen ved Gjerdingskalven, eller ved leirplassene i den nordvestlige enden av vannet. Alternativt parkerer du på utfartsparkeringen på Tverrsjøstallen og trekker kanoen hele veien til Gjerdingen. En avstand på rundt 3,5 kilometer.

Turfakta:

Startsted: Tverrsjøstallen eller Kalven parkering. Kollektivtransport: Buss til Toso, rundt 11 kilometer fra Gjerdingen. Barn: Passer for turvante barn ned til 8-9 år. Overnatting: Flere plasser som egner seg for telt og hengekøye.

Utsikt ut over vannet på Bjørnsjøen i Nordmarka.

7. Bjørnsjøen

Bjørnsjøen er Nordmarkas storstue, og her er det kanoturer som gjelder. Og det er et herlig vann for kanoturer, og en av mine personlige favoritter i Nordmarka. Med store åpne vannflater hvor du kan gli fremover i skilpaddetempo. Mellom øyene i nord eller mellom de høye skogåsene i sørenden. Kanoturer i marka handler selvfølgelig også om bading og fisking, og her det er gode muligheter til begge deler. Bjørnsjøen er et godt fiskevann, og fra de mange vikene og øyene er bademulighetene nærmest uendelige. Det er fine overnattingsplasser nord i vannet og på Storøya og Brenteøya. Bruk gjerne litt tid på å utforske de andre store vannene rett i nærheten også. Det går fin grusvei fra Kikutstua nordover til Hakkloa eller vestover til Vestre Fyllingen, som begge er flott vann for kanoturer.

Du kan leie kano på Bjørnholt i sørenden av vannet, eller på Kikutstua lengst i nord. 

Her kan du kjøpe fiskekort og lese fiskereglene!

Slik kommer du deg dit:

Det er et stykke å gå eller sykle for å komme seg til Bjørnsjøen. Gode startsteder er Hammeren i Maridalen eller Sognsvann, hvor du følger grusveiene opp til Skjersjødammen og videre derfra opp til Bjørnholt. Det tar rundt 2 timer å gå. Du kan også starte ved Sørkedalen skole i Sørkedalen, og følge grusveien forbi Finnerud og videre til Kikutstua. Det tar i underkant av 2 timer. Den fineste turen er selvfølgelig å følge blåmerkede stier fra Frognerseteren eller Sognsvann opp til Bjørnsjøen.

Turfakta:

Startsted: Hammeren parkering i Maridalen, Sognsvann utfartsparkering, Frognerseteren eller Sørkedalen utfartsparkering i Zinoberveien. Kollektivtransport: Buss til Hammeren eller Sørkedalen skole. T-bane til Sognsvann og Frognerseteren. Barn: Passer for turvante barn ned til 10-11 år. Overnatting: Mange fine plasser i nordenden langs grusveien og på Storøya og Brentøya.


Vær oppmerksom på følgende! Mylla og Gjerdingen har en stor bestand av edelkreps. Tar du med deg fiskeutstyr eller kano, kajakk, packraft, gummibåt, sup eller lignende til Mylla og Gjerdingen, må du forsikre deg om at du ikke bringer med deg krepsepest. Slurver du på dette, er risikoen at hele edelkrepsbestanden utryddes dersom du uforvarende frakter krepsepest til vannet.

Rengjør derfor alltid kano, kajakk, packraft, gummibåt, sup eller lignende samt fiskeutstyr før du kommer hit. Har du padlet eller fisket i et vann eller elv med krepsepest eller som er under overvåking for krepsepest (stort sett alle vann sør og øst for Oslomarka), må du både rengjøre og deretter desinfisere kano, kajakk, packraft, gummibåt, sup eller lignende samt fiskeutstyr både innvendig og utvendig. Rengjøring kan for eksempel gjøres med vanlig Zalo, mens desinfisering kan gjøres med Virkon S. Husk at også spruttrekk må rengjøres og desinfiseres.


HUSK NÅR DU SKAL PÅ TUR:

  • Husk å planlegge turen, og vær forberedt.
  • Bruk allerede etablerte telt- og hengekøyeplasser. Ikke slit unødig på naturen ved å lage nye.
  • Ta med søppel hjem. Har du tatt det med ut på tur, skal du ta det med hjem fra tur. Dette gjelder også mat.
  • Ta med vedkubber hvis du skal fyre bål – la døde trær stå til glede for insekter og sopp som er avhengige av dem.
  • Ta hensyn til andre som er ute på tur samtidig som deg.
  • Ta hensyn til fuglene i hekketiden fra mai til slutten av juli. Fuglene holder særlig til på store og små øyer, så hold god avstand.

Les mer om sporløs ferdsel: Hva er egentlig sporløs ferdsel?

Leave a Reply