Det er mange muligheter til å overnatte i gapahuk i Oslomarka. Et spennende og morsomt alternativ til telt og hengekøye.
FLERE TURTIPS
Prøv overnatting i en åpen koie: 5 turer til åpne koier i Oslomarka
Ta med barna på telttur: 10 tips til teltturer med barn i Oslomarka
1. Bruråsbonn
Gapahuken ved Buråsbonn ligger midt i skogen, men du skal lete lenge etter en bedre plassering. Rett ved en naturlig avsats i skogen som gir naturlig utsikt, flatt og fint rundt og til og med en utedo. Alt ligger til rette for en flott overnattingstur, eller dagstur, til Buråsbonn. Gapahuken er solid og med overraskende stor plass. Det er bygget et flatt gulv hevet over bakken som gir plass til rundt 6 voksne personer. Det står en bålpanne her som kan brukes når det ikke er skogbrannfare. Gapahuken ved Buråsbonn er uten tvil en va de fineste gapahukene i Oslomarka.
Slik kommer du deg dit
Det er en fin tur inn til gapahuken fra Vestmarksetra utfartsparkering. Herfra fortsetter du på grusvei mot Furuholmen i rundt 1 km og svinger inn til høyre på blåmerket sti rett under høyspentledningene. Denne følger du i litt over 2 km i kupert terreng med flere stigninger frem til Grønland. Fortsett mot Butterudbonn i lett kupert skogsterreng og videre sørover mot Haveråsen. Rundt 800 meter fra Butterudbonn, på vei opp nordenden av Haveråsen, ser du et skilt som peker mot venstre og til gapahuken. Følg den tydelige stien hele veien frem. Jeg anbefaler å ta tilbaketuren over Haveråsen for å få med deg den flotte utsikten på toppen. Gå videre mot Furuholmen og tilbake til startstedet.
Turfakta
Hvor: Vestmarka. Startsted: Vestmarksetra utfartsparkering i Vestmarkveien. Lengde: ca. 6,4 km hver vei. Vanskelighetsgrad: Middels. Kollektivtransport: Buss til Kattås, rundt 1,3 km fra startstedet. Bil: Parkering ved startstedet. Barn: Turen passer for turvante barn ned til 10-11 år. Blåmerket: Ja. Mobildekning: Ja.
2. Fagertjern
Fagertjern ligger lengst nordøst på Romeriksåsene, rett nord for innsjøen Råbjørn og Råbjørnhytta. På en odde nord i vannet har allmenningen satt opp en gapahuk som har fått merke tidens tann, med to lange brisker på hver langvegg og en kort brisk i enden. Det er god plass rundt gapahuken, men myrlendt, og de fleste kommer nok hit for å prøve fiskelykken.
Slik kommer du deg dit
Den korteste turen til Fagertjern og gapahuken er fra DNT-hytta Råbjørnhytta. Det er en liten parkeringslomme i svingen noen hundre meter fra hytta. Fra Råbjørnhytta følger du blåmerket sti i normalt kupert skogsterreng mot Nordbyvangen, og derfra videre i retning Ingelsrudsætra. Rundt 700 meter fra Nordbyvangen kommer du til sørenden av fagertjern. Herfra går det en umerket sti, som ikke alltid er like lett å følge, frem til gapahuken.
En finere, men lengre tur er å gå inn fra Brovoll utfartsparkering langs E16 i nord. Herfra følger du blåmerket sti opp til Snellingen og fortsetter på blåmerket sti forbi Store Snellingen og videre til Ingelsrudsætra. Her holder du mot venstre i stikrysset og fortsetter østover i retning Nordbyvangen. Etter under to kilometer får du Fagertjern på venstre side.
Turfakta
Hvor: Romeriksåsene. Startsted: Brovoll utfartsparkering. Alternativt Melbysætervegen ved Råbjørnhytta. Vanskelighetsgrad: Middels. Lengde: 17,6 km tur/retur fra Brovoll. Rundt 3,4 km tur/retur fra Råbjørnhytta. Parkering: På startstedene. Kollektivtransport: Buss til Eskerud i Nannestad. Herfra på blåmerket sti i rundt 8,4 km til Fagertjern i jevn stigning. Barn: Turen passer for turvante barn ned til 7-8 år fra Råbjørnhytta og 11-12 år fra Brovoll. Den passer best for turvant ungdom ned til 13 år dersom du kommer med buss. Blåmerket: Ja, men ikke helt frem til gapahuken. Mobildekning: Delvis.

3. Helletjernet
Helletjernet ligger omtrent midt på Romeriksåsene, rett nordøst for Storøyungen. På en liten høyde i sørøst står det en gapahuk som allmenningen har satt opp. Den er bred og dyp med plass til i alle fall tre voksne personer og ligger med flott utsikt over vannet. Foran gapahuken er det stokker og en stor bålplass, så her er det mulig å holde varmen utover kvelden. Det er nok en av de fineste gapahukene på Romeriksåsene, men det synes sauen også. De liker gjerne å bruke gapahuken i beitesesongen og er ikke like nøye på rensligheten. Så vær forberedt på møkkasjau og vask før du tar den i bruk om sommeren. Så er du advart.
Slik kommer du deg dit
Et godt sted å starte turen fra er parkeringen ved Grøsåkervangen. Herfra følger du grusveien i rundt 2 km nordover til DNT-hytta Bekkestua. Fra hytta følger du blåmerket sti videre vestover mot Erpestadvangen. Etter rundt 900 meter kommer du til en grusvei, og her tar du til høyre. Hold inn til høyre et kort stykke etter bommen, og etter rundt 1,2 km tar du inn i skogen på venstre side. Det går en umerket men relativt synlig sti frem til vannet og videre til gapahuken.
Turfakta
Hvor: Romeriksåsene. Startsted: Grøsåkervangen utfartsparkering. Vanskelighetsgrad: Middels. Lengde: 10 km tur/retur. Parkering: På startstedet. Kollektivtransport: Buss til Bekkevar, rundt 5 km på blåmerket sti fra DNT-hytta Bekkestua. Barn: Turen passer for turvante barn ned til 8–9 år. Blåmerket: Bare delvis. Mobildekning: Delvis.

4. Gapahuken over Burudvann
Høyt oppe i åsen over Burudvann i Lommedalen i Bærum ligger en ikke alt for stor, men flott gapahuk. Det er god plass på benken langs veggene, med et romslig gulv som fint kan brukes til overnatting. En liten bålplass gjør at alt ligger til rette for en fin tur, enten du kommer hit for å overnatte eller bare for å nyte utsikten. Og utsikten er i tillegg førsteklasses. Her ser du rett over Kirkebykollen til Haugsåsen og Trulskollen på den andre siden av Lommedalen. Sørover ser du over den skogkledte Eineåsen mot Ramsås som ligger litt i skjul, men både Skaugumsåsen og skianlegget på Vardåsen i Asker er god synlig langs Oslofjorden.
Slik kommer du deg dit
En veldig fin tur til gapahuken er å starte ved Tobonn og følge blåmerket sti opp mellom Tømmeråsen og Pelåsen til Vensåssetra. Derfra går du bakveien til toppen av Tjæregravshøgda, som også er Bærumsmarkas høyeste punkt. Da er det bare rundt 1 kilometer igjen til gapahuken.
Kortest vei er det likevel fra Burudvann utfartsparkering. Her følger du blåmerket sti østover mot Øyervann, og tar til venstre i første stikryss retning Tjæregravshøgda. Stien går i slak til moderat stigning hele veien, men både med noen korte, bratte partier og noen flate, lettere partier. Det er rundt 3 kilometer fra utfartsparkeringen og turen opp tar omtrent 50 minutter i normalt, rolig tempo.
Turfakta
Hvor: Bærumsmarka. Startsted: Burudvann utfartsparkering. Lengde: 5,4 km tur/retur. Vanskelighetsgrad: Middels. Kollektivtransport: Buss til Burudveien, rundt 2 km fra parkeringen. Barn: Turen passer for turvante barn ned til 6-7 år. Alternativt startsted: Tobonn utfartsparkering. Nærmeste bussholdeplass er Bykrysset, rundt 1,5 km fra Tobonn. Blåmerket: Ja. Mobildekning: Ja.

5. Nedre Gupu
Nedre Gupu er en boltreplass for barn i Vestmarka. Her står det 5 store gapahuker med tilrettelagte bålplasser, utedo og vedlager som er gratis å bruke. Det er også laget en flott tauhinderlekeplass på området. Både Asker turlag og Bærum turlag legger mange av sine turer og arrangementer hit med god grunn. Det er korte 700 meter opp hit fra Vestmarksetra utfartsparkeringen på bred og fin løypetrase. Og godt med plass til å løpe og boltre seg på for barnehagebarna og de yngste skolebarna. Skoler og barnehager i Bærum har førsteprioritet til stedet på hverdager.
Slik kommer du deg dit
Det beste startstedet for en koselig og passe lang tur med barna er Vestmarksetra utfartsparkering. Herfra følger du bred og fin rødmerket og blåmerket løypetrase i slak motbakke helt opp til gapahukene, en avstand på rundt 700 meter. Du kan også sykle hit, som er en litt lengre tur. Da fortsetter du fra parkeringen på grusvei i retning Furuholmen før du etter et stykke svinger av mot Nedre Gupu. Turen på grusvei er på rundt 2 kilometer. Nærmeste bussholdeplass er Kattås, som ligger i overkant av 1 kilometer fra utfartsparkeringen. Du følger da den smale og til tider uoversiktlige Vestmarkveien helt inn til parkeringen. Husk å beregne den ekstra avstanden dersom du kommer hit med buss.
Turfakta
Hvor: Vestmarka. Startsted: Vestmarksetra utfartsparkering i Vestmarkveien i Asker. Lengde: 1,4 km tur/retur. Vanskelighetsgrad: Lett. Kollektivtransport: Buss til Kattås, i overkant av 1 km fra parkeringen. Barn: Turen passer for turvante barn ned til 2-3 år. Kommer du med buss må du ta høyde for lengre gåavstand. Blåmerket: Ja. Mobildekning: Ja.

6. Rundetjern
Det er typisk for vann og tjern på Romeriksåsene at de er omgitt av myr og tettvokst skog. Slik er det også ved Rundetjern. På vestsiden av tjernet er det likevel en fjellknaus med furutrær som er akkurat stor nok til en gapahuk, noen stokker rundt en bålplass og ellers litt armslag. Gapahuken ved Rundetjern er en liten perle. Svaberg ned mot vannet gjør det til en fin badeplass, eller til en fin plass for fisking om høsten. Du trenger heller ikke overnatte i gapahuken hvis du ikke vil, her er det godt med plass til hengekøye eller telt.
Slik kommer du deg dit
Du kan starte turen ved Tærudhallen på Skedsmokorset. Her er det en stor utfartsparkering. Fra utfartsparkeringen følger du blåmerket grusvei og sti nordover forbi Tærudhallen og langs jordene før den gradvis svinger innover i skogen. Stien går i lett terreng med litt stigning i starten. Etter et stykke holder du til høyre og fortsetter nordover langs den imponerende Høgsmåsan. Dette store myrområdet er vernet som naturreservat, som et av de siste av sitt slag i denne delen av Østlandet.
Ved det populære turmålet Ringdalskoia fortsetter du vestover inn i skogen på blåmerket sti og holder til venstre i neste stikryss. Etter bare seks hundre meter kommer du til en bred skiløypetrasé som passerer rett over stien. Denne følger du mot venstre på en umerket, men tydelig sti helt frem til tjernet. Gapahuken ligger på vestsiden av Rundetjernet.
Turfakta
Hvor: Romeriksåsene. Startsted: Tæruddalen utfartsparkering. Vanskelighetsgrad: Lett/middels. Lengde: 13,4 km tur/retur. Parkering: På utfartsparkeringen. Kollektivtransport: Buss til Tærudstien. Barn: Turen passer for turvante barn ned til 8–9 år. Blåmerket: Ja. Mobildekning: Ja.

7. Kikkut på Eineåsen
Eineåsen på Rykkinn i Bærum er et utrolig flott turområde. Med fin natur, fantastiske utsikter og spennende kulturhistorie rundt hver eneste sving. I den sørvestlige delen av åsen har den lokale velforeningen satt opp to flotte gapahuker som er perfekte til overnattinger. De to gapahukene er store og romslige med flere voksne og barn. Foran gapahukene er det laget en liten bålplass med benker rundt. Utsikten fra Eineåsen er blant de beste i Oslomarka. Her ser du tvers over Rykkinn mot Kirkeby og Tanumplatået med Ramsås og Søndre Kolsåstoppen på hver sin side. I horisonten ser du Nesodden og utover Oslofjorden helt til Hovedøya. Gapahukene ligger i kort avstand fra startstedet på Busop, så dette er en tur som kan passe for de fleste.
Slik kommer du deg dit
Kommer du med bil starter du ved Gommerud utfartsparkering. Fra parkeringen går du opp lysløypa og fortsett til venstre og vestover langs fjellstupet på Eineåsen. I starten følger du en lysløype, men etter et kort stykke tar du til høyre og inn i skogen på blåmerket sti. Deretter følger du skiltingen videre på toppen av en kort bakke. Fortsett å følge blåmerket sti langs Eineåsen i rundt 1,3 kilometer hele veien til gapahukene.
Kommer du med buss går du av på holdeplassen Otto Rykkinds vei. Herfra krysser du veien og går inn Rykkinnveien, og tar til venstre inn Busoppveien etter et kort stykke. Hold til høyre etter noen få meter og fortsett inn i skogen på bred, fin blåmerket sti hele veien opp til gapahukene. En tur på rundt 900 meter.
Turfakta
Hvor: Krokskogen. Startsted: Gommerud utfartsparkering i Paal Bergs vei på Rykkinn. Lengde: 4 km tur/retur. Vanskelighetsgrad: Lett. Kollektivtransport: Buss til Otto Rykkinds vei, rundt 200 meter fra stedet blåmerket sti starter i Busoppveien. Barn: Turen passer for turvante barn ned til 5-6 år. Kommer du med buss passer turen for turvane barn ned til 4-5 år. Blåmerket: Ja. Mobildekning: Ja.

8. Kobberhaughytta
Kobberhaughytta er et villmarkseldorado for barn. På DNT sin storstue i Nordmarka kan du sove i en romslig gapahuk rett ved Kobberhaugtjernet, leie kano og padle, når det er varmt kan du bade fra badebrygga og når mørket faller på kan du ta frem fiskestang og prøve fiskelykken. Og hvis ikke det er nok, ligger både tjernet og hytta ved foten av Kobberhaugene som er perfekte for en topptur. Det er to toppunkt på Kobberhaugene som begge to er flotte turmål. Utsikten er likevel best på den laveste av toppene, som ligger mot øst. Herfra ser du sørover mot Tryvannstårnet og mot sørvest ligger et flettverk av åstopper som går langt innover Bærumsmarka og mot Vestmarka. Se om ikke du finner de karakteristiske Kolsåstoppene! Kobberhaughytta er lett tilgjengelig på fin grusvei som går helt opp til hytta fra Sørkedalen skole.
Merk at gapahukene ved Kobberhaughytta må leies. Les mer på hjemmesiden til Kobberhaughytta.
Slik kommer du deg dit
Det er fint å følge blåmerkede stier fra Frognerseteren over Blankvannsbråtan til Kobberhaughytta. Det er en tur på rundt 8 kilometer gjennom det sørlige Nordmarka i lett kupert skogsterreng. Blankvannsbråtan er et høydepunkt på turen, særlig om sommeren.
Korteste vei opp til Kobberhaughytta er på grusvei fra Sørkedalen utfartsparkering i Zinoberveien. Herfra er det rundt 5 kilometer å gå på god grusvei i jevn motbakke, først forbi Finnerud sportsstue og deretter inn til Kobberhaughytta. Det er brattest opp til Finnerud, så flater det litt ut etter dette.
Turfakta
Hvor: Nordmarka. Startsted: Sørkedalen utfartsparkering i Zinoberveien. Vanskelighetsgrad: Lett/Middels. Lengde: 10,4 km tur/retur. Parkering: Stor parkeringsplass ved startstedet. Kollektivtransport: Nærmeste bussholdeplass er Sørkedalen skole, rundt 100 meter fra startstedet. Barn: Turen passer for turvante barn ned til 6-7 år. Blåmerket: Ja. Mobildekning: Ja.

9. Gjerdrumsgjermenningen
Gjerdrumsgjermenningen er et populært vann for overnattingsturer i den sørlige delen av Romeriksåsene. I den sørlige enden av vannet er det flere fine plasser som passer utmerket både for telt og hengekøye. Her har Gjerdrum jeger- og fiskeforening også satt opp to gapahuker, hvor den ene ligger fint til ved bredden av vannet. Gapahuken har to brede, lange brisker samt en helt innerst. Så normalt kan det være plass til 2 voksne og 1 barn. Det er en liten bålplass på utsiden. Fra gapahuken har du nydelig utsikt over dette flotte vannet, og det anbefales sterkt å ta med fiskekort og fiskestang. Gjerdrumsgjermenningen har både abbor og ørret, så her er det bare å prøve fiskelykken.
Slik kommer du deg dit
Du kan gå på blåmerkede stier til Gjerdrumsgjermenningen både fra Glittre utfartsparkering på Nittedal-siden og fra Kokstadvangen utfartsparkering på Gjerdrum-siden.
Går du fra utfartsparkeringen i Glittreveien i Nittedal følger du blåmerket sti retning Årstadvangen. Den brede, tydelige stien går i moderat stigning de første 2,5 kilometerne før det flater ut og fortsetter i normalt kupert skogsterreng mot Kirkebygjermenningen. Gå over den fantastiske kloppen og brua ved smalet mellom de to gjermenningsvannene, og fortsett videre sørover. Etter rundt 1 kilometer kommer du til en bro rett nedenfor demningen på Gjerdrumsgjermenningen. Over broen tar du til venstre og følger en av de mange stiene mot den østligste odden.
Fra Gjerdrum-siden er det raskeste å starte ved utfartsparkeringen på Kokstadvangen innerst i Allmenningsveien. Herfra kan du gå nordover på skogsbilvei nesten helt frem til vannet, eller du kan følge den flotte blåmerkede stien langs Gjermåa. Det er litt over 4 kilometer fra Kokstadvangen til vannet.
Turfakta
Hvor: Romeriksåsene. Startsted: Kokstadvangen innerst i Allmenningsveien i Gjerdrum. Alternativt Glittredumpa utfartsparkering i Glittreveien i Nittedal. Vanskelighetsgrad: Lett/Middels. Lengde: 9,2 km tur/retur fra Kokstadvangen. 12,4 km tur/retur fra Glittre i Nittedal. Parkering: På startstedet. Kollektivtransport: Buss til Veståsen skole langs Fv427 Fjellvegen i Gjerdrum. Fra bussholdeplassen er det rundt 7 km opp til vannet. Alternativt buss til Klokkertoppen i Nittedal, rundt 200 meter fra startstedet. Barn: Turen fra Kokstadvangen passer for turvante barn ned til 7-8 år. Fra Glittre for turvante barn ned til 9-10 år. Kommer du med buss til Veståsen skole i Gjerdrum må du ta høyde for en lengre tur. Blåmerket: Ja. Mobildekning: Ja.
10. Stråtjern
Du kan også leie en stor, romslig gapahuk på DNT Sæteren gård i Bærum.