Å overnatte i åpne koier kan være en særegen og spennende turopplevelse. Åpne koier har enkelt standard, og er først og fremst kun ment å gi ly for vær og vind. De gir deg mulighet for å oppleve det enkle skogslivet. Det er 6 slike åpne koier i Oslomarka, plassert i Nordmarka, Østmarka og på Romeriksåsene. Her er turbeskrivelser til 5 av dem. God tur!
Flere spennende turtips: 7 steder du kan overnatte i gapahuk i Oslomarka
1. Bristol ved Ølja
Alle kan sjekke inn på Bristol. Gratis er det også. Koiestandarden er riktignok ikke på samme nivå som på Hotell Bristol i Oslo, men det er jo også hele hensikten. Det er Jevnaker allmenning som har satt i stand denne gamle tømmerhoggerkoia og nå er den en ulåst, åpen koie som kan benyttes til overnatting året rundt. Den kan ikke reserveres, og har du overnattet en natt må du vike plassen for eventuelt nye besøkende. Bristol er den eneste åpne koia i Nordmarka, men det finnes ytterligere fem slike fordelt på Romeriksåsene og Østmarka.
Beliggenheten til Bristol er perfekt, ved det lille, hyggelige vannet Ølja. Klemt mellom Oljeberga og Kollern skulle du tro at dette var et mørkt og dystert skogstjern, men det er det ikke. Istedenfor er det lyst og åpent her, mye takket være åpne, myrlendte bredder langs vannet. Det er ikke så mange leirplasser rundt vannet, men på området rundt koia er det også plass til et par store telt.
Bristol ligger langs grusveien på vestsiden av Ølja, så det er lett å komme seg hit også med små barn. Du kan ta turen inn fra utfartsparkeringen på Tverrsjøstallen. Fra parkeringen holder du mot venstre og går et kort stykke på nordsiden av Tverrsjøen. Ved første kryss følger du grusveien inn til venstre helt frem til vannet. Det er noen stigninger på veien, men ellers går tuen i lett terreng.
Rett før du kommer til Ølja og Bristol ser du den blåmerkede stien som går opp til utsiktstårnet på Svarttjernshøgda, som er det høyeste punktet i Nordmarka og Oslomarka. Svarttjernshøgda er også et flott turmål.
Startsted: Tverrsjøstallen i Jevnaker kommune. Kollektivtransport: Buss til Toso, deretter rundt 7 km til fots til utfartsparkeringen. Bil: Parkering på Tverrsjøstallen utfartsparkering. Blåmerket: Nei. Mobildekning: Ja. Lengde: Rundt 1,6 km å gå på grusvei fra Tverrsjøstallen. Barn: Passer for barn ned til 6-7 år. Koordinater: 60.2195379, 10.5180778 (EU89 Geografiske grader), 6676828, 584108 (EU89 UTM-32V).

2. Fjellsjøkoia
Fjellsjøkoia er et sånt sted menn drar for å være alene. Traust ligger den dypt inne i skogen nordøst på Romeriksåsene, helt på kanten av Skotjernfjellet og Snellingsrøysene naturreservat. Her inne finner du det som sannsynligvis er den eldste furuskogen i Oslomarka, gammel granskog med truede plantearter og huldrestry og blåbærlyng så langt øyet kan se. Fjellsjøkoia ble oppført på begynnelsen av 1900-tallet for tømmerhuggere og kjørere, men nå er det turgåere og jegere som finner veien inn til denne flotte, gamle koia. Lunner allmenning har nylig restaurert den, så Fjellsjøkoia holder svært god standard til å være en åpen koie.
Det er flere turmuligheter inn til Fjellsjøkoia. Du kan starte ved Bjørgeseter rett nord for Harestua og følge blåmerket sti i retning Skotjernet. Et stykke før du kommer til tjernet går det en sti inn i skogen til venstre som tar deg til koia. En annen fin tur er å starte ved utfartsparkeringen på Brovoll i nord og følge blåmerket sti rundt to kilometer sørover til Snellingen. Dette er en gammel setervoll hvor du også finner DNT-hytta med samme navn.
Fra Snellingen følger du blåmerket sti mot Bjørgeseter i rundt halvannen kilometer, til du kommer til en grusvei. Her tar du til venstre og følger grusveien et godt stykke helt til en snuplass i enden av veien. Når du kommer hit, krysser du bare snuplassen rett frem og finner en umerket men tydelig sti på andre siden. Den svinger ganske umiddelbart mot høyre, men er lett å følge. Etter et kort stykke kommer du til en bekk, og her er det viktig å følge stien som krysser bekken. Ellers havner du på villstrå. Det er rundt sekshundre meter gjennom skogen fra snuplassen til Fjellsjøkoia.
Startsted: Brovoll i Lunner kommune. Kollektivtransport: Ingen kollektivforbindelse til Brovoll. Bil: Parkering på Brovoll utfartsparkering. Blåmerket: Bare delvis. Mobildekning: Svak. Lengde: Rundt 5,5 km å gå fra Brovoll via Snellingen. Barn: Passer for barn ned til 12-13 år. Koordinater: 60.23752, 10.77984 (EU89 Geografiske grader), 598555, 6679192 (EU89 UTM-32V)

3. Vikstjernkoia
På vestsiden av Vikstjernet i det sørlige Østmarka, ligger den åpne Vikstjernkoia. Midt mellom høye mørke grantrær står den lille, koselige lafta tømmerkoia på en fjellknaus. Det er enkel standard også på Vikstjernkoia, så alt du trenger må du ha med selv. Utenfor er det såpass romslig mellom trærne at det er mulig å sette opp både telt og hengekøyer. Det er laget en stor bålplass med sittestokker rundt, så Vikstjernkoia er et fint turmål enten det bare er for en dagstur eller om du vil overnatte.
Det går blåmerket sti forbi Vikstjernet og du kan starte både fra Revefaret i Ytre Enebakk, fra utfartsparkeringen på Durud eller ta den lange turen fra utfartsparkeringen på Bysetermåsan. Den enkleste og korteste turen går likevel fra Durud. Herfra følger du grusveien forbi bommen i rundt 1,2 kilometer og tar mot høyre og sørøstover i første stikryss. Du fortsetter å følge de blå merkene og etter rundt 700 meter står du ved Vikstjernet. Turen går i relativt flatt og lett terreng.
Startsted: Durud i Enebakk kommune. Kollektivtransport: Buss til Durud, deretter rundt 1 km til fots til utfartsparkeringen. Bil: Parkering på Durud utfartsparkering. Blåmerket: Ja. Mobildekning: Svak. Lengde: Rundt 2 km å gå fra Durud. Barn: Passer for barn ned til 7-8 år. Koordinater: 59.7586864, 11.0265093 (EU89 Geografiske grader), 6626276, 613844 (EU89 UTM-32V)

4. Fevikskoia
Det er ikke så mye som skal til for å holde varmen. Fire tømmervegger, et tak over hodet og en ildplass. Ljørkoia på Fevingsvangen på Romeriksåsene er bygd etter dette enkle prinsippet. Egentlig ligner det mer en gapahuk, med fire vegger og en dør. Langs veggene er det en brisk som er akkurat litt for smal til at det blir en komfortabel natt. Gulvet er av grus og midt i koia er det bygget en uproporsjonalt stor grue. Det er hull i taket for å slippe ut røyken dersom du fyrer opp et bål, men det aner meg at det kan bli røykfylt i koia hvis det regner kraftig.
Fevikskoia ligger fint til oppe på den gamle setervollen. Det er ildsjeler i Holter allmenning som har restaurert det som var en gammel hvilekoie, som har stått på Feviksvangen siden 1920-tallet. Den gang ble den brukt av dem som arbeidet med torvuttak på sætra. Nå er hvilkekoia bygd om til en såkalt ljørkoie. De kjennetegnes av enkel standard, en stor åpen grue midt i rommet og et hull i taket for å slippe ut røyk.
En tur jeg kan anbefale er å starte ved Grøsåkervangen og gå inn til DNT-hytta Bekkestua. Det er rundt 2 kilometer på lett grusvei. Alternativt kan du ta bussen til Trugstadholtet, og følge blåmerket sti i rundt 6 kilometer opp til Bekkestua. Rett før du kommer til hytta tar du inn på grusvei til høyre og fortsetter på denne et kort stykke. Etter rundt 300 meter tar du inn til høyre og opp en liten bakke. Det står en stolpe her som viser at dette er en rødmerket skiløype, men det er også en blåmerket sti.
Fortsett videre i slak stigning forbi Vestre Buvatnet og opp til Vardåstjernet. Nå er du kommet til indrefileten på turen, og en av de fineste stiene på hele Romeriksåsen. Her kjemper røsslyngen og blåbærlyngen om plassen på skogbunnen og flotte furutrær står spredt rundt i en vaker, lysåpen skog. Stien går rett på grunnfjellet eller myk skogbunn. Har du tid, bør du ta en pause langs Vardåstjernet og bare nyte skogen.
Forbi Vardåstjernet går det i slak nedoverbakke, og etter hvert følger du stien gjennom en bred løypetrasé. Etter rundt 1,2 kilometer åpner skogen seg og du treffer på en annen bred trase gjennom skogen på din høyre side. Følg denne sørover i rundt 1 kilometer helt til du kommer til en snuplass. Her holder du skarpt mot venstre, og tar nesten en 360- graders sving opp en umerket men tydelig sti. Følg denne rundt 100 meter og du ser Fevikskoia rett fremfor deg.
Startsted: Grøsåkervangen i Nannestad kommune. Kollektivtransport: Buss til Trugstadholtet. Bil: Parkering på Grøsåkervangen utfartsparkering. Blåmerket: Nesten hele veien. Mobildekning: Ja. Lengde: Rundt 6 km å gå fra Grøsåkervangen. Rundt 11,5 km å gå fra Trugstadholtet. Barn: Passer for ungdom over 13 år. Koordinater: 60.1680375, 10.9524021 (EU89 Geografiske grader), 6677009.44, 275474.67 (EU89 UTM-32V)

5. Deliseterkoia
Deliseterkoia er ikke større enn at du nesten kan holde rundt den. Inne i den åpne koia er det meste innenfor rekkevidde når du sitter på brisken. Men velger du å overnatte her, er nettopp det en del av sjarmen. Det er to brisker innerst i koia. Er det flere enn tre i turfølget, må dere trekke strå om å ligge på gulvet inne eller på trammen utenfor. Også Deliseterkoia ble i sin tid oppført for å gi ly til skogsarbeidere, men er overraskende velholdt innvendig.
Deliseterkoia ligger inne i Østmarka naturreservat, rett under en kilometer nord for Deliseterfjorden i Børtervanna og sørøst for Søndre Kytetjernet. Det går ikke blåmerket sti her, men du kan følge den rødmerkede skiløypa som går fra Deliseterfjorden forbi Søndre Kytetjern mot Søndre Kroktjernet.
Det er en fin tur å starte fra utfartsparkeringen på Bysetermåsan, og følge blåmerket sti mot Bøvelstad. Du kan velge å gå fire kilometer på grusvei før du tar av inn i skogen til Bøvelstad, men jeg vil anbefale at du tar snarveien over Kjerringhøgda og utsiktstårnet når du likevel er på disse kanter. Den blåmerkede stien mot Bøvelstad er som de fleste stier i Østmarka; kupert.
Etter rundt 2,4 kilometer på stien passerer du plassen hvor Dælisetra en gang lå. Akkurat der du krysser bekken som renner ut i Deliseterfjorden, går det en sti inn til venstre som følger skiløypa innover Østre Dæliseterdalen. Først på høyre side av bekken, og etter et kort stykke på venstre side helt frem til Deliseterkoia.
Startsted: Bysetermåsan i Enebakk kommune. Kollektivtransport: Buss til Fjell, deretter rundt 4 km til fots til Bysetermåsan. Bil: Parkering på Bysetermåsan utfartsparkering. Blåmerket: Nesten hele veien. Mobildekning: For det meste ingen dekning. Lengde: Rundt 7,3 km å gå fra Bysetermåsan. Rundt 11,3 km å gå fra bussholdeplassen. Barn: Passer for ungdom over 13 år. Koordinater: 59.82434, 11.03574 (EU89 Geografiske grader), 614138, 6633601 (EU89 UTM-32V)

Artig, liten guide til enkle overnattingsperler. Det er de i Østmarka jeg kjenner best. Tar gjerne en tur til andre områder, særlig Ljørkoia virket innbydende. Ikke alltid så enkelt med disse åpne koiene som på kartet er merket med samme symbol som de langt mer luksuriøse DNT-hyttene. Det var tema for min Østmarkablogg for en tid siden. Sjekk ut: https://østafor.no/2020/02/karttegn-til-besvaer/
Takk for hyggelig tilbakemelding, Even 🙂 Koiene er veldig trivelige, men kanskje ikke helt som forventet hvis du tror de holder hytte-standard 😀 Men Vikstjernkoia og Fjellsjøkoia er jo veldig sjarmerende og med relativt god standard!
Kult og originalt innlegg. Må sjekke ut noen av disse
Det kan jeg varmt anbefale!
Veldig kult blogginnlegg!
Vi gikk til Deliseterkoia i helga, men der så det nesten ut som at noen hadde flyttet inn. Var hvert fall mye mat og ting. Er det noen regler på hvor lenge man kan bli værende i disse koiene, eller er det fritt fram?
Det var uansett en fin tur, og gleder oss til å besøke en av de andre koiene! Tar med telt neste gang
Takk for det! Mange ukjente skatter i marka 🙂 Det er vel ikke akkurat noen regler for denne koia, men normal kutyme er å gi fra seg plassen til nye besøkende dersom man allerede har overnattet. Så er du heldig kan du jo bli værende noen dager. Det er jo heldigvis greit med teltplass ved Deliseterkoia. Godt med plass til telt ved Fevikskoia og Bristol, greit med plass ved Vikstjernskoia men ikke noe særlig å ligge i telt ved Fjellsjøkoia (for mye vegetasjon). God tur til en av de andre koiene! 🙂