Utsiktstårnet på Hjellsåsen - Oslomarka - Sørmarka - Fantastiske marka

7 topper med utsiktstårn i Oslomarka

Topper med utsiktstårn er perfekte mål for nærturer eller hverdagsturer. Å klatre opp tårnet og la seg begeistre av den storslagne utsikten er moro for både små og store turfolk. Det er nå hele 7 topper med utsiktstårn i Oslomarka, og alle passer utmerket for en dagstur i skogen.

Ta turen til markas beste utsikter! 10 topper med panoramautsikt i Oslomarka

1. Grønliåsen i Sørmarka

Utsiktstårnet på Grønliåsen ligger flott plassert, og tar deg akkurat over tretoppene slik at du får fantastisk utsikt i alle retninger. Åsen kranses av Kolbotn og Sofiemyr mot sørvest, Holmlia og Prinsdal mot nordvest, i horisonten kan du se de kjente profilene til Tryvannshøgda, Kolsåstoppen og Skaugumsåsen og foran dem ligger Nesodden og Oslofjorden med alle øyene. Østover ligger Østmarka så langs øyet kan se. Utsiktstårnet er et utmerket mål for nærturer på populære Grønliåsen, enten du starter fra Sofiemyr i Oppegård eller Hauketo i Oslo. Det er satt ut benker rundt tårnet, så her er det god plass til å slappe av og spise litt niste.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5 år.
Overnatting: Ikke anbefalt for overnatting.

Her finner du kart og turbeskrivelse på UT.no: Fra Hauketo til utsiktstårnet på Grønliåsen i Sørmarka

Slik kommer du deg dit: Utsiktstårnet er lett tilgjengelig både fra Sofiemyr i Oppegård eller Hauketo i Oslo. Tårnet ligger langs den blåmerkede stien som går tvers over Grønliåsen. Ved start fra Hauketo kan du starte ved bussholdeplassene Ljabru Hovedgård eller Hauketo stasjon. Ta gangbroen over Nedre Prinsdals vei, og fortsett oppover mot høyre på Øvre Prinsdals vei helt til du kommer til en barnehage på venstre side. Ta inn gangstien til venstre og fortsett opp og rundt til høyre når du kommer til Nebbejordet borettslag. Fortsett tvers igjennom borettslaget mot gult grendehus, deretter inn til venstre og ut på parkeringsplass. Her tar du til høyre og fortsetter i slak motbakke mot rundkjøring. Fortsett mot venstre inn på Bjørnerudveien. Her ligger bussholdeplassen Nebbejordet. Etter i overkant av 100 meter kommer du til starten av den blåmerkede stien på høyre side. Det er rundt 2,8 kilometer herfra og inn til utsiktstårnet i lettgått og relativt flatt terreng. Ved start fra Sofiemyr er det mulig å parkere på Sofiemyr stadion, eller ta buss til Fløysbonn bussholdeplass. Fra parkeringen og bussholdeplassen gå østover på Fløysbonnveien og ta til venstre inn første vei etter Olav Trygvasons vei. Fortsett rett frem forbi bygningen på din høyre side til du kommer til skogkanten. Her starter blåmerket sti opp til utsiktstårnet. Det er mange umerkede stier over Grønliåsen, så bor du i området er det naturligvis flere steder du kan starte turen hit.

Flott utsikt fra utsiktstårnet på Grønliåsen - Oslomarka - Sørmarka - Fantastiske marka
Utsikten fra utsiktstårnet på Grønliåsen er strålende. Her med Kolsåstoppene i bakgrunnen.

2. Hjellsåsen i Sørmarka

Hvis du er glad i storslagen utsikt, får du tårer i øyekroken når du står på toppen av Hjellsåstårnet. Det rager høyt over skogen rundet og gir deg fantastisk panoramautsikt i alle retninger. Her kan du se nordover mot radaren på Haukåsen, i det fjerne ser du masta på Varingskollen, vestover finner du Tryvann og Tryvannstårnet og sørvestover er jeg ganske sikker på at du kan se Jonsknuten på Kongsberg. Du har god oversikt over kulturlandskapet i Ski og over trærne kan du skimte taket på ASKO i Vestby. Hjellsåstårnet innbyr til nærturer i Sørmarka, men anbefales også for langveisfarende. Det er svært godt med plass på toppen av tårnet, og romslige plattformer på vei opp hvis motet svikter deg. Rundt tårnet er det satt ut benker, så her er det fint å sitte og spise litt mat og få i seg noe å drikke. Det er i tillegg kort vei ned til Vientjern hvis noen skulle ønske seg et bad en varm sommerdag. Hjellsåstårnet har rett og slett alt.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5 år.
Overnatting: Ikke anbefalt for overnatting.

Her finner du kart og turbeskrivelse på UT.no: Rundtur til Hjellsåstårnet og Vientjern

Slik kommer du deg dit: Korteste veien til Hjellsåstårnet er å gå inn fra Granerud skytebane. Der er det en romslig utfartsparkering. Hvis du ikke er kjent i området kan du bruke adressen Vientjernveien 8 i Ski kommune på GPS-en. Stien starter ved bommen øverst på parkeringsplassen. Fortsett inn på grusveien forbi bommen et kort stykke. Legg merke til den rødmerkede skiløypa som svinger av fra veien mot venstre rett før to bygninger på venstre side. Følg den rødmerkede løypa inn i skogen, på bred og tydelig sti som går i slak oppoverbakke. Fortsett et stykke på stien til du kommer til en bro på høyre side. Denne går du over og fortsetter på en godt opptråkket sti rett frem et kort stykke. Det er en liten kneik helt på slutten når du kommer til tårnet, ellers går både grusvei og sti i lett terreng. Turen tar rundt 20 minutter fra Granerud.

Utsiktstårnet på Kjerringhøgda - Oslomarka - Østmarka - Fantastiske marka
Fra utsiktstårnet på Kjerringhøgda i Østmarka har du 360 graders panoramautsikt.

3. Kjerringhøgda i Østmarka

Det er lett å la seg begeistre av utsikten fra Kjerringhøgda, som er en av de fineste i Oslomarka. Årsaken til den spektakulære utsikten, er det høye og romslige utsiktstårnet som løfter deg godt over trærne på toppen. Fra utsiktstårnet har du 360 graders panoramautsikt, med skog og rullende åser i alle retninger. Her får du en følelse av å stå midt i den langstrakte, spennende skogen. Det er fort gjort at du ender opp med å planlegge neste tur ut i Østmarka når står i toppen av tårnet, for det er vanskelig å ikke bare gå ned igjen og fortsette turen østover og dypere inn i skogen. Det er godt med plass på toppen rundt utsiktstårnet, så det ikke noe problem å slå opp telt eller lage et lite bål. Kjerringhøgda er en overraskende lett tilgjengelig topp i Østmarka. Gåturen fra parkeringsplassen på Bysetermåsan til toppen, tar rundt 20 minutter.

Her finner du kart og turbeskrivelse på UT.no: Til topps i utsiktstårnet på Kjerringhøgda i Østmarka

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5-6 år.
Overnatting: God plass til telt rundt tårnet.

Slik kommer du deg dit: Det beste stedet å starte er ved utfartsparkeringen på Bysetermåsan. Dette er et populært startsted for turer både sommer og vinter til populære steder som Vangen, DNT-hytta Øvresaga eller hvis du skal ut på Børtervanna med kano. Nærmeste bussholdeplass er Fjell langs Fv155, og det er i overkant av 3 kilometer å gå fra bussholdeplassen til Bysetermåsan. Kommer du med bil tar du av fra Fv155 mot Fjell, følger veien noen hundre meter og tar til venstre inn Rausjøvegen ved snuplass/bussholdeplass. Derfra er det rundt 3 kilometer opp til Bysetermåsan. Du er fremme når veien deler seg i to, og parkeringsplassen ligger på høyre side. Du kommer deg til starten av stien ved å ta grusveien mot venstre (østover) mot rødt hus. Hold til venstre gjennom en bom, deretter ca. 200 meter. Skiltposten står på venstre side rett etter en informasjonstavle fra Oslo kommunes skoger. Etter at du tar av fra grusveien, er det det lett til moderat stigning med flere flatere partier. Omtrent halvveis, rundt 100 meter opp fra Bysetra, skal du ta av fra blåmerket sti mot venstre. Stidelet er merket med skilt. Denne siste halvdelen av turen går på umerket sti, men den er godt synlig i terrenget. Du får i tillegg hjelp av en strømledning som går langs det meste av stien og som vil føre deg til utsiktstårnet på Kjerringhøgda.

Utsiktstårnet på Raudfjell - Oslomarka - Romeriksåsen - Fantastiske marka
Utsiktstårnet på Raudfjell gir langstrakt utsikt over Romeriksåsen og Romerike.

4. Raudfjell i Romeriksåsen

Turen opp til utsiktstårnet på Raudfjell er et lett tilgjengelig og trivelig turmål for turfolk i alle aldre. Utsiktstårnet er et av de nyeste i Oslomarka, med fantastisk utsikt i alle retninger. Her ser du mangfoldige kilometer østover over kulturlandskapet på Romerike og tvers over Romeriksåsen til Nordmarkas åser og koller i vest. Tårnet står i den østlige delen av Romeriksåsen, ved Eltonåsen, så rundt deg er det kilometer på kilometer med utmerket turterreng, og kort vei til DNT-hytta Bekkestua og Storøyungen. Det er godt med plass rundt tårnet til å slappe av og spise nista. Det er grusvei nesten hele veien opp til utsiktstårnet.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 4-5 år. Barn kan også trilles nesten helt frem, de siste 200 meterne er skogsti.
Overnatting: Ikke anbefalt for overnatting.

Her finner du kart og turbeskrivelse på UT.no: Tur til utsiktstårnet på Raudfjell på Romeriksåsene

Slik kommer du deg dit: Turen starter i Øyungsvegen ved Eltonåsen i Nannestad. Kommer du med bil tar du av fra Åsvegen inn på Øyungsvegen og kjører et kort stykke til en liten parkeringsplass ved informasjonsskiltet som er satt opp av Romerike Almenningsdrift. Det må betales bompenger for å kjøre videre herfra. Nærmeste bussholdeplass er Holter sag langs Åsvegen, rundt 2-300 meter fra denne lille parkeringsplassen. Fortsett innover Øyungsvegen til fots i rundt 400 meter, hvor du tar brått til høyre og videre oppover på grusvei. Veien fortsetter i moderat stigning i rundt XX meter før den flater ut og du kommer til en snuplass. Kryss snuplassen diagonalt, hvor stien opp til utsiktstårnet fortsetter. Det er rundt 200 meter på lett skogssti fra snuplass opp til tårnet. Turen er på i overkant av 3 kilometer fra startstedet og tar i underkant av 40 minutter å gå i rolig tempo.

Utsiktstårnet på Svarttjernshøgda - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Det er god utsikt fra utsiktstårnet på Svarttjernshøgda i Nordmarka.

5. Svarttjernshøgda i Nordmarka

Svarttjernhøgda er den høyeste toppen i Nordmarka og Jevnaker kommune med sine 717 moh. Fra toppen av utsiktstårnet har du god utsikt i alle himmelretninger. Vestover mot Jevnaker, østover mot Kolleren og innover mot Bislingflaka, sørover bl.a. mot Pershusfjellet. Svarttjernshøgda er i tillegg lett tilgjengelig og stien opp er ikke veldig krevende. Det er godt med plass rundt tårnet til å ta det ro med litt niste og noe godt å drikke.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 6-7 år.
Overnatting: Ikke anbefalt for overnatting.

Her finner du kart og turbeskrivelse på UT.no: Dagstur til Svarttjernshøgda

Slik kommer du deg dit: Enkleste veien til Svarttjernshøgda er å kjøre Svenåveien opp til Tverrsjøstallen på Jevnaker. Ta av ved Esso-stasjonen langs E16 på Jevnaker, og så er det ca. 15 min. opp med bil på middels god skogsvei. Bompenger på 60,- kroner betales ved å sende en SMS, enkelt og greit. Informasjonsskilt om bompenger og fiskekort står et kort stykke fra der asfalt går over til grusvei. Nedenfor den store parkeringsplassen på Tverssjøstallen, går du til venstre på grusveien og følger skiltingen til Svarttjernshøgda. Fra grusveien der blåstien starter, og opp bakken til utsiktstårnet, tar det ca. 40 min. for oss som er i middels god turform. Ca. 20 min. ned igjen til grusveien, og derfra på grusvei tilbake til Tverrsjøstallen.

Utsiktstårnet på Oppkuven - Oslomarka - Krokskogen - Fantastiske marka
Oppkuven er den høyeste toppen på Krokskogen, og utsikten fra tårnet er fantastisk.

6. Oppkuven på Krokskogen

Fra utsiktstårnet på Oppkuven har du en av de beste utsiktene i hele Oslomarka. På gode dager ser du Norefjell-ryggen, Blefjell og helt til Gaustatoppen i sørvest. Oppkuven er med sine 704 moh. den høyeste toppen på Krokskogen, og ligger helt nord i Oppkuven-Smeddalen naturreservat. Turen til toppen sørfra tar deg rett gjennom naturreservatet og den flotte skogen i dette området. Oppkuven er perfekt for en helgetur i villmarka, hvor man f.eks. også kan prøve fisket i Store Oppkuvvann. Oppkuven er et populært topptur-sted så det er godt med bålplasser og også plass til et ikke alt for stort telt ved utsiktstårnet.

Barn: Passer fint for turvante barn ned mot 12 år.
Overnatting: Ikke egnet for overnatting.

Slik kommer du deg dit: Du kommer deg til Oppkuven både fra Sørkedalen i sør og fra Damtjern via Heggelia på Ringerike til nordvest. Avstanden er ca. 11 km én vei, enten du kommer sørfra eller nordfra. Starter du turen i Sørkedalen, kan du ta buss 41 fra Røa T-banestasjon til holdplassen Sandbråten som er nest siste holdeplass på ruta. Herfra følger du grusvei opp forbi Lysedammene og den ubetjenente DNT-hytta Smedmyrkoia. Et kort stykke etter Smedmyrkoia skifter det over til blåsti. Det tar ca. 3 timer hver vei med middels god turform.

Utsiktstårnet på Røverkollen - Oslomarka - Lillomarka - Fantastiske marka
Utsiktstårnet på Røverkollen gir flott utsikt over Lillomarka og mot Oslofjorden.

7. Røverkollen i Lillomarka

Røverkollen er en turvennlig topp som passer utmerket for nærturer nesten helt uten aldersgrense. På toppen er det det en stor telemast og ikke minst et moderne utkikkstårn i betong. Herfra er strålende utsikt i nesten 360 grader, mot Oslofjorden, Holmenkollbakken, Tryvannstårnet, åsene innover Nordmarka og Lillomarka og store deler av Nittedal. Det er i tillegg god plass på toppen rundt tårnet, med en flott gresseng og sitteplasser. Så ta med piknikk-pledd, mat og drikke på varme, solrike ettermiddager og slapp av. Fra Grorud til toppen er det omtrent 2,5 kilometer, og enda kortere om du går fra Romsås. Har du litt ekstra tid er det en fin natursti som går fra Bjøråsen skole og til toppen.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5-6 år.
Overnatting: Ikke egnet for overnatting.

Her finner du kart og turbeskrivelse på UT.no: Tur til Røverkollen

Slik kommer du deg dit: Ta t-banen mot Vestli og gå av på Grorud stasjon. Stien starter noen hundre meter fra t-banestasjonen. Gå ut av stasjonen mot Bergensveien slik at du har bussholdeplassen og Shell-stasjonen rett mot deg. Fortsett inn Romsåsveien som går mellom bussholdeplassen og Shell-stasjonen, og deretter går du rett frem i rundkjøringen. Et kort stykke opp fra rundkjøringen står det et skilt med Romsås på høyre side. Stien starter da på motsatt side rett overfor dette skiltet. Blåstien er godt merket og tar deg i lett, men småkupert, terreng over Ravnkollen og inn på baksiden av Romsås kirke. Derfra er det lett stigning i fint furuskogsterreng opp til toppen.

FLERE TURTIPS!
Ta med hengekøya ut i skogen: 10 supre hengekøyeturer med utsikt i Oslomarka
Tips til spennende turmål i marka: 10 nye steder du må oppleve i Oslomarka
Utforsk Østmarka med kano: 7 supre tips til kanoturer i Østmarka

7 thoughts on “7 topper med utsiktstårn i Oslomarka

Leave a Reply