Maridalen er et av de mest populære startstedene for turer i det sørlige Nordmarka og i Lillomarka. Her ligger også turperlene på en snor. Maridalsvannet, kirkeruinene, Maridalskollene og Øyungen er noen populære turmål, men visste du at du kan gå på blåmerkede stier fra Maridalen til Rondane? Så hvor i all verden skal du starte?
Her er 7 tips til spennende fotturer med utgangspunkt i Maridalen. Noen lette og et par litt mer krevende, men alle vil garantert gi deg flotte turopplevelser!
Se hvordan du kommer deg hit med kollektivtransport: Slik reiser du kollektivt til Nordmarka
1. Passe kort tur fra Skar til Øyungsdammen

Vi kan starte med den letteste gåturen først, nemlig turen fra utfartsparkeringen på Skar opp til Øyungsdammen og tilbake. Turen går på fine grusveier langs vakre Skarselva både på opp og nedturen, og flere steder kommer du helt tett på elva og elvebruset. Jeg anbefaler å starte turen ved å gå opp langs østsiden av Skarselva. Der er grusveien slakere i stigningene enn på vestsiden, som egner seg best til tilbaketuren. For å komme til grusveien på østsiden krysser du parkeringsplassen mot øst, hvor en skiltpost er starten på den blåmerkede stien opp til Øyungen og Øyungsdammen. Følg stien ned en kort bakke til grusvei, og ta til venstre på grusveien. Etter et kort stykke kommer du til en bro og deretter tar du igjen mot venstre og forbi en bom. Du er nå inne på grusveien som går helt opp til Øyungsdammen.
Demningen ved Øyungen er den lengste i hele Oslomarka med sine nesten 200 meter. Den sto ferdig i 1916 og ble bygget av Akerselvens brugseierforening for å både sikre vannforsyningen til befolkningen i Oslo og for å gjøre tømmerfløtingen lettere ned fra skogen i Nordmarka.
På østsiden av demningen er det god plass og noen benker som er fine til å ta en pause. På tilbaketuren går du forbi demningen over på andre siden av Skarselva, og tar til venstre ned grusveien tilbake til Skar. Denne veien er litt brattere med et par bratte nedoverbakker. Det er likevel ikke så bratt at det ikke er mulig å for eksempel å trille en barnevogn. Det er fin grusvei begge veier, så dette er en tur som passer fint til trilletur, bæremeis-tur eller dersom du ikke er så glad i veldig ujevnt underlag.
Startsted: Utfartsparkeringen på Skar, innerst i Maridalen.
Lengde: Rundt 5 kilometer.
Parkering: Det er stor utfartsparkering på Skar, i Maridalsveien.
Kollektivt: Buss til holdeplassen Skar. Bussen stopper på utfartsparkeringen.
Barn: Passer fin for turvante barn ned til 4-5 år. Alternativt barn i vogn eller bæremeis.
Blåmerket: Ja.
Mobildekning: Ja.

2. En kulturhistorisk tur langs Maridalsvannet

Turen fra Kjelsås til Hammeren langs Maridalsvannet er en av mine personlige favoritter i Maridalen. Denne turen går jeg gjerne flere ganger i året, ikke minst i slutten av juni når villblomstene er på sitt fineste eller om høsten når hele Maridalen er full av høstfarger. Turen går på fine grusveier og asfalt forbi historiske steder som Sander gård, de fantastiske Kongeeikene, ruinen etter Mariakirken, og gjennom flott kulturlandskap. Du finner også noen gode utsiktspunkt på veien, hvor du kan se utover hele Maridalen og nordover mot Maridalskollene. Hele turen fra Kjelsås til Hammeren er på rundt 7 kilometer, men er ikke så krevende. For det meste er det relativt flatt og lettgått med unntak av et par bakker helt i starten inn fra Kjelsås.
Les mer om denne turen, se kart og turbeskrivelse på UT.no!
TIPS! Denne turen er også fin å sykle. Da kan du faktisk fint sykle rundt hele Maridalsvannet, en tur på rundt 11 kilometer. Følg lysløype fra Hammeren til Brekkekrysset og derfra på vei til Kjelsås stasjon eller parkeringsplassen.
Startsted: Turen kan starte på Kjelsås eller Hammeren i Maridalen. På Kjelsås starter turen enten på Kjelsås stasjon dersom du tar buss, eller fra parkeringsplassen ved vannbehandlingsanlegget i Myrerveien.
Lengde: Rundt 7 kilometer fra Kjelsås til Hammeren. Rundt 11 kilometer rundt hele vannet.
Parkering: Parkering ved vannbehandlingsanlegget i Myrerveien. Har du parkert her kan du ta buss fra Hammeren til Brekkekrysset, og buss videre derfra tilbake til Kjelsås stasjon.
Kollektivt: Buss eller tog til Kjelsås stasjon. Alternativt buss til holdeplassen Hammeren.
Barn: Passer fint for turvante barn ned til 9-10 år. Alternativt barn i vogn eller bæremeis.
Blåmerket: Nei.
Mobildekning: Ja.

3. Topptur over Barlindåsen til Fjellvang

Å gå over ryggen på Barlindåsen er en av de koseligste toppturene du kan gå i Maridalen. Her kombinerer jeg den med en fottur videre i trivelig turterreng til DNT-hytta Fjellvang, hvor du kan overnatte eller bare ta en liten pause. Det er en rundtur, så du starter og slutter på samme sted enten du tar toget, bussen eller kjører bil. På toppen av Barlindåsen er det strålende flott utsikt utover Maridalen. På andre siden av dalen ser du tårnet på Tryvannshøgda, og under deg ligger Maridalens kulturlandskap, Maridalsvannet og kirkeruinene på Kirkeby. Videre mot sørvest forsvinner Oslofjorden i horisonten. Turen opp går stort sett i lett terreng fra Snippen stasjon, med en moderat stigning på grusveien fra togundergangen opp til der stien starter. Det er god plass ved toppunktet og flere etablerte bålplasser.
Fra toppen av Barlindåsen går du videre i slak nedoverbakke til du kommer til den blåmerkede stien som går tvers over sørsiden av åsen. Her tar du til venstre, ned en bratt kneik og videre innover Lillomarka. Dette er et område av marka som er trivelig og relativt lettgått. Terrenget er kupert, men det er ingen lange, drøye motbakker eller bratte, bratte nedoverbakker på turen frem til Fjellvang. Lillomarka er dermed perfekt for fine fotturer som ikke er altfor krevende. Fra Fjellvang er det en trivelig skogstur tilbake til grusveien du kom opp etter å ha passert under Gjøvikbanen.
Startsted: Turen starter ved Snippen stasjon på Gjøvikbanen.
Lengde: Rundt 8 kilometer.
Parkering: det er en romslig utfartsparkering ved Mobekken (Movassbekken). Herfra kan du gå på asfaltert vei opp til Solemskogen og Snippen stasjon.
Kollektivt: Tog til Snippen stasjon eller buss til Sandermosveien. Fra bussholdeplassen går du inn Sandermosveien og følger denne helt til utfartsparkeringen ved Mobekken. Derfra i motbakke opp til Solemskogen og Snippen stasjon.
Barn: Passer fint for turvante barn ned til 7-8 år. Alternativt barn i bæremeis opp til Barlindåsen.
Blåmerket: Delvis. Ikke opp og ned Barlindåsen, men resten av turen går på blåmerket sti.
Mobildekning: Ja.

4. Fra Hammeren på grusvei til Ullevålseter

Det er mange som går til populære Ullevålseter fra Sognsvann, men visste du at det kanskje er en enda finere gåtur fra Hammeren i Maridalen? Fra bussholdeplassen og den lille utfartsparkeringen på Hammeren går det fin grusvei opp langs Skjærsjøelva til Skjærsjødammen, og derfra videre til Ullevålseter. Du følger den vakre Skjærsjøelva med sin mangslungne historie og som kan være ganske stor og voldsom om våren og høsten. Velger du grusveien på østsiden av elva går du forbi Norges eldste kraftverk i daglig drift; Hammeren kraftverk. For øvrig også det eneste vannkraftverket i Oslo, og i dag et kulturminne. Gåturen oppover elva går i slak motbakke på god grusvei. Når du kommer opp til Skjærsjødammen tar du til venstre og følger grusveien videre til Ullevålseter. Her er det bare å følge lukten av vafler, kaffe og boller. Det er en bratt motbakke på rundt 100 meter i starten fra demningen opp til Ullevålseter.
Fra Ullevålseter kan du gå samme vei tilbake, men da gjerne nedover på vestsiden av Skjærsjøelva. Eller du kan ta en lengre rundt på god grusvei forbi flotte Store Åklungen, hvor det er flere fine steder å ta en pause, og videre til Nedre Blanksjø. Her er det også fint å ta en pust i bakken. Når du kommer til demningen ved Svartkulp, tar du brått opp en kneik til venstre for å komme til Nedre Blanksjø. Derfra går det på gammel, slitt grusvei videre til Skjærsjøelva og utgangspunktet ved Hammeren. Det siste stykket fra Nedre Blanksjø til Hammeren er kupert, men fint å gå.
TIPS! Denne turen er også fin å sykle. Jeg anbefaler da at du sykler rundt Store Åklungen og Nedre Blanksjø for en litt lengre tur på rundt 11 kilometer.
Startsted: Turen starter på Hammeren i Maridalen.
Lengde: Rundt 7,5 kilometer.
Parkering: Parkering på den lille utfartsparkeringen rett i nærheten av bussholdeplassen, i Nordmarksveien.
Kollektivt: Buss til holdeplassen Hammeren. Derfra over bro og første til venstre.
Barn: Passer fint for turvante barn ned til 9-10 år. Alternativt barn i vogn eller bæremeis.
Blåmerket: Ja.
Mobildekning: Ja.
5. Lang tur fra Skar til Vettakollen

Fra Maridalen kan du begi deg ut på gåturer som tar deg langt av sted. Faktisk så langt som til Rondane. Denne turen tar deg ikke riktig så langt, men det er en solid dagstur fra Skar til den fantastiske utsikten på Vettakollen. På veien går du forbi fagre Fagervann, vafler og kanelsnurrer på både Ullevålseter og Skjennungstua, over Skjennungtoppen og helt frem til et av de fineste utsiktspunktene i Oslo, nemlig Vettakollen.
Turen starter med å følge grusveien fra utfartsparkeringen på Skar mot Øyungsdammen, som starter på venstre side akkurat der du kjører inn på parkeringen. Du følger denne et kort stykke før du tar inn i skogen på venstre side, og beveger deg oppover i slake stigninger mot vakre Fagervann. Dette er et populært turmål for hengekøyeturer og teltturer, og er et flott sted å ta den første pausen. Du fortsetter videre på blåmerket sti forbi nordenden av vannet, før du går i kupert skogsterreng mot den gamle husmannsplassen Kamphaug. Dette er et kjent og kjært veikryss for blåmerkede stier i denne delen av Nordmarka, og herfra går du mot Skjærsjøen og demningen i sydenden. Etter et stykke kommer du ut på grusveien som tar deg videre mot Skjærsjøen og du krysser over demningen og går videre mot Ullevålseter og en vaffelpause.
En av de lengste og drøyeste motbakkene får du på grusveien, og deretter stien, fra Ullevålseter til Skjennungstua. Etter noen snirkelsvinger i starten på grusveien fra Ullevålseter, går det en blåmerket sti inn i skogen på venstre side som tar deg over Skjennungtoppen. Dette er et trivelig utsiktspunkt, med god utsikt i retning Maridalsvannet. Fra toppunktet fortsetter du mot Skjennungstua. Den ble satt opp i 1910 av Skiforeningen og er den eldste av markastuene. Herfra går det i relativt flatt, normalt kupert skogsterreng på brede stier mot vakre Frønsvollen, en av Oslos eldste setervoller og en perle i det sørlige Nordmarka. Den holdes i hevd på frivillig basis av Naturvernforbundet, og holder åpent i helgene om våren, sommeren og høsten.
Fra Frønsvollen går det på grusvei i bratt nedoverbakke mot et veikryss hvor du holder nesten rett frem og inn i skogen, mens du følger skilting mot Vettakollen. Det er en lett kupert gåtur herfra og ut til det kjente og populære utsiktspunktet. Har du tid passer du på å ta avstikkeren til DNT-hytta Fuglemyrhytta.
Det går i nedoverbakke fra Vettakollen, til grusveien som går fra Vettakollen til Sognsvann. Du kan enten ta til høyre og fortsette i nedoverbakke mot Vettakollen t-banestasjon, eller gå mot venstre til Sognsvann. Det er et kort stykke forbi Båntjern til Sognsvann fra dette stikrysset, hvor du enten kan ta t-bane hjem eller bli hentet av noen i bil.
Startsted: Utfartsparkeringen på Skar, innerst i Maridalsveien.
Lengde: Rundt 15 kilometer
Parkering: Det er stor utfartsparkering på Skar, i Maridalsveien og ved turens slutt på Sognsvann.
Kollektivt: Buss til holdeplassen Skar, som ligger på utfartsparkeringen. T-bane fra eller til Sognsvann.
Barn: Passer fin for turvante barn ned til 13-14 år.
Blåmerket: Ja.
Mobildekning: Ja.

6. Utsiktstur til Mellomkollen og Raudløkkollen

Å gå innover Maridalskollene til Mellomkollen er en populær fottur. Mellomkollen er den høyeste av toppene i Maridalen, med flott og vid utsikt sørover mot Lillomarka og den godt synlige telemasta på Røverkollen, Maridalsvannet, Oslogryta og Oslofjorden i det fjerne. Denne turen går også innom Raudløkkollen, som er mitt personlige favoritt-utsiktspunkt i Nordmarka. Fra kantan av Raudløkkollen ved Sellanrå turisthytte har du panoramautsikt over Nordmarka, og ikke minst ligger fagre Øyungen rett under deg og blinker vakkert på en solskinnsdag.
Den blåmerkede stien starter ved bussholdeplassen Øvre Vaggestein, bare noen hundre meter fra utfartsparkeringen på Skar. Gå opp grusveien og fortsett over tunet på gården Øvre Vaggestein, og videre mot den steinete kleiva som tar deg hele veien opp til Tømte. Her går det lenge i slak motbakke før det flater ut før stikrysset hvor du skal ta til høyre. Her er det skiltet mot Mellomkollen. Du kommer nå inn i Mellomkollen naturreservat, det største naturreservatet i Oslo, hvor skogen blir både frodigere og terrenget litt mer kupert. Det fortsetter i slak og moderat stigning helt opp til toppen av Mellomkollen. Ta avstikkeren ut til utsiktpunktet hvor det er god plass til en pause.
Deretter fortsetter du videre over Mellomkollen og i nedoverbakke mot den gamle markaplassen Tømte. Etter rundt 1 kilometer kommer du til en grusvei hvor du går mot venstre og holder langs skogskanten til du finner den blåmerkede stien som tar deg tilbake via Tømtekleiva til Raudløkkollen og videre til Øvre Vaggestein. Du følger nå den gamle, opparbeidede Tømtekleiva rundt 1 kilometer til du kommer til et stikryss på høyre side hvor det er skiltet til Tømtehyttene. Fortsett opp en kort motbakke og videre på tydelig sti helt til du kommer til Sellanrå turisthytte og utsiktspunktet på Raudløkkollen. Husk å ta hensyn dersom det oppholder seg noen på hytta.
Fra Raudløkkollen går du samme vei tilbake og fortsetter videre i nedoverbakke på Tømtekleiva til Øvre Vaggestein og startpunktet.
TIPS! Denne turen kan kombineres med overnatting på en av DNT-hyttene som kalles Tømtehyttene. De ligger koselig til inne i skogen ikke langt fra utsiktspunktet på Raudløkkollen.
Startsted: Utfartsparkeringen på Skar, innerst i Maridalen, eller bussholdeplassen Øvre Vaggestein.
Lengde: Rundt 9 kilometer
Parkering: Det er stor utfartsparkering på Skar, i Maridalsveien.
Kollektivt: Buss til holdeplassen Øvre Vaggestein.
Barn: Passer fin for turvante barn ned til 10-11 år.
Blåmerket: Ja.
Mobildekning: Ja.
7. Langtur over Tømte til Gørjahytta

Har du virkelig lyst til å strekke på beina er dette fotturen noe for deg. Det er en lang dagstur på rundt 16 kilometer i flott turterreng, inn i de østlige delene av Nordmarka gjennom Maridalskollene til Gørjahytta. Denne plassen ved Store Gørja er en liten perle i Nordmarka. Turen starter ved bussholdeplassen Nedre Vaggestein og følger blåmerket sti hele veien. Herfra spaserer du over gårdstunet og videre innover i skogen på den såkalte Tømtekleiva, som går fra Nedre Vaggestein helt opp til plassen Tømte. Det er en flott kløvsti gjennom en vakker del av Maridalskollene. På Tømte fortsetter du over enga og inn igjen i skogen, nordover mot Kalvsjøen. Det blir et kort stykke på grusvei før stien tar deg opp i høyden langs vannet og videre i fint turterreng til Store Gørja og Gørjahytta. Her er det fint å ta en spise- og drikkepause, og pass på å få med deg den gamle steinkistedemningen. Denne er av NVE utpekt til et av NVEs utvalgte kulturminner.
Tilbaketuren går et lite stykke på grusvei mot vest, før du går inn i skogen rett etter å ha passert over bekken mellom Store og Lille Gørja. Det starter i moderat stigning, før det blir normalt kupert opp til toppen av Gørjahøgda. En flatehogst for noen år tilbake gir deg en fin utsikt mot nordøst rett før toppen. Ned mot den gamle markaplassen Liggeren er det behagelig og slakt terreng i nedoverbakke, mens det fortsetter relativt flatt og normalt kupert langs østsiden av Øyungen. Det er flere plasser å ta en pause langs vannet, om ikke du velger å vente til du kommer til den imponerende demningen. Herfra anbefaler jeg å følge grusveien på vestsiden av Skarselva, som tar deg tilbake til utfartsparkeringen og bussholdeplassen på Skar.
Startsted: Utfartsparkeringen på Skar, innerst i Maridalen.
Lengde: Rundt 16 kilometer.
Parkering: Det er stor utfartsparkering på Skar, i Maridalsveien.
Kollektivt: Buss til holdeplassen Skar. Bussen stopper på utfartsparkeringen.
Barn: Passer fin for turvante barn ned til 11-12 år.
Blåmerket: Ja.
Mobildekning: Ja.

One thought on “7 tips til flotte turer med start i Maridalen”