Utsikt over Oslofjorden og Bærum fra Søndre Kolsåstoppen - Oslomarka - Bærumsmarka - Bærum - Topper - Utsiktspunkt - Fantastiske marka

5 toppturer med flott utsikt i Bærumsmarka

Klemt mellom Sørkedalen og Lommedalen ligger de grønne, skogkledte åsene i Bærumsmarka. Dette er et supert terreng for turer året rundt. Mulighetene er mange, også for toppturer til fine utsiktspunkter. I motsetning til naboene Vestmarka og Krokskogen, er det likevel beskjedent med utsiktspunkter i de lave, rullende åsene i denne delen av Oslomarka. Den mest kjente av dem er nok spektakulære Søndre Kolsåstoppen, som også er en av de beste utsiktene i hele marka.

Her har jeg samlet 5 av de beste toppene og utsiktene i Bærumsmarka, som kan varmt anbefales for korte eller lange nærturer og dagsturer.

Flere turtips! 10 toppturer med utsikt i Bærum

Flere turtips! 7 spennende topper lengst sør på Krokskogen

Flere turtips! 7 topper med panoramautsikt i Oslomarka

1. Tjæregravshøgda

Det er ikke akkurat utsikten fra Tjæregravshøgda som gjør turen opp hit til en spennende topptur. For enten du starter fra Tobonn, Burud eller Sørkedalen, er turen opp hit en flott dagstur gjennom trivelig og ikke alt for tungt skogsterreng. Utsikten er selvfølgelig preget av hvor du er; nemlig midt i skogen. Grantrærne kler dalene og åstoppene rundt deg, men med et flott myrdrag rett under toppen. Den beste utsikten får du om du går rundt 25 meter vestover fra den blåmerkede stien på toppen. Herfra ser du Lommedalen nede i dalsøkket og kollene og liene som skiller Lommedalen fra Rykkin og Isi i horisonten. Utsikten preges likevel av bakhodet på Elgkollen, som du passerer enten ned eller opp hit. Det er god plass på toppen, og flere fine steder å sitte for å slappe av og nyte både matpakke og utsikt. Jeg kan anbefale en rundtur på blåmerket sti fra parkeringen på Burud, over Kirkebykollen, Vensåskollane og Pelåsen til Vensåsseter. Derfra videre over Tjæregravshøgda og tilbake til Burud.

Barn: Passer fint for turvante barn ned mot 8-9 år.
Overnatting: Passer best for overnatting uten hengekøye eller telt.

Slik kommer du deg dit: Det flere mulige startsteder for en tur til Tjæregravshøgda. Du kan ta buss eller bil til Skansebakken i Sørkedalen, og følge blåmerket sti rundt Hvitsteinåsen til Vensåsseter, eller du kan starte ved utfartsparkeringen på Skytterkollen og følge blåmerket sti forbi Brunkollen turisthytte og Haslumseter kapell. Den korteste veien til toppen starter ved parkeringsplassen på Burud. Er du ikke kjent i området, anbefaler jeg å bruke veiadressen Burudveien i Bærum på GPS-en i bilen. Parkeringsplassen ligger et par hundre meter opp bakken forbi Bærum golfklubb. Det er en romslig utfartsparkering, med plasser på begge sider av elven. Nærmeste bussholdeplass er ved krysset Skollerudveien / Burudveien. Fra bussholdeplassen er det litt under 1,5 km til utfartsparkeringen. Den merkede blåstien starter øverst på den den innerste parkeringen inn mot skogen og en grusvei som utgjør fortsettelsen av Burudveien. Stien går i tre stigninger opp mot toppen, hvor den siste etappen er den bratteste. Hold mot venstre retning Øyervann ved første stikryss, deretter «rett frem» i de to neste i stadig stigende terreng. Fra toppen av Elgkollen går det slakt nedover før du starter på den siste og bratteste stigningen mot toppen. Det er skiltet mot Tjæregravshøgda hele veien. Turen er på ca. 5 km og tar rundt 50 minutter en vei.

Utsikt fra Tjæregravshøgda mot Lommedalen - Oslomarka - Bærumsmarka - Fantastiske marka
Tjæregravshøgda er en perfekt plass for en pause og noe godt å drikke når du er på tur i Bærumsmarka. Utsikt mot Lommedalen i sør.

2. Gråmagan

Utsikten er storslått fra Gråmagan. Mot nordøst ser du Tryvannstårnet, Holmenkollbakken og i horisonten ser du tårnet på Røverkollen. Østmarka ligger som en rygg i horisonten mot øst, og er et fint bakteppe til fjorden, øyene, Nesodden, Fornebulandet og ikke minst Oslo by. Sørover kan du følge Oslofjorden langs Bærum og Asker like ned til Håøya og lenger på en klarværsdag. Om ikke det var nok har du paradeutsikt til Dælivann og den flotte naturen rundt. Gråmagan, eller Dalbotoppen som den også kalles, er en gammel bygdeborg, og på veien opp fra Dalbo gård kan du se helleristninger. Det er god plass på toppen til en pust i bakken, og noe godt å spise og drikke. Rett sørvest for Gråmagan ligger mer kjente Søndre Kolsåstoppen, og disse to utsiktspunktene kan fint kombineres på samme tur.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 7-8 år.
Overnatting: Muligheter for en hengekøye eller to. Ikke plass til telt.

Slik kommer du deg dit: Den raskeste måten å komme til Gråmagan er å ta den blåmerkede stien inn fra Dalbo gård. Andre startpunkter kan være Stein gård, hvor det både er bussholdeplass og en liten utfartsparkering. Nærmeste t-banestasjon er Gjettum. Ut av stasjonen på Gjettum tar du til høyre inn på Gjettumveien noen hundre meter, deretter til venstre inn på Dæliveien. Følg denne veien i underkant av 1 kilometer forbi Dalbo gård og rett frem forbi Dalbolåven på høyre side. Du står da i skogkanten og går til venstre langs tregjerde og jordet. Vær oppmerksom på at stien her kan være svært sølete. Blåstien fortsetter et stykke langs jordet og deretter mot høyre lenger inn i skogen. Stien forsetter i lett og moderat stigning med enkelte flate partier. Ved neste stidele, følg skiltingen til Gråmagan mot høyre. Stien fortsetter noen hundre meter med bratt stigning opp mot platået, hvor det igjen flater ut og er lettere kupert frem til utsiktspunktet. Turen opp tar i overkant av 45 minutter fra Gjettum.

Utsikt mot Gråmagan fra Dalbo - Oslomarka - Bærumsmarka - Fantastiske marka
Det er vakkert og landlig ved Dælivann og inn mot Dalbo gård. Her med Gråmagan, eller Dalbotoppen som noen også sier, rett i bakgrunnen.
Utsikt over Dælivann fra Gråmagan - Oslomarka - B'rumsmarka - Fantastiske marka
Utsikten fra toppen av Gråmagan kan du ikke klage på! Dælivann i forgrunnen og Oslofjorden i horisonten.

3. Søndre Kolsåstoppen

Utsikten fra Søndre Kolsåstoppen er storslått. Så det er ikke så rart at det er en av de mest populære toppene og utsiktspunktene i hele Oslomarka. Fra kanten av det bratte stupet har du en langstrakt utsikt innover mot Oslo sentrum, Fornebu, Bærum, Nesodden og langt, langt utover Oslofjorden. I horisonten skimter du de grankledte åsene i Østmarka. Kolsåstoppen er svært tilgjengelig, i kort avstand fra kollektivtransport og bebyggelsen. Det er tidvis litt bratt på veien opp, så her er det bare å holde jevnt tempo og ta tiden til hjelp på vei oppover. Belønningen er å kunne slappe av på platået på toppen og bare nyte utsikten. Som er unnskyldning god nok til å ha med en matbit og noe å drikke opp hit.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 7-8 år.
Overnatting: Mye plass til både hengekøyer og telt.

Slik kommer du deg dit: Ta t-banen mot Kolsås og gå av på Hauger stasjon. Så fort du er på toppen av trappene ut av stasjonsområdet og ser deg til venstre, kneiser Søndre Kolsåstoppen rett mot deg. Gå i retning Søndre Kolsås, opp Høgåsveien, og ta første vei til høyre. Følg Kløftaveien er lite stykke og ta til venstre når du kommer til Toppåsveien. Følg Toppåsveien oppover og frem til blindvei inn mot skogen, hvor du ser en bom. Gå forbi bommen og inn på skogsvei. Få meter fra bommen ser du skiltet som viser vei til toppen på venstre side. Blåstien er stedvis svært dårlig merket opp mot toppen, men det er mulig å skimte litt blåmaling hvis du følger godt med. Det er en radio/telemast på toppen.

Utsikt over Rykkin fra Lille Kolsås - Oslomarka - Bærumsmarka - Fantastiske marka
Utsikt mot Rykkin og Eineåsen fra Lille Kolsås.

4. Lille Kolsås

Lille Kolsås er lillesøstera til Søndre Kolsåstoppen, og er en av disse trivelige nærturkollene som finnes over alt i Oslomarka. Tar du turen mellom Søndre og Nordre Kolsåstoppen går det fint å ta en liten omvei innom denne kollen, for utsiktspunktet ligger bare noen få hundre meter fra den blåmerkede stien. Lille Kolsås gir deg strålende utsikt vestover. Her ligger Vøyen og Rykkin for dine føtter, omkranset av Oslofjorden i sør og storslåtte Eineåsen i nord. Rett mot deg løfter Vestmarka seg opp fra det flate omlandet, med Svartoråsen, Risfjellet og Ramsås godt synlig i horisonten. Lille Kolsås passer utmerket for en kort tur ut i marka, med litt niste eller kveldsmat.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5-6 år.
Overnatting: Gode muligheter for en hengekøye eller to. Telt anbefales ikke.

Slik kommer du deg dit: Det er flere stier opp til Lille Kolsås, særlig fra boligfeltene som ligger rett ved kollen. Du kommer også til Lille Kolsås via Søndre eller Nordre Kolsåstoppen. Kommer du fra Søndre Kolsåstoppen følger du blåmerket sti videre mot Setertjern og Nordre Kolsåstoppen. I bakken rundt 100 meter før du kommer til Setertjern, går det en bred og synlig sti inn i skogen til venstre. Følge denne noen meter rett frem og deretter ned en slak nedoverbakke, først mot høyre og deretter mot venstre i bunn av bakken. Stien fortsetter et stykke relativt flatt til du kommer til en bekk, som du krysser. Over bekken går det litt oppover før du kommer til en brattere nedoverbakke. Her holder du til venstre langs kanten på en haug, langs en myr på høyre side. Fortsett i en slak motbakke som flater ut når du nærmer det utsiktspunktet. Det er rundt 900 meter fra blåmerket sti til utsiktspunktet, som tar rundt 15 minutter å gå.

Utsikt fra Skutehøgda mot Østernvann - Oslomarka - Bærumsmarka - Fantastiske marka
Utsikt mot Østernvann og Holmenkollen fra Skuta.

5. Skutehøgda

Skutehøgda, eller Skuta som utsiktspunktet vanligvis kalles, ligger bare et steinkast fra grusveien mellom Østernvann og Brunkollen. Skuta er en knaus eller et utspring i skogen, på kanten av et bratt stup, som gjør det til et naturlig utsiktspunkt. Her har du storslått utsikt til tross for beskjeden høyde. Østernvann blinker som en diamant midt i den grønne skogen, videre østover har du Voksenåsen og Tryvannshøgda med Holmenkollbakken i silhuett. Forbi Oslo sentrum ser du mot drabantbyene i Groruddalen, mens du på andre siden av fjorden tydelig kan se «golfballen» på Haukåsen i Østmarka. Skuta er et supert og barnevennlig turmål i seg selv, eller som et kort stopp på veien til Brunkollen. Utsiktspunktet liger i kort avstand fra grusvei og er dermed lett tilgjengelig også på sykkel.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 7-8 år.
Overnatting: Ikke anbefalt for overnatting.

Slik kommer du deg dit: Det er flere fine startsteder for en tur til Skuta. Du kan følge grusveien fra Østernvann opp og langs åsen i retning Brunkollen turisthytte, eller du kan følge blåmerket sti og grusvei fra Brunkollen turisthytte mot Østernvann. Kortest vei, men også den bratteste, er å følge blåmerket sti fra Skytterkollen retning Brunkollen eller Haslumseter kapell.

One thought on “5 toppturer med flott utsikt i Bærumsmarka

Leave a Reply