Utsikten over Oslo fra Ekeberg - Fantastiske marka

10 turer med fantastisk utsikt over Oslo

Det er mange topper og utsiktspunkt med fantastisk utsikt i Oslo. Veldig mange av disse har også utsikt over selve Oslo. Altså over selve byen. Dette er populære turmål, som er lettere tilgjengelig og ligger nærmere enn mange tror. Du trenger ikke dra ut av byen heller. Steder som Torshovdalen, Gressholmen, Stovnertårnet, Ekebergutsikten og Grefsenkollen gir alle en fantastisk utsikt over Oslo.

Her er 10 anbefalte turmål for deg som gjerne vil besøke noen av de beste toppene og utsiktspunktene med utsikt over Oslo.

Flere turer med utsikt:
De beste utsiktene i Oslomarka: 10 topper med panoramautsikt i Oslomarka
De beste utsiktene i Nordmarka: 10 topper med fantastisk utsikt i Nordmarka

1. Ekebergutsikten

Fra utsiktsplattformen rett ved Ekebergrestauranten har du byens beste utsikt over Oslo sentrum. Herfra ser du rett på Barcode, Munch-museet, Sørenga, Oslo Plaza og over hustakene innover mot Karl Johan. Hadde det ikke vært for de bynære, skogkledde åsene, kunne du raskt fått inntrykk av at Oslo var en urban verdensmetropol. Her kan du stå lenge og nyte utsikten, og kanskje prøve å finne kjente bygg og landemerker. Utsiktsplattformen er åpen for alle, og et godt sted å starte en hyggelig rundtur i Ekebergparken.

Ta turen til Ekebergparken skulpturpark mens du likevel er på utsiktspunktet

Fortsett gjerne videre på baksiden av restaurantbygnngen på fin grusvei, opp mot Ridesletta og utsiktsplassen ved Ekebergtrappene. For å komme til Ekebergutsikten tar du buss eller trikk til holdeplassen Ekebergparken. Herfra er det i underkant av 100 meter opp til Ekebergrestauranten og utsiktspunktet. Det er ikke parkeringsplasser i nærheten, utenom for besøkende til restauranten. Du går for det meste på asfalt og grusvei, så du trenger kun behagelige sko for å ta denne turen.

Utsikten mot Oslo fra Ekebergskråningen - Fantastiske marka
Den flotte utsikten utover fjorden og inn mot Oslo sentrum fra Ekebergskråningen.

2. Ekebergskråningen

Det er flere flotte utsiktspunkt på Ekeberg. Utsiktsplattformen ved Ekebergrestauranten er et av dem, Ekebergtrappen ved Ridesletta er et annet. Nedover i skråningen på vestsiden av Ekeberg ligger det også et mindre kjent, men strålende utsiktspunkt over Oslo. Bare en kort gåtur på skogsti fra gamle Sjømannskolen, får du bred og flott utsikt over Hovedøya, Bleikøya, Gressholmen, Nesodden, og over Oslo-skjærgården til både Bygdøy og Fornebu. Bakenfor der igjen har du skogsåsene innover Vestmarka og Bærumsmarka.  Mot nord ligger sydspissen av byen, med Hjortneskaia og Vippetangen godt synlig. Her er det fint å sitte ned på benkene og ta en pause, enten du skal tilbake til byen eller vil fortsette på fin sti gjennom Ekebergskråningen naturreservat helt opp til Jomfrubråten.

Det er ingen parkeringsplasser i nærheten, så hit kommer du kun med kollektivtransport. Både buss og trikk stopper ved Ekebergparken, og fra stoppestedet går du ned Karlsborgveien. På venstre side passerer du helleristningene, før du skrår mot venstre over gressplenen og inn på en tydelig sti i skogen. Denne er lett kupert. Det er rundt 400 meter fra stoppestedet frem til utsiktspunktet. Du går på fin sti hele veien, så velg gjerne behagelige sko som tåler å bli skitne. Joggesko eller lave tursko anbefales.

Vettakollen er et populært turmål med en fantastisk utsikt over Oslo - Topper - Utsikt - Oslo - Fantastiske marka
Vettakollen er et populært turmål med panoramautsikt over Oslo.

3. Vettakollen

Vettakollen må åpenbart være med på en oversikt over de beste utsiktene i Oslo. Dette er sammen med Grefsenkollen, den beste og fineste utsikten over Oslo. Derfor er det heller ikke overraskende at Vettakollen er meget et populært turmål. Utsikten fra Vettakollen er vid og langstrakt. Mot øst ser du Linderudkollen og Grefsenkollen, mot vest ser du rett ned på Holmenkollen og Midtstubakken. Mellom disse to ytterpunktene brer Oslo og Oslofjorden seg utover i et fantastisk panorama.

Lenke til kart og turbeskrivelse på UT.no: Lett utsiktstur til Vettakollen

Utsiktspunktet er egentlig bare en knaus, men det er likevel romslig og god plass til å slappe av mens du nyter utsikten. Den korteste og vanligste veien opp, er også den bratteste. Den går fra Vettakollen t-banestasjon, og videre i delvis bratt oppoverbakke til toppen. Først på asfalt og deretter på skogssti. Denne turen er rundt 1,2 kilometer en vei.

En litt lengre, men enklere tur er å gå bakveien fra Frognerseteren. Hit kommer du med t-banen, eller du kan parkere på utfartsparkeringen. Herfra kan ta også ta turen innom den flotte DNT-hytta Fuglemyrhytta på veien. Her går du et stykke på grusvei, før du går blåmerket skogssti til både Fuglemyrhytta og utsiktspunktet på Vettakollen. Dette siste alternativet er rundt 3,2 kilometer en vei, og anbefales nok først og fremst for de voksne.

Store deler av turen, uavhengig av hvilket alternativ du velger, går for det meste på skogssti. Velg derfor sko som kan bli skitne, og som er gode å gå med i ulendt terreng. Gjerne lave tursko.

Vakker utsikt fra Kragutsikten langs Voksenkollveien - Oslo - Utsikt - Topper - Fantastiske marka
Vakker utsikt fra utsiktspunktet med statuen av Hans Hagerup Krag i Voksenkollveien.

4. Kragutsikten

Ved det beste utsiktspunktet på Voksenkollen, ble det i 1909 reist en statue over veidirektør Hans Hagerup Krag som døde to år tidligere. Plasseringen var nok ikke tilfeldig, ivrig og iherdig veibygger og friluftsmann som han var. Foruten å være ansvarlig for en rekke større vei prosjekter i Norge, bidro Krag til veiutbyggingen i Holmenkollen og Voksenkollen. Han var også en av medstifterne av Den norske Turistforening. Fra utsiktspunktet ser du langs vestsiden av Oslofjorden helt ut mot Håøya og Drøbaksundet. Kjente topper og utsiktspunkt som Kolsåstoppene, Skaugumsåsen og Vardåsen er godt synlig, og mot nord ser du innover Sørkedalen med Krokskogen på motsatt side.

Det går en rekke stier på kryss og tvers av Voksenkollen og Voksenåsen. Flere av stiene er blåmerket, og en anbefalt tur er å følge disse fra Voksenkollen stasjon, over toppunktet på Voksenåsen til Kragutsikten. Herfra kan du fortsette på blåmerket sti gjennom skogen til Holmenkollanlegget.

Alternativt å gå på veien, fra Voksenkollen stasjon opp Voksenkollveien frem til Kragutsikten. Derfra videre på vei nedover til Holmenkollveien og til Holmenkollanlegget. Du går på fin sti hele veien, så velg gjerne behagelige sko som tåler å bli skitne. Joggesko eller lave tursko anbefales. Velger du å følge veien anbefales det også behagelige sko for en lengre tur på asfalt. Det er ikke offentlig parkering i nærheten, men det er mulig å kjøre opp til utsiktspunktet.

Fantastisk utsikt over Oslo fra Gressholmen - Topper - Utsikt - Oslo - Fantastiske marka
Utsikten over Oslo er fantastisk fra toppen på Gressholmen.

5. Gressholmen

Gressholmen og Heggholmen ligger midt mellom Lindøya og Langøyene, og er en av perlene i Oslo-skjærgården. Det meste av øya er vernet som naturreservat, så her finner du et svært artsrikt dyre- og planteliv. En tur på Gressholmen til det imponerende utsiktspunktet på Heggholmen, er en passe lang, utrolig koselig øytur som kan fint tas som en ettermiddagstur. Eller en heldagstur med bading når været tillater det.

Fra utsiktspunktet ser du over Lindøya mot Oslo sentrum, med Astrup Fearnley-museet, Tjuvholmen og Aker Brygge som tydelige landemerker. I bakgrunnen ser du Voksenåsen med Holmenkollbakken, og du kan følge panoramautsikten mot sørvest nedover Bærum og Asker og ut Oslofjorden. Med Fornebu og Kolsåstoppen i Bærum samt konturene av Skaugumsåsen og Vardåsen i Asker godt synlig.

For å komme til Gressholmen og Heggholmen tar du båt fra Rådhuskaia. Når du kommer til Gressholmen går du mot flotte Gressholmen Kro og videre på grusvei over en større plass som brukes til vinteropplag for båter. Denne krysses diagonalt og du fortsetter over på Heggholmen gjennom et lite kratt. Hold mot høyre og følg stien opp bakken til utsiktspunktet. Det er flere grusveier og stier som kan benyttes dersom du vil ta en rundtur eller bare se deg om på øya. Du går for det meste på grusvei, men også noe sti og svaberg. Lette, behagelige sko anbefales, gjerne joggesko som tåler å bli litt skitne.   

6. Stovnertårnet

Stovnertårnet er et fantastisk utsiktspunkt og en attraksjon helt nord i Oslo. Det er ikke et tradisjonelt tårn, men utformet som en lang gangbane på 265 meter som slynger seg oppover i høyden. Det gjør Stovnertårnet til Norges absolutt lengste tårn. Høyden er det heller ikke noe å si på. Hele 15 meter over bakken kommer du på det høyeste, med panoramautsikt sørover mot Groruddalen, Oslo sentrum og Oslofjorden. Siden det er utformet som en gangbane, kan absolutt alle oppleve denne attraksjonen og nyte den vakre utsikten.

Les mer om Stovnertårnet

Stovnertårnet ligger fint til på en liten høyde bak Stovner senter og Stovnerhallen i Karl Fossums vei. Det er noen få kommunale avgiftsbelagte parkeringsplasser utenfor bydelsadministrasjonen i Karl Fossums vei 30. Det er kort vei fra Stovner t-banestasjon, hvor også bussen stopper.

Utsikt mot Oslo sentrum fra Torshovdalen
Det er flott utsikt mot Oslo sentrum og Oslofjorden fra Torshovdalen.

7. Torshovdalen

Torshovdalen er et fantastisk parkområde som ligger mellom Torshov og Sinsen. Parken gir god plass til fine turer på de mange veiene og stiene. Fra den lille fjellknausen nesten øverst i parken er det strålende utsikt ut over Oslo sentrum og Oslofjorden. Tårnene til Rådhuset og taket på Trefoldighetskirken er noen av landemerkene som du lett kan kjenne igjen. Rett nedenfor toppunktet finner du den store skulpturen «Hodet N.N.» til Marianne Heske, med sitteplasser i et lite amfi.

Du kan for eksempel starte en rundtur ved Sinsen t-banestasjon eller gå av bussen på Torshovtoppen og gå sørover i parken. Alternativt starte ved Sinsenterrassen holdeplass dersom du kommer med trikken. Du går stort sett på asfalt eller grus hele veien, så velg gjerne behagelige joggesko til turen.

Flott utsikt fra barnevennlige Sankthansåsen - Oslomarka - Østmarka - Fantastiske marka
Utsikten fra Sankthansåsen mot byen og Nordmarka er flott.

8. Sankhansåsen

Sankthansåsen er et barnevennlig utsiktspunkt og et godt eksempel på at riktig plassering betyr alt. Til tross for sine beskjedne 224 moh. har du flott 180-graders utsikt herfra. Over Stallerudåsen mot Grefsenkollen, mot Kikut i nordvest og Tryvannstårnet. I horisonten ser du silhuetten av Skaugumsåsen i Asker. Det er relativt flatt og fint på toppen, med god plass til å sitte ned og spise. Eller for de minste til å løpe rundt og utforske skogen rundt.

Link til kart og turbeskrivelse på UT.no: Nærtur med utsikt til Sankthansåsen i Østmarka

Det vanligste startpunktet for turen til Sankhansåsen er serveringsstedet Rustadsaga, rett i nærheten av Nøklevannet. Det tar rundt 10 minutter å gå fra Rustadsaga til Sankthansåsen for en voksen. Nærmeste t-banestasjoner er Bogerud og Skullerud, mens nærmeste bussholdeplasser er Bogerud T og Welding Olsens vei. Det tar rett over 10 minutter å gå fra Bogerud T-banestasjon til Rustadsaga.

Turen fra Rustadsaga til Sankthansåsen går for det meste på skogssti, så husk å ta på sko som er både å gå med i ulendt terreng. Gjerne lave tursko.

Utsikt over Groruddalen og Oslo fra gapahuken på Gjelleråsen - Oslomarka - Lillomarka - Fantastiske marka
Det er vidstrakt utsikt over Oslo fra gapahuken Gubbero på Gjelleråsen ved Stovner.

9. Gapahuken Gubbero

På vestsiden av Gjelleråsen ved Stovner er det satt opp en solid gapahuk med flott utsikt over Groruddalen. Gapahuken kan brukes hele året, med god plass under tak og tilrettelagt bålplass. På en fin dag ser du utover Oslofjorden, forbi Fornebulandet og så langt sør som til skianlegget på Vardåsen i Asker. Er du ekstra heldig med været, og bruker kikkerten som er satt opp her, kan du se helt til Blefjell i Telemark. Mot vest ser du tårnet på Røverkollen tydelig, samt både Årvollåsen og Tryvannstårnet.

Det er mange fine turmuligheter på Gjelleråsen, enten du starter på Skedsmo, Stovner eller Skillebekk. Den korteste turen er å gå de 333 trinnene i steintrappa ved Liastua på Stovner. Den 260 meter lange steintrappa snor seg opp Liabratten og nesten helt frem til utsiktspunktet og gapahuken. En tur til gapahuken kan fint kombineres med en tur innom det spektakulære Stovnertårnet. Da kan du starte ved Stovner t-banestasjon og Stovnersenteret, og fortsette videre til Tokerud skole etter en tur opp Stovnertårnet. På baksiden av Tokerud skole kan du gå opp Liabakken til Liastua. Rett på baksiden av Liastua finner du steintrappen som tar deg opp til gapahuken og den strålende utsikten. Du går på både asfalt og fin sti hele veien, så velg behagelige sko som tåler å bli skitne. Lave tursko anbefales.

Utsikt over Oslo sentrum og Oslofjorden fra Grefsenkollen - Oslomarka - Lillomarka - fantastiske marka
Fra Grefsenkollen har du en av de fineste utsiktene over Oslo.

10. Grefsenkollen

Grefsenkollen har en av de fineste utsiktene over Oslo, med 180 grader panoramautsikt mot fjorden, Oslo og marka. Tryvannstårnet, Holmenkollbakken, Oslofjorden som strekker seg så langt du kan se, øyene som dupper i vannet, Nesoddtangen, Barcode, Rådhuset, Oslogryta og marka som ligger som et grønt teppe rundt. Det er kort vei til herlighetene på Grefsenkollen.

Link til kart og turbeskrivelse på UT.no: Lett utsiktstur på Grefsenkollen i Lillomarka

De fleste nyter utsikten fra uteserveringen på Grefsenkollen restaurant, eller tretribunen som er bygget opp. Men det er et annet flott utsiktspunkt bare en kort gåtur fra den store utfartsparkeringen nedenfor restauranten. Her kommer du enda «tettere på» Oslo og fjorden, og er i tillegg et fint turmål for hengekøyeturer. Utsiktspunktet finner du ved å følge en umerket skogssti et kort stykke fra det sørligste hjørnet på den store parkeringsplassen.

Det er mange alternativer for de som vil ta turen til Grefsenkollen. Mange sykler eller går inn fra Årvoll eller Stig på grusveiene, andre igjen tar bilen helt opp til Grefsenkollen restaurant. Det går buss helt opp til restauranten i helgene, men i ukedagene er nærmeste bussholdeplass Trollveiskrysset i Grefsenkollveien. Herfra er det i underkant av 2 kilometer å gå på asfaltert vei til toppen. Hvis du vil gå gjennom skogen kan turen opp langs kanten av åsen anbefales. Følg linken med turforslag på UT.no.

Leave a Reply