Utsikten fra Tiurtoppen over Steinsfjorden og Sundvollen - Oslomarka - Krokskogen - Fantastiske marka

7 skjulte utsiktsperler i Oslomarka

Spredt rundt i Oslomarka gjemmer det seg noen utsiktsperler blant skog og fjellknauser. Dette er gjerne utsiktspunkt som bare lokalkjente vet om, eller de mest ivrige markatraverne. Felles for de fleste er likevel at de kun ligger en kort avstikker fra merkede stier. Så når du først vet hvor du skal gå, åpenbarer det seg storslått utsikt over Oslomarkas skoger og utallige vann.

Det er mange slike skjulte perler, men her er i alle fall 7 av mine egne favoritter. Alle kan kombineres med korte eller lange flotte turer i den fantastiske marka vår!

1. Porthøgda (Nordmarka)

Porthøgda rett ved Kikutoppen skjuler en av Nordmarkas beste utsikter. Knapt 50 meter øst for kommunikasjonsmasten på toppen, står du på kanten av et lite fjellplatå med 180-graders utsikt over det østlige Nordmarka. Mot sør ser du Bjørnsjøen og Østre Fyllingen som blå tepper rundt Osmarka og Kobberhaugene i horisonten. Mot øst ligger Hakklokroktjern som et lite pustehull mens Kikuttoppen føles så nær at du kan ta på den. Langt der borte lokker Skinnskattberget, Kjerkeberget og andre kjente åser det også er verdt å besøke. Porthøgda er et fint turmål i seg selv, eller som et naturlig sted å ta en pause på vei over Kikut-massivet. En anbefalt tur er å gå opp til Kikuttoppen fra Kikuthytta og videre innover via Porthøgda og Askehøgda ned til Sandungen, og derfra mot Langlia, rundt Kveldroshøgda, langs Vestre Fyllingen og tilbake til Kikuthytta. Det er mange turmuligheter rundt Kikut som er verdt å utforske!

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 7 år.
Overnatting: Muligheter for overnatting i telt, men ikke hengekøye.

Slik kommer du deg dit: Porthøgda ligger et steinkast fra den blåmerkede stien som går mellom Store Sandungen og Kikuthytta. Kommer du sørfra, kommer du hit via Kikuttoppen. Du kan følge blåmerket sti fra Frognerseteren via Kobberhaughytta til Kikutstua. Eller fra Sørkedalen Skole via Finnerud til Kikutstua. Den blåmerkede stien opp til Kikuttoppen starter rolig i lett stigning over hogstfelt. Den fortsetter deretter inn i spennende, lett kupert skogsterreng, og det er fort gjort å glemme å konsentrere seg om stien. Det blir stadig litt brattere hele veien oppover, før det flater ut litt opp mot Kikuttoppen. Fortsett over toppen, etter hvert i jevn, slak nedoverbakke. Du kommer etter et stykke til et lite myrsøkk hvor det er lagt ut klopper. Stien fortsetter fra opp en motbakke, og det er på toppen av denne du skal ta en umerket, men synlig, sti inn til venstre i retning kommunikasjonsmasten som står på toppen av Porthøgda. Fortsett kort stykke forbi denne før du svinger mot venstre og ut på platået.

Utsiktspunktet på Porthøgda - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Utsiktspunktet på Porthøgda er merket med rød prikk. Punktet er tegnet inn med GPS-koordinater med 5m nøyaktighet. Kartutsnitt hentet fra UT.no.

2. Tiurtoppen (Krokskogen)

Tiurtoppen er en av mine favoritter nord på Krokskogen. Denne fjellknausen ligger ikke høyt, men likevel er utsikten fantastisk. Herfra ser du hvordan Krokskogen stuper ned i Steinsfjorden og Finnemarka som reiser seg slakt opp av Holsfjorden. Midt mellom disse fjordene ligger de fruktbare landbruksområdene i «røyselandet» som en halvøy. Mellom furutrærne på Tiurtoppen kan du likevel se mye lenger, helt til Gaustatoppen, faktisk, på en klar dag. Det er deilig å sitte her og nyte utsikten og slappe av, enten du er på vei videre eller om dette utsiktspunktet er målet for turen. Tiurtoppen ligger for øvrig ikke langt fra Valbekkfossen, som er et annet turmål i denne delen av Krokskogen som også kan anbefales.

Les mer: 7 fosser i Oslomarka

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5-6 år.
Overnatting: Gode muligheter for hengekøye. Terrenget skråner så telt er ikke anbefalt.

Slik kommer du deg dit: Det enkleste er å starte turen fra parkeringsplassen ved Friluftshuset i Åsa. Fra parkeringsplassen følger du blåmerket sti forbi skolen og gressbanen, og videre inn i skogen. Turen starter i relativt flatt terreng, før du kommer til en jevn, moderat stigning opp mot utsiktspunktet.

Bildet øverst i bloggposten viser utsikten fra Tiurtoppen.

Utsiktspunktet på Tiurtoppen på Krokskogen - Oslomarka - Fantastiske marka
Utsiktspunktet på Tiurtoppen er merket med rød prikk. Punktet er tegnet inn med GPS-koordinater med 5m nøyaktighet. Kartutsnitt hentet fra UT.no.
Brannvakthytta på Kjerkeberget sett fra Skinnskattberget - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Brannvakthytta på Kjerkeberget sett fra Skinnskattberget en tidlig vinterdag.

3. Skinnskattberget (Nordmarka)

En gang i tiden var det utsikt fra toppen av Skinnskattberget. Selv om skogshogst de siste par årene har tynnet ut skogen, er det fortsatt grantrærne som dominerer her. Heldigvis. Kommer du derimot nordfra, finnes det et naturlig utsiktspunkt langs den blåmerkede stien bare noen hundre meter før du kommer til toppen. Fra denne lille fjellknausen har du fantastisk fin utsikt vestover i Nordmarka. Her ser du ut over Hadelandshøgda mot Kjerkeberget og Revshammaren, mot åsene vest for Vesle Sandungen, mot Kikut-massivet og ikke minst ligger Store Sandungen der som er lite pustehull i den store skogen. Utsiktspunktet er et naturlig sted for en pause på turen over Skinnskattberget, som kan anbefales på det varmeste.

Barn: Passer for turvante barn ned til 10-11 år, men dette er nok ikke en veldig spennende tur å ta sammen med barn.
Overnatting: Ikke mulighet for overnatting i telt eller hengekøye.

Flere turtips: 10 toppturer med utsikt i Nordmarka

Slik kommer du deg dit: Utsiktspunktet ligger rett ved den blåmerkede stien som går mellom Stryken og Hakkloa. Du ser den likevel ikke fra stien, men må opp en liten haug for at skogen skal åpne seg. Kommer du nordfra ligger dette punktet et kort stykke før du kommer til et lite myrparti. Herfra går det deretter i jevn motbakke opp til toppunktet. Det er ca. 8 kilometer fra Stryken til toppen i kupert skogsterreng, som tar rundt 2 timer å gå i normalt, jevnt tempo.

Utsiktspunkt på Skinnskattberget i Nordmarka - Oslomarka - Fantastiske marka
Utsiktspunktet ved Skinnskattberget er merket med rød prikk. Punktet er tegnet inn med GPS-koordinater med 5m nøyaktighet. Kartutsnitt hentet fra UT.no.

4. Kolletuppen (Krokskogen)

Kolletuppen er en lokal perle helt innerst i Lommedalen. Herfra ser du Lommedalen i all dens prakt; gårdene, engene og jordene, skogholtene. Grønt og vakkert og sommeren, og fargesprakende om høsten. Kolletuppen er den vestlige toppen på Åmotkollane, som ligger rett ved Aurevann og like i nærheten av Rognlivann. Fra utsiktspunktet kan du følge du Lomma sørøstover mot Bærums verk og helt til Kolsåstoppene som er synlig i horisonten. Landskapet rammes inn av skogkledte åser, som Vensåskollane, Trulsrudkollen, Haugsåsen og Eineåsen. Kolletuppen er en trivelig furukolle som passer utmerket til dagsturer med rikelig mat og drikke i sekken.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 7 år.
Overnatting: Plass til et par telt, flere muligheter for hengekøye.

Slik kommer du deg dit: Kolletuppen ligger i overkant av 2 kilometer fra bussholdeplassen og utfartsparkeringen ved Bykrysset. Fra krysset fortsetter du til venstre inn på Byveien og følger denne. Etter rundt 1 kilometer kommer du til en åpning i skogen på høyre side og en synlig traktorvei. Ta av til høyre, over en bro og under en kraftledning. Du har nå Kolletuppen rett foran deg, og traktorveien slynger seg oppover åssiden på Kolletuppen. Stien er umerket men lett å følge, i jevn stigning hele veien. Etter 1 kilometer fra du tok av fra Byveien, ser du en liten steinvarde på venstre side. Denne varden markerer en tydelig sti som tar deg til toppen. Ta av fra traktorveien og inn på stien, som starter i en moderat stigning. Etter et kort stykke kommer du oppover på en åsrygg hvor skogen åpner seg opp. På venstre side kan du se Kolletuppen. Mot toppen av åsryggen, svinger stien forsiktig av mot venstre, ned et lite søkk full av vegetasjon, og fortsetter på andre siden opp den siste kneika mot utsiktspunktet. Kollen har en lys og åpen furuskog på toppen, og det er lett å finne stien som tar deg ut på tuppen hvor utsikten er best. Fra du tok av fra traktorveien og opp til toppen er det ca. 300 meter. Det tar i underkant av 50 minutter å gå fra Bykrysset til toppen.

Utsiktspunktet på Kolletuppen i Lommedalen - Oslomarka - Krokskogen - Fantastiske marka
Utsiktspunktet på Kolletuppen er merket med rød prikk. Punktet er tegnet inn med GPS-koordinater med 5m nøyaktighet. Kartutsnitt hentet fra UT.no.
Utsikten over Lommedalen mot Kolsåstoppene fra Kolletuppen - Oslomarka - Krokskogen - Fantastiske marka
Utsikt over Lommedalen mot Kolsåstoppene fra Kolletuppen.

5. Ramsås (Vestmarka)

Vestmarka har flere av de fineste utsiktspunktene i Oslomarka, og Ramsås er et av disse. Utsikten herfra er ikke lenger en godt skjult hemmelighet, men det er mange som ikke helt vet hvordan de skal komme seg hit. Det går ikke en merket sti ut til Ramsås, men fra Stovivollen er det faktisk en godt synlig og mye brukt umerket sti frem til det beste utsiktspunktet. Og utsikten er storslagen. Langs østsiden av Ramsås forsvinner Vestmarka ut i et stup ned mot kulturlandskapet på Tanum, Stovi og Skui. Langs stupet er det flere svært gode utsiktspunkt mot øst og nordøst. Herfra ser du Kolsåstoppene i profil, mot nord blotter stupene på flotte Eineåsen seg og mot øst ligger øyene og dupper i den blå Oslofjorden. Alle de kjente og kjære landemerkene i Oslomarka er synlig herfra. Tryvannstårnet, Haukåsen, Røverkollen. Det beste utsiktspunktet på Ramsås er også populært blant paragliderne. Her er det relativt god plass til å sitte ned og slappe av med litt god mat og drikke. Hvis du er litt kreativ er det mulig å få plass til et lite telt.

Les mer om turen på UT.no: Utsiktstur til Ramsås i Vestmarka

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 6-7 år.
Overnatting: Hengekøye anbefales ikke, men det er plass til et lite telt.

Slik kommer du deg dit: Du kan komme deg til utsiktspunktene på Ramsås fra Skui i nord eller Vestmarksetra i sør. Start gjerne turen fra den store utfartsparkeringen ved Vestmarksetra. Nærmeste bussholdeplass er Kattås, rundt 1,3 kilometer fra parkeringen. Fra parkeringen følger du blåmerket sti skiltet mot Stovivollen, eller følger grusveien i samme retning. Både grusveien og stien går i jevn motbakke hele veien opp mot Stovivollen, med et par flate partier langs grusveien. Følger du blåmerket sti, kommer du til en bred og godt brukt traktorvei ved et hogstfelt rundt 200 meter før du kommer til Stovivollen. Ta til høyre og følg denne over en liten høyde og langs et nytt hogstfelt. Følger du grusveien ser du denne traktorveien som en bred trase på høyre side rett før du kommer til Stovivollen. Ta av til høyre inn på denne traktorveien, og følg denne først hundre meter sørover og i slak sving mot venstre. Deretter opp og over en høyde og langs hogstfelt. Fortsett videre på godt synlig traktorvei som etter et stykke går over i en umerket men synlig sti. Etter rundt 600 meter fortsetter du mot venstre i stikryss og opp en slak stigning. Ved neste stikryss tar du stien 90-grader til venstre og følger denne i ca. 200 meter til et myrparti. Over myra følger du rødmerket skiløype, forbi et lite myrtjern, og rundt 50 meter etter myra kommer du til et nytt stikryss. Ta til høyre i lett kupert blandingsskog og fortsett i rundt 200 meter til du kommer til utsiktspunktet. Det går en lett synlig sti langs stupet sørover. Følger du denne kommer du til flere fine utsiktspunkt.

Utsiktspunktet på Ramsås i Vestmarka - Oslomarka - Fantastiske marka
Utsiktspunktet på Ramsås er merket med rød prikk. Punktet er tegnet inn med GPS-koordinater med 5m nøyaktighet. Kartutsnitt hentet fra UT.no.
Stupet på Ramsås sett fra Skui - Oslomarka - Vestmarka - Fantastiske marka
Stupet på Ramsås i Vestmarka sett fra kulturlandskapet inn mot Jordbru på Skui.

6. Rughaugen (Krokskogen)

Rughaugen er en topp for markaelskerne. De som gir seg stiene i kast inn mellom trærne og som nyter synet av bølgende, skogkledte åser. For det er ikke annet enn skog og myr og et og annet blinkende vann å se fra Rughaugen. Og det er jo nettopp poenget med å komme opp hit. I den sørøstlige enden av åsen bryter fjellet opp av skogen og skaper et naturlig utsiktspunkt. Herfra har du vid og langstrakt utsikt over skogkledte åser som bølger om kapp rundt deg. Bak en av dem blinker Storflåtan, en perle på Krokskogen og en gang viktig for tømmerfløtingen i denne delen av Oslomarka. Det er en flott ro over Rughaugen, og det er umulig å tro at noen som kommer hit har hastverk. Dette er et sted for å nyte utsikten og slappe av med litt niste, før man farer videre i denne flotte delen av Krokskogen.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 8-9 år.
Overnatting: Ikke mulighet for overnatting i telt eller hengekøye.

Slik kommer du deg dit: Det går en blåmerket sti mellom Ringkollen og Damtjern rett forbi Rughaugen, så det er ikke så vanskelig å komme hit. Kommer du fra parkeringsplassen ved Ringkollenstua, er det fort gjort å ta en tur innom Ringkolltoppen på veien også. Fortsett derfra videre mot Ringkollsætra og i stikrysset følger du skilting mot Storflåtan og Vassendvika. Etter rundt 2 kilometer kommer du opp langs Borgersætra med Rughaugen på venstre side. Stien fortsetter deretter i en jevn nedoverbakke og du får et myrparti på høyre side. Fortsett langs myra, men følg med på din venstre side for ikke å gå forbi stien som tar deg til toppen. Se etter røde bånd i sløyfe som er hengt opp og som viser vei til toppen. Det er moderat til slak stigning helt til toppen. Det er rundt 4 kilometer fra Ringkollen til toppen, og du bruker rundt 1 time på turen.

Utsiktspunktet på Rughaugen på Krokskogen - Oslomarka - Fantastiske marka
Utsiktspunktet på Rughaugen er merket med rød prikk. Punktet er tegnet inn med GPS-koordinater med 5m nøyaktighet. Kartutsnitt hentet fra UT.no.
Flott utsikt over Krokskogen fra Rughaugen - Oslomarka - Fantastiske marka
Krokskogen brer seg ut foran deg når du står på toppen av Rughaugen en klarværsdag.

7. Lille Kolsås (Bærumsmarka)

Lille Kolsås er en av disse skikkelig trivelige nærturkollene som finnes over alt i Oslomarka. Bare noen skikkelig lange steinkast unna Søndre Kolsåstoppen, ligger Lille Kolsås som et lite kjent vedheng til Kolsåstoppene. Tar du turen mellom Søndre og Nordre Kolsåstoppen går det fint å ta en liten omvei innom denne kollen, for utsiktspunktet ligger bare noen få hundre meter fra den blåmerkede stien. Lille Kolsås gir deg strålende utsikt vestover. Her ligger Vøyen og Rykkinn for dine føtter, omkranset av Oslofjorden i sør og storslåtte Eineåsen i nord. Rett mot deg løfter Vestmarka seg opp fra det flate omlandet, med Svartoråsen, Risfjellet og Ramsås godt synlig i horisonten. Lille Kolsås passer utmerket for en kort tur ut i marka, med litt niste eller kveldsmat.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5-6 år.
Overnatting: Gode muligheter for en hengekøye eller to. Telt anbefales ikke.

Slik kommer du deg dit: Det er flere stier opp til Lille Kolsås, særlig fra boligfeltene som ligger rett ved kollen. Du kommer også til Lille Kolsås via Søndre eller Nordre Kolsåstoppen. Kommer du fra Søndre Kolsåstoppen følger du blåmerket sti videre mot Sætertjernet og Nordre Kolsåstoppen. I bakken rundt 100 meter før du kommer til Sætertjernet, går det en bred og synlig sti inn i skogen til venstre. Følge denne noen meter rett frem og deretter ned en slak nedoverbakke, først mot høyre og deretter mot venstre i bunn av bakken. Stien fortsetter et stykke relativt flatt til du kommer til en bekk, som du krysser. Over bekken går det litt oppover før du kommer til en brattere nedoverbakke. Her holder du til venstre langs kanten på en haug, langs en myr på høyre side. Fortsett i en slak motbakke som flater ut når du nærmer det utsiktspunktet. Det er rundt 900 meter fra blåmerket sti til utsiktspunktet, som tar rundt 15 minutter å gå.

Utsiktspunktet på Kløverkollen i Bærumsmarka - Oslomarka - Fantastiske marka
Utsiktspunktet på Lille Kolsås er merket med rød prikk. Punktet er tegnet inn med GPS-koordinater med 5m nøyaktighet. Kartutsnitt hentet fra UT.no.

One thought on “7 skjulte utsiktsperler i Oslomarka

Leave a Reply