DNT hytta Råbjørnhytta - Oslomarka - Romeriksåsene - Fantastiske marka

7 tips til hyttetur med barn i Oslomarka

DNT Oslo har 32 ubetjente hytter spredt rundt i Oslomarka. Markahyttene er gode utgangspunkt for å komme seg ut og oppleve Oslomarka sammen med barna. Fra hyttene er det flere turmuligheter, enten du vil på en lang tur eller gjerne vil holde deg i nærheten av hytta. Og hva er vel koseligere å komme inn og krype sammen på sofaen i en koselig hytte med fyr på peisen etter en tur om høsten eller vinteren!

Her er 7 tips til markahytter som gir massevis av muligheter for store og små ekspedisjoner og friluftseventyr for barn.

Varm kakao hører med! 7 oppskrifter på varm kakao til turen

1. Råbjørnhytta

Råbjørnhytta ligger fint til på østsiden av Råbjørn, nord på Romeriksåsen. Du kjøre nesten helt frem til dørstokken, så det er absolutt den mest tilgjengelig av alle hyttene som anbefales her. Råbjørnhytta er romslig med sine 4 rom og 10 sengeplasser, det samme er området rundt hytta. Det er fint og åpent ned mot vannet, og godt med plass til et stort telt hvis du vil ligge ute i det fri. Alternativt er det et trygt sted for barn å prøve ut telt for første gang. På plassen utenfor hytta er det også sittebenker og en bålpanne, så hvis været er fint er det ingen grunn til å sitte inne og spise. Det er kanoer tilgjengelig for de som leier hytta, og Råbjørn er et fint og passe stort vann å padle. Turmulighetene er mange rundt hytta både sommer og vinter, enten du går nordover mot Snellingen eller sørvestover mot Råsjøen.

Barn: Passer fint for turvante barn i alle aldre.

Her kan du lese mer om Råbjørnhytta og se bilder av hytta på UT.no

DNT hytta Røyrivannskoia i Østmarka - Oslomarka - Fantastiske marka
Røyrivannskoia ligger fint til nede ved Røyrivannet i Østmarka.

2. Røyrivannskoia

Røyrivannskoia er en lys og koselig, gammel tømmerhuggerkoie som ble brukt av skogsarbeiderne i Losbyskogen. De gamle hyttereglene som fortsatt er oppslått i koia, minner om et tidligere liv og en svunnen tid. Her var det ikke lov å spytte på gulvet, og hestenes seletøy skulle tørkes i uthuset. Den ubetjente DNT-hytta er lett tilgjengelig på grusvei, ca. 4 kilometer fra badeplassen på Mønevannet. Det er godt med plass til å boltre seg på rundt hytta, og et fint startsted for å utforske skogen. De som leier hytta har også tilgang til kanoer, så den er et supert utgangspunkt for spennende tureventyr i det nedre Losbyvassdraget. Avstandene i denne delen av Losbyvassdraget er ikke store, noe som gjør turen mellom Fløyta og Røyrivannet perfekt for rolige dager i friluft, og for spennende friluftseventyr med barn.

Her kan du lese mer om Røyrivannskoia og se bilder av hytta på UT.no

Flere turtips: 7 supre tips til kanoturer i Østmarka

Flere turtips: Losbyvassdraget. Et padleeldorado i Østmarka

Utsikten fra DNT hytta Hovdehytta i Vestmarka - Oslomarka - Fantastiske marka
Utsikten fra Hovdehytta i Vestmarka er storslått.

3. Hovdehytta

Utsikten fra Hovdehytta på Furuåsen i Asker er i en særklasse blant DNT-hyttene i Oslomarka. Herfra har du bred og storslagen utsikt fra verandaen over Oslofjorden, Nesodden, Asker og innover mot Oslo. På denne turen er det hytta og den avslappende utsikten som er selve målet. Den er dermed perfekt for turer med de minste barna, for eksempel på en ettermiddag-til-ettermiddag tur. Kommer du likevel til å være her hele helgen er det spesielt ett turmål som kan anbefales; det spektakulære Asdøljuvet som ligger ca. 4 kilometer nordvestover fra hytta. Turen gjennom juvet er en av de mest særegne i hele Oslomarka. Det er også bare litt over 2 kilometer til Store Sandungen hvor det er muligheter for bading og fisking (husk fiskekort). Det er god plass foran hytta hvor det er satt ut benker og bord, så er det pent vær er det ingen grunn til å spise verken frokosten eller middagen innendørs.

Barn: Hytteturen passer fint for barn ned til 4 år. Turen til Asdøljuvet passer fint for turvante barn ned til 9-10 år.

Her kan du lese mer om Hovdehytta og se bilder av hytta på UT.no

Flere turtips: 10 tips til flotte turopplevelser i Vestmarka

4. Snellingen

På en setervoll helt nord i Romeriksåsene ligger DNT-hytta Snellingen. Det er et gammelt, laftet seterhus fra 1800-tallet med to rom og 8 sengeplasser fordelt på ca. 30 kvm. Det er enkelt standard, selv til å være en ubetjent DNT-hytte. Likevel er det mye å ta seg til på Snellingen. Her er det et yrende fugle- og dyreliv, med blant annet hekkende svaler og sauer som beiter på vollen om sommeren. Rett bak hytta går stien til Snellingshøgda på 612 meter med fin utsikt østover. Det er en kort gåtur på rundt 15 minutter til Store Snellingen hvor det kan både bades og fiskes (husk å kjøpe fiskekort). Blåbærgranskogen står tett innpå vollen og bugner av blåbær i sesongen, så alt ligger til rette for å lage pannekaker med nyrørte, dagsferske blåbær! Det er flere hytter rundt på setervollen, så du er sannsynligvis ikke alene på Snellingen.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5-6 år.

Her kan du lese mer om Snellingen og se bilder av hytta på UT.no

Sauer på utmarksbeite på Snellingen - Oslomarka - Romeriksåsen - Fantastiske marka
Sau slapper av i skyggen på utmarksbeite på Snellingen.

5. Tømtehyttene

På Tømtehyttene i Nordmarka kan du oppleve spennende skog, mange fine utsiktspunkter og koselig overnatting. På en åpning i skogen ligger disse to ubetjente DNT-hyttene som kalles den lille og den store. De ligger i området i Oslomarka som ofte kalles Maridalsalpene. Den høyeste av dem er Mellomkollen, som er det naturlige turmålet når du overnatter på en av Tømtehyttene. Fra hytta opp til Mellomkollen er det rett over 2 kilometer i lettgått terreng, men med moderat stigning i enkelte, lengre partier. Rett i nærheten ligger også Sellanrå, som har flott utsikt vestover i Nordmarka.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 7-8 år.

Her kan du lese mer om store Tømtehytta og se bilder av hytta på UT.no

Her kan du lese mer om lille Tømtehytta og se bilder av hytta på UT.no

Flere turtips: 10 toppturer med utsikt i Nordmarka

DNT hytta Øvresaga i Østmarka - Oslomarka - Fantastiske marka
Den koselige, lille hytta i skogen. Øvresaga i Østmarka.

6. Øvresaga

Selv om den ubetjente DNT-hytta Øvresaga ligger i hyttefeltet rundt Raudsjøen, ligger den vakkert til og godt avskjermet på en gammel husmannsplass. Hytta omkranses av litt løvskog, en stor blomstereng og svaberg. På Øvresaga får du den fine følelsen av at ingenting er noe å stresse med. I tillegg er den svært lett tilgjengelig, både med sykkel, til fots og med barnevogn! Her er det fin grusvei helt frem fra parkeringen på Bysetermåsan. Det er mye å ta seg til når du er kommet hit også. Det er tre kanoer til utlån for overnattingsgjester, som lett kan trilles ned til Børtervanna bare 700 meter fra hytta. Børtervanna er den største innsjøen i Østmarka og et eldorado for kanopadling – og bading. Kjerringhøgda ligger mindre enn 3 kilometer unna, og er et fint turmål fra Øvresaga. Fra toppen av utsiktstårnet på Kjerringhøgda kan du se ut over det meste av Østmarka på en finværsdag.

Barn: Passer fint for turvante barn i alle aldre.

Her kan du lese mer om Øvresaga og se bilder av hytta på UT.no

DNT hytta Svartvannshytta i Vestmarka - Oslomarka - Fantastiske marka
Grønt og fint rundt Svartvannshytta i Vestmarka om sommeren.

7. Svartvannshytta

Svartvann er en liten perle nord i Vestmarka. Her ligger det en ubetjent DNT-hytte idyllisk plassert i den sørøstlige delen av vannet. Dette er en ganske ny hytte i DNT-familien, men har på kort tid blitt ganske populær. Og det er lett å forstå. Svartvann er et passe stort vann som er perfekt for bading, vannlek, padling og ikke minst fisking. Rundt hytta er det også godt med boltreplass, og det er etablert en bålplass som gjør at det er enkelt å ta middagen utendørs. Det er altså masse å finne på for store og små som kommer hit på overnattingstur.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 4-5 år. De aller yngste kan eventuelt sitte i bæremeis eller i sykkelvogna på vei opp til hytta.

Her kan du lese mer om Svartvannshytta og se bilder av hytta på UT.no

4 thoughts on “7 tips til hyttetur med barn i Oslomarka

Leave a Reply