Turer i skogen gir mange muligheter for gode opplevelser for store og små barn. I skogen er det god plass til å løpe, klatre, utforske, undres og være nysgjerrig på naturen rundt dem. Det er nesten uendelig med turmuligheter i Østmarka, og det kan kanskje være litt overveldende. Så her vil jeg fremover samle noen gode tips til barnevennlige turer i Østmarka.
Flere turforslag med barn: 10 tips til villmarksturer med barn i Oslomarka
Flere turforslag med barn: 7 supre tips til kanoturer i Østmarka
Flere turforslag med barn: 7 tips til teltturer i Østmarka
1. Turer med de minste barna
For de aller minste barna er selve turen målet. En sti på alt fra 100 meter til 500 meter kan være mer enn nok for små bein som går på egenhånd. En tur med de minste barna må foregå på deres premisser, og vi voksne passe på å ikke falle for fristelsen til hele tiden å skulle «komme oss videre». Vær med på leken, vær med på å undres og vær nysgjerrig. Lek og samtaler i naturen er bra for den minste, og skaper nærhet og god kontakt. Det beste turtipset for deg med små barn fra 1 til 3 år er derfor ganske enkelt å finne den nærmeste skogsstien, gjerne blåmerket, og bare ta turen som den faller seg.
2. Til topps i utsiktstårnet på Kjerringhøgda
Det er lett å la seg begeistre av utsikten fra Kjerringhøgda, som er en av de fineste i Oslomarka. Årsaken til den spektakulære utsikten, er det høye og romslige utsiktstårnet som løfter deg godt over trærne på toppen. Fra utsiktstårnet har du 360 graders panoramautsikt, med skog og rullende åser i alle retninger. Har får du følelsen av å stå midt i den langstrakte, spennende skogen! Det er godt med plass på toppen rundt utsiktstårnet, så det ikke noe problem å slå opp telt eller lage et lite bål. Kjerringhøgda er en overraskende lett tilgjengelig topp i Østmarka, og svært godt egnet som turmål for barn i alle aldre. Barn fra 4-5 år kan gå turen på egenhånd. Gåturen fra parkeringsplassen på Bysetermåsan til toppen, tar rundt 15 minutter for en voksen.
Her finner du kart og turbeskrivelse til Kjerringhøgda på UT.no!
Startsted: Bystermåsan i Enebakk, en stor utfartsparkering i enden av Rausjøveien. Du er fremme når grusveien deler seg i to. Parkeringsplassen ligger på høyre side.
Kollektivt: Reiser du kollektivt tar du buss 550 til bussholdeplassen Fjell. Det er ca. 4 kilometer herfra inn til utfartsparkeringen på relativt flat og lettgått vei.
Blåmerket: Ja.
Mobildekning: Ja.
Slik kommer du deg dit: Fra utfartparkeringen tar du mot høyre (østover) mot et rødt hus. Hold til venstre gjennom en bom, deretter ca. 200 meter. Starten av stien er ved skiltposten, som står på venstre side rett etter en informasjonstavle fra Oslo kommunes skoger. Etter at du tar av fra grusveien, er det det lett til moderat stigning med flere flatere partier. Omtrent halvveis, rundt 100 meter opp fra Bysetra, skal du ta av fra blåmerket sti mot venstre. Stidelet er merket med skilt. Denne siste halvdelen av turen går på umerket sti, men den er godt synlig i terrenget. Du får i tillegg hjelp av en strømledning som går langs det meste av stien og som vil føre deg til utsiktstårnet på Kjerringhøgda.

3. Sykkeltur til gapahuken ved Bikkjetjern
På vestsiden av lille Bikkjetjern i Enebakk står det en gapahuk som er et fint turmål for store og små. Siden det går grusvei helt til frem til gapahuken fra starten ved Streifinn, er dette et fint turmål med sykkel. Det er rundt 4 kilometer hver vei i relativt lett terreng, men med en moderat stigning mot slutten av turen slik at du kan trille ned bakken mot Bikkjetjern. Det er romslig foran gapahuken og det er laget en bålplass som kan brukes utenom bålforbudet mellom 15. april og 15. september. Rett nedenfor er det også en fin plass til bading hvis det er varmt i været. Det er mulig å overnatte på gulvet inne i gapahuken med plass til 3 voksne.
Startsted: Streifinn i Flateby
Parkering: Det er en romslig parkeringsplass ved Streifinn
Kollektivt: Nærmeste bussholdeplass er Gjeddevannsveien. Fra holdeplassen følger du Gjeddevannsveien inn ved FUS-barnehagen. Det er rundt 500 meter inn til Streifinn.
Blåmerket: Ja, delvis. Merkingen er nærmest fraværende, og det siste stykket frem til tjernet er ikke blåmerket. Følg store skilt som viser vei til gapahuken.
Mobildekning: Ja.
Slik kommer du deg dit: Streifinn er klubbhuset til Enebakk IF og ligger nesten innerst i Gjeddevannsveien i Flateby. Fra parkeringsplassen går du tvers gjennom slalomanlegget og videre mot venstre på grusvei. Gå forbi bom og etter et lengre stykke holder du mot venstre og følger grusveien sørover i nesten 3 kilometer helt til du har vannet på høyre side. Terrenget er for det meste relativt flatt og lett å gå og sykle, men det er en moderat stigning mot slutten før du kommer til Bikkjetjern. Det er store skilt som viser vei til gapahuken ved alle veiskiller. Det tar rundt 1 time for en voksen å gå hver vei.

4. Pannekaker på Sankthansåsen
Sankthansåsen er et veldig barnevennlig utsiktspunkt og et godt eksempel på at riktig plassering betyr alt. Til tross for sine beskjedne 224 moh. har du flott 180-graders utsikt; over Stallerudåsen mot Grefsenkollen, mot Kikut i nordvest, Tryvannstårnet og skjæringa mellom Otervannsåsane langt i det fjerne. I horisonten ser du silhuetten av Skaugumsåsen i Asker. Toppen er preget av furu, røsslyng og blanke svaberg. Det er relativt flatt og fint, med god plass til å sitte ned og spise eller løpe rundt og utforske skogen rundt. Et godt tips er å ta med primus eller stormkjøkken og for eksempel steke pannekaker, eller rett og slett bare ta med kveldsmaten. Både Nøklevannet og Rustadsaga ligger rett i nærheten, så Sankthansåsen kan enkelt kombineres med flere gode opplevelser i nærmiljøet. Det er en passe utfordrende sti opp til Sankthansåsen for 3-4 åringene, mens de eldre barna skal klare den korte turen opp ganske fint. Det tar rundt 10 minutter å gå fra Rustadsaga til Sankthansåsen for en voksen.
Kart og turbeskrivelse til Sankthansåsen på UT.no finner du her!
Startsted: Rustadsaga ved Nøklevannet.
Kollektivt: Nærmeste t-banestasjoner er Bogerud og Skullerud, mens nærmeste bussholdeplasser er Bogerud T og Welding Olsens vei. Det tar rett over 10 minutter å gå fra Bogerud T-banestasjon til Rustadsaga sportsstue.
Blåmerket: Nei. Men tydelig sti som er lett å følge.
Mobildekning: Ja.
Slik kommer du deg dit: Letteste veien til Sankthansåsen er å starte ved Rustadsaga sportsstue rett ved Nøklevannet. Fra Rustadsaga følger du blåmerkene mot Mariholtet og Sarabråten på grusvei. Ta til høyre i første kryss og samme i påfølgende kryss et kort stykke etterpå. Deretter ned kort bakke og på skrå inn i skogen umiddelbart etter lyktestolpe nummer 2 fra krysset. Stien er umerket, men tydelig og lett å følge i terrenget. Først i lett oppoverbakke ca. 20-30 meter før den flater ut og fortsetter i flat, lett stigning inn mot toppen.

5. Piknikk ved Lutvann
Lutvann er et stort og dypt vann helt nordvest i Østmarka, ikke så langt fra Haugerud, Trosterud og Lindeberg. På hver side av vannet løfter skogen seg høyt og dramatisk i to åser som gjør at vannet virker smalere enn det er. I nordøst ligger det en stor gresslette med flott tilrettelagt raste- og badeplass med toaletter, bålplass, benker og handikapprampe. Det gjør Lutvann svært godt egnet for dagsturer med små eller store barn. Her kan de utforske skogen, leke og ikke minst bade om sommeren. Lutvannet kan også anbefales til kanopadling med barn. Terrenget rundt vannet er akkurat passe utfordrende og det er fint å følge den blåmerkede stien som går rundt hele Lutvann. Da er en pause på Lutvannsutsikten obligatorisk. Lutvann gir gode friluftsopplevelser bare noen steinkast fra storbyens asfaltpuls, og er perfekt for nærturer i hverdagen.
Startsteder: Inn Lutvannsveien fra Ole Messelts vei på Trosterud, på blåmerket grusvei og sti fra Haugerudveien på Haugerud, inn på blåmerket grusvei og sti fra krysset Solbergliveien og Hellerudveien på Oppsal.
Parkering: Det er en liten utfartsparkering ved krysset Hellerudveien og Solbergliveien på Oppsal og en liten utfartsparkering i Ole Messelts vei rett ved Lutvannsveien på Trosterud.
Kollektivt: De to nærmeste bussholdeplassene er bussholdeplass Ole Messelts vei på Trosterud rett ved Lutvannsveien, og bussholdeplass Solbergliveien rett ved starten på blåmerket grusvei og sti på Oppsal.
Blåmerket: Ja, alle grusveier og stier inn til vannet.
Mobildekning: Ja
Slik kommer du deg dit: Starter du i Ole Messelts vei tar du opp grusveien forbi en bom, dette er Lutvannsveien og går i starten parallelt med Lutvann leir. Fra bommen er det rundt 1 kilometer på grusvei helt frem til raste- og badeplassen. Det er lett stigning i starten, deretter nedoverbakker før det flater ut på slutten. Starter du i Solbergliveien er det rundt 4 kilometer i kupert skogsterreng først frem til Lutvann og deretter langs vestsiden av vannet frem til raste- og badeplassen.

6. Panorama på Bjønnåsen
Det er vel først og fremst de voksne som lar seg imponere over panoramautsikten på Bjønnåsen, som er en av de fineste i Østmarka. Herfra har du utsikt mot Mistberget, Gjerdrum og Romeriksåsene i nord, innover Nittedal mot Varingskollen og i sørvest ligger «golfballen» på Haukåsen trygt på et grønt teppe av grantrær. Rett vestover ligger Kikut og Kobberhaugene i Nordmarka som en silhuett bak tårnet på Røverkollen. Også Holmenkollen og Tryvannstårnet er godt synlig, og er du heldig med været kan du også skimte Blefjell i Telemark. På toppen av Bjønnåsen er det satt ut benker du kan sitte og spise ved, og det er relativt god plass til å løpe rundt eller kanskje henge opp en hengekøye. Det er ikke rart Bjønnåsen er en populær topp, også for barnefamilier. Det er en passe utfordrende sti til toppen for turvante 5-6 åringer ved start fra Sandbekken, og noe tyngre ved start fra Marikollen.
Startsted: Sandbekken fotballbane og Marikollen skianlegg i Rælingen. Gode parkeringsmuligheter ved begge startstedene.
Kollektivt: Buss til Holdeplassen Sandbekkhallen ved start fra Sandbekken. Buss til holdeplassen Marikollen skole ved start fra Marikollen.
Blåmerket: Ja, fra begge startsteder.
Mobildekning: Ja.
Slik kommer du deg dit: Fra parkeringsplassen ved Sandbekken fotballbane går du sørover med gressbanen på din venstre side. Ved enden av banen går du igjennom bommen, og da har du Sandbekkstua til venstre. Hold mot venstre på gangstien og følge den opp en slak bakke. Hold til høyre oppover bakken og du kommer etter ca. 50 meter til første skiltpost på den blåmerkede stien. Herfra er det skiltet til Bjønnåsen. Turen opp fra Sandbekken går i lette til moderate stigninger stort sett hele veien. Stien er svært slitt og tydelig i terrenget og dermed enkel å følge. Fra Marikollen går du på grusveien til venstre for hoppbakken, hvor den blåmerkede stien starter. Følg grusveien et stykke i motbakke før stien går inn i skogen på din høyre side. Stien går først i slak motbakke, og deretter opp en bratt men ikke så lang bakke, før den flater ut forbi Marikollenslottet og mot Bjønnåsen.
7. Finne trollene ved Trollkjerka
Det er bare rundt 800 meter fra utfartsparkeringen på Grønmo inn til Trollkjerka, og en fin tur for store og små barn. Trollkjerka er navnet på flere, enorme kampesteiner som har skapt et stort hulrom hvor det er mulig for flere personer å sitte. Mellom steinblokkene er det også flere mindre hulrom og passasjer. Her er det altså mye å utforske, og det er god plass rundt til å løpe og klatre. Turen går både på grusvei og umerket sti i lett terreng, så her skal 3-4 åringene kunne gå det meste av turen selv.
Kart og turbeskrivelse til Trollkjerka på UT.no finner du her!
Startsted: Grønmo utfartsparkering innerst i Sørliveien.
Kollektivt: Buss til holdeplassen Klemetsrud skole. Det er ca. 1,6 kilometer på asfaltert vei inn til startstedet for turen.
Blåmerket: Nei.
Mobildekning: Ja.
Slik kommer du deg dit: Fra utfartsparkeringen passerer du en bom og fortsetter videre på grusveien mot øst. Etter rundt 500 meter ser du utløpet av en bekk ned skråningen på høyre side og du ser et gjerde. Her går det en nesten usynlig sti ned skråningen på høyre side. Gå ned denne og over enga mot skogen på andre siden. Rett innenfor skogkanten ser du flere tydelige stier. Ta inn på en av disse og fortsett rundt 200 meter til Trollkjerka.
Hei!
Du har mange flotte og inspirerende saker. Håper det er greit vi linker til noen av sakene dine fra bloggen vår. http://www.reiseglade.com. Vi er mer glad i de store reisene, men ønsker å bli flinkere til å ta i bruk også nærområdene.