Utsikt over Store Sandungen - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka

10 tips til teltturer i Nordmarka

Å dra til et vann i Nordmarka for å overnatte i telt eller hengekøye gir en flott friluftsopplevelse. Overnattingstur til et vann gir også mulighet for flere aktiviteter, enten det er fisking, bading eller padling i kano. Eller bare sitte i ro og stirre ut over vannet mens man spiser god mat fra bålet eller primusen.

Det er utrolig mange vann å velge mellom i Nordmarka. Her er 10 tips til noen av de flotteste vannene i Nordmarka, som alle er utmerket for lange eller korte teltturer eller hengekøyeturer. Noen ligger i nærheten av buss og parkering, mens andre krever at du bruker tid på å både komme frem og tilbake. God tur!

Flere tips til teltturer i Nordmarka: 7 tips til teltturer i Nordmarka

Det er lett å komme seg til Nordmarka med kollektivtransport!
Les mer her: Slik reiser du kollektivt til Nordmarka

1. Store Sandungen og Vesle Sandungen

Store Sandungen og Vesle Sandungen ligger omtrent midt i Nordmarka. Det var tidligere to separate vann, men henger nå sammen med en kanal gjennom et smalt sund. Det er vanlig å kalle dem for Sandungene, eller Sandungsvanna, med mindre du snakker spesielt om det ene eller det andre. Slår vi begge vannene sammen, er Sandungene den største innsjøen i Nordmarka målt i areal. Det er Store Sandungen som er i mest aktivt bruk av de to vannene, og Vesle Sandungen havner ofte litt i skyggen. Så vil man gjemme seg litt bort kan Vesle Sandungen være et godt sted å prøve. Det er flest leirplasser for teltturer og hengekøyeturer langs Store Sandungen, og særlig innover i den sørøstlige delen mot demningen. Størrelsen på vannene gjør Sandungene perfekte til padling med kano, som det i tillegg er lov til å fiske fra. Store Sandungen er kjent for å være det beste fiskevannet, men det lurer ørret, sik og røye også i Vesle. Leier du kano på Bjørnholt eller Kikutstua er det ikke vanskelig å komme seg til Store Sandungen via Hakkloa. Sandungene er utrolig varierte, med alt fra små viker og øyer til store, vidåpne vannflater. Det gjør dem til fantastiske og fascinerende turmål, enten du har med telt, hengekøye eller kano. Eller alle tre samtidig.

  • To store vann
  • Tilgjengelig både til fots og med sykkel
  • Flotte vann til bading og vannlek
  • Flotte vann til kano
  • Gode fiskemuligheter (husk fiskekort!)

Her kjøper du fiskekort! Husk å gjøre deg kjent med fiskereglene.

Slik kommer du deg dit: Sandungene kan nås fra flere retninger. Her er noen forslag til starsteder og ruter, som du kan vurdere på et kart eller UT.no. Fra øst er det en lengre gåtur eller sykkeltur inn hit fra Hakadal stasjon via Langvann og Hakkloa til demningen sørøst på Store Sandungen. Til Hakadal stasjon kommer du både med buss og tog, eller du kan parkere ved utfartsparkeringen rett nord for stasjonen. Du kan også gå eller sykle inn fra Stryken, som er en kortere men litt brattere tur enn fra Hakadal, men du trenger bil for å komme til dette startstedet. Både Hammeren i Maridalen, Sognsvann og Sørkedalen skole i sør er gode startsteder for gåturer eller sykkelturer til Sandungene. Fra Hammeren starter du ved utfartsparkeringen som ligger et steinkast fra bussholdeplassen med samme navn. Herfra går du nordover forbi Skjersjøen mot Bjørnholt og videre i retning Kikutstua. Når du kommer til Bjørnsjøen kan du enten ta blåmerket sti over Kikuttoppen, eller følge grusveien nordover langs Hakkloa til demningen på Store Sandungen. Samme rute kan følges med sykkel fra Sognsvann, som du kommer til med buss og t-bane og hvor det er en stor parkeringsplass. Hvis du går fra Sognsvann kan du følge blåmerket sti via Ullevålseter, Kobberhaughytta og Kikutstua til Sandungene. Dette er en flott tur, særlig over Kikuttoppen. Starter du ved Sørkedalen skole i Sørkedalen kan du ta bussen til bussholdeplassen Sørkedalen skole eller parkere ved utfartsparkeringen ved Elveli rett i nærheten. Sykler du, lønner det seg å sykle nordover gjennom Langlidalen mot Kringla, og videre derfra rundt Vesle Sandungen til sundet mellom de to vannene. De første 3 kilometerne går i motbakke, men derfra og inn er det en relativt lett sykkeltur. Denne veien kan du også ta til fots, og er på rundt 15 kilometer. Alternativt følger du blåmerkede stier via Finnerud og videre nordover mot Kikutstua, og derfra over Kikuttoppen til Sandungene. Den raskeste sykkelturen sørfra er nok fra Hammeren, alternativt fra Elveli ved Sørkedalen skole via Langlidalen. Den fineste gåturen er fra Sognsvann eller Frognerseteren via Kobberhaughytta og Kikuttoppen. Du kan også sykle og gå inn fra Damtjern på vestsiden av Krokskogen. Her er det fin utfartsparkering, og grusvei helt til Sandungene via Storflåtan, rundt Kringla og videre derfra nordover rundt Vesle Sandungen. Ønsker du å gå herfra anbefales du å følge grusveien, som for sykkel.

Leirplasser - Store Sandungen - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Store Sandungen. Sorte prikker viser teltplasser og hengekøyeplasser. Vær oppmerksom på at alle leirplasser ikke er like godt egnet til enten telt eller hengekøye. Røde trekanter viser hvor du kan sette ut kano, kajakk mv. Kartutsnittet er hentet fra Norgeskart.no.
Leirplasser - Vesle Sandungen - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Vesle Sandungen. Sorte prikker viser teltplasser og hengekøyeplasser. Vær oppmerksom på at alle leirplasser ikke er like godt egnet til enten telt eller hengekøye. Kartutsnittet er hentet fra Norgeskart.no.
Utsikt mellom trærne til Langvann - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Utsikt mellom trærne til flotte langvann i Nordmarka.

2. Langvann

Langvann ligger vegg-i-vegg med Elvannet øst i Nordmarka mot Hakadal. Akkurat som Elvannet er det et utrolig sjarmerende og koselig vann, som i tillegg er veldig lett tilgjengelig. Langvann er litt mindre og smalere enn Elvannet, og gir deg mer følelsen av å komme til et skogstjern. Leirplassene til telt og hengekøye er nesten jevnt fordelt over hele vannet, med et par romslige plasser for overnatting på begge sider. Selv om Langvann ikke er så stort, slipper du altså å ligge oppå naboen. Den nordlige og vestlige delen preges av skogsbilveien som går forbi her og videre sørover mot Helgeren. Det er et godt fiskevann med både ørret, abbor og røye.

  • Kan reise med kollektivtransport hit
  • Tilgjengelig både til fots og med sykkel
  • Fint vann til bading og vannlek
  • Fine fiskemuligheter (husk fiskekort!). Det er ikke lov å fiske fra kano.

Her kjøper du fiskekort! Husk å gjøre deg kjent med fiskereglene.

Slik kommer du deg dit: Både Langvann og Elvannet ligger lett tilgjengelig på grusvei fra utfartsparkeringen i Varingveien ved Hakadal stasjon. Hit er det også god forbindelse med både tog og buss, slik at de aller fleste vil ha mulighet for å ta turen til Langvann. Fra utfartsparkeringen følger du stien i det vestlige hjørnet langs jordet og tar til venstre på Greveveien. Du følger grusveien i lette til moderate motbakker helt opp til demningen på nordøstsiden av Langvann. Gåtiden opp er rundt 60 minutter, kortere med sykkel. Langvann passer fint for turvante barn ned til 7-8 år hvis de går selv.

Leirplasser - Langvann - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Langvann. Sorte prikker viser teltplasser og hengekøyeplasser. Vær oppmerksom på at alle leirplasser ikke er like godt egnet til enten telt eller hengekøye. Råde trekanter viser hvor du kan sette ut kano, kajakk mv. Kartutsnittet er hentet fra Norgeskart.no.

3. Gjerdingen

Gjerdingen er det tredje største vannet i Oslomarka. Med en registrert dybde på 60 meter, er det også det dypeste vannet i Oslomarka. Gjerdingen er et skikkelig «kanovann». Her er det masse plass til å la kanoen få strekke på beina, og gli over store, åpne vannflater. Til tross for at det er et massivt vann, er det overraskende få leirplasser rundt vannet. De er spredt ut på nordsiden langs veien og østsiden langs den blåmerkede stien. Det går en høyspenttrase i sør, som begrenser antall leirplasser på sørsiden. Vannet er så stort at her kan du fint finne en uforstyrret plass dersom du ønsker det. Det er fantastisk vann å padle, både rundt tangen og øya som nesten deler vannet i to, og rundt øyene i øst. På øyene hekker det forresten smålom, så husk å ikke forstyrre i hekketiden. Gjerdingen er et flott vann for friluftsliv, og hadde fortjent at flere tok turen inn hit.

  • Stort vann som er lite besøkt
  • Tilgjengelig både til fots og med sykkel
  • Flott til bading og padling
  • Gode fiskemuligheter (husk fiskekort!)

Gjerdingen har en komplisert fiskekort-ordning. I sør gjelder fiskekort for OFA, i nord gjelder fiskekort for Lunner almenning og i vest er det fiskekortet til Jevnaker almenning som gjelder. Grensene er tegnet inn i kartet når du kjøper fiskekort på inatur.no. Husk å gjøre deg kjent med de ulike fiskereglene for vannet.

Fiskekort fra OFA finner du her. Fiskeregler for OFA gjelder.
Fiskekort fra Lunner almenning finner du her. Husk at utenbygds fiskere ikke kan fiske fra båt/kano, kun fra land.
Fiskekort fra Jevnaker almenning finner du her. Husk at utenbygds fiskere ikke kan fiske fra båt/kano, kun fra land.

Slik kommer du deg dit: Du kan kjøre inn til Gjerdingen via Olum/Olimb i nord, eller via utfartsparkeringen på Tverrsjøstallen. Det er bom på grusveien som går inn til Gjerdingen gård og Rajebråtehytta, og det er en liten, begrenset parkeringsplass et stykke fra bommen. Parkeringen er et utmerket sted for å sette ut kano. Du kan også parkere på den store utfartsparkeringen ved Tverrsjøstallen og gå rundt 3,5 kilometer inn til Gjerdingen på grusvei. Du kan også sykle opp til demningen på østsiden av Gjerdingen fra Stryken, hvor det er en parkeringsplass ved den nedlagte jernbanestasjonen. Alternativt parkere ved den store utfartsparkeringen ved Mylla og gå på blåmerket sti over Bislingen via Syljuseter til Rajebråtehytta. Dette er en tur på rundt 4 kilometer. Det er bomvei opp til Tverrsjøstallen, og bompenger betales på SMS. Det er også betaling for parkering ved Mylla, som betales med SMS.

Vær oppmerksom på følgende. Gjerdingen har en stor bestand av edelkreps. Tar du med deg fiskeutstyr eller båt, kano, kajakk, packraft, gummibåt eller lignende til Gjerdingen, må du forsikre deg om at du ikke bringer med deg krepsepest. Slurver du på dette, er risikoen at hele edelkrepsbestanden utryddes dersom du uforvarende frakter krepsepest til vannet.

Rengjør derfor alltid båt, kano, kajakk, packraft, gummibåt eller lignende samt fiskeutstyr før du kommer hit. Har du padlet eller fisket i et vann eller elv med krepsepest eller som er under overvåking for krepsepest, må du både rengjøre og deretter desinfisere kano, kajakk, packraft, gummibåt eller lignende samt fiskeutstyr. Rengjøring kan for eksempel gjøres med vanlig Zalo, mens desinfisering kan gjøres med Virkon S. Husk at også spruttrekk må rengjøres og desinfiseres.

Leirplasser - Gjerdingen - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Gjerdingen. Sorte prikker viser teltplasser og hengekøyeplasser. Vær oppmerksom på at alle leirplasser ikke er like godt egnet til enten telt eller hengekøye. Sort firkant viser parkeringsplass. Rød trekant viser sted som passer for utsetting av kano, kajakk mv. Kartutsnittet er hentet fra Norgeskart.no.
Gjerdingen gård speiler seg i Gjerdingen - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Gjerdingen gård speiler seg i Gjerdingen.

4. Tverrsjøen

Tverrsjøen er et koselig og barnevennlig vann helt nordvest i Nordmarka. Det er flere fine leirplasser for telt og hengekøye rundt vannet, særlig langs grusveien i sør. Her har også Jevnaker almenning satt opp en flott gapahuk med bålplass i den nordvestlige enden av vannet. Gapahuken kan fint brukes til overnatting, eller det kan settes opp telt ved siden av. Tverrsjøen ligger rett ved utfartsparkeringen på Tverrsjøstallen og det går grusvei på begge sider av vannet. Det er derfor et svært barnevennlig vann å dra til. Her kan det både bades og fiskes om hverandre.

  • Barnevennlig, passer fint for de minste barna
  • Kan kjøre helt frem, med grusvei rundt vannet
  • Fint vann til bading og vannlek
  • Fine fiskemuligheter (husk fiskekort!)

Her kjøper du fiskekort! Husk å gjøre deg kjent med fiskereglene.

Slik kommer du deg dit: Det letteste er å kjøre opp Svenåveien fra Toso på Jevnaker til utfartsparkeringen på Tverrsjøstallen. Innkjøringen er rett ved ESSO-stasjonen på Toso. Det må betales bompenger på Svenåveien, og dette betales med SMS. Vær oppmerksom på at det er dårlig dekning på Tverrsjøstallen, så betal bompengene før du kommer frem! Det er oppslag om bompenger nederst i Svenåveien der asfalt går over til grusvei. Nærmeste bussholdeplass er Melkevegen Grønland, i underkant av 1 kilometer fra ESSO-stasjonen. Det er ca. 6 kilometer opp til Tverrsjøstallen fra ESSO-stasjonen.

Leirplasser - Tverrsjøen - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Tverrsjøen. Sorte prikker viser teltplasser og hengekøyeplasser. Vær oppmerksom på at alle leirplasser ikke er like godt egnet til enten telt eller hengekøye. Sort firkant viser plassering av gapahuk. Røde trekanter viser plasser for å sette ut kano, kajakk mv. Kartutsnittet er hentet fra Norgeskart.no.
Høst ved Tverrsjøen - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Høstkveld ved Tverrsjøen i Nordmarka.

5. Vestre Fyllingen og Østre Fyllingen

Vestre Fyllingen og Østre Fyllingen er de ukjente søskenbarna til Bjørnsjøen. Mens det ofte er mye folk både på og rundt Bjørnsjøen, er det som regel folketomt på Fyllingene. Ikke overraskende er det derfor også få etablerte leirplasser rundt disse to store vannene i den sørlige delen av Nordmarka. Noe av skylden til dette er nok også at det rundt begge vannene er mye tettvokst ungskog, og veldig mye kampestein. Det gjør at det er lite å velge i når det kommer til leirplasser. De største leirplassene i Vestre Fyllingen ligger utover Smaltangen i nordøst, og passer fint både for teltturer og hengekøyeturer. Rundt Østre Fyllingen ligger de største leirplassene langs østsiden ned mot Fyllingskalven i sør, og passer fint både for telt og hengekøye. Akkurat som Sandungene, henger Fyllingene sammen i et smalt sund. Det gjør dem til veldig flotte kanovann, for her er det store vannflater å padle på. Østre Fyllingen er et stort åpent vann i nord, mens det i sør smalner og preges av myr og de to store øyene. Vestre Fyllingen er et litt mindre vann og har flere odder og øyer å by på, som gjør at padleopplevelsen blir mer variert. Leier du kano på Kikutstua er det et kort stykke å trille kanoen på grusvei til Vestre Fyllingen.

  • To store vann
  • Tilgjengelig både til fots og med sykkel
  • Flott til bading og padling
  • Fine fiskemuligheter (husk fiskekort!)

Her kjøper du fiskekort! Husk å gjøre deg kjent med fiskereglene.

Slik kommer du deg dit: Fyllingene er lett tilgjengelige vann. Fra Hammeren i Maridalen, Sognsvann og Sørkedalen går det grusvei helt frem til Vestre Fyllingen, mens det er en fin tur på rundt 10 kilometer på blåmerket sti fra Frognerseteren via Kobberhaughytta til Østre Fyllingen. Nærmeste startsted er Sørkedalen skole i Sørkedalen. Herfra kan du gå eller sykle på grusvei forbi Finnerud helt frem til Vestre Fyllingen. Det er moderat stigning helt frem til Finnerud, deretter er det flatt med noen få motbakker før det flater ut det siste stykket ned mot Fyllingen. Fra avkjøringen ved Sørkedalsveien er det et kort stykke å kjøre på Zinoberveien inn til utfartsparkeringen på Elveli. Nærmeste bussholdeplass er Sørkedalen skole.

Leirplasser - Vestre Fyllingen - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Vestre Fyllingen. Sorte prikker viser teltplasser og hengekøyeplasser. Vær oppmerksom på at alle leirplasser ikke er like godt egnet til enten telt eller hengekøye. Rød trekant viser hvor det passer å sette ut kano, kajakk mv. Kartutsnittet er hentet fra Norgeskart.no.
Leirplasser - Østre Fyllingen - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Østre Fyllingen. Sorte prikker viser teltplasser og hengekøyeplasser. Vær oppmerksom på at alle leirplasser ikke er like godt egnet til enten telt eller hengekøye. Rød trekant viser hvor det passer å sette ut kano, kajakk mv. Kartutsnittet er hentet fra Norgeskart.no.
Åsene vokter over Vestre Fyllingen - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Åsene vokter over det nordlige Vestre Fyllingen.

6. Ørfiske

Ørfiske er et populært nærturmål i Nittedal, bare et par kilometer på grusvei fra Rotnes. Rundt vannet møter du både syklister på vei til Hakadal eller Movatn, folk på tur med hunden og barnefamilier på telttur. Østsiden av vannet preges av hyttefelt og Ørfiske gård, så teltplassene er konsentrert på vestsiden langs grusveien. Særlig er den flotte teltplassen rett nord for Fredrikstad gård veldig populær. Videre nordover er det også et par fine, avskjermede plasser for de som vil være alene. Det er ingen av teltplassene langs vestsiden som krever at du går gjennom mye skog for å komme frem.

  • Barnevennlig
  • Tilgjengelig både til fots og med sykkel
  • Sosialt på teltplassen ved Fredrikstad gård
  • Fine fiskemuligheter (husk fiskekort!)

Her kjøper du fiskekort! Husk å gjøre deg kjent med fiskereglene.

Slik kommer du deg dit: Det er tre mulige startpunkter for turen til Ørfiske. Med bil kan den lille utfartsparkeringen ved enden av Tumyrveien være et godt utgangspunkt. Herfra er det ca. 2,5 kilometer til vannet, på grusvei og skogsvei. En voksen bruker omtrent 30 minutter opp. Mulighetene er litt flere hvis du starter fra enden av Sørliveien. Startpunktet ligger i underkant av 1 kilometer fra Nittedal stasjon, nærmeste bussholdeplass er Trollveien. I krysset Trollveien og Sørliveien er det også parkeringsmuligheter. Buss og parkering ligger rundt 500 meter fra startpunktet. Fra Sørliveien er det rundt 2 kilometer opp til vannet, starten går på sti gjennom skogen og deretter på samme grusveier som fra Tumyrveien. Du kan også ta sykkelen fatt og sykle de rundt 5 kilometerne fra Movatn stasjon, på grusvei helt opp til vannet.

Leirplasser - Ørfiske - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Ørfiske. Sorte prikker viser teltplasser og hengekøyeplasser. Vær oppmerksom på at alle leirplasser ikke er like godt egnet til enten telt eller hengekøye. Kartutsnittet er hentet fra Norgeskart.no.

7. Store Klattertjernet

Store Klattertjernet er et flott og fredelig vann lengst nordøst i Nordmarka, og kanskje akkurat litt for stort til å bare kalles et tjern. Her er det flere fine leirplasser som passer utmerket for overnattingsturer i telt eller hengekøye, særlig langs den blåmerkede stien på sørvestsiden. På denne siden er det flere svaberg og en flott, furudominert skog langs vannet, som gjør det åpent og lyst. Det skal være et godt fiskevann, og det er relativt vanlig å ta ørret rundt kiloen. Det er bare 1,5 kilometer i ganske lett turterreng fra parkeringsplassen på Svartbekken til Store Klattertjernet, så dette er et vann som også passer fint for turvante barn ned til 6-7 år.

  • Barnevennlig, med kort vei fra parkeringsplass
  • Fint vann til bading og vannlek
  • Fine fiskemuligheter (husk fiskekort!)

Mer informasjon om kjøp av fiskekort for Store Klattertjernet og betaling av parkeringsavgift på Svartbekken finner du her.

Slik kommer du deg dit: Raskest er det å kjøre til parkeringsplassen på Svartbekken, rett sørvest for vannet. Hit kommer du enklest ved å kjøre til Grua og ta av mot Mylla. Rundt 1 kilometer før du kommer opp til utfartsparkeringen på Mylla, tar du til venstre i et kryss skiltet mot Vestenden. Det er rundt 2 kilometer til parkeringsplassen som ligger på begge sider av veien. Det er parkeringsavgift som betales med SMS. Du kan også gå opp fra Harestua stasjon på blåmerket sti, en tur på rundt 8 kilometer. Alternativt gå opp fra Grua stasjon mot Mylla og inn til Svartbekken parkeringsplass, og videre derfra til vannet.

Leirplasser - Store Klattertjernet - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Store Klattertjernet. Sorte prikker viser teltplasser og hengekøyeplasser. Vær oppmerksom på at alle leirplasser ikke er like godt egnet til enten telt eller hengekøye. Kartutsnittet er hentet fra Norgeskart.no.

8. Helgeren

Helgeren ligger i de østlige delene av Nordmarka, og er et av de større vannene i Nordmarka. At det har trofaste gjester er det ikke tvil om, og noen av leirplassene kan gi deg inntrykk av at folk har faste plasser rundt vannet. Sett i forhold til størrelsen, er det få leirplasser rundt vannet. Noe av årsaken er nok at stort sett hele den nordvestre delen av vannet fra demningen i sørvest til Sølvvika i nordøst består av tett, våt skog, kupert terreng og stort sett kampesteiner langs bredden. Langs den sørøstlige bredden er forholdene langt bedre for leirplasser, selv om det også her kan være bratt og steinete. Helgeren er ellers et av få vann i Nordmarka hvor du faktisk kan være litt uforstyrret. Det er brukbart med fisk i vannet, og det er også tillat å fiske fra kano. Leier du kano på Bjørnholt eller Kikutstua er det kort vei å trille kanoen til Helgeren på grusvei.

  • Stort vann, men lite besøkt
  • Tilgjengelig både til fots og med sykkel
  • Fint vann til bading
  • Fint vann til kano, kort vei fra Bjørnsjøen
  • Gode fiskemuligheter (husk fiskekort!)

Her kjøper du fiskekort! Husk å gjøre deg kjent med fiskereglene.

Slik kommer du deg dit: Helgeren er et lett tilgjengelig vann inn fra østsiden av Nordmarka. Det er mulig å sykle inn til Helgeren via Langvann fra Hakadal stasjon. Eller fra Movatn stasjon via Bjørnholt. På sykkel kan du også starte ved Hammeren i Maridalen og sykle via Skjersjøen og Bjørnholt. Det er utfartsparkeringen ved både Hakadal stasjon og Hammeren, og det går også buss direkte til begge disse startstedene. Det er en fin gåtur til Helgeren fra Skar, på blåmerkede stier forbi Øyungen, Liggeren og over Gørjahøgda, eller fra Liggeren over Kvehøgda til demningen på sørvestsiden av vannet. Det er stor utfartsparkering ved Skar, hvor bussen også har holdeplass. Du kan også starte ved Snippen eller Movatn stasjoner hvis du vil gå innover på blåmerkede stier, og disse tar deg forbi flotte Tømte før du fortsetter nordover til Helgeren enten via Gørjahytta eller direkte til demningen. Starter du på Rotnes eller ved Hakadal stasjon må du gå en runde rundt henholdsvis Tømte og Elvannet for å komme til Helgeren på blåmerkede stier. Det er ikke mulig å parkere ved Snippen eller Movatn stasjoner. På Rotnes er det utfartsparkering ved Sørli i krysset Sørliveien og Trollveien. Nærmeste bussholdeplass er Trollveien rett ved utfartsparkeringen.

Leirplasser - Helgeren - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Helgeren. Sorte prikker viser teltplasser og hengekøyeplasser. Vær oppmerksom på at alle leirplasser ikke er like godt egnet til enten telt eller hengekøye. Røde trekanter viser plasser egnet for å sette ut kano, kajakk mv. Kartutsnittet er hentet fra Norgeskart.no.

9. Ølja

Ølja er et lite, men veldig koselig vann helt nord i Nordmarka. Her er det små forhold, og ikke så mange leirplasser rundt vannet. Men for en flott opplevelse det er å være her inne, klemt mellom Svarttjernshøgda, Oljeberga og Kollern. En morsom faktaopplysning er at Ølja er det øverste vannet i det vestre Nordmarksvassdraget, som til slutt renner ut i Maridalsvannet og videre ned Akerselva til Oslofjorden. Mylla, som er et stort vann rett nord for Ølja, renner etter hvert ut i Nitelva og tilhører dermed Glommavassdraget. Ølja er for øvrig også et godt fiskevann etter både ørret og abbor. På vestsiden av vannet ligger koia «Bristol» som er ulåst og åpen for alle som vil overnatte. Koia kan ikke reserveres, og har du overnattet en natt må du vike plassen for eventuelt nye besøkende. Det er plass til et par store telt på området rundt koia. Det er kort vei fra utfartsparkeringen og du kan gå helt frem til vannet på grusvei, så Ølja er svært barnevennlig.

  • Barnevennlig, med kort vei fra parkeringsplass
  • Fint vann til bading og vannlek
  • Fine fiskemuligheter (husk fiskekort!)

Her kjøper du fiskekort! Husk å gjøre deg kjent med fiskereglene.

Slik kommer du deg dit: Det anbefales at du parkerer ved utfartsparkeringen på Tverrsjøstallen, og går på grusvei derfra til vestsiden av Ølja. Det er rundt 1,5 kilometer fra Tverrsjøstallen til Ølja på vestsiden, alternativt går inn på østsiden som er en litt lenger tur. Du kommer til Tverrsjøstallen ved å kjøre til Toso på Jevnaker, og kjøre inn Svenåveien som tar deg helt frem til utfartsparkeringen. Det er rundt 6 kilometer til parkeringsplassen fra avkjøringen. Det er bompenger på Svenåveien, som betales på SMS. Mer informasjon om dette ved oppslagstavle langs Svenåveien, der grusveien overtar etter asfalten. Nærmeste bussholdeplass er Melkevegen Grønland, rundt 7 kilometer fra utfartsparkeringen.

Leirplasser - Ølja - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Ølja. Sorte prikker viser teltplasser og hengekøyeplasser. Vær oppmerksom på at alle leirplasser ikke er like godt egnet til enten telt eller hengekøye. Kartutsnittet er hentet fra Norgeskart.no.
Fagre Fagervann - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Fagre Fagervann en sommerdag.

10. Fagervann

Fagervann har fått et passende navn, for dette vannet er virkelig fagert. Det er ikke så stort, bare et par nummer større enn et tjern, men her er det mange flotte leirplasser som passer utmerket for overnattingsturer enten med telt eller hengekøye. Du trenger selvfølgelig ikke å overnatte her, for Fagervann er et fantastisk flott turmål for dagsturer også. Fagervann ligger pakket inn som er liten diamant på toppen av åsen rett sørvest for populære Øyungen. De fleste leirplassene ligger på østsiden av vannet langs den blåmerkede stien, men det er også en flott leirplass på tangen helt i nordvest. Den korte avstanden til utfartsparkeringen på Skar gjør dette til et populært vann, som også er barnevennlig.

  • Lett tilgjengelig, kort avstand fra buss og parkering
  • Mulig å komme hit med kollektivtransport
  • Mange leirplasser rundt vannet
  • Utmerket til bading og vannlek

Her kjøper du fiskekort! Husk å gjøre deg kjent med fiskereglene.

Slik kommer du deg dit: Det går fine blåmerkede stier opp til Fagervann både fra Skar, Petersborg og Hammeren i Maridalen. Lengst er det å gå fra utfartsparkeringen ved Hammeren, en fin runde på rundt 6 kilometer som tar deg via Kamphaug på vestsiden av åsen. Nærmeste bussholdeplass her er Hammeren rett ved utfartsparkeringen. Fra Petersborg ved Maridalen skole er det i overkant av 2 kilometer på flott sti i jevn motbakke opp til Fagervann. Hit kommer du med buss, og du går av på holdeplassen Maridalen skole. Det går også en blåmerket sti opp til Fagervann fra Skar, som er det mest populære utfartsstedet i Maridalen. Her er det stor utfartsparkering, og bussen stopper her. Bussholdeplassen er Skar. Gå i retning Øyungen et kort stykke, før du tar av til venstre inn i skogen. Det er rett i overkant av 2 kilometer fra Skar opp til Fagervann.

Leirplasser - Fagertjern - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Fagervann. Sorte prikker viser teltplasser og hengekøyeplasser. Vær oppmerksom på at alle leirplasser ikke er like godt egnet til enten telt eller hengekøye. Kartutsnittet er hentet fra Norgeskart.no.

HUSK NÅR DU SKAL PÅ TUR:

  • Husk å planlegge turen, og vær forberedt.
  • Bruk allerede etablerte telt- og hengekøyeplasser. Ikke slit unødig på naturen ved å lage nye.
  • Ta med søppel hjem. Har du tatt det med ut på tur, skal du ta det med hjem fra tur. Dette gjelder også mat.
  • Ta med vedkubber hvis du skal fyre bål – la døde trær stå (eller ligge) til glede for insekter og sopp som er avhengige av dem.
  • Ta hensyn til andre som er ute på tur samtidig som deg.

Les om sporløs ferdsel: Hva er egentlig sporløs ferdsel?

MERK. Både Maridalsvannet og Skjersjøen er underlagt drikkevannsrestriksjoner. Det betyr at det ikke er lov til å slå leir, bade eller fiske i eller i nærheten av disse to vannene.

Ta hensyn til fuglene i hekketiden (normalt fra mai og ut juli)!

4 thoughts on “10 tips til teltturer i Nordmarka

  1. Pingback: Oslo - 19topper
  2. Hvor vil du anbefale å dra, dersom man reiser med mange barn (4), og sånn sett er avhengig av å kunne parkere bilen nær en fin teltplass (klarer ikke bære all bagasjen særlig langt)?

    1. Hei, takk for spørsmål! 🙂 Det er mange alternativer, og jeg har skrevet om fine teltturer med barn tidligere: https://fantastiskemarka.no/2017/08/28/7-tips-til-teltturer-med-barn-i-oslomarka/
      Noen aktuelle alternativer er Østernvann og Burudvann i Bærum, Øyungen i Maridalen, Nøklevann ved Oppsal (Oslo), Svartoren i Enebakk, Skapertjern i Røyken, Nedre Blanksjø ved Sognsvann (Oslo) og Store Skillingen ved Harestua. Det er mulig å parkere rett i nærheten av alle disse vannene. Hvilken som passer best avhenger av hvor du bor/hvor langt du kan eller vil kjøre. Alle stedene kan anbefales, og jeg har skrevet om de fleste av dem på bloggen min (se de andre bloggpostene om teltturer). Lykke til med teltturen! 🙂

      1. Takk for svar 🙂 Jeg skal sjekke ut alle disse, vi kjører fra Østfold, så alle disse er innenfor rekkevidde for oss 👍

Leave a Reply