Utsikt fra Mørkgonga_Krokskogen_Oslomarka

Opp Mørkgonga til kongeutsikt fra Gyrihaugen

Mørkgonga er en severdighet i Oslomarka. Når værmeldinga endelig viste sol, sommervarme og klarvær, var det perfekte forhold for å gi seg i kast med den bratte oppstigningen gjennom Mørkgonga. Og ikke minst bli belønnet med den kongelige utsikten fra Gyrihaugen, 682 moh. En av de beste panoramautsiktene i Oslomarka.

Men først måtte jeg opp lia og skrenten og steinura i rask rekkefølge fra Steinsfjorden. H.O. Christophersen skriver i sin bok “På gamle veier og nye stier i Oslomarka” at Mørkgonga best oppleves første gang ved å komme ovenfra. Når du kommer ovenfra og går helt ut på stupet, er det som om du plutselig svever over landskapet. Nettopp denne følelsen er vel også grunnen til at mange holder seg på god avstand fra kanten. Det er ikke vanskelig å være enig med Christophersen. På den annen side mener jeg at både turen opp Mørkgonga og utsikten fra toppen, er med på å gjøre denne turen og dette stedet så spesielt.

Fra du tar av mot Åsa ved Sundvollen har du hele tiden skrenten som går langs Steinsfjorden i sideblikket. På toppen av det som nærmest virker om et platå, brer Krokskogen seg utover mystisk og sagnomsust. Stien opp til Mørkgonga og videre til Gyrihaugen starter fra en liten og tildels trang parkeringsplass rett før Åsa. I starten er det lett stigning et godt stykke. Men lett, blir til bratt. Rask og eplekjekk i stegene hadde jeg spurt meg selv om jeg hadde bommet på et stidele og nå fulgte den lette løypa til toppen. Sånt hovmod straffer seg hver gang. Ikke lenge etter gikk jeg fra å gå oppreist på to ben, til å gripe etter røtter og stener med begge hender for å holde meg fast. “Endelig starter det”, sier jeg til meg selv og tenker at det er viktig å være positiv.

Mørkgonga ble opprettet som naturreservat i 2001, og er på 1593 dekar. Naturreservatet dekker store deler av fjellklippen, eller fjellskrenten, du kan se langs Steinsfjorden. På veien opp første gangen må jeg innrømme at det ikke var naturverdiene jeg la merke til. Istedenfor å se etter sjeldne og truede arter, var fokuset på velplasserte løvtrær jeg kunne holde meg fast i på vei oppover. Og etter noen hundre meter står du plutselig foran Kløften, med stor K. Mørkgonga. Med stor M. Gonga som betyr sti eller gangvei. Skulle jeg beskrevet Mørkgonga med ett ord, ville jeg nok helst sagt “uveisom”.

Her finner du informasjonsplakaten for Mørkgonga naturreservat.

Selve kløften er mest en blanding av steinur og ravine. Det er bratt, steinene sitter løst på bakken og du både klyver og går for å komme deg opp. Heldigvis er det festet stålwire og tau nederst langs de stupbratte fjellsidene. Det er til god hjelp på ferden oppover bunnen som har 45 graders helling.

Veien opp Mørkgonga_Krokskogen_Oslomarka
Opp Mørkgonga

På toppen er det som H.O.Christophersen beskrev. Fra utspringet er det loddrett ned, og fantastisk utsikt over Ringeriksbygdene, Steinsfjorden, Tyrifjorden og fjellene rundt. Jeg hadde likevel bestemt meg. Etter en kort #selfiepause bar det videre oppover til Gyrihaugen, og en utsikt som skulle vise seg å være enda bedre.

Turen fra Mørkgonga og opp til Gyrihaugen er helt normalt kupert og relativt lettgått. Det er fine rasteplasser langs Migartjern på vei opp, ikke langt fra Mørkgonga. Det er to stivalg det siste stykket mot toppen. Tar du til venstre og nordover etter Migartjern er stien lengre, men også lettere. Går du til høyre i stidelet det er fort gjort å ikke få med seg, tar du et mer direkte men også brattere stivalg mot toppen. Det er likevel ingenting sammenlignet med strabasene du har vært igjennom.

Rundskuet på toppen av Gyrihaugen er mer enn verdt turen opp, og en av de beste plassene i Oslomarka til å strekke benene og ta seg en matbit. Her oppe kan man sitte i timevis og nyte utsikten. I klarvær ser du vestover mot Ringeriksbygdene, Steinsfjorden, Tyrifjorden, sørover ned Holsfjorden, sørøst har du skogen og åsene i Nordmarka og Krokskogen. I det fjerne ser du Tryvannstårnet, de karakteristiske Otertjernsåsane og et glimt av Oslofjorden. Det er en utsikt du ikke blir lei.

Utsikten fra Gyrihaugen mot vest - Oslomarka - Krokskogen - Fantastiske marka
Utsikten fra Gyrihaugen er flott. Her mot vest.

Se denne turbeskrivelsen opp til Gyrihaugen på UT.no

Det var ikke aktuelt å forsøke å gå ned den samme veien jeg kom opp. Jeg tok ikke sjansen på å gå den bratte stien ned gjennom Mørkgonga, full av røtter og steinur. De som nå var på vei opp mot Mørkgonga ville nok takket meg for det. Istedenfor ble det den litt slakere veien ned via Skardtjernet. Fra Gyrihaugen gikk jeg derfor tilbake ned til Migartjern og videre tilbake mot Mørkgonga. Ved stidelet rett før Mørkgonga, fulgte jeg skiltingen mot venstre til Skardet og Retthella. Stien videre var godt merket og grei å følge. Etter en tid kom jeg til en skogsvei med grov stein og en sauegrind til høyre for meg. Skiltet i stidelet viser bare vei tilbake til Gyrihaugen, men dette er altså skogsveien jeg fulgte et stykke på veien opp til Mørkgonga. Det var bare å gå gjennom grinda og følge skogsveien tilbake helt ned til parkeringsplassen.

Les også denne korte saken om Mørkgonga på nettmagasinet Harvest.

Tilbake på parkeringsplassen, etter kort mental restitusjon fra turen opp Mørkgonga og utsikten fra Gyrihaugen, konkluderte jeg med at dette måtte være den perfekte dagsturen. Og et av de stedene som absolutt må oppleves i Oslomarka.

Hvordan kommer du deg dit: Den blåmerkede stien starter ved parkeringsplassen langs Fv156, Åsaveien, i Buskerud mellom Sundvollen og Åsa. Kommer du sørfra kjører du E16 i retning Hønefoss, og tar til høyre i retning Åsa og Sundvollen ved Esso-stasjonen. Kommer du nordfra langs E16 følger du skilting til Oslo og tar til venstre i avkjøringen mot Åsa og Sundvollen ved Esso-stasjonen. Parkeringsplassen ligger litt over 5 km fra Esso-stasjonen på venstre side, rett ved ferist nummer to. Parkeringsplassen er liten og trang.

En alternativ tur er å gå opp til Gyrighaugen fra utfartsparkeringen rett før Damtjern, nord for Gyrihaugen. Det er en relativt lett tur på ca. 4 kilometer, i normalt kupert terreng. Fra Gyrihaugen kan du gå ned til utspringet ved Mørkgonga.

4 thoughts on “Opp Mørkgonga til kongeutsikt fra Gyrihaugen

Leave a Reply