Turer med barn i marka - Oslomarka - Fantastiske marka

7 morsomme turer med barn rundt Oslo

Marka rundt Oslo er full av spennende og morsomme steder som er perfekte for turer med barn. Lette toppturer, spennende utsiktstårn, flaggermushuler, røverhuler og troll som er blitt til stein er bare noen av det dere kan oppleve sammen på tur! Her er mine beste tips til turer med barn i Marka rundt Oslo.

Flere forslag til turer med barn i marka:
Dra på overnattingstur med barna: 10 tips til teltturer med barn i Oslomarka
Ta med barna på villmarkstur: 10 tips til villmarksturer med barn i Oslomarka

1. Pannekaketur til Sankthansåsen

Sankthansåsen i Østmarka er et barnevennlig turmål og et flott utsiktspunkt. Til tross for beskjedne 224 moh. har du flott panoramautsikt mot Grefsenkollen, Tryvannstårnet og Kikut i nordvest. Toppen er relativt flat og fin, med god plass til å sitte ned og spise eller løpe rundt og utforske skogen. Et godt tips er å ta turen til Sankthansåsen for å steke pannekaker på primus eller stormkjøkken. Eller kanskje rett og slett bare ta med kveldsmaten. Turen går på asfalt, grusvei og skogssti. Stien er passende utfordrende for 3-4 åringene, mens de eldre barna skal klare turen opp fint. Det tar rundt 15 minutter å gå fra startstedet og til Sankthansåsen for en voksen.

Se kart og turbeskrivelse på UT.no: Nærtur med utsikt til Sankthansåsen i Østmarka

Slik kommer du deg dit

Sankthansåsen ligger rett sør for store Nøklevannet og Rustadsaga sportsstue sørøst i Oslo. Så den letteste turen til Sankthansåsen er å starte ved Rustadsaga parkering i General Ruges vei. Herfra følger du gangstien opp mot Nøklevannet og Rustadsaga sportsstue. Etter et kort stykke ser du Rustadsaga på høyre side. Gå opp og på baksiden av Rustadsaga og inn på grusvei. Denne følger du et kort stykke før du holder til høyre og fortsetter videre frem til et kryss hvor grusveien på høyre side går ned en liten bakke. Følge grusveien ned bakken til høyre et lite stykke og du vil se en umerket men tydelig sti på venstre side. Stien er lett å følge, først i litt oppoverbakke før det flater ut og den fortsetter i lett stigning mot toppen.

Turfakta

Hvor: Østmarka. Startsted: Rustadsaga parkering i General Ruges vei. Lengde: 2,2 km tur/retur. Vanskelighetsgrad: Lett.  Kollektivt: Nærmeste bussholdeplass er Welding Olsens vei. Nærmeste T-banestasjoner er Bogerud. Det tar rundt 10 minutter å gå fra Bogerud T-banestasjon til Rustadsaga sportsstue. Bil: Parkering på startstedet. Blåmerket: Nei, men tydelig sti som er lett å følge. Mobildekning: Ja. Barn: Passer for turvante barn ned til 5-6 år.

Flott utsikt fra barnevennlige Sankthansåsen - Oslomarka - Østmarka - Fantastiske marka
Utsikten fra Sankthansåsen mot byen og Nordmarka er flott.

2. Røvertur til Røverhulene

Fortellingene vil ha det til at Røverkollen fikk navnet sitt etter en gjeng med røvere som holdt til der. En gang røvet de Bredtvedt gård, og alt de stjal gjemte de i røverhulene på nordøstsiden av Røverkollen. Den ene hula er faktisk imponerende stor til tross for en lav og smal inngang, og kan gi plass til flere voksne personer. Det er ikke noen røverskatter igjen i de to hulene, men turen over Røverkollen er uansett en flott tur for barn og voksne. Røverkollen er en nydelig furukolle i Lillomarka, ved Grorud og Romsås i Oslo. Det er sted full av historie, ikke bare røverhistorier altså, for langs den blåmerkede stien opp til tårnet går du forbi flere gravrøyser fra bronsealderen. Hulene ligger bare noen hundre meter fra tårnet på Røverkollen, og det er en lett tur på umerket sti for å komme seg dit.

Se kart og turbeskrivelse på UT.no: Røvertur over Røverkollen til Røverhulene

Slik kommer du deg dit

Turen kan du starte fra Grorud T-banestasjon. Følg Romsåsveien forbi bussholdeplassen og et lite stykke forbi rundkjøringen til du ser den blåmerkede tien som går inn i skogen på venstre side. Den går i jevn motbakke i starten forbi utsiktspunktet på Ravnkollen, og fortsetter videre nordover i lun og trivelig furuskog til Romsås kirke. Kryss parkeringsplassen bak kirken og fortsett gjennom skogen er kort stykke til du kommer til en grusvei. Denne krysser du skrått mot venstre og fortsetter på blåmerket sti. Du kan også følge grusveien til toppen av Røverkollen. Stien fortsetter i flott, åpen furuskog i lett terreng og forbi restene etter flere eldgamle gravrøyser.

Rett før du kommer til utsiktstårnet på toppen av Røverkollen skal du holde deg på en umerket sti mot høyre. Den fortsetter mot nordøst og videre i myk nedoverbakke mot høyspentledningen som går øst for Røverkollen. Men kommer du til høyspentledningene, har du gått for langt.

Etter rundt 400 meter kommer du ut av granskogen og til en åpning i skogen, og her tar du til høyre. Fortsett i rundt 50 meter og du ser en fjellskråning på høyre side, og her finner du også Røverhulene. Ta samme sti tilbake til toppen av Røverkollen og nyt utsikten fra utsiktstårnet. Det er god plass rundt tårnet til å ta en pause.

Turfakta

Hvor: Lillomarka. Startsted: Grorud T-banestasjon. Lengde: 7,6 km tur/retur. Vanskelighetsgrad: Lett.  Kollektivt: T-bane eller buss til Grorud T-banestasjon. Bil: Parkering ved Badedammen utfartsparkering i enden av Bergensveien. Kommer du med bil følger du først blåmerket sti deretter grusvei til Romsås kirke. Blåmerket: Ja. Mobildekning: Ja. GPS-koordinater: 59. 98174, 10.90161. Barn: Passer for turvante barn ned til 7-8 år.

3. Finne trollene ved Trollkjerka

Trollkjerka er navnet på flere, enorme kampesteiner som har skapt et stort hulrom hvor det er mulig for flere personer å sitte. Mellom steinblokkene er det også flere mindre hulrom og passasjer. Trollkjerka kalles også Steinkirka og er et fascinerende for barna. Her er det god plass rundt til å løpe, klatre og utforske. Men også å undre seg over hvordan disse store steinene endte opp nettopp her. Akkurat det å undre seg gjør vi voksne også forresten, og det er sikkert også mye av tiltrekningskraften til Trollkjerka.

Se kart og turbeskrivelse på UT.no: Spennende tur for barn til Trollkjerka i Østmarka

Slik kommer du deg dit

Fra Grønmo utfartsparkering passerer du en bom og fortsetter videre på grusveien mot øst. Etter noen hundre meter deler grusveien seg, og du ser et gjerde og en dam på høyre side. Her går det en nesten usynlig sti ned skråningen på høyre side. Gå ned denne og over enga mot skogen på andre siden. Rett innenfor skogkanten ser du flere tydelige stier. Ta inn på en av disse og fortsett rundt 200 meter inn til Trollkjerka.

Turfakta

Hvor: Østmarka. Startsted: Grønmo utfartsparkering innerst i Sørliveien. Lengde: 1,6 km tur/retur. Vanskelighetsgrad: Lett. Kollektivt: Buss til holdeplassen Klemetsrud skole. Det er ca. 1,6 kilometer fra holdeplassen inn til startstedet for turen. Bil: Parkering på Grønmo utfartsparkering. Blåmerket: Nei. Mobildekning: Ja. GPS-koordinater: 59.84150, 10.86973. Barn: Passer for barn ned til 4-5 år.

4. Førstemann til toppen av tårnet!

Grønliåsen er et populært og barnevennlig turområde helt sør i Oslo, som ligger mellom Hauketo i nord og Kolbotn i sør. Akkurat på grensen mellom Oslo og Nordre Follo er det satt opp et høyt og flott utsiktstårn, som på kort tid er blitt det mest populære turmålet på Grønliåsen. Utsiktstårnet tar deg akkurat over tretoppene slik at du får fantastisk utsikt i alle retninger. Åsen kranses av Kolbotn og Sofiemyr mot sørvest, Holmlia og Prinsdal mot nordvest, i horisonten kan du se de kjente profilene til Tryvannshøgda, Kolsåstoppene og Skaugumsåsen og foran dem ligger Nesodden og Oslofjorden med alle øyene. Utsiktstårnet er et spennende og morsomt turmål for barn og voksne. Det er satt ut benker rundt tårnet, så her er det god plass til å slappe av og spise litt niste.  

Se kart og turbeskrivelse på UT.no: Lett tur til utsiktstårnet på Grønliåsen

Slik kommer du deg dit

Det beste stedet å starte for turer med de mindre barna, er Tårnåsen skole ved Kolbotn. Fra parkeringsplassen følger du gangstien sørover et kort stykke før du tar inn i skogen på venstre side og finner den blåmerkede stien. Denne følger du i svak motbakke oppover åsen, før du kommer til den blåmerkede stien som går tvers over Grønliåsen. Da svinger du til venstre og følger denne i lett terreng hele veien frem til tårnet. Tilbaketuren kan du ta samme vei.

Turfakta

Hvor: Sørmarka. Startsted: Tårnåsen skole i Gjallarveien. Pass på at det er parkering forbudt her før Kl. 17.00 alle virkedager. Lengde: 3 km tur/retur. Vanskelighetsgrad: Lett. Kollektivt: Buss til Tårnlia, bare 400 meter fra startstedet. Bil: Parkering ved Tårnåsen skole. Blåmerket: Ja. Mobildekning: Ja. Barn: Passer for barn ned til 5-6 år.

Utsiktstårnet på Grønliåsen - Oslomarka - Utsiktstårn - Sørmarka - Fantastiske marka
Utsiktstårnet på Grønliåsen i kveldssol.

5. Flaggermus i håret i Gaustad gruve

I skogen rundt Sognsvann i Oslo ligger to av de eldste gruvene i Oslomarka. Der startet driften opp allerede i 1538-39, og pågikk i to omganger frem til rundt 1854. Begge steder ble det hentet ut jernmalm, som fra slutten av 1700-tallet ble brukt til å utvinne råjern på Bærums Verk i Lommedalen.

En passe kort gåtur vestover fra parkeringsplassen på Sognsvann ligger Gaustad gruve, en lang gruvegang som går hele sytti meter innover i fjellet under Vettakollen. Gruvegangen er fra slutten av 1790-tallet og ble brukt til å frakte ut malm fra en sjakt lenger inn i fjellet. Sjakten ble fylt igjen på 1960-tallet av sikkerhetshensyn. Gruvegangen, eller stollen som det heter på fagspråket, ble laget ved hjelp av såkalt fyrsetning. Enkelt forklart er det et slags bål som varmet opp fjellet slik at det ble lettere å bryte. Når all den oppvarmede steinen var hogd ut og steinen ryddet bort, ble det tent et nytt bål og prosessen gjentatt. Med denne prosessen ble gruvegangen hugget ut med en fart på 2 til 7 meter i måneden.

I dag er Gaustad gruve et flaggermusreservat og er derfor stengt mellom 30. september og 1. mai, når flaggermus normalt er i dvale. Mange arter med flaggermus samler seg nemlig gjerne i dype, mørke gruveganger, og bruker dem til overvintring. Siden flaggermus i Norge er fredet, betyr det også at ferdsel i gruvene bør gjøres med omtanke for flaggermusen.

Se kart og turbeskrivelse på UT.no: Lett tur til Gaustad gruve ved Sognsvann i Oslo

Slik kommer du deg dit

Turen hit går på grusvei og lett terreng i skogen. Start ved parkeringsplassen og følg grusveien inn forbi kiosken og videre vestover forbi idrettsanlegget. Etter et kort stykke kommer du til plassen Løkka, og holder mot venstre inn på grusveien. Rett etterpå holder du mot høyre i slak oppoverbakke, og etter bare tohundre meter ser du et skilt som viser vei inn i skogen til høyre mot Gaustad gruve. Stien er lett å følge og går i lett terreng, i rundt trehundre meter frem til gruveåpningen som du ha på venstre side.  All ferdsel i gruva skjer på eget ansvar.

Turfakta

Hvor: Nordmarka. Startsted: Sognsvann utfartsparkering. Lengde: 2,2 km tur/retur. Vanskelighetsgrad: Lett. Kollektivtransport: T-bane til Sognsvann. Bil: Parkering på Sognsvann utfartsparkering. Blåmerket: Nei. Mobildekning: Ja. Barn: Turen passer for turvante barn ned til 4-5 år.

Sensommerkveld ved Store Åklungen - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Sensommerkveld ved Store Åklungen i Nordmarka.

6. Henge i køya ved Store Åklungen

Hundrevis av mennesker løper, sykler eller går forbi Store Åklungen hvert år. Mange stopper her for å ta en rask dukkert om sommeren når det er varmt, eller slappe av ved en av benkene som er satt ut. Men de færreste overnatter ved dette flotte og sentrale vannet. På samtlige odder langs vestsiden av vannet er det utmerkede plasser for overnatting i telt eller hengekøye. Mest plass er det på den aller innerste odden. Store Åklungen er godt egnet for overnattingsturer med barn, eller hvis du bare vil slappe av en dag i den nye hengekøya.

Slik kommer du deg dit

Raskeste vei er å ta grusveien på østsiden av Sognsvann i retning Ullevålseter. Det er rundt 3 kilometer opp til Store Åklungen fra Sognsvann, som tar rundt 40 minutter å gå. Det går også fint å sykle opp hit på grusveien, de minste kan fint sitte i sykkelvogn. Du kan også komme hit ved å følge grusveien fra Hammeren i Maridalen retning Skjersjødammen og Ullevålseter. Rundt halvvei opp bakken fra Skjersjødammen mot Ullevålseter, tar du av mot venstre retning Sognsvann.

Turfakta

Hvor: Nordmarka. Startsted: Sognsvann utfartsparkering. Lengde: 6 km tur/retur. Vanskelighetsgrad: Lett. Kollektivtransport: T-bane til Sognsvann T-banestasjon. Bil: Parkering på Sognsvann utfartsparkering. Blåmerket: Ja. Mobildekning: Ja. Barn: Passer for barn ned til 6-7 år dersom de går/sykler hit på egenhånd.

Utsikt over Maridalen fra Barlindåsen - Oslomarka - Lillomarka - Fantastiske marka
Utsikt mot Maridalsvannet fra Barlindåsen.

7. Topptur med utsikt til Barlindåsen

Å gå over Barlindåsen er en av de koseligste toppturene du kan gå i Maridalen, og passer veldig fint for turer med barn. På toppen av Barlindåsen er det strålende flott utsikt utover Maridalen. På andre siden av dalen ser du tårnet på Tryvannshøgda, og under deg ligger Maridalens kulturlandskap, Maridalsvannet og videre mot sørvest forsvinner Oslofjorden i horisonten. Det er god plass ved toppunktet til å ta pause, spise og utforske skogen rundt.

Slik kommer du deg dit

For at det skal være topptur må det jo gå litt i motbakke. Starter du fra Snippen togstasjon på Gjøvikbanen går de første åttehundre meterne av turen på lett grusvei i slak motbakke. Fra togstasjonen går du nordover og deretter til høyre under togsporet. Hold mot høyre i første kryss og følg grusveien helt opp til et kryss/snuplass. Her holder du igjen mot høyre og går et kort stykke før du se en umerket men tydelig sti inn i skogen på venstre side. Denne følger du i lett terreng, delvis flatt og delvis i slak motbakke, hele veien opp til toppen.

Turfakta

Hvor: Lillomarka. Startsted: Snippen togstasjon. Lengde: 4 km tur/retur. Vanskelighetsgrad: Lett/Middels. Kollektivtransport: Tog til Snippen stasjon. Bil: Det er ikke parkering ved startstedet. Alternativet er å parkere ved Mobekken utfartsparkering i Sandermosveien, rundt 1 km i motbakke fra startstedet. Blåmerket: Nei. Mobildekning: Ja. Barn: Passer for barn ned til 6-7 år.

Leave a Reply