Overnatting i hengekøye i Oslomarka - Hengekøyeturer - Nordmarka - Fantastiske marka

10 anbefalte hengekøyeturer i Nordmarka

Nordmarka er full av muligheter for hengekøyeturer. Enten du bare vil ta en lett tur i nærmarka, eller du vil ha litt mer villmarksfølelse. Mulighetene er så mange at det er vanskelig å bare velge 10 tips! Men her er 10 tips som kan passe uansett hvor kort eller langt du vil gå, om du er alene, med venner eller sammen med barn. God tur!

Flere turtips i Nordmarka:
Dra på kanotur: 7 supre tips til kanoturer i Nordmarka

Flere overnattingsmuligheter: 10 tips til teltturer i Nordmarka
Fine dagsturer: 10 steder du må oppleve i Nordmarka

Her kjøper du fiskekort for Nordmarka!

1. Øyungen

Øyungen har i mange tiår vært et populært sted for friluftsinteresserte i alle aldre. Den korte veien fra startstedet på Skar, gjør det til et naturlig mål for kortreiste lavterskelturer. Enten du skal overnatte i hengekøye eller telt. Øyungen er et stort vann, med mange gode hengekøyeplasser og teltplasser rundt hele vannet. Langs Øyungen finner du både overnattingsplasser som ligger kort vei fra grusveien og plasser som ligger godt avskjermet i nord og i vest. Øyungen er perfekt for bading og fisking, eller kanskje til den første kanoturen med barna.

Slik kommer du deg dit:

Turen starter du fra den store utfartsparkeringen på Skar i Maridalen. Her er det også bussholdeplass. Fra parkeringen følger du grusveien på vestsiden av parkeringen. Grusveien går for det meste i jevn stigning helt opp til sørenden av Øyungen. Herfra går du langs vannet enten på østsiden eller vestsiden av demningen for å finne en god hengekøyeplass.

Turfakta:

Startsted: Skar utfartsparkering. Lengde: 4 km tur/retur. Vanskelighetsgrad: Lett. Bil: Parkering på Skar utfartsparkering. Kollektivt: Buss til Skar. Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5-6 år.

Leirplasser ved Øyungen i Nordmarka - Teltplasser - Hengekøyeplasser - Oslomarka - Fantastiske marka
Øyungen. De sorte prikkene viser etablerte hengekøyeplasser og teltplasser. Vær likevel oppmerksom på at ikke alle plasser egner seg for hengekøye eller telt. Kartutsnitt er hentet fra Norgeskart.
Fagre Fagervann - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Fagre Fagervann en sommerdag.

2. Fagervann

Fagervann har fått et passende navn, for dette vannet er virkelig vakkert. Det er ikke så stort, men her er det mange flotte hengekøyeplasser og teltplasser som passer utmerket for kortreiste overnattingsturer. Fagervann ligger pakket inn som er liten diamant på toppen av åsen rett sørvest for populære Øyungen. De fleste leirplassene ligger på østsiden av vannet langs den blåmerkede stien, men det er også en flott leirplass på tangen helt i nordvest. Den korte avstanden fra utfartsparkeringen Hønefoten ved Maridalen skole eller fra Skar gjør dette til et populært vann, som også passer for de litt eldre barna.

Slik kommer du deg dit:

Turen opp til Fagervann kan du starte både fra utfartsparkeringen på Skar og på Hønefoten i Maridalen. Nærmeste bussholdeplasser er Maridalen skole og Skar. Fra begge startstedene går det blåmerket sti helt frem. Både fra Hønefoten og Skar går den blåmerkede stien i jevn motbakke som flater litt ut når du nærmer deg vannet. Stiene opp er fine å gå og lette å følge. Ved Hønefoten starter den blåmerkede stien i krysset Gamle Maridalsvei, Kallerudveien, Kasaveien.  

Turfakta:

Startsted: Hønefoten utfartsparkering i Kallerudveien i Maridalen. Alternativt fra Skar utfartsparkering i Maridalen. Lengde: 2,5 km hver vei. Vanskelighetsgrad: Lett. Bil: Parkering på Hønefoten utfartsparkering eller Skar utfartsparkering. Kollektivt: Buss til Maridalen skole, rett ved starten på blåmerket sti. Alternativt buss til Skar, bussen stopper på parkeringen. Barn: Passer fint for turvante barn ned til 6-7 år.

Leirplasser - Fagertjern - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Fagervann. Sorte prikker viser teltplasser og hengekøyeplasser. Vær oppmerksom på at alle leirplasser ikke er like godt egnet til enten telt eller hengekøye. Kartutsnittet er hentet fra Norgeskart.no.
Teltplass ved Store Skillingen - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Det er mange fine plasser langs Store Skillingen.

3. Store Skillingen

Store Skillingen er et stort og populært vann i nærheten av Harestua, nordøst i Nordmarka. Det ligger bare rundt 1 kilometer fra parkeringsplassen ved Stryken stasjon, og er dermed godt egnet for hengekøyeturer med barn. Overnattingsplasser for hengekøye eller telt er for det meste samlet sør i vannet, og lett tilgjengelig fra grusveiene. Det ligger også noen fine plasser langs den nordøstlige siden av vannet. Hit kommer du ved å følge en lett synlig sti mellom alle plassene fra demningen i sørøst. Store Skillingen er et flott vann hvor det ligger til rette for bading, fisking eller kanopadling. Eller bare muligheten til å slappe av, enten alene eller sammen med andre.

Slik kommer du deg dit:

Turen inn til Store Skillingen går på fin grusvei i relativt flatt terreng. Du starter ved Stryken utfartsparkering, som ligger på nedlagte Stryken stasjon rett sør for Harestua. Fra parkeringen krysser du veien og inn på Strykenenga. Følg grusveien til du krysser broa over Rv4. Et kort stykke etter veibroa fortsetter du enten rett frem for å komme til den store teltplassen i sør. Eller du kan ta til høyre for å komme til demningen sørøst i vannet.

Turfakta:

Startsted: Stryken utfartsparkering. Lengde: 1 km hver vei. Vanskelighetsgrad: Lett. Bil: Parkering på Stryken utfartsparkering. Kollektivt: Buss til Stryken stasjon. Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5-6 år.

Store Skillingen. Sorte prikker viser teltplasser og hengekøyeplasser. Vær oppmerksom på at alle leirplasser ikke er like godt egnet til enten telt eller hengekøye. Kartutsnittet er hentet fra Norgeskart.no.

4. Kobberhaugtjernet

Det er alltid like hyggelig å komme til Kobberhaugtjernet. Rett ved føttene av Kobberhaugene ligger dette langstrakte vannet og blinker og lokker. De fleste kommer hit kanskje først og fremst for å besøke Kobberhaughytta. DNTs storstue ligger fint til på sørsiden av vannet, men har heldigvis ikke privatisert hele Kobberhaugtjernet enda. Det er flere fine plasser til hengekøyeturer og teltturer, så alle har heldigvis fortsatt mulighet til å nyte dette vakre vannet. Hengekøyeplassene ligger relativt jevnt fordelt, og det går en sti rundt hele vannet mellom overnattingsplassene. Det er et bra fiskevann, så kjøp gjerne fiskekort og ta med deg fiskestang på turen.

Slik kommer du deg dit:

Kobberhaugtjernet ligger sentralt i det sørlige Nordmarka. Så det er mange gode steder å starte for å komme seg hit. Mest vanlig er det nok å starte fra Frognerseteren dersom du helst vil gå på blåmerkede stier gjennom skogen. Eller du kan starte fra Sørkedalen utfartsparkering ved Elveli hvis du helst vil gå på god grusvei hele veien frem. Fra parkeringen i Sørkedalen følger du først Zinoberveien og deretter Sakariasveien opp til Finnerud sportsstue. Det går flatt og lett i starten før det går i jevn stigning frem til Finnerud. Et stykke etter Finnerud tar du til høyre på grusveien som går inn til Kobberhaughytta. Lengre deler av veien fra Sørkedalen til Kobberhaugtjernet kan også gås på blåmerket sti.

Turfakta:

Startsted: Sørkedalen utfartsparkering i Zinoberveien. Alternative startsteder: Frognerseteren eller Sognsvann. Lengde: 5 km hver vei. Vanskelighetsgrad: Middels. Bil: Det er utfartsparkeringer på alle foreslåtte startsteder. Kollektivt: Buss til Sørkedalen skole. Alternativt t-bane til Sognsvann eller t-bane og buss til Frognerseteren. Barn: Turen passer for turvante barn ned til 7-8 år.

5. Rottungen

Navnet skjemmer ingen, heter det, og det er helt sant. Rottungen er nemlig et utmerket sted for hengekøyeturer eller teltturer. Det er flere fine overnattingsplasser på sørsiden av vannet langs grusveien. Eller du kan gå inn til noen av de mer skjermede plassene både på østsiden og vestsiden av vannet. Langs grusveien er det også et par flotte svaberg som er perfekte steder hvis du egentlig bare vil bade. Rottungen er også et fint fiskevann, så kjøp fiskekort og prøv fiskelykken når sola er på vei ned.

Slik kommer du deg dit:

Rottungen ligger rett nord for populære Øyungen. Du kan gå til Rottungen fra Skar i Maridalen. Her er det stor utfartsparkering, og bussen stopper der også. Følg grusveien på vestsiden av Skarselva. Grusveien går for det meste i jevn motbakke. Deretter fortsetter du på blåmerket sti langs vestsiden av Øyungen. Når du kommer til grusveien øst for Rottungen, svinger du til venstre og etter noen få meter har du vannet på høyre side. Det er rundt 5 kilometer å gå fra Skar. Dersom du sykler kan du starte fra Movatn stasjon eller fra Hammeren i Maridalen. Følg da grusveiene hele veien fram til Rottungen.

Turfakta:

Startsted: Skar utfartsparkering i Maridalen. Alternative startsteder: Movatn stasjon eller Hammeren parkering i Maridalen. Lengde: 5 km hver vei. Vanskelighetsgrad: Middels. Bil: Parkering på Skar, alternativt på Hammeren. Kollektivtransport: Buss til Skar. Alternativt buss til Hammeren eller tog til Movatn stasjon. Barn: Turen passer for turvante barn ned til 8-9 år.

Oversikt over teltplasser ved Rottungen - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Rottungen. De sorte prikkene viser etablerte hengekøyeplasser og teltplasser. Røde trekanter viser steder som er egnet for å sette ut kano. Vær oppmerksom på at ikke alle plasser egner seg for hengekøye eller telt. Kartutsnitt er hentet fra Norgeskart.
Sensommerkveld ved Store Åklungen - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Sensommerkveld ved Store Åklungen i Nordmarka.

6. Store Åklungen

Hundrevis av mennesker løper, sykler eller går forbi Store Åklungen hvert år, på vei fra Sognsvann til Ullevålseter. Det er likevel få som tar en kortreist hengekøyetur eller telttur til dette koselige og sentrale vannet i Nordmarka. På samtlige odder langs vestsiden av vannet er det utmerkede plasser for overnatting i hengekøye. Du trenger heller ikke overnatte selvfølgelig. Store Åklungen er også godt egnet for dagsturer med hengekøye, fiskestang eller badetøy. Skal du på overnattingstur med barn, kanskje for første gang, kan Store Åklungen være et godt egnet alternativ.

Slik kommer du deg dit:

Det beste er å starte turen ved å følge grusveien på østsiden av Sognsvann i retning Ullevålseter. Etter rundt 3 kilometer får du vannet på venstre side. Grusveien er fin å både gå og sykle. Det starter relativt flatt, før det fortsetter i flere etapper med jevn motbakke. Det er blåmerket hele veien fra Sognsvann opp til Store Åklungen.

Turfakta:

Startsted: Sognsvann utfartsparkering. Lengde: 3 km hver vei. Vanskelighetsgrad: Lett/Middels. Bil: Parkering på Sognsvann. Kollektivt: T-bane til Sognsvann T. Barn: Passer fint for turvante barn ned til 6-7 år.

Oversikt over teltplasser ved Store Åklungen - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Sorte prikker på kartet viser plasser som egner seg for hengekøye eller telt. Vær oppmerksom på at ikke alle plassene egner seg for hengekøye eller telt. Kartutsnitt er hentet fra Norgeskart.

7. Store Klattertjernet

Store Klattertjernet er et flott og fredelig vann helt nordøst i Nordmarka. Og kanskje akkurat litt for stort til å bare kalles et tjern. Her er det flere fine leirplasser som passer utmerket for overnattingsturer i telt eller hengekøye, særlig langs den blåmerkede stien på sørvestsiden. På denne siden er det flere svaberg og en flott, furudominert skog langs vannet, som gjør det åpent og lyst. Det skal være et godt fiskevann, og det er relativt vanlig å ta ørret rundt kiloen. Den korte turen inn fra parkeringen på Svartbekken, gjør Store Klattertjernet til et godt alternativ for hengekøyeturer med barn.

Slik kommer du deg dit:

Det letteste er å starte turen fra Svartbekken utfartsparkering langs Vestbygdvegen ved Harestua. Det må betales parkeringsavgift på Svartbekken, og den betales digitalt. Fra parkeringen går du over broen på nordøstsiden, hvor blåmerket sti starter. Følg stien i lett og normalt kupert skogsterreng i rundt 1,5 kilometer fra til vannet. Blåmerket sti fortsetter et stykke langs vannet både mot nord og sør. Alternativt kan du følge blåmerket sti fra Grua stasjon, en tur på rundt 4 kilometer hver vei.

Turfakta:

Startsted: Svartbekken utfartsparkering. Lengde: 1,5 km hver vei. Vanskelighetsgrad: Lett. Bil: Parkering på Svartbekken utfartsparkering. Kollektivt: Tog eller buss til Grua stasjon, rundt 4 kilometer å gå til vannet. Turen opp fra Grua er mer krevende. Barn: Passer fint for turvante barn ned til 6-7 år.

Leirplasser - Store Klattertjernet - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Store Klattertjernet. Sorte prikker viser teltplasser og hengekøyeplasser. Vær oppmerksom på at alle leirplasser ikke er like godt egnet til enten telt eller hengekøye. Kartutsnittet er hentet fra Norgeskart.no.

8. Nedre Blanksjø

Langs grusveien nordøst for Sognsvann i Oslo ligger det lille skogstjernet Nedre Blanksjø. Det er egentlig et anonymt vann, som til tider er ganske travelt. Men uten den samme sjarmen som Store Åklungen rett i nærheten. Nedre Blanksjø har derimot andre fordeler. Det er flere fine leirplasser på begge sider av vannet som passer for overnatting i både telt og hengekøye. Terrenget er relativt flatt og lett rundt vannet og det ligger rett ved grusveien. Alt i kort avstand fra Sognsvann. Dette gjør Nedre Blanksjø til et svært godt alternativ dersom du vil dra på overnattingstur med barn, og et av de lettest tilgjengelige i det sørlige Nordmarka.

Slik kommer du deg dit:

Turen er lettest å starte fra utfartsparkeringen ved Sognsvann, hvor t-banen også stopper. Gå mot Sognsvann og følg fin grusvei inn til høyre langs østsiden av vannet. Veien går i relativt lett terreng i rundt åttehundre meter fram til demningen på Svartkulp. Fortsett rett frem opp kort bakke, og etter ytterligere femhundre meter står du ved Nedre Blanksjø. Det kan brukes både sykkel og trillevogn på grusveien.

Turfakta:

Startsted: Sognsvann utfartsparkering. Lengde: 1,3 km hver vei. Vanskelighetsgrad: Lett. Bil: På Sognsvann. Kollektivt: T-bane til Sognsvann T. Barn: Turen passer for turvante barn ned til 5-6 år.

9. Elvannet

Elvannet er et romslig og sjarmerende vann helt øst i Nordmarka, ikke så langt fra Hakadal i Nittedal. Det er flere store og små overnattingsplasser rundt vannet, perfekte for hengekøyeturer og teltturer. De største plassene ligger på tangen i sørvest, ned mot grusveien og Langvann. Samt på østsiden hvor blåmerket sti første gangen treffer vannkanten. I den østlige delen av Elvannet ligger det flere fine øyer her, men de er dessverre overtatt av hyttefolket. Når du kommer til Elvannet får du umiddelbart den gode følelsen av å være på tur. Selv om det ikke er så langt å gå for å komme hit.

Slik kommer du deg dit:

Alle turer i denne delen av Nordmarka starter med en lang og seig motbakke. Så fra startstedet på Hakadal utfartsparkering går det i jevn motbakke hele veien opp til Elvannet. Utfartsparkeringen ligger i Varingveien, bare noen hundre meter nord for Hakadal stasjon. Det går både buss og tog til stasjonen. Fra parkeringen går du rundt 50 meter på sti nordover før du kommer til en grusvei. Ta til venstre og følg grusveien i rundt 4,5 kilometer helt frem. Når du kommer til demningen ved Langvann, tar du umerket sti inn til høyre rette etter demningen. Du kan også følge blåmerket sti et lengre stykke, og komme frem til vannet på motsatt side av demningen.

Turfakta:

Startsted: Hakadal utfartsparkering. Lengde: 4 km hver vei. Vanskelighetsgrad: Lett/Middels. Bil: Parkering ved Hakadal utfartsparkering. Kollektivt: Tog eller buss til Hakadal stasjon. Barn: Passer fint for turvante barn ned til 10-11 år.

Teltplasser - hengekøyeplasser på Elvannet i Nordmarka - Oslomarka - Fantastiske marka
Kartet viser etablerte overnattingsplasser som passer for telt eller hengekøye. kartutsnitt fra Norgeskart.no.
Kveldssol over Øyungen i Nordmarka sett fra Øyungskollen - Oslomarka - Fantastiske marka
Kveldssol over Øyungen i Nordmarka sett fra Øyungskollen.

10. Øyungskollen

Øyungskollen står steilt over deg når du kommer til Øyungen. Selv trærne klarer så vidt å klamre seg fast til det bratte fjellet. Det er et sjarmerende utsiktspunkt. Under deg ligger Øyungen som et speil og på andre siden er Stutehaugen og Båhushøgda kledt i grantrær fra topp til tå. Hengekøyeturer til Øyungskollen krever litt mer planlegging enn hengekøyeturer til for eksempel Vettakollen eller Grefsenkollen. Men det er likevel en lett tilgjengelig og morsom topp uavhengig om du har mye eller lite erfaring. Vær oppmerksom på at de beste hengekøyeplassene ligger langs utsiktspunktet, og ikke på selve toppunktet.

Slik kommer du deg dit:

Turen til Øyungskollen er på rundt 3 kilometer og går delvis utenom blåmerket sti. Du kan starte på Skar utfartsparkering i Maridalen. Her er stopper også bussen. Kryss over parkeringen mot øst, her ser du et skilt som viser vei mot Øyungen. Gå ned den korte bakken og ta til venstre inn på grusveien. Hold til venstre igjen i neste kryss, og forbi en bom. Rundt 500 meter før du kommer til Øyungen ser du en umerket sti inn i skogen til høyre. Stien er markert med en diskret plassert «varde» av småsteiner, og det er lett å gå forbi. Stien starter relativt flatt først, før den fortsetter hele veien opp i jevn stigning. Etter et rundt 5-600 meter flater det ut, før den siste bratte bakken mot toppen og de første gode utsiktspunktene.

Turfakta:

Startsted: Skar utfartsparkering i Maridalen. Lengde: 3,1 km hver vei. Vanskelighetsgrad: Lett/Middels. Bil: Parkering på Skar utfartsparkering. Kollektivt: Buss til Skar. Bussen stopper på den store parkeringen. Barn: Passer fint for turvante barn ned til 8-9 år.


HUSK NÅR DU SKAL PÅ TUR:

  • Husk å planlegge turen, og vær forberedt.
  • Bruk allerede etablerte teltplasser og hengekøyeplasser. Ikke slit unødig på naturen ved å lage nye.
  • Ta med søppel hjem. Har du tatt det med ut på tur, skal du ta det med hjem fra tur. Dette gjelder også mat.
  • Ta med vedkubber hvis du skal fyre bål – la døde trær stå til glede for insekter og sopp som er avhengige av dem.
  • Ta hensyn til andre som er ute på tur samtidig som deg.
  • Respekter fiskereglene, og kjøp fiskekort.

Les mer om sporløs ferdsel: Hva er egentlig sporløs ferdsel?

Les mer om å gå på do i marka: Dette må du vite om å gå på do i skogen

Leave a Reply