Det er kort vei til fantastisk utsikt i Asker. Utsiktspunktene i Vestmarka og Kjekstadmarka ligger som perler på en snor rundt byen, og er perfekte for kortreiste toppturer. De fleste av dem passer også fint for turer med barn. Om ikke det var nok, så har Asker selvfølgelig også det flotteste utsiktspunktet i hele Oslomarka. Her er mine 7 anbefalte toppturer med fantastisk utsikt i Asker.
Flere turtips: 10 tips til flotte turopplevelser i Vestmarka
Flere toppturer: 10 toppturer med utsikt i Bærum
1. Skaugumsåsen
Semsvannet og Skaugumsåsen er et av de mest populære turområdene i Asker. De fleste velger en rolig og nydelig gåtur rundt Semsvannet. Andre tar turen opp til den spektakulære utsikten på Skaugumsåsen. En panoramautsikt som er blant de beste i hele Oslomarka. Herfra ser du utover Asker og Bærum, nordover mot Oslo sentrum og sørover forbi Håøya. Oslofjorden ligger der blå og langstrakt med Nesodden og Østmarka på andre siden. Turen opp til Skaugumsåsen går gjennom grønn og variert skog, som særlig om våren har et yrende fugleliv. På toppen er det godt med plass til å ta en pause.
Slik kommer du deg dit:
Skaugumsåsen er tilgjengelig både med bil og med buss og tog. Semsvannet og Semsveien utfartsparkeringer ligger rett ved Semsvannet, men det er også fint å starte fra Vestmarksetra utfartsparkering i nord. Nærmeste bussholdeplass er Solgården, rundt 1 km fra Semsvannet. Fra utfartsparkeringene følger du blåmerket sti og grusveien på nordsiden av Semsvannet frem til Tømmervika. Her går den blåmerkede stien inn i skogen til venstre. Følg denne i jevn stigning over Djupedalsåsen, og videre mot toppen og utsiktspunktet på Skaugumsåsen.
Turfakta:
Hvor: Vestmarka. Lengde: 6,8 km tur/retur. Vanskelighetsgrad: Middels. Startsted: Semsvannet eller Semsveien utfartsparkeringer. Alternative startsteder: Vestmarksetra utfartsparkering, Åstaddammen parkering og Hvalstad stasjon. Kollektivt: Buss til Solgården, rundt 1 kilometer fra Semsvannet. Alternativt tog eller buss til Hvalstad stasjon. Buss til Kattås dersom du starter ved Vestmarksetra. Barn: Passer for turvante barn ned til 7-8 år. Overnatting: Ikke anbefalt for overnatting.

2. Vardåsen
Turen opp til Vardåsen er en av mine favoritter i Oslomarka. Det er særlig den delen av stien mot toppen av åsen og videre innover mot toppunktet jeg ikke klarer å motstå. Svaberget er mykt under turskoene og rundt deg har du deilig, åpen furuskog. Utsikten fra Vardåsen er også vidunderlig og uimotståelig. Oslofjorden strekker seg sørover mot Drøbaksundet og i nord skimter du Tryvannstårnet i Oslo. På vei opp har du også flere fine utsiktspunkter langs stupene på sørvestsiden av åsen. Med strålende utsikt over kulturlandskapet fra Dikemark mot Gjellumvannet, med resten av Kjekstadmarka i bakgrunnen. Det er best plass til å ta pausen din her langs stupene. Ellers kan jeg også anbefale å ta en avstikker bort til DNT-hytta Wentzelhytta og gapahuken. Herfra er det også fin utsikt.
Slik kommer du deg dit:
Det er flere startpunkter for turer opp til Vardåsen. Du kan starte fra Trettestykket parkering, Dikemark eller fra Gullhella stasjon, hvor det er også er romslig parkeringsplass. På Gullhella stasjon krysser du togsporene, forbi en bom på andre siden og fortsetter mot høyre oppover grusveien. Husk å se og lytte etter passerende tog før du krysser togsporene. Etter et stykke fortsetter den blåmerkede stien inn i skogen på venstre side. Stien starter med en bratt, steinete stigning, før den flater ut i fint skogsterreng. Videre fortsetter den i moderat motbakke med enkelte flate partier. Stien flater ut over åsen, og det er flere flott utsiktspunkter på venstre side langs det bratte stupet mot sør. Stien fortsetter et kort stykke i moderat til bratt stigning mot selve toppunktet.
Turfakta:
Hvor: Kjekstadmarka. Lengde: 4,4 km tur/retur. Vanskelighetsgrad: Lett. Startsted: Gullhella stasjon. Alternative startsteder: Trettestykket parkering eller Dikemark. Kollektivt: Tog eller buss til Gullhella. Alternativt buss til Trettestykket eller Dikemark. Barn: Passer for turvante barn ned til 6-7 år. Overnatting: Plass til hengekøyer langs sørøstsiden av platået før du går det siste stykket opp til toppen.

3. Bergsåstoppen
Bergsåstoppen er det høyeste punktet i Asker med sine 459 moh., og imponerer og overrasker like mye hver gang du kommer hit. Turen opp går gjennom grønn, frodig og levende skog. Så plutselig kommer du ut av skogen på toppen, og har fri utsikt i 180 grader. Det er en følelse og opplevelse du glad av! Tryvannstårnet, Røverkollen, radarkuppelen på Haukåsen i Østmarka, Fornebulandet, Vardåsen og Håøya. Alle de kjente landemerkene ser du fra Bergsåstoppen. Det er en flat og fin topp med god plass. Her er det også laget en enkel trebenk rundt en skjermet bålplass.
Slik kommer du deg dit:
Turen kan du starte fra parkeringsplassen ved Sem grendehus i Semsveien. Nærmeste bussholdeplass er Vøyen. Fra parkeringen krysser du Semsveien og fortsetter inn Nedre Bergs vei rundt 200 meter før du går inn grusveien til venstre. Denne følger du i lett motbakke et stykke, før den blåmerkede stien tar av inn i skogen på venstre side. Fortsett på den tydelige stien i lett kupert skogsterreng over Semskollen. Ta til høyre mot Bergsåstoppen i neste stikryss, og følg stien hele veien opp til toppen. Den siste kilometeren går i jevn og moderat stigning hele veien.
Turfakta:
Hvor: Vestmarka. Lengde: 7,6 km tur/retur. Vanskelighetsgrad: Middels. Startsted: Sem grendehus utfartsparkering. Kollektivt: Buss til Vøyen, rundt 200 meter fra parkeringen. Barn: Passer for turvante barn ned til 7-8 år. Overnatting: Ikke egnet for overnatting

4. Furuåsen (Hovdehytta)
Turen ut til kanten av Furuåsen i Vestmarka er ganske lett og barnevennlig. Fra kanten har du en vidstrakt og praktfull utsikt. Oslofjorden og skjærgården strekker seg fra nord til sør. Under deg ligger Nesodden, Fornebulandet, Asker, Vardåsen og Kjekstadmarka mot Dikemark og Nordvannet. På Furuåsen ligger også den ubetjente DNT-hytta Hovdehytta. Den DNT-hytta i Oslomarka med best utsikt. Her er det koselig å sitte ned og ta en pause mens du nyter landskapet. Enda bedre er det selvfølgelig å leie Hovdehytta og nyte utsikten mens du spiser frokosten på verandaen.
Les mer om Hovdehytta på UT.no her.
Slik kommer du deg dit:
Det beste startpunktet er den store utfartsparkeringen ved Solli gård. Nærmeste bussholdeplass er Vøyen, rundt 5,5 kilometer fra parkeringen. Fra utfartsparkeringen tar du oppover grusveien du kom kjørende på, med parkeringsplassen på din venstre side. Fortsett over tunet på Solli gård. Veien fortsetter til venstre for stabburet, deretter følger du grusveien noen få hundre meter før du kommer opp og over bakketoppen til et stikryss hvor det er skiltet til Vestlia. Det tar i underkant av 5 minutter å gå til Vestlia, og derfra videre til Hovdehytta tar det rundt 15-20 minutter i vanlig, rolig gange på blåmerket sti.
Turfakta:
Hvor: Vestmarka. Lengde: 4,8 km tur/retur. Vanskelighetsgrad: Lett. Startsted: Solli gård utfartsparkering. Kollektivt: Buss til Vøyen, rundt 5,5 kilometer fra Solli gård. Barn: Passer for turvante barn ned til 5-6 år. Overnatting: Overnatting kun på hytta.

5. Haveråsen
Haveråsen liger sentralt i Vestmarka og har vært et populært turmål i mange tiår. Det er en slak tur opp Haveråsen fra Store Sandungen frem til utsiktspunktet. Det ligger flott plassert på nordsiden av åsen og utsikten er fenomenal. Her ser du utover grønnkledte, bølgende skogsåser både nordover og østover. Oslo sentrum og Oslofjorden ligger i horisonten mot nordøst. Har du med deg kikkert kan du følge danskebåten på vei ut fjorden. Mens du langt i nordvest kan skimte karakteristiske Gyrihaugen på Krokskogen. Haveråsen er på sitt fineste når du kommer hit for en velfortjent pause på en lengre tur. Enten du går Vestmarka på langs fra sør til nord. Eller du tar en rundtur med start fra Vestmarksetra.
Slik kommer du deg dit:
Det er flere startsteder for turer til Haveråsen. Du kan starte i nord fra utfartsparkeringen på Sollihøgda eller i sør fra utfartsparkeringen ved Solli gård. De fleste starter nok fra utfartsparkeringen ved Vestmarksetra. Nærmeste bussholdeplass er Kattås, i underkant av 1,3 kilometer fra utfartsparkeringen. Fra Vestmarksetra kan du følge blåmerket sti mot Nedre Gupu og Furuholmen. Fra det kjente serveringsstedet fortsetter du videre vestover langs Gupuelva, og i jevn stigning over åsen mot nordenden av Store Sandungen. Herfra følger du stien mot høyre og nordover opp Haveråsen mot utsiktspunktet. Tilbaketuren kan du ta ved å følge den blåmerkede stien videre nordover, før du svinger mot høyre og følger stiene forbi Jongsmyr og Furuholmen tilbake til Vestmarksetra.
Turfakta:
Hvor: Vestmarka. Lengde: 10,6 km tur/retur. Vanskelighetsgrad: Middels. Startsted: Vestmarksetra utfartsparkering. Alternative startsteder: Sollihøgda utfartsparkering eller Solli gård utfartsparkering. Kollektivt: Buss til Kattås, rundt 1,3 kilometer fra Vestmarksetra. Alternativt buss til Sollihøgda. Barn: Passer for turvante barn ned til 10-11 år. Overnatting: Noe plass til selvstående telt.

6. Hagahogget
På sørøstsiden av Bergsåsen i Vestmarka er det et naturlig utsiktspunkt som kalles Hagahogget. Det er bare en liten åpning i skogen, men utsikten herfra er storartet. Mot nord ligger Skaugumsåsen som nærmeste nabo, og bakenfor ser du de østlige delene av Oslogryta. I sør ligger Håøya som en hval. Det fineste er likevel utsikten ut over Asker, og landskapet rundt Semsvannet. Særlig mot Asker kirke som ligger vakkert til på en bakketopp. Hagahogget er en fin tur sammen med barn, for da kan dere også ta turen innom hula som kalles Bjørnehiet.
Les om hulene i Oslomarka: 7 turer til huler i Oslomarka
Slik kommer du deg dit:
Det går en blåmerket sti til toppen som starter ved parkeringen ved Sem grendehus. Nærmeste bussholdeplass er Vøyen, rundt 200 meter fra startstedet. Fra parkeringen krysser du Semsveien og fortsetter inn Nedre Berg vei et par hundre meter før du tar av til venstre inn på grusvei. Denne følger du i lett motbakke til neste stikryss hvor stien tar av inn til venstre i skogen. Fortsett på den tydelige stien i lett kupert skogsterreng over Semskollen. Etter et stykke kommer du til stikryss, hvor du tar til høyre og følger skiltingen til Bergsåsen. Etter hvert går stien i jevn og moderat stigning, før du kommer til neste stikryss. Her følger du skiltingen til Hagahogget mot høyre. Stien går i flere lette motbakker opp til utsiktspunktet.
Turfakta:
Hvor: Vestmarka. Lengde: 7 km tur/retur. Vanskelighetsgrad: Lett. Startsted: Sem grendehus parkering. Kollektivt: Buss til Vøyen, rundt 200 meter fra parkeringen. Barn: Passer for turvante barn ned til 6-7 år. Overnatting: Ikke anbefalt for overnatting i telt eller hengekøye.

7. Grosetkollen
Grosetkollen er et utsiktspunkt i den nordlige enden av Skaugumsåsen. Det er flere koller og åser på selve Skaugumsåsen. Mest kjente er kanskje Djupedalsåsen med bygdeborgen, og Grosetkollen med utsikten. De fleste velger å gå forbi Grosetkollen til det kjente utsiktspunktet i sør. Så det er nesten alltid færre folk her, og ofte kan du sitte alene i fred og ro. Utsikten herfra er flott nordover mot Asker, Bærum, Fornebu, Oslo sentrum og skjærgården i indre Oslofjord. Plassen er ikke så stor her, men det er et fint sted å sitte ned og ta en pause.
Slik kommer du deg dit:
De fleste starter turen til Grosetkollen fra Hvalstad stasjon eller Åstaddammen parkering. Fra Hvalstad stasjon følger du Solstadveien på andre siden av toglinjene, og går deretter opp Furubakken. Etter et stykke ser du blåmerket sti som går innover mot skogen på venstre side. Stien er først relativt flat før den dreier mot venstre, og du kommer til en jevn og moderat stigning. Etter noen hundre meter flater det litt ut mot toppen. Ta da til høyre og følg skilt mot Grosetkollen. Du kan gå samme vei tilbake, eller ta turen innom det flotte utsiktspunktet helt sør på åsen.
Turfakta:
Hvor: Vestmarka. Lengde: 4,6 km tur/retur. Vanskelighetsgrad: Lett/Middels. Startsted: Hvalstad stasjon (det er ikke parkering ved stasjonen). Alternative startsteder: Vestmarksetra utfartsparkering, Åstaddammen parkering. Kollektivt: Tog eller buss til Hvalstad stasjon. Alternativt buss til Kattås, rundt 1,3 kilometer fra Vestmarksetra. Barn: Passer for turvante barn ned til 7-8 år. Overnatting: Ikke anbefalt for overnatting.