Utsikten over Steinsfjorden og Røyselandet fra Kongens utsikt - Oslomarka - Krokskogen - Fantastiske marka

7 tips til toppturer med utsikt på Krokskogen

Krokskogen er et strålende turområde for både kort og lange turer, med veldig mange spennende turmål. Her ligger også noen av de beste utsiktene i hele Oslomarka, hvor du flere steder kan se Gaustatoppen i Telemark og så langt som til Jotunheimen.

Her er 7 spennende tips til turer med utsikt på Krokskogen, med fokus på topper og utsiktspunkt i den nordlige delen av Krokskogen mot Ringerike.

Få med deg de andre flotte toppene på Krokskogen: 7 spennende topper lengst sør på Krokskogen

Flere turtips: 10 topper med panoramautsikt i Oslomarka

1. Kustein

På en av åsene langs vestsiden av Heggelivannene er det en liten fjellknaus som stikker opp av skogen på akkurat rette stedet. Knausen har fått det underlige navnet Kustein. Står du på toppen av denne har du nesten 360-graders utsikt over Krokskogen, så langt at du tydelig kan se den kjente profilen til Ramsås i Vestmarka i sør. Best er nok utsikten over Søndre Heggeligvann, og videre sør og sørvestover. Går du litt lenger ned åssiden langs den blåmerkede stien, får du også strålende utsikt over Nordre Heggelivann og kjente åser som Storflåtaflaka, Gråberghaugen, Brennåsen og Bærumskollen for å nevne noen. Kustein er en utmerket plass for en pause og en matbit hvis du vil på langtur, eller som et trivelig turmål i seg selv.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 8-9 år.
Overnatting: Ikke egnet for overnatting.

Slik kommer du deg dit: For å komme til Kustein må du uansett startsted og veivalg planlegge en langtur i marka. Sørfra kan du starte ved Skansebakken i Sørkedalen og følge blåmerkede stier forbi Øvre Lyse og over Otertjernsåsane til Søndre Heggelivann. Stien her går i motbakke opp Otertjernsåsane før den flater ut over toppen og fortsetter i moderate nedoverbakker mot grusveien som tar deg til Søndre Heggelivann. Fortsett forbi Søndre Heggelivann på lett kupert grusvei, og i den slak motbakke opp mot demningen i den sørlige enden av Nordre Heggelivann. Gå over demningen, og i bratt motbakke til toppen av Kustein. Det er rundt 12 kilometer hver vei fra Skansebakken. Du kan også starte fra Damtjern i nord, og gå via Løvlia over Nybrenna til Kustein. Veien tilbake kan for eksempel gå forbi Møkkalitjerna. Denne turen er på rundt 10 kilometer hver vei. Det er utfartsparkering både ved Damtjern og Skansebakken. Det går buss til Skansebakken. Nærmeste bussholdeplass fra Damtjern er Åsa, rundt 5 kilometer i moderat motbakke opp til Damtjern.

Utsikten over Nordre Heggelivann fra Kustein - Oslomarka - Krokskogen - Fantastiske marka
Utsikt over Nordre Heggelivann fra Kustein. Plassen Heggelia midt i bildet.

2. Borgersæterhøgda

Borgersæterhøgda er ikke en særlig høy ås, men ligger akkurat slik plassert at utsikten over Ringerike er helt strålende. Herfra kan du faktisk sett helt til Gaustatoppen i Telemark. Det går en skiløype langs åskanten, og ved utsiktspunktet har Skiforeningen bygget en fin gapahuk. Herfra ser du ut over Tyrifjorden, Røyselandet og videre vestover mot Hardangervidda. Mot sørvest ser du Krokskogenstupet og Finnemarka som stuper ut i fjorden. Det er mye plass til å boltre seg på rundt gapahuken, eller du kan bare sitte ned og nyte utsikten og freden. Siden den ligger langs en rødmerket skiløype er det sjelden det kommer folk forbi utenom skisesongen.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 6-7 år.
Overnatting: God plass til telt, eller overnatting i gapahuken.

Slik kommer du deg dit: En fin tur er å følge blåmerket sti fra Ringkollstua, forbi Ringkollen til Ringkollsætra, og videre østover i retning Vassendvika på Storflåtan. Stien går på nordsiden av Borgersæterhøgda og krysser en rødmerket skiløype som går sørover. Her tar du til høyre inn på den rødmerkede løypa som du følger noen hundre meter frem til gapahuken. Denne turen er på rundt 3 kilometer i normalt kupert skogsterreng og tar ca. 45 minutter å gå i normalt tempo. Alternativt kan du også gå inn på grusvei det meste av strekningen ved å parkere på Jaklefoss. Følg grusveien opp til Borgersætra, og herfra på rødmerket skiløype til gapahuken og utsiktspunktet. Turen går i slake og moderate stigninger, med flere flatere partier. Det er utfartsparkeringer både ved Ringkollstua og Jaklefoss. Nærmeste bussholdeplass er Horne, som ligger rundt 3 kilometer fra Jaklefoss og 7 kilometer fra Ringkollstua.

Merk. Denne åsen har egentlig ikke et offisielt navn på kartet, men siden Borgersætra ligger rett ved, tillater jeg meg å gi den navnet Borgersæterhøgda.

Utsikten fra gapahuken på Borgersæterhøgda - Oslomarka - Krokskogen - Fantastiske marka
Utsikten er storslått fra gapahuken på Borgersæterhøgda.

3. Tiurtoppen

Tiurtoppen er en av mine favoritter nord på Krokskogen. Denne fjellknausen ligger ikke høyt, men likevel er utsikten fantastisk. Herfra ser du hvordan Krokskogen stuper ned i Steinsfjorden og Finnemarka som reiser seg slakt opp av Holsfjorden. Midt mellom disse fjordene ligger de fruktbare landbruksområdene i «røyselandet» som en halvøy. Mellom furutrærne på Tiurtoppen kan du likevel se mye lenger, helt til Gaustatoppen, faktisk, på en klar dag. Det er deilig å sitte her og nyte utsikten og slappe av, enten du er på vei videre eller om dette utsiktspunktet er målet for turen. Tiurtoppen ligger for øvrig ikke langt fra Valbekkfossen, som er et annet turmål i denne delen av Krokskogen som også kan anbefales.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5-6 år.
Overnatting: Gode muligheter for hengekøye. Terrenget skråner så telt er ikke anbefalt.

Slik kommer du deg dit: Det enkleste er nok å starte turen ved parkeringsplassen på Jaklefoss, med mindre du bor i Åsa. Fra parkeringsplassen fortsetter du inn på grusvei retning sørover. Hold rett frem ved første kryss og deretter forbi bom. Fortsett videre rundt 2 kilometer på grusvei til du kommer til en liten parkeringsplass rett før grusveien går over en bekk. I enden av plassen går det en umerket sti innover i furuskogen som tar deg langsetter bekken. Den skal vel egentlig være blåmerket ifølge UT.no men merkingen mangler. Fortsett i jevn nedoverbakke i underkant av 1 kilometer, til blåmerket stikryss skiltet med Elgsgrav. I krysset går det en synlig men umerket sti mot sørvest. Fortsett inn på denne ca. 100 meter og du kommer til utsiktspunktet. Det er ca. 3 kilometer å gå fra Jaklefoss, og turen tar i underkant av 50 minutter.

Utsikten mellom trærne mot Steinsfjorden og Finnemarka fra Tiurtoppen - Oslomarka - Krokskogen - Fantastiske marka
Utsikten mellom trærne mot Steinsfjorden og Finnemarka fra Tiurtoppen.

4. Ringkolltoppen

Ringkolltoppen byr på langstrakt og storslått utsikt. På en klar dag kan du uten problemer se Gaustatoppen i Telemark i horisonten. Utsikten er like god mot Blefjell, Norefjell og Valdres, og tar du med kikkert er det mulig du får med deg Hallingskarvet. Det er forresten like god utsikt mot nærområdene. Tyrifjorden åler seg rundt det flotte landskapet på Røyse, og blir til Holsfjorden på et punkt i horisonten. På andre siden reiser vakre Finnemarka seg opp fra fjorden med sine bratte og skogkledte åssider. Ringkolltoppen er relativt flat på toppen, og med masse god plass for små og store barn til å løpe rundt. Det er i tillegg satt opp en grillhytte, så Ringkolltoppen er en ganske barnevennlig topp. Turen inn er på rundt 1 kilometer i relativt lett skogsterreng med en moderat stigning de siste par hundre meterne opp mot toppen.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5-6 år.
Overnatting: Mulig å finne plass til telt og hengekøye.

Slik kommer du deg dit: Korteste veien opp til toppen går på rødmerket skiløype inn fra Ringkollstua. Løypene starter helt innerst på parkeringsplassen ved Ringkollstua. Stien og løypemerkingen er lett å følge, og går i slak stigning og lettkupert skogsterreng. De siste par hundre meterne opp til toppen starter med en kort, bratt kneik før den flater ut i en jevn motbakke. Du kommer da inn i en lys, furudominert skog hvor du for det meste går på svaberg. Det er rundt 1 kilometer til toppen fra Ringkollstua, og turen tar omtrent 15 minutter for en voksen person i normalt tempo.

Utsikt fra Ringkolltoppen - Oslomarka - Krokskogen - Fantastiske marka
Ringkolltoppen har vært et populært turmål i over hundre år på grunn av den fantastiske utsikten.

5. Gråberget

Gråberget er en beskjeden men supersjarmerende ås på 596 meter på Krokskogen. Når du passerer forbi den skogkledte åssiden på den blåmerkede stien i retning Heggelia, er det lite som tilsier at utsikten fra toppen faktisk er kjempeflott. Ved å gå langs åsryggen på Gråberget har du nemlig 360 graders utsikt over Krokskogen, og blånene bortenfor. Utsikten er riktignok lengst og best østover. Helt i nord kan du se Storflåtan gård, mot øst forbi Skamrek i retning Oppkuven og i sørøst ser du nedover Nordre Heggelivann. Gråberget er et hyggelig turmål i seg selv, men kan også lett kombineres med lengre turer rundt på Krokskogen.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 7-8 år.
Overnatting: Ikke egnet for overnatting.

Slik kommer du deg dit: Det beste startpunktet er utfartsparkeringen ved Damtjern. Den blåmerkede stien starter ved parkeringen i underkant av 50 meter før selve Damtjern. Ta grusveien opp mot høyre forbi bom, og fortsett i underkant av 400 meter i lett stigning på grusvei. Skiltposten som viser vei videre inn i skogen mot Gråberget står på venstre side. Her er det skiltet til Gråberget og Heggelivann. Stien fortsetter i underkant av 1,5 kilometer i til dels flatt terreng med flere lengre partier i slak motbakke. Deretter flater stien ut og fortsetter i normalt kupert, men relativt flatt skogsterreng frem mot neste stidele. Her følger du skilting til Gagnumsetra over myr. Et lite stykke etter stidelet er det tydelig skiltet mot Gråberget. Ta av stien mot venstre. En umerket men tydelig sti fortsetter opp åssiden i først moderat stigning før det flater ut, og deretter et kort, bratt stykke opp til toppunktet. Det tar i underkant av 5 minutter til toppen fra du tar av fra blåstien. Fortsett gjerne videre over toppunktet på stien, og over åsen for å få med deg alle de fine utsiktspunktene. Den umerkede stien tar deg tilbake til den samme blåstien du kom på. Vær oppmerksom på at terrenget frem til Gråberget er myrlendt, og det derfor vil være både vått og sølete selv på godværsdager. Ta på deg vanntett fottøy som tåler å bli skittent.

Utsikten mot sør over Søndre Heggelivann fra Gråberget - Oslomarka - Krokskogen - Fantastiske marka
Utsikten mot sør, over Søndre Heggelivann fra Gråberget.

6. Gyrihaugen

Du blir aldri lei av utsikten fra Gyrihaugen. Hver gang jeg tar turen opp hit legger jeg merke til noe nytt, og ikke minst er det fint å komme opp hit for å nyte de ulike årstidene. Hvis du går litt rundt på toppen, har du utsikt i nesten 360 grader fra et av de høyeste punktene på Krokskogen. Gyrihaugen er en koselig plass å strekke benene og slappe av med en matbit. Her oppe kan man sitte i timesvis og nyte utsikten. I klarvær ser du utover Røysebygda, Steinsfjorden, Tyrifjorden, sørover ned Holsfjorden. Norefjell og Blefjell er synlig i horisonten. Går du noen skritt østover mot masta på toppen, får du storslagen utsikt over Krokskogen og Nordmarka helt ned til Tryvannstårnet. Kanskje kan du også skimte Oslofjorden mellom to åstopper i det fjerne. Du kan ta den strabasiøse turen opp gjennom dramatiske Mørkgonga, eller du kan ta den rolige, barnevennlige turen fra parkeringsplassen på Damtjern. Gyrihaugen passer for alle, med en utsikt du ikke vil gå glipp av.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 9-10 år via Mørkgonga, og ned til 6 år via Damtjern.
Overnatting: Plass til telt, men begrensede muligheter for hengekøye.

Her finner du turbeskrivelse og kart på UT.no: Opp Mørkgonga til trolske Gyrihaugen

Slik kommer du deg dit: Det er to gode startpunkter for turen opp til Gyrihaugen. Du kan enten starte ved parkeringsplassen langs Fv156, Åsaveien, i Buskerud mellom Sundvollen og Åsa. Kommer du sørfra kjører du E16 i retning Hønefoss, og tar til høyre i retning Åsa og Sundvollen ved Esso-stasjonen. Kommer du nordfra langs E16 følger du skilting til Oslo og tar til venstre i avkjøringen mot Åsa og Sundvollen ved Esso-stasjonen. Parkeringsplassen ligger litt over 5 km fra Esso-stasjonen på venstre side, rett ved ferist nummer to. Parkeringsplassen er liten og trang. Herfra kan du ta den blåmerkede stien gjennom spektakulære Mørkgonga, men husk at dette alternativet stedvis er svært bratt. Eller du kan starte ved utfartsparkeringen ved Damtjern. Den blåmerkede stien herfra går i for det meste flatt og normalt kupert skogsterreng, med lett til moderat stigning mot starten og helt på slutten. Fra Damtjern tar det i underkant av 40 minutter til toppen.

Fantastisk utsikt fra Gyrihaugen - Oslomarka - Krokskogen - Fantastiske marka
Utsikten er fantastisk fra Gyrihaugen på Krokskogen, og en av de aller beste i hele Oslomarka.

7. Kongens utsikt

Krokskogens Fløien har vært en attraksjon i flere generasjoner. Den første utsiktsplattformen stod ferdig allerede i 1830-årene, mens den som står der i dag ble bygget i 1880-årene. At Kongens utsikt har en så lang historie som utsiktspunkt, skyldes nok også at den ligger i kort avstand fra Krokkleiva. En gammel ferdselsvei mellom Oslo og Ringerike, og i sin tid en del av veinettet så lang vest som til Bergen. Utsikten herfra er uslåelig og i 180 grader. Her ser du tydelig Gaustatoppen i sørvest og Gyrihaugen og Ringkollen mot nordøst. Når det er klarvær ser du også tydelig Norefjell og toppene i Jotunheimen. Aller best ser du selvfølgelig Røyselandet som breier seg utover og under deg ligger Steinsfjorden og Tyrifjorden. Kongens utsikt har både en romslig utsiktsplattform, en gapahuk, godt med plass og flere benker. Så alt ligger til rette for en fin tur med god utsikt og plass til å slappe av med en matbit.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5-6 år.
Overnatting: Plass til hengekøye og telt.

Slik kommer du deg dit: Selve turstien Krokkleiva som går opp fra Sundvollen er for øyeblikket under utbedring, og derfor dårlig tilgjengelig. Alternativet er å sykle eller kjøre opp til parkeringsplassen ved Kleivstua. Herfra er det knapt 20 minutter å gå i lettgått terreng ut til Kongens utsikt. Kommer du i bil tar du av fra E16 ved Esso-stasjonen og tar deretter til høyre i første kryss inn Dronningveien langs baksiden av stasjonen. Denne følger du «rett frem» i ca. 3 km hvor du kommer til en bomstasjon, her koster det 30,- kroner. Automaten tar kort. Fra bomstasjonen og opp til Kleivstua er det i underkant av 3 km. Fra den store parkeringsplassen ved Kleivstua fortsetter du innover veien med Kleivstua på din høyre hånd, gjennom en bom. Rett etter bommen holder du til høyre og følger blåmerkingen et kort stykke etterpå mot venstre. Blåstien går de første ca. 500 meterne på skogsvei, før du svinger av til høyre og inn på sti ved skiltet som peker i retning av Kongens utsikt.

FLERE TURTIPS!

Planlegg den neste turen din: 7 bøker om Oslomarka det er verdt å lese
Oppdag nye spennende turmål: 10 nye steder du må oppleve i Oslomarka

Ta med hengekøye på tur: 10 supre hengekøyeturer med utsikt i Oslomarka

6 thoughts on “7 tips til toppturer med utsikt på Krokskogen

 1. Fin oversikt over flotte utsiktspunkter på Krokskogen!

  Men beskrivelsen av adkomst til Tiurtoppen er noe mangelfull. Vi forsøkte å finne Tiurtoppen etter denne beskrivelsen i helga, men måtte bruke en annen beskrivelse for å finne fram. Fra stien ned langs Valbekken, når en har passert Valbekkfossen («Djevelens Punsjebolle»), skal en ta av på en sti til høyre rett før brua over bekken, ikke i krysset merket Elgsgrav som er knappe 50 meter etter bekken. Da kommer man på feil side av bekken. Det er også lenger enn 100 meter fra dette krysset til utsiktspunktet, en må gå flere hundre meter på stien til et nytt kryss, og derfra er det rundt 100 meter ned til utsiktspunktet for Tiurtoppen.

  1. Hei, stor takk for tilbakemeldingen! Sist gang jeg gikk hit tok jeg notater av ruten som jeg har gått flere ganger forbi Valbekkfossen, men her må jeg jo ha klusset med notatene. Nå skal det jo også sies at det går flere umerkede stier på kryss og tvers i området, men skal sporenstreks ta meg en tur til Tiurtoppen igjen og få orden på rutebeskrivelsen! Håper det likevel ble en fin tur til Valbekkfossen og Tiurtoppen!

   1. Ja det var en fantastisk tur! Helt enig med deg i at dette er en spesiell plass, det var herlig å ligge i hengekøya og sovne og ikke minst våkne til denne utsikten!

    Vil rose deg for en svært innholdsrik, informativ og inspirerende turblogg, tusen takk for alt du deler!

 2. Hei. Flotte opplysninger og fine bilder. Det er en liten feil i tur nr 2, Borgersetra på alternativ rute. Du kan bytte ut Jaklefoss med Langtjern, så stemmer det. Eller du kan skrive ta veien til høyre ved Jaklefoss og kjør til Langtjern.(der begynner grusveien)

Leave a Reply