Aurorasommerfugl med sine typiske oransje vingetupper - Sommerfulger - Oslomarka - Fantastiske marka

10 vanlige sommerfugler i Oslomarka

Når sommerfuglene flakser rundt oss på tur, vet vi at det er sommer. Det er rundt 2200 forskjellige arter med sommerfugler i Norge, i mange ulike størrelser og farger. Alt fra den lille grønnstjertvingen til den elegante svalestjerten. Jeg synes det både er spennende og lærerikt å se etter disse små miraklene når jeg er ute på tur. Det er også en påminnelse om mangfoldet av dyr og planter som omgir oss ute i skogen.

Les om flere av de vakre sommerfuglene våre: 10 helt vanlige sommerfugler i Oslomarka

Du kan oppleve mange ulike arter med sommerfugler i Oslomarka, enten det er rundt eller i nærheten av kulturlandskapet, langs skogsbilveiene eller i en lysning dypt inne i skogen. Jeg har valgt ut 10 sommerfugler som er aktive om dagen, og som både er er ganske vanlige i Oslomarka og relativt lette å kjenne igjen.

Hvor mange av disse tror du at du kan kjenne igjen i løpet av sommeren?

Les mer om sommerfuglene våre på denne flotte nettsiden hos Artsdatabanken.

1. Rapssommerfugl

Rapssommerfuglen (Pieris napi) tilhører de såkalte hvitvingene, og er vanlig i hele Norge. Du finner den over alt i Oslomarka også, som regel legger jeg merke til disse hvite, flagrende sommerfuglene i veikanten langs skogsbilveiene. Selv langt inn i skogen. Rapssommerfuglen er beskjeden av størrelse, vingespennet er på mellom 3,7 og 4,9 cm. Alle hvitvinger har relativt enkle, såkalte tegninger eller mønstre på vingene. På oversiden av vingene er de hvite men med et mørk felt fremst på vingespissen, og ofte en sort prikk. Undersiden har tydelig ribbemønster på bakvingen, som du også ser på bildene. Rapssommerfuglene flyr i perioden mai til august i to generasjoner.

Rapssommerfugl på villblomst - Oslomarka
Rapssommerfugl. En av Norges vanligste sommerfugler.
Rapssommerfugl på villblomst - Sommerfugler - Oslomarka
Rapssommerfugl.

2. Grønnstjertvinge

Grønnstjertvinge (Callophrys rubi) er en sommerfugl i glansvinge-familien. Den kjennes lett igjen på den grønnskimrende fargen på undersiden av vingene. Dette er en unnselig, liten sommerfugl som du sikkert har sett men egentlig ikke lagt merke til. Med et vingespenn på 2,3 til 2,5 cm er det fort gjort å overse grønnstjertvingen, selv om du noen ganger kan få inntrykk av at den er over alt. Denne sommerfuglen kan du finne både langs skogsbilveiene og inne i skogen over hele Oslomarka. Grønnstjertvinge flyr fra mai til juni.

Sommerfuglen grønnstjertvinge - Oslomarka - Lillomarka - Fantastiske marka
Den lille grønnstjertvingen.
Grønnstjertvinge på et blad - Sommerfugler - Oslomarka
Grønnstjertvinge.

3. Neslesommerfugl

Neslesommerfuglen (Aglais urticae) tilhører nymfevinge-familien. I Oslomarka er den relativt lett gjenkjennelig med sin varme oransje farge på oversiden og med karakteristiske sorte og gule eller hvite felter øverst på fremvingen. Med sitt vingespenn på 4,0 til 5,2 cm er den også godt synlig når den flyr forbi deg. Neslesommerfuglen er en av de få sommerfuglene som overvintrer, og det er et sikkert vårtegn når den dukker opp igjen i april. Gjerne langs skogsbilveiene innover i marka eller på mange av de blomsterrike markaplassene med mye nesler. Neslesommerfuglen flyr fra april til mai og juli til september.

Neslesommerfugl - SOmmerfugler - Oslomarka - Fantastiske marka
Neslesommerfugl. Legg merke til det flotte båndet med blå pletter nederst på bakvingen!

4. Admiral

Admiral (Vanessa atalanta) er en sommerfugl i nymfevinge-familien. På oversiden av vingene er den fløyelssvart med et karakteristisk rødt bånd med flere hvite flekker ut mot vingespissene. Fargene er kraftige, så Admiralen er lett å kjenne igjen når du ser den. Den er også vanlig i det meste av Norge, og ses ofte rundt omkring i Oslomarka. Admiralen lever på mange ulike steder, enten det er dypt inne i blandingsskogen eller på blomstene langs skogsbilveiene eller på markaplassene. Admiralen overvintrer, men vintrene i Norge er for kalde til at den kan overleve. Når de dukker opp på forsommeren i Oslomarka, har de dermed kommer trekkende fra nordlige deler av kontinentet. Admiralen har et vingespenn på 5,3 til 6,3 cm og flyr i perioden mai til oktober.

Admiral - Sommerfugler - Oslomarka
En admiral varmer seg i solen.
Admiral - Sommerfugler - Oslomarka - Fantastiske marka
Admiral med nesa i sky.

5. Hvit C

Hvit C (Polygonia c-album) tilhører nymfevinge-familien. Sommerfuglen med det rare navnet tenker du sikkert. Årsaken til navnet er en C-formet hvit figur på undersiden av bakvingene. Men hvit C kjennes også igjen på de flikete vingekantene som ikke er så vanlig. På oversiden er den oransjebrun med et mørkebrunt mønster. Vingespennet er på 4,0 til 5,0 cm. Hvit C er ganske vanlig på Sørlandet og Østlandet, og i Oslomarka finner du den i skogbryn og løvkratt med mye sol. Den er en av de få sommerfuglene som overvintrer og flyr i perioden april til starten av juni og juli til august.

Hvit C i solen - Sommerfugler - Oslomarka
En hvit C varmer seg i solen en tidlig vårdag.
Hvit C på løvtre - Sommerfugler - Oslomarka
Hvit C i sommersolen.

6. Dagpåfugløye

Dagpåfugløye (Aglais io) er en sommerfugl i nymfevinge-familien. Den har en varm rødbrun farge og med de karakteristiske øynene på oversiden av alle fire vingene er den lett å kjenne igjen. Det er en av de få sommerfuglene som overvintrer, og er et sikkert vårtegn. Når de kommer frem om våren er det ikke uvanlig å se dem med rufsete, slitte vinger. Dagpåfugløye er vanlig på Sørlandet og Østlandet, og du kan finne den på flere ulike, solrike typer steder i Oslomarka. Personlig har jeg sett den både langs blomsterdekkede skogsbilveier og i lysninger langt inne i blandingsskogen. Den har et vingespenn på 5,5 til 6,5 cm og flyr i perioden april til juni og juli til september.

Dagpåfugløye tidlig om våren - Sommerfugler - Oslomarka
Dagpåfugløye i slutten av april. Litt frynsete på vingene.
Sommerfugl dagpåfugløye - Oslomarka - Fantastiske marka
Den vakre sommerfuglen dagpåfugløye.

7. Idasblåvinge

Idasblåvinge (Plebejus idas) tilhører glansvinge-familien. Til tross for et vingespenn på 2,3 til 2,7 cm, legger du med en gang merke til hannene når de flakser forbi. Oversiden har en glansfull blåfarge med et hvitt og sort bånd ytterst. Undersiden av vingene er også fargerik med oransje og blå farger. Det er i grunnen en vakker sommerfugl, men du skal ha med deg en dose tålmodighet og et godt kamera for å få det med deg. Idasblåvinge og argusblåvinge ligner veldig på hverandre, og begge trives godt i blandingsskogen blant røsslyng og blokkebærlyng over hele Oslomarka. Det er også fascinerende å tenke på at larvene har et samliv med maur, som gir larven stell og beskyttelse i bytte mot et sukkerholdig sekret som larven skiller ut. Idasblåvinge, og argusblåvinge, flyr i perioden juni til august.

Sommerfuglen på bildet er ikke hundre prosent identifisert som idasblåvinge, men kan også være argusblåvinge.

Idasblåvinge på rogneblad - Sommerfugler - Oslomarka
Idasblåvinge.
Idasblåvinge - Sommerfugler - Oslomarka
Idasblåvinge.

8. Aurorasommerfugl

Aurorasommerfugl (Anthocharis cardamines) er en sommerfugl i hvitvinge-familien. Til å være en hvitvinge er den ganske fargerik, og særlig hannen er flott med den klare, oransje fargen på oversiden av vingespissene. Akkurat som rapssommerfuglen er den som regel å finne langs skogsbilveiene i hele Oslomarka. Aurorasommerfuglene sitter sjelden stille lenge på samme sted, det virker som om de alltid er i bevegelse når du ser dem. Gjerne flere om gangen. Av størrelse er de også ganske små, med et vingespenn på mellom 3,1 til 5,0 cm. Aurorasommerfuglen flyr i perioden mai til juni.

Aurorasommerfugl med sine typiske oransje vingetupper - Sommerfulger - Oslomarka - Fantastiske marka
Aurorasommerfuglen med sine typiske oransje vingetupper.
Aurorasommerfugl - Sommerfugl - Oslomarka
Aurorasommerfugl. Grønnspettet underside på vingene.

9. Brunflekket perlemorvinge

Brunflekket perlemorvinge (Boloria selene) tilhører nymfevinge-familien. Det finnes en rekke forskjellige perlemorvinger, men brunflekket perlemorvinge er kanskje den jeg treffer på oftest i Oslomarka. Den kan lett forveksles med rødflekket perlemorvinge, og det er forskjeller i mønstret på undersiden av bakvingen som skiller de to. Både den brunflekkede og rødflekkede perlemorvingen er flotte der de flyr rundt i en sterk rødlig oransje farge med sorte flekker over hele seg. De har et vingespenn på 3,1 til 4,5 cm og er ofte lette å legge merke til på grunn av den klare fargen. Du kan møte dem langs skogsbilveiene, men også langt inne i skogen i lysninger og ved myr. De flyr fra midten av mai til juni.

Rødspettet perlemorvinge på Løvetann - Sommerfugler - Oslomarka
Brunflekket perlemorvinge.
Rødspettet perlemorvinge - Sommerfugler - Oslomarka
Brunflekket perlemorvinge.
Rødspettet perlemorvinge - Sommerfugler - Oslomarka
Brunflekket perlemorvinge.

10. Skogringvinge

Skogringvinge (Pararge aegerie) er en sommerfugl i nymfevinge-familien. Den er mest vanlig på Sørlandet og det sørlige Østlandet, og er tallrik også i Oslomarka. Kanskje er det spesielt vanlig å se den fra midten av mai og juni. Oversiden på fremvingene er brun med flere hvitgule flekker. På vingespissene har den en tydelig svart flekk med hvitt i midten, som kanskje er det letteste kjennetegnet å se etter. Skogringvinge har et vingespenn på 3,5 til 4,4 cm og trives godt inne i løvskogen eller blandingsskogen. Den flyr i perioden midten av mai til august i to generasjoner.

Skogringvinge - Sommerfugler - Oslomarka
Skogringvinge.
Skogringvinge - Sommerfugler - Oslomarka
Skogringvinge.

BONUS – Svalestjert

Svalestjert (Papilio machaon) tilhører svalestjert-familien. Treffer du på Svalestjerten på tur er det bare å stoppe opp og nyte synet. Personlig er det sjelden jeg treffer denne sommerfuglen på tur, så det er skikkelig høytidsstund når den dukker opp. Du ser ganske umiddelbart at det er en svalestjert, den kan ikke forveksles med noen andre sommerfugler i Norge. Ikke bare er den ganske stor, med et vingespenn på 7,2 til 9,0 cm. Med en lys eller varm gul farge på oversiden og tydelig svart kantbånd, er det en elegant og vakker sommerfugl. Bakvingene har en oransje flekk og en stjert, som har gitt sommerfuglen dens navn. Svalestjerten trives på eng og andre blomsterrike steder, og langs elver, innsjøer og på myr. Den flyr i perioden tidlig mai til starten av juli.

Svalestjert - Sommerfugler - Oslomarka
Svalestjert.
Svalestjert - Sommerfugler - Oslomarka
Svalestjert.
Svalestjert - Sommerfugler - Oslomarka
Svalestjert.

8 thoughts on “10 vanlige sommerfugler i Oslomarka

  1. I dag oppdaget jeg en for meg ny sommerfugl , for jeg kan ikke huske at jeg har sett denne før, nemlig aurorasommerfugl, i hagen min i Ås. Ut fra bildene jeg ser her kommer jeg til at det må være den jeg så, og filmet. Veldig vakker!

  2. Var på fjelltur på Kiliknappen 1055 m.o.h i Gausdal og trodde ikke mine øyne da det var en Svalestjert som fløy mellom oss på toppen en lengre stund. Den virket veldig sosial !? Har sett den av og til på svenskekysten og Sørlandet, men aldri i innlandet. Ytterst merkelig !

    1. Ja, jeg ser den som oftest i nærheten av kysten her i Oslomarka også faktisk. Men ser at det er rapportert funn av svalestjerten i Trysil, så ser ut som noen i alle fall kommer seg innover i landet 🙂

  3. Så en flott levende neslesommerfugl på Bærums Verk 19. Januar 2020 . Det var et vakkert og tidlig vårtegn.

Leave a Reply