Teltplass ved Store Skillingen - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka

7 tips til teltturer i Nordmarka

Det er mange muligheter for overnattingsturer i Nordmarka. Så ikke rart det kan være vanskelig å bestemme seg for hvor man skal dra! For å hjelpe deg på vei, har jeg plukket ut syv turmål som er blant de beste i Nordmarka til overnattingsturer. Enten det er med telt eller hengekøye.

Hva har jeg lagt vekt på? Alle stedene ligger i nærheten av en skogsvei og er dermed relativt lett tilgjengelig, og med unntak av Bjørnsjøen ligger de i relativt kort avstand fra nærmeste utfartsparkering. Alle stedene, med unntak av Store Skillingen, er det også mulig å komme til ved hjelp av kollektivtransport. Dette gjør alle stedene veldig barnevennlige!

Hit kan du komme for å slappe av og trekke pusten i en travel hverdag, du kan ta med barna på villmarkseventyr, dra på fisketur med kompisen, bade hele helga med venninna eller ta med deg kanoen for å oppleve roen på vannet. God tur!

For å fiske i vannene som anbefales her, kreves det fiskekort. Kjøp fiskekort her!

Reiser du kollektivt? Slik reiser du kollektivt til Nordmarka!

1. Rottungen

Navnet skjemmer ingen, heter det, og det er helt sant. Rottungen er nemlig et utmerket sted for overnatting i telt eller hengekøye. Det er flere plasser på sørsiden av vannet langs grusveien, eller du kan gå inn til noen av de mer skjermede plassene både på østsiden og vestsiden av vannet. Langs grusveien er det også et par flotte svaberg som er perfekte steder hvis du egentlig bare vil bade og ikke overnatte. Rottungen er i tillegg til alt dette også et fint fiskevann, så ta med stang og mark og prøv fiskelykken når sola er på vei ned.

 • Kan reise med kollektivtransport hit
 • Tilgjengelig både til fots og med sykkel
 • Fint til bading
 • Fine fiskemuligheter etter både ørret og abbor (husk fiskekort!). Lov å fiske fra kano.

Slik kommer du deg dit: Rottungen ligger rett nord for populære Øyungen. Du kan gå til Rottungen fra bussholdeplassen på Skar, først på grusvei opp til Øyungen og deretter langs blåmerket sti på vestsiden av vannet. Det er i underkant av 5 kilometer å gå fra Skar. Du kan også starte ved Hammeren i Maridalen og følge grusveien opp østsiden av Skjersjøelva til Skjersjøen, derfra videre i retning Bjørnholt. Etter et par kilometer kommer du til et kryss, hvor du tar til høyre skiltet mot Rottungen. Det er kort vei fra krysset ned til vannet. Det er i overkant av 5 kilometer å gå eller sykle fra Hammeren.

Oversikt over teltplasser ved Rottungen - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Rottungen. Sorte prikker viser teltplasser. Røde trekanter viser hvor du kan komme inn og ut av vannet med kano. Nord på kartet er mot høyre. Kart hentet fra Norgeskart.no

2. Elvannet

Elvannet er et passe stort og flott vann i nærheten av Hakadal, i det østlige Nordmarka. Det ligger kant-i-kant med Langvann, så en overnattingstur til Elvannet gir mange muligheter. De største teltplassene ligger på tangen i sørvest, ned mot grusveien og Langvann, samt på østsiden hvor blåstien første gangen treffer vannkanten. Elvannet er veldig fint padlevann med barn. Det er passe stort og oversiktlig, men med flere holmer, øyer og viker som gjør at det er masse å se underveis på padleturen. Det er i tillegg lett å flytte kanoen over til Langvann for nye, spennende opplevelser!

 • Kan reise hit med kollektivtransport
 • Tilgjengelig både til fots og med sykkel
 • Fint til bading
 • Flott til padling i kajakk eller kano
 • Fine fiskemuligheter, særlig etter abbor (husk fiskekort!). Ikke lov å fiske fra kano.

Slik kommer du deg dit: Nærmeste startsted er utfartsparkeringen ved Hakadal stasjon. Herfra er det ca. 50 meter på sti før du kommer til grusvei som tar deg de ca. 5 kilometerne helt opp til Elvannet og Langvann. Grusveien går i jevn motbakke hele veien, med enkelte flate partier. Det går regelmessig tog til Hakadal stasjon samt buss.

Oversikt over teltplasser ved Elvannet - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Elvannet. Sorte prikker viser teltplasser. Røde trekanter viser hvor du kan komme inn og ut av vannet med kano. Kart hentet fra Norgeskart.no
Sensommerkveld ved Store Åklungen - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Sensommerkveld ved Store Åklungen.

3. Store Åklungen

Hundrevis av mennesker løper, sykler eller går forbi Store Åklungen hvert år. Mange stopper her for å ta en rask dukkert om sommeren når det er varmt, eller slappe av ved en av benkene som er satt ut. Men de færreste overnatter ved dette flotte og sentrale vannet. På samtlige odder langs vestsiden av vannet er det utmerkede plasser for overnatting i telt eller hengekøye. Mest plass er det på den aller innerste odden. Store Åklungen er godt egnet for overnattingsturer med barn, eller hvis du bare vil slappe av en dag i den nye hengekøya.

 • Kan reise hit med kollektivtransport
 • Tilgjengelig både til fots og med sykkel
 • Fint til bading
 • Fine fiskemuligheter, selv om ørreten her er kjent for å være sky (husk fiskekort!). Ikke lov å fiske fra kano.

Slik kommer du deg dit: Raskeste vei er å ta grusveien på østsiden av Sognsvann i retning Ullevålseter. Det er rundt 3 kilometer opp til Store Åklungen fra Sognsvann, som tar ca. 40 minutter å gå. Du kan også komme hit ved å følge grusveien fra Hammeren i Maridalen retning Skjersjødammen og Ullevålseter. Rundt halvvei opp bakken fra Skjersjødammen mot Ullevålseter, tar du av mot venstre retning Sognsvann.

Oversikt over teltplasser ved Store Åklungen - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Store Åklungen. Sorte prikker viser teltplasser. Nord på kartet er mot høyre. Kart hentet fra Norgeskart.no
Bjørnsjøen med Kikut i horisonten - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Bjørnsjøen. Med Kikut i bakgrunnen.

4. Bjørnsjøen

Bjørnsjøen er Nordmarkas storstue, og her er det kanoturer som gjelder. Bjørnsjøen er et herlig vann å padle, med store åpne flater hvor du kan gli fremover i skilpaddetempo. Kanoturer handler selvfølgelig også om bading og fisking, og det er gode muligheter til begge deler. Bjørnsjøen er et godt fiskevann, og fra de mange vikene og øyene er bademulighetene nærmest uendelige. Det er fine overnattingsplasser på Storøya og Brenteøya, men det er også mange fine plasser nord i vannet. Det er ingen overnattingsplasser i den sørlige halvdelen av Bjørnsjøen. Du kan leie kano på Bjørnholt i sørenden av vannet, eller på Kikutstua helt i nord.

 • Kan reise hit med kollektivtransport
 • Tilgjengelig både til fots og med sykkel
 • Stort vann
 • Fint til bading
 • Flott til padling i kajakk eller kano
 • Fine fiskemuligheter etter både ørret og abbor (husk fiskekort!). Lov å fiske fra kano.

Slik kommer du deg dit: Det er et stykke å gå eller sykle for å komme seg til Bjørnsjøen. Gode startsteder er Hammeren i Maridalen eller Sognsvann, hvor du følger grusveiene opp til Skjersjødammen og videre derfra opp til Bjørnholt. Det tar rundt 2 timer å gå. Du kan også starte ved Sørkedalen skole i Sørkedalen, og følge grusveien forbi Finnerud og videre til Kikutstua. Det tar i underkant av 2 timer å gå til Kikutstua. Hammeren er tilgjengelig med buss linje 51 til Maridalen, Sørkedalen skole er tilgjengelig med buss linje 41 til Sørkedalen mens Sognsvann er tilgjengelig med t-bane.

Oversikt over teltplasser nord i Bjørnsjøen - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Bjørnsjøen, nordlige delen. Sorte prikker viser teltplasser. Røde trekanter viser hvor du kan komme inn og ut av vannet med kano. Kart hentet fra Norgeskart.no
Oversikt over teltplasser sør i Bjørnsjøen - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Bjørnsjøen, sørlige delen. Sorte prikker viser teltplasser. Røde trekanter viser hvor du kan komme inn og ut av vannet med kano. Kart hentet fra Norgeskart.no

5. Ørfiske

Ørfiske er et populært nærturmål i Nittedal, bare et par kilometer på grusvei fra Rotnes. Rundt vannet møter du både syklister på vei til Hakadal eller Movatn, folk på tur med hunden og barnefamilier på telttur. Østsiden av vannet preges av hyttefelt og Ørfiske gård, så teltplassene er konsentrert på vestsiden langs grusveien. Særlig er den flotte teltplassen rett nord for Fredrikstad gård veldig populær. Videre nordover er det også et par fine, avskjermede plasser for de som vil være alene. Det er ingen av teltplassene langs vestsiden som krever at du går gjennom mye skog for å komme frem.

 • Kan reise hit med kollektivtransport
 • Tilgjengelig både til fots og med sykkel
 • Sosialt på teltplassen ved Fredrikstad gård
 • Fine fiskemuligheter etter ørret og abbor (husk fiskekort!). Lov å fiske fra kano.

Slik kommer du deg dit: Det er flere mulige startpunkter for turen til Ørfiske. Med bil kan parkeringsplassen i Sørliveien på Rotnes være et godt utgangspunkt. Herfra er det rundt 2 kilometer til vannet, på blåmerket grusvei og skogsvei. En voksen bruker omtrent 30 minutter opp. Nærmeste bussholdeplass er Trollveien, og Rotnes stasjon på Gjøvikbanen ligger like i nærheten. Du kan også ta sykkelen fatt og sykle de ca. 5 kilometerne fra Movatn stasjon, på grusvei helt opp til vannet.

En av øyene i Øyungen - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Øyungen har fått navnet etter de mange øyene i vannet. Dette gjør det også til et morsomt padlevann.

6. Øyungen

Øyungen har i mange tiår vært et populært sted for friluftslivsentusiaster i alle aldre. Det er et naturlig mål for lavterskelturer, enten du skal overnatte i telt eller hengekøye, eller bare vil ta en rolig tur langs grusveiene opp fra Skar til Øyungsdammen. Demningen er en av de største i Oslomarka, med sine 195 meter. Øyungen er et stort vann, med veldig mange gode teltplasser rundt hele vannet. Særlig populært er det å overnatte i de sørlige og østlige endene ved demningen, enten inn til venstre langs skogkanten eller inn til høyre på svabergene og slettene. Langs Øyungen finner du både overnattingsplasser som ligger kort vei fra grusveien, som ofte tiltrekker seg mange folk, og plasser som ligger godt avskjermet hvor du kan få skikkelig villmarksfølelse. Disse plassene ligger nord og vest i vannet, og passer nok best for voksne eller med litt større barn.

 • Kan reise hit med kollektivtransport
 • Tilgjengelig både til fots og med sykkel
 • Stort vann
 • Mange teltplasser
 • Fint til bading
 • Flott til padling i kajakk eller kano
 • Fine fiskemuligheter etter ørret og abbor (husk fiskekort!). Lov å fiske fra kano.

Slik kommer du deg dit: Nærmeste bussholdeplass er Skar på linje 51 Maridalen. På Skar (Maridalsveien 580) er det også en stor utfartsparkering. Fra bussholdeplassen og parkeringsplassen på Skar er det ca. 2 kilometer opp til vannet, på fin grusvei i slak motbakke hele veien opp.

Oversikt over teltplasser ved Øyungen - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Øyungen. Sorte prikker viser teltplasser. Røde trekanter viser hvor du kan komme inn og ut av vannet med kano. Nord er mot høyre på kartet. Kart hentet fra Norgeskart.no

7. Store Skillingen

Store Skillingen er et stort og populært vann i nærheten av Stryken, nordøst i Nordmarka. Vannet ligger rundt 1 kilometer fra parkeringsplassen ved Stryken stasjon, og er dermed godt egnet for turer med barn. Teltplassene er for det meste samlet sør i vannet, og lett tilgjengelig fra grusveiene. Det ligger også flere fine teltplasser langs den nordøstlige siden av vannet, med en lett synlig sti mellom alle plassene helt nede fra demningen i øst. Store Skillingen er et flott vann hvor det ligger til rette for mye aktivtet med barn, eller baremuligheten til å slappe av dersom man er alene. Plassene i sør og sørøst er for øvrig de beste dersom du kommer hit for å bade, da de er relativt langgrunne med mye stein.

 • Stort vann
 • Fint til bading
 • Fint til kanoturer med barn
 • Fine fiskemulighter, først og fremst etter abbor (husk fiskekort!). Lov å fiske fra kano

Slik kommer du deg dit: Start ved Stryken stasjon, enten du kommer med bil eller på sykkel fra nærområdet. Ta inn på grusveien Strykenenga og følg denne til du krysser broa over Rv4. Et kort stykke etter veibroa tar du til høyre for å komme til demningen sørøst i vannet, eller fortsetter rett frem for å komme til den store teltplassen i sør. Fra krysset går grusveien i slak motbakke opp til vannet. det er rundt 1 kilometer å gå fra Stryken stasjon.

Teltplasser og hengekøyeplasser ved Store Skillingen - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Store Skillingen. Sorte prikker viser teltplasser. Røde trekanter viser hvor du kan komme inn og ut av vannet med kano. Kart hentet fra Norgeskart.no

HUSK NÅR DU SKAL PÅ TUR:

 • Husk å planlegge turen, og vær forberedt.
 • Bruk allerede etablerte teltplasser. Ikke slit unødig på naturen ved å lage nye.
 • Ta med søppel hjem. Har du tatt det med ut på tur, skal du ta det med hjem fra tur. Dette gjelder også mat.
 • Respekter fiskereglene, og kjøp fiskekort.
 • Ta hensyn til andre som er ute på tur samtidig som deg.

Her kan du lese mer om sporløs ferdsel: Hva er egentlig sporløs ferdsel?

MERK. Alle plassene som er avmerket på kartene varierer i størrelse. Noen teltplasser er romslige med plass til flere telt eller hengekøyer, andre har bare plass til et telt eller en hengekøye. Jeg har likevel forsøkt å kun merke de stedene som minimum har plass til ett telt eller hengekøye.

2 thoughts on “7 tips til teltturer i Nordmarka

 1. Tusen takk for at du deler så gode tips Martin! Og veldig fint med disse sorte prikkene som markerer camp spots. Jeg DIGGER bloggen din 😀

Leave a Reply