Hengebrua over Bjørnsjøhelvete i Nordmarka - Oslomarka - Fantastiske marka

Slik kommer du deg til hengebrua over Bjørnsjøhelvete

Det er med hjertet i halsen og til lyden av den buldrende Bjørnsjøelva langt under deg, at du går ut på den nyrestaurert hengebrua over Bjørnsjøhelvete i Nordmarka. For øvrig på eget ansvar. Hengebrua ble først satt opp av Oslo Lysverker i 1954-55 for å forenkle vedlikeholdet av høyspenttraseen som skjærer tvers igjennom Nordmarka. Den rundt 20 meter langa hengebrua svaier og bølger over det stupbratte juvet fra vekten av de som våger seg ut på den. Er du så heldig å være her når det er større enn vanlig vannføring i elva, er det et dramatisk skue du er vitne til. Med de voldsomme vannkreftene som presser seg mellom stupbratte fjelletsider på vei ned til Skjersjøen. Det er lett å forstå at tidligere tiders tømmerfløtere ga denne delen av elven navnet Bjørnsjøhelvete.

Turkart - Hengebroen over Bjørnsjøhelvetet i Nordmarka - Oslomarka - Fantastiske marka
Kartet viser forslag til turer til hengebroen over Bjørnsjøhelvetet i Nordmarka. Kartutsnittet er fra UT.no.

Høyspenttraseen over hengebrua er den såkalte Holslinjen, som går fra Hol i Hallingdal til Sogn i Oslo. Den ble etablert i to omganger mellom 1948 og 1956 og skapte et voldsomt engasjement i Oslos befolkning. Motstanden mot Holslinjen førte til en av de største demonstrasjonene i Oslo bys historie. Mellom 30 og 40.000 tusen innbyggere samlet seg i 1946 til demonstrasjon mot de store naturinngrepene i Nordmarka. Byggingen av Holslinjen medvirket nok til et bredt, folkelig engasjement for bevaring av marka til tur- og friluftslivsformål.

Les mer om historien til Holslinja, om tømmerfløtingen i Bjørnsjøelva og om hengebrua her!

Tømmerfløterne satt forresten navn på andre fosser og stryk i Nordmarka også. Ikke langt unna Bjørnsjøhelvete, ligger nemlig Helvetesfossen. Den ligger i Myrtjernselva mellom Myrtjern og Gåslungen sørøst i Nordmarka og du passerer rett ovenfor fossen på grusveien mellom Gåslungen og Liggeren. I Helvetesfossen ser du fortsatt tydelige spor etter fløtervirksomheten i marka.

Les om fosser i Oslomarka her.

Det er mange grusveier og stier som tar deg til hengebrua over Bjørnsjøhelvete i Nordmarka. Her er en beskrivelse av noen av dem.

Turbeskrivelse til hengebrua fra Hammeren

den korteste veien til hengebrua over Bjørnsjøhelvete er å starte ved Hammeren i Maridalen. Herfra kan du enten sykle eller gå på fin grusvei via Skjersjødammen i retning Bjørnholt. Grusveien går i slak eller moderat motbakke fra Hammeren opp til Skjersjødammen. Derfra er det for det meste flatt på grusveien langs Skjersjøen. Mot slutten av vannet starter stigningen opp mot Bjørnholt, og det går i flere etapper med moderate stigninger. Noen vil kanskje til og med mene at de er litt bratte.

Nå er det også viktig å ha øynene med seg. Rundt 600 meter etter at du ser vannet for siste gang på venstre side, skal du ta av fra grusveien og inn på den blåmerkede stien som går fra Kamphaug i sør til Bjørnholt i nord. Stien er kupert hele veien og starter med lett motbakke før det flater ut og blir normalt kupert skogssti. Det anbefales ikke at du sykler på denne stien, men at du låser sykkelen langs grusveien og tar beina fatt.

Rundt 800 meter fra grusveien kommer du ned i en liten dump, hvor du kan se en tydelig sti nedover mot venstre. Hvis du passerer en høyspentmast på stien, har du gått for langt. Stien ned til hengebrua er tydelig men umerket, og går stedvis bratt nedover. Etter i underkant av 200 meter ser du hengebrua rett fremfor deg og stien tar deg videre helt frem.

Turbeskrivelse til hengebrua via Bjørnholt

Tar du turen via Bjørnholt, og kommer nordfra er det rundt 1,3 kilometer å gå på normalt kupert blåmerket skogsti frem til den umerkede stien ned til hengebrua. Etter rundt 1,2 kilometer passerer du en høyspentmast, og et kort stykke etterpå går stien slakt ned i en liten dump. Her tar du av den blåmerkede stien og inn på den tydelige men umerkede stien til høyre.

Turtips for dagstur til hengebrua

Dersom du vil ut på en flott dagstur i Nordmarka langs blåmerkede stier anbefaler jeg deg å starte på Frognerseteren og gå til Kobberhaughytta via Blankvannsbråtan. Derfra over Kopperhaugene til Bjørnholt og videre sørover til hengebrua. Alternativt å gå fra Sørkedalen skole til Kobberhaughytta, videre over Kopperhaugene til Bjørnholt og derfra sørover til hengebrua over Bjørnsjøhelvete. Avslutter du turen på Hammeren i Maridalen, Frognerseteren, Sørkedalen skole eller til og med Sognsvann er det en tur på i overkant av 15 kilometer totalt.

Turbeskrivelse til hengebrua fra Rotnes

Det er en lengre tur til hengebrua over Bjørnsjøhelvete fra Rotnes i Nittedal. Starter du herfra kan det anbefales å bruke sykkel. En fin tur er å sykle opp til Ørfiske, og derfra sørover mot Lørenskog. Ta til høyre og inn på grusveien som tar deg vestover mot Liggeren. Her går turen på fin grusvei og relativt lett kupert terreng forbi Gåslungen og Rottungen frem til grusveien som går mellom Skjersjøen og Bjørnholt.

Ved krysset tar du til venstre og triller et kort stykke nedover til du kommer til der den blåmerkede stien mellom Kamphaug og Bjørnholt krysser grusveien. Ta inn på den blåmerkede stien nordover, det vil si på høyre side av veien. Følg den lett kuperte stien, som starter med lett motbakke før det flater ut og blir normalt kupert skogssti. Det anbefales ikke at du sykler på denne stien, men at du låser sykkelen langs grusveien og tar beina fatt.

Rundt 800 meter fra grusveien kommer du ned i en liten dump, hvor du kan se en tydelig sti nedover mot venstre. Hvis du passerer en høyspentmast på stien, har du gått for langt. Stien ned til hengebrua er tydelig men umerket, og går stedvis bratt nedover. Etter i underkant av 200 meter ser du hengebrua rett fremfor deg og stien tar deg videre frem til hengebrua.

Startsteder og parkering

For fullstendig turbeskrivelser, se over.

Sørkedalen: Parkering ved Elveli i Zinoberveien, kort stykke fra avkjøringen ved Sørkedalen skole. Herfra kan du sykle via Kikutstua og Bjørnholt. Blåmerket sti går via Kobberhaughytta til Bjørnholt og derfra videre til hengebrua.

Frognerseteren: Parkering ved Tryvann. Herfra kan du sykle via Tryvannstua og Ullevårseter og opp langs Skjersjøen. Blåmerket sti går fra Frognerseteren T-banestasjon mot Blankvannsbråten, Kobberhaughytta til Bjørnholt.

Sognsvann: Parkering ved Sognsvann. Herfra kan du sykle mot Skjersjødammen og videre langs Skjersjøen. Blåmerket sti følger grusveien hele veien forbi Skjersjødammen og langs Skjersjøen.

Maridalen: Parkering ved Hammeren langs Maridalsveien eller Hønefoten i Kallerudveien. Fra Hønefoten følger du asfaltert vei sørover til Hammeren og derfra nordover på grusvei mot Skjersjødammen. Parkering også ved Skar leir innerst i Maridalen dersom du går fra Skar via Fagervann.

Rotnes: Parkering ved utfartsparkeringen langs Sørliveien. Følg Sørliveien kort stykke, deretter videre under høyspenttrase og toglinje til grusvei som tar deg mot Ørfiske.

Startsteder og kollektivtransport

Sørkedalen: Buss til Sørkedalen skole, derfra inn Zinoberveien og følg skilting mot Finnerud og senere Kobberhaughytta eller Kikutstua. Med sykkel følger du grusveien mot Kikutstua, dersom du går følger du blåmerket sti fra bunn av bakken opp mot Finnerud.

Frognerseteren: T-bane til Vettakollen stasjon for de som sykler og fra Frognerseteren stasjon for de som skal følge blåmerket sti via Blankvannsbråten til Kobberhaughytta, og derfra videre til Bjørnholt og hengebrua.

Sognsvann: T-bane til Sognsvann stasjon for både de som vil sykle og de som vil gå. Derfra på grusvei til Skjersjødammen og videre langs Skjersjøen mot hengebrua.

Maridalen: Buss til Hammeren og buss til Skar. Fra Hammeren nordover på blåmerket sti eller grusvei for de som sykler mot Skjersjødammen og videre nordover mot hengebrua.

Rotnes: Buss til Trollveien rett ved utfartsparkeringen i Sørliveien eller tog til Rotnes stasjon. Fra togstasjonen følger du Sørliveien et stykke vestover mot utfartsparkeringen. Derfra videre langs Sørliveien, under en høyspenttrase og toglinje mot grusveien som går til Ørfiske. På sykkel følger du grusveien mot Lørenskog og deretter Liggeren som beskrevet over under turbeskrivelse.

Lengde:
Fra Rotnes rundt 13,1 kilometer på grusvei
Fra Hammeren rundt 6,5 kilometer på grusvei
Fra Sognsvann rundt 9 kilometer
Fra Vettakollen stasjon rundt 11 kilometer
Fra Sørkedalen skole og Elveli rundt 9,4 kilometer
Fra Skar rundt 6,5 kilometer på blåmerket sti

Blåmerket:
Det går blåmerket sti nesten helt frem. Du tar av fra den blåmerkede stien ikke langt fra Bjørnholt, og går på umerket sti i rundt 200 meter for å komme til hengebroen.

Mobildekning: Ja.

GPS-koordinater:
60.04031, 10.69929 (EU89 Geografiske grader)
594660, 6657117 (EU89 UTM-sone 32)

One thought on “Slik kommer du deg til hengebrua over Bjørnsjøhelvete

  1. Hei. Takk for tips til dagstur til hengebrua. Kjæresten min og jeg gikk den i helga. Flott tur, men vi hadde forberedt oss på ca 15km tur siden det stod i bloggen her, men totalt endte vi på nesten 24km, så anbefaler å oppdatere bloggen;-) Det var ca 9km fra Frognerseteren til Kobberhaughytta og så gikk vi derfra videre om Kopperhaugene til Bjørnholt og så sørover til hengebrua før retur Frognerseteren igjen. Her er turen vår: https://www.strava.com/activities/7104835694 og https://www.relive.cc/view/vevYozjKmy6

Leave a Reply