Utsikt mot Mørkgonga og Røyselandet - Oslomarka - Krokskogen - Fantastiske marka

7 tips til hengekøyeturer på Krokskogen

Krokskogen er full av flotte turmål og mange av dem passer utmerket til overnatting med hengekøye. Her er 7 supre tips til hengekøyeturer i denne spennende delen av Oslomarka, som spenner helt fra Sundvollen og Ringkollen i vest til Eineåsen mellom Lommedalen og Rykkinn i øst.

1. Mørkgonga

Mørkgonga er en naturseverdighet i Oslomarka. Det er en dyp kløft i fjellveggen som går langs hele Steinsfjorden, en fjellvegg som kalles Krokskogenstupet. Kløften er en etterlevning av og en påminnelse om den voldsomme vulkanske aktiviteten som foregikk i dette området for rundt 200 millioner år siden. En gang var kløften nemlig en sprekk hvor det sprutet og fosset ut lava. Det er bratt og uveisomt opp til kløften, og enda litt brattere gjennom den. Selve kløften er en blanding av steinur og ravine. Det er bratt, de fleste steinene ligger løst og fra tid til annen løsner det steinblokker fra de høye veggene og ned i kløften. Så du går opp her på eget ansvar. På toppen belønnes du med en flott utsikt over Steinsfjorden, Røysebygda, Finnemarka og fjellene vest for Tyrifjorden. Det er et spektakulært sted å overnatte i hengekøye, men det er ikke mange plassene her. Den korteste og bratteste turen går opp fra den lille parkeringsplassen langs Fv156 Åsaveien og gjennom Mørkgonga til toppen. Den er tung tur, men bare på rundt 2 kilometer. Vær oppmerksom på at dette er en veldig populær tur, så det blir fort fullt på parkeringsplassen. Det er også mulig å gå en mye lettere, men litt lengre, tur fra utpartsparkeringen ved Studal rett før Damtjern, rett nord for Mørkgonga. Denne turen tar deg over flotte Gyrihaugen og du kommer til Mørkgonga ovenfra, slik at du ikke går gjennom selve kløfta. Mørkgonga betyr forresten mørk sti eller gangvei, så vet du det også!

Startsted: Den lille parkeringen langs Fv156 Åsaveien eller på utfartsparkeringen ved Stubdal rett før Damtjern. Kollektivtransport: Buss til Gunnerenga, derfra rundt 400 meter til parkeringen langs Åsaveien. Bil: Parkering ved den lille parkeringen langs Åsaveien eller på utfartsparkeringen ved Stubdal rett før Damtjern. Blåmerket: Ja. Mobildekning: Ja. Lengde: Rundt 2 kilometer opp til utsiktspunktet ved parkering langs Åsaveien. Rundt 5 kilometer dersom du starter ved Stubdal rett før Damtjern. Barn: Passer for turvante barn ned til 9-10 år.

Kartutsnitt - Tur til Mørkgonga - Oslomarka - Krokskogen - Fantastiske marka
Kartutsnittet viser to foreslåtte turer til Mørkgonga. Utsnittet er hentet fra UT.no
Utsikten over Steinsfjorden og Røyselandet fra Kongens utsikt - Oslomarka - Krokskogen - Fantastiske marka
Kongens utsikt en sommerdag. Utsikten over Steinsfjorden, Røyse, Finnemarka og videre vestover er fantastisk.

2. Kongens utsikt

Krokskogens svar på Fløien har vært en attraksjon i nærmere 200 år. Den første utsiktsplattformen stod ferdig allerede i 1830-årene, mens den som står der i dag ble bygget i 1880-årene. At Kongens utsikt har en så lang historie som utsiktspunkt, skyldes nok også at den ligger i kort avstand fra Krokkleiva. En gammel ferdselsvei mellom Oslo og Ringerike, og i sin tid en del av veinettet så lang vest som til Bergen. Utsikten herfra er uslåelig og i 180 grader. Her ser du tydelig Gaustatoppen i sørvest og Gyrihaugen og Ringkollen mot nordøst. Når det er klarvær ser du også Norefjell og toppene i Jotunheimen. Aller best ser du selvfølgelig Røysebygda som breier seg utover, og under deg ligger Steinsfjorden og Tyrifjorden. Kongens utsikt har både en romslig utsiktsplattform, en gapahuk, godt med plass og flere benker, og en fin luftig skog med plass til hengekøyer. Så alt ligger til rette for en fin tur med god utsikt og plass til å slappe av enten du skal overnatte eller bare er på dagstur.

Startsted: Kleivstua ved Sundvollen. Kollektivtransport: Buss til Sundvollen sentrum. Derfra rundt 1,5 kilometer på asfalt deretter opp Krokkleiva til Kleivstua. Bil: Parkering ved Kleivstua i enden av Dronningveien. Merk at dette er bomveg, avgift på 30,- kroner betales med kort i automat eller vippses til kode 111051. Blåmerket: Ja. Mobildekning: Ja. Lengde: Rundt 1,5 kilometer å gå fra Kleivstua, rundt 1 kilometer ekstra dersom du går opp Krokkleiva. Barn: Passer for turvante barn ned til 6-7 år.

Utsikten mellom trærne mot Steinsfjorden og Finnemarka fra Tiurtoppen - Oslomarka - Krokskogen - Fantastiske marka
Utsikten mellom trærne mot Steinsfjorden og Finnemarka fra Tiurtoppen.

3. Tiurtoppen

Tiurtoppen er en av mine favoritter nord på Krokskogen. Denne fjellknausen ligger ikke høyt, men likevel er utsikten fantastisk. Herfra ser du Krokskogen stupe bratt ned i Steinsfjorden og Finnemarka som slakt reiser seg opp av Holsfjorden. Midt mellom disse fjordene ligger de fruktbare landbruksområdene i Røysebygda som en halvøy. Mellom furutrærne på Tiurtoppen kan du likevel se mye lenger, helt til Gaustatoppen i Telemark faktisk, på en klar dag. Ikke rart det er deilig å henge her og nyte utsikten og slappe av. Det er ikke så mye plass på utsiktspunktet, men med noen smarte kombinasjoner med opphengingen er det fint plass til en gjeng på hengekøyetur. Bor du i Åsa innerst i Steinsfjorden er Tiurtoppen en deilig nærtur, men den anbefales selvfølgelig også for oss som må reise litt lenger.

Mørke skyer henger over Eineåsen sett fra Haugåsen - Oslomarka - Krokskogen - Bærum - Fantastiske marka
Mørke skyer henger over Bærum, sett fra Haugsåsen. Eineåsen i forgrunnen og Kolsåstoppen til venstre.

4. Haugsåsen

Haugsåsen og Eineåsen skiller Lommedalen fra Rykkinn, og langs den sørøstlige kanten av Haugsåsen ligger det et strålende utsiktspunkt. Her har du vid utsikt nordover mot Brunkollen og åsene sørover langs kanten av Bærumsmarka, som Skollerudåsen, Steinshøgda og Kolsåstoppene. Under deg løfter Eineåsen seg slakt opp fra Lommedalen, og på baksiden ser du utover mot Sandvika og Oslofjorden. Det er godt med plass på utsiktspunktet, og rett i nærheten er det et fint område med mange trær hvor du kan overnatte i hengekøye. Den korte turen opp til utsiktspunktet betyr at dette er et fint turmål for en hyggelig nærtur med overnatting. Kortest vei er det opp alpinbakken til Lommedalen skisenter, men det er også fint å gå fra Gommerud over Eineåsen til Haugsåsen. Liker du best å sove i telt, er det forresten plass til et selvstående telt ved utsiktspunktet.

Startsted: Gommerudbanen og Busop på Rykkinn eller Lommedalen skisenter. Kollektivtransport: Buss til Eineåsen ved start fra Gommerudbanen eller til Otto Rykkinds vei ved start fra Busop på Rykkinn. Buss til Slalomveien ved start fra Lommedalen skisenter i Lommedalen. Bil: Parkering ved Lommedalen skisenter eller ved Gommerudbanen. Blåmerket: Ja, men ikke de siste 100 meterne ut til utsiktspunktet. Mobildekning: Ja. Lengde: Rundt 2 kilometer å gå opp fra Lommedalen skisenter. Rundt 4 kilometer å gå fra Gommerudbanen og rundt 3 kilometer å gå fra Busop. Barn: Passer for turvante barn ned til 7-8 år.

Teltplasser - Holmevatnet på Krokskogen - Niskinnvann - Oslomarka - Fantastiske marka
Holmevatnet. De sorte prikkene viser etblerte hengekøyeplasser og teltplasser. Den sorte firkanten viser plassering av gapahuk. Vær oppmerksom på at ikke alle plasser egner seg for hengekøye eller telt. Kartutsnitt er hentet fra Norgeskart.

5. Holmevatnet

Holmevatnet, eller Niskinnvannet som det også heter, er en lokal favoritt på Sollihøgda. At vannet er populært, er ikke så rart. Det er passe stort, blir raskt varmt om sommeren og har flere fine plasser til hengekøye og telt. Leirplassene er spredt ut over vannet, med fine svaberg i nordøst og sør, og en fin gresslette i nordvest. Det er gressletta som er mest populær blant badegjestene, det er også den største av plassene rundt vannet. Her er det forresten telt som gjelder. På en av øyene i vannet er det en flott gapahuk som kan brukes til overnatting, eller du kan henge mellom trærne nokså uforstyrret. Nærmeste parkeringsplass ligger på Høymyr i Toresplassveien, med bare rundt 800 meter å gå på blåmerket sti frem til vannet.

Startsted: Utfartsparkeringen på Høymyr i Toresplassveien. Kollektivtransport: Buss til Sollihøgda og rundt 700 meter på blåmerket sti eller grusvei frem til utfartsparkeringen på Høymyr. Bil: Parkering ved Høymy. Kan også parkere på den store parkeringsplassen på Sollihøgda hvor bussen stopper. Blåmerket: Ja. Mobildekning: Ja. Lengde: Rundt 800 meter å gå fra Høymyr, rundt 1,5 kilometer å gå fra bussholdeplassen på Sollihøgda. Barn: Passer for turvante barn ned til 5-6 år.

Teltplasser hengekøyeplasser leirplasser på Storflåtan - Oslomarka - Krokskogen - Fantastiske marka
Storflåtan på Krokskogen. Sorte prikker viser hengekøyeplasser og teltplasser. Vær oppmerksom på at noen leirplasser passer best til telt eller hengekøye. Røde trekanter viser gode steder for å komme inn og ut av vannet med kano. Kartutsnitt er hentet fra Norgeskart.no.

6. Storflåtan

Storflåtan er et stort vann på Krokskogen, i nærheten av Åsa på Ringerike. Jeg anbefaler å ta med kanoen når du skal hit, alternativt låne en dersom du ikke har en selv. Dette er nemlig et skikkelig «kanovann», hvor kanoen kan «strekke på beina» over den store, åpne vannflaten. Dette merker du så fort du kommer ut av Vassendvika i vest, og du skjønner at det ikke er for ingenting at vannet kalles Storflåtan. Her er det flere fine leirplasser rundt vannet som passer for telt eller hengekøye, kanskje spesielt populære er plassene lengst mot vest i retning Damtjern. Har du med kano er det også flere fine overnattingsplasser på tangene øst i vannet. At vannet er så populært, skyldes nok også at det er ganske lett tilgjengelig med grusveien som går hele veien fra utfartsparkeringen ved Damtjern til Storflåtan. Dermed er også dette er turmål som passer for barn i alle aldre.

Startsted: Parkeringen langs grusveien ved Stubdal, rett før du kommer til Damtjern. Kollektivtransport: Buss til Åsa, deretter til fots på asfaltert vei rundt 3 seige kilometer opp til startstedet ved Damtjern. Bil: Parkering langs grusveien ved Stubdal, rett før du kjører ned til Damtjern. Det er en liten avgiftsbelagt parkering ved Damtjern. Blåmerket: Ja. Mobildekning: Ja. Lengde: Rundt 3 kilometer å gå på grusvei fra Damtjern til vestenden av Storflåtan. Barn: Passer for turvante barn ned til 4-5 år.

Demningen ved Midtre Lysedam i Sørkedalen - Krokskogen - Oslomarka - Fantastiske marka
Idyllisk ved Midtre Lysedam på Krokskogen en klar høstdag.

7. Midtre Lysedam

Midtre Lysedammen er et idyllisk og stille skogstjern som ligger noen få kilometer fra Skansebakken innerst i Sørkedalen. Den relativt korte veien og den fine grusveien opp hit gjør dette til et populært vann for overnattingsturer, særlig for barnefamilier. Det er få overnattingsplasser rundt det lille vannet som egner seg for telt eller hengekøye, så det er altså først til mølla-prinsippet som gjelder. Overnattingsplassen ligger fint til på nordvestsiden av vannet, rett ved demningen. Her er det plass mellom trærne til både telt og hengekøyer. Midtre Lysedammen er et fint alternativ for kortreiste hengekøyeturer med barn, alternativt kan du overnatte i den ubetjente DNT-hytta Smedmyrkoia og komme ned hit for et bad om sommeren eller for å spise middagen ute om høsten når du kan brenne bål.

Startsted: Skansebakken innerst i Sørkedalen. Derfra på fin grusvei opp til Midtre Lysedam eller på blåmerket sti gjennom skogen. Kollektivtransport: Buss til Sandbråten, rundt 100 meter før endestoppet Skansebakken. Bil: Parkering i Gamle Heggelivei, avkjøring fra Sørkedalsveien rundt 100 meter før du kommer til snuplassen på Skansebakken. Blåmerket: Ja. Mobildekning: Ja. Lengde: Rundt 4 kilometer å gå på grusvei fra Skansebakken. Du kan også følge blåmerket sti gjennom skogen mesteparten av veien, denne er omtrent like lang som å gå grusveien. Barn: Passer for turvante barn ned til 5-6 år.

3 thoughts on “7 tips til hengekøyeturer på Krokskogen

 1. Hei! Har du tips til en langtur (2-3 overnattinger) som går over mørkgonga? Helst en slags rundtur for da kan jeg kjøre bil 🙂
  Bor på Lørenskog, vil til Krokskogen!
  Er sprek 💪🏻
  På forhånd takk 😊😊
  Mvh Isabella

  1. Ja, du må ta en tur til Krokskogen! 🙂 Der er det utrolig fint. Gode steder å starte for en rundtur som går innom Mørkgonga er ved Kleivstua på Sundvollen eller Damtjern i Åsa (litt lenger inn i Steinsfjorden fra Sundvollen). Ved Kleivstua er det en stor parkeringsplass (det er bomvei opp, koster 30,- kroner) og det er en litt mindre parkeringsplass langs grusveien ved Stubdal rett før du kommer ned til Damtjern i Åsa.

   Starter du ved Kleivstua en ettermiddag kan du jo ta første overnatting på Kongens utsikt 🙂 Derfra følger du blåmerkede stier til Plassedammen, som har en fin leirplass for hengekøye helt i sørenden. Fra Plassedammen tar du en omvei nordover via Presthytta, Gyrihaugflaka og Gyrihaugen før du kommer til Mørkgonga. Her er det også noen fine plasser til hengekøye. Fra Mørkgonga går du langs Krokskogenstupet tilbake til Kleivstua. Du kan selvfølgelig droppe Kongens utsikt og gå rett til Plassedammen, det er bare 4-5 kilometer.

   Fra Stubdal/Damtjern kan du gå østover mot Storflåtan og overnatte på en av de mange plassene på nordsiden av vannet, eller i sørøst. Derfra videre sørover på grusvei mot Heggelia og videre til blåstien som går mellom Nordre og Søndre Heggelivann, opp på utsiktspunktet Kustein, videre sørover og en liten omvei rundt Presthytta, og derfra nordover igjen over Gyrihaugflaka, Gyrihaugen til Mrkgonga. Fra Mørkgonga er det bare 5-6 kilometer tilbake til Damtjern/Stubdal.

   Et tredje alternativ, hvis du er veldig ivrig, er å starte ved parkeringsplassen på Skansebakken (i Gamle Heggelivei), og gå derfra vestover mot Kampesetra, nordover til Presthytta, Gyrihaugflaka, Gyrihaugen og til Mørkgonga. Det er en tur på rundt 17,5 kilometer. Derfra går du mot Løvlia, forbi Nibbitjern til smalet mellom Skamrek og Nordre Heggelivann, følger grusveien et stykke og tar av på blåmerket sti opp til Oppkuven. Derfra sørover via SMedmyrkoia tilbake til Skansebakken. En tur på rundt 20,5 kilometer. Blir du trøtt mot slutten er det fint å henge i køya ved Midtre Lysedammen mot slutten av runden.

   Etter 1 eller 2 av disse turene kan jeg garantere at du er forelska i Krokskogen og klar for å utforske flere deler av denne delen av marka. Det er mange fine turer du kan ta fra Sollihøgda også for eksempel.

   God tur! 🙂

 2. Tusen takk for utfyllende svar 😊 Så det først nå da jeg måtte visst bekrefte/godkjenne noe på WordPress for å kunne se svaret 🙈
  Gleder meg til tur med påfølgende Insta-spamming!!! 🌄

Leave a Reply