Utsikten fra Skaugumsåsen mot Oslo - Oslomarka - Vestmarka - Fantastiske marka

10 topper med panoramautsikt i Oslomarka

En av de tingene jeg elsker ved Oslomarka er at du kan finne fantastiske utsikter spredt rundt i hele marka. Fra Skaugumsåsen i vest til Ringkolltoppen i nord til Kjerringhøgda i sør. Toppturer er blitt utrolig populært, og her finner du de 10 beste toppene og utsiktene i marka. Topper og utsiktspunkt som gir deg en uforglemmelig utsikt! God tur. 

1. Skaugumsåsen

Skaugumsåsen i Asker har enestående panoramautsikt. Uten tvil den beste utsikten i hele Oslomarka. Det vakre landskapet rundt Semsvannet og den mektige utsikten fra Skaugumsåsen, gjør dette til et svært populært turområde. Fra toppen av Skaugumsåsen ser du velkjente landemerker på rekke og rad. Søndre Kolsåstoppen, Tryvannshøgda og Røverkollen. Du kjenner dem igjen på mastene som er godt synlig på avstand. Åsene innover Østmarka ligger som en kulisse, med Oslofjorden og alle de flotte øyene i forgrunnen. Du kan faktisk få inntrykk av å se det meste av Asker herfra, mens du myser ned Oslofjorden mot Håøya. Det er ikke bare utsikten som er flott på Skaugumsåsen. Mye av området er fredet som naturreservat. Uansett hvor du starter, går du gjennom flott og frodig løvskog før grantrærne overtar mot toppen.

Slik kommer du deg dit:

De fleste starter turen fra Semsvannet. Her er ligger Semsveien og Semsvannet utfartsparkeringer. Nærmeste bussholdeplass er Solgården, ca. 1 km unna Semsvannet. Fra parkeringene ved Semsvannet følger du grusveien på nordsiden av vannet et stykke, før den blåmerkede stien forsvinner inn i skogen på høyre side. Følg denne over Djupedalsåsen og videre i lett stigning opp til utsiktspunktet. Det er rundt 3,4 kilometer hver vei. Du kan også starte fra Vestmarksetra utfartsparkering eller fra Hvalstad stasjon. Det er først og fremst et praktisk spørsmål. Er du avhengig av å reise kollektivt, er kanskje det beste utgangspunktet å ta tog eller buss til Hvalstad stasjon og gå inn på blåmerket sti i Furubakken.

Turfakta:

Hvor: Vestmarka. Lengde: 7,2 km tur/retur. Barn: Turen passer for turvante barn ned til 8-9 år. Vanskelighetsgrad: Middels. Startsteder: Semsvannet utfartsparkering og Semsveien utfartsparkering. Alternativt Åstaddammen parkering, Vestmarksetra utfartsparkering og Hvalstad stasjon. Kollektivtransport: Buss til Solgården, rundt 1 kilometer fra Semsvannet. Alternativt tog til Hvalstad stasjon, eller buss til Kattås hvis du starter fra Vestmarksetra. Overnatting: Ikke egnet for overnatting.

Flere turtips: 10 tips til kortreiste hengekøyeturer i Oslo
Flere turtips: 7 topper med utsiktstårn i Oslomarka
Flere turtips: 10 supre hengekøyeturer med utsikt i Oslomarka

Utsikt fra Fosskollen over Lierdalen og Drammensfjorden - Kjekstadmarka - Oslomarka - Fantastiske marka
Utsikten fra Fosskollen i Kjekstadmarka er spektakulær.

2. Fosskollen

Det er en lettgått og barnevennlig tur ut til den fantastiske utsikten fra Fosskollen. Det er ikke et opplagt turmål. Her står du nemlig rett over E18-tunellen med samme navn, midt mellom Lierskogen og Lierstranda. Men foran deg har du Lierdalen og Drammensfjorden i et herlig panorama, omkranset av Kjekstadmarkas slake åser mot sørøst og Finnemarkas steile Storsteinsfjellet mot nordvest. I horisonten ser du det som sannsynligvis er Hvittingen ved Holmestrand. I eldgamle tider lå det en bygdeborg her, og sporene etter denne finner du langs skogkanten ved utsiktspunktet. Det er en kort og veldig lett tur ut til utsiktspunktet, som passer de fleste uansett alder.

Slik kommer du deg dit:

Du kommer til Fosskollen ved å starte fra Damtjern utfartsparkering, rett sørvest for Liertoppen kjøpesenter. Det er en hyggelig og barnevennlig tur på rundt 1,2 kilometer ut til utsiktspunktet. Fra parkeringsplassen går du over demningen på sørsiden av Damtjern, og holder mot venstre langs skogkanten. Fortsett videre rett frem og følge den blåmerkede stien og skiltingen til Fosskollen. Stien går i lett skogsterreng, og er bred og synlig hele veien.

Se kart og turforslag på UT.no: Til Fosskollen fra Damtjern i Lier

Turfakta:

Hvor: Kjekstadmarka. Lengde: 2 km tur/retur. Vanskelighetsgrad: Lett. Startsted: Damtjern utfartsparkering. Kollektivtransport: Buss til Damtjern. Barn: Turen passer for turvante barn ned til 3-4 år. Overnatting: Passer for selvstående telt.

Fantastisk utsikt fra Gyrihaugen - Oslomarka - Krokskogen - Fantastiske marka
Utsikten er fantastisk fra Gyrihaugen på Krokskogen, og en av de aller beste i hele Oslomarka.

3. Gyrihaugen

Du blir aldri lei av utsikten fra Gyrihaugen. Hver gang jeg tar turen opp hit legger jeg merke til noe nytt. Går du litt rundt på toppen, har du utsikt i nesten 360 grader fra et av de høyeste punktene på Krokskogen. Her oppe kan man sitte i timevis og nyte utsikten. I klarvær ser du utover Røysebygda, Steinsfjorden, Tyrifjorden, sørover ned Holsfjorden. Norefjell og Blefjell er synlig i horisonten. Går du noen skritt østover, får du storslagen utsikt over Krokskogen og Nordmarka helt ned til Tryvannstårnet. Kanskje kan du også skimte Oslofjorden mellom to åstopper i det fjerne. Turen til Gyrihaugen passer for alle, og har en utsikt du ikke vil gå glipp av.

Slik kommer du deg dit:

Gyrihaugen ligger nordvest på Krokskogen, i Ringerike kommune. Starter du ved Damtjern i nord, er det en lett og fin tur opp til toppen. Rett før Damtjern, ligger Stubdal parkering langs Stubbdalsveien. Nærmeste bussholdeplass er Åsa, rundt 4,5 kilometer i konstant motbakke fra utfartsparkeringen. Fra Stubdal parkering følger du blåmerket sti i lett stigning et stykke, før stien flater ut og blir normalt kupert. Det er en kort motbakke igjen opp til selve utsiktspunktet. Turen er rundt 4 kilometer hver vei, og tar rundt 60 minutter å gå.

Dersom du er avhengig av kollektivtransport, anbefaler jeg å starte fra Åsaveien og gå opp via Mørkgonga.

Se kart og turforslag på UT.no: Utsiktstur til Gyrihaugen fra Damtjern på Åsa

Turfakta:

Hvor: Krokskogen. Lengde: 8 km tur/retur. Vanskelighetsgrad: Lett/Middels. Startsteder: Stubdal parkering langs Stubbdalsveien. Alternativt Kleivstua utfartsparkering eller Åsaveien parkering langs Fv156 Åsaveien. Kollektivtransport: Buss til Åsa for start fra Stubbdalsveien. Alternativt buss til Gunnerenga for start fra Åsaveien. Barn: Turen passer for turvante barn ned til 6 år. Går du via Mørkgonga passer turen for turvante barn ned til 9-10 år. Overnatting: Ikke egnet for overnatting.

Utsikt fra Grefsenkollen - Oslomarka - Lillomarka - Fantastiske marka
Grefsenkollen. En av de beste utsiktene over Oslo.

4. Grefsenkollen

Grefsenkollen er det fineste utsiktspunktet i Oslo. Herfra er det 180 graders over Oslo sentrum med Barcode og Rådhuset og utover Oslofjorden med øyene. Rundt alt dette ligger marka som et grønt teppe. Det er kort vei til herlighetene på Grefsenkollen. De fleste nyter utsikten fra uteserveringen eller tribunen på Grefsenkollen restaurant. Men det er et annet flott utsiktspunkt bare en kort gåtur fra den store utfartsparkeringen nedenfor restauranten. Her kommer du enda «tettere på» Oslo og fjorden, og det er i tillegg et fint turmål for hengekøyeturer. Utsiktspunktet finner du ved å følge en umerket skogssti et kort stykke fra det sørligste hjørnet på den store parkeringsplassen. Grefsenåsen og Grefsenkollen er et fantastisk turmål året rundt, som er lett tilgjengelig for alle.

Slik kommer du deg dit:

Det er mange alternativer for de som vil ta turen til Grefsenkollen. Mange sykler eller går inn fra Årvoll eller Stig på grusveiene, andre igjen tar bilen helt opp til Grefsenkollen restaurant. Det går buss helt opp til restauranten i helgene, men i ukedagene er nærmeste bussholdeplass Trollveiskrysset i Grefsenkollveien. Herfra er det i underkant av 2 kilometer å gå på asfaltert vei til toppen.

Hvis du vil gå gjennom skogen kan turen opp langs kanten av åsen anbefales. Da starter du turen ved bussholdeplassen Akebakken i Grefsenkollveien. Herfra tar du til venstre inn Akebakkeskogen og fortsett oppover den svingete veien. Når det flater ut, ser du etter en tydelig sti inn i skogen på venstre side ca. 10-15 meter før du kommer til en bro og snuplass. Stien er umerket, men er en populær tursti for de som bor i området. Den er derfor lett synlig i terrenget og slynger seg innover i skogen og oppover åssiden til toppen i moderat til bratt stigning. Turen opp er i underkant av 2 kilometer.

Se kart og turforslag på UT.no: Lett utsiktstur på Grefsenkollen i Lillomarka

Turfakta:

Hvor: Lillomarka. Lengde: 4 km tur/retur. Barn: Turen passer for turvante barn ned til 7-8 år. Vanskelighetsgrad: Lett. Startsted: Akebakken. Alternativt Grefsenkollen utfartsparkering. Kollektivtransport: Buss til Akebakken. Overnatting: Mange plasser for hengekøye langs den umerkede stien.

Fantastisk utsikt fra Bjønnåsen i Østmarka - Oslomarka - Topper - Utsiktspunkt - Rælingen - Fantastiske marka
Fantastisk utsikt fra Bjønnåsen i Østmarka.

5. Bjønnåsen

Helt nordøst i Østmarka ligger praktfulle Bjønnåsen. En skikkelig markaperle, med utsikt som er blant de fineste i hele Oslomarka. Herfra har du utsikt mot Gjerdrum og Romeriksåsene i nord, innover Nittedal mot Varingskollen og i sørvest hever radarkuppelen på Haukåsen seg over et grønt teppe av grantrær. Rett vestover ligger Kikut og Kobberhaugene i Nordmarka som en silhuett bak tårnet på Røverkollen. Er du ekstra heldig med været kan du også skimte Blefjell i Telemark. Det er ikke rart Bjønnåsen er en populær topp i Lørenskog og Rælingen. Også for barnefamilier. Utsikten er fantastisk, det er god plass ved utsiktspunktet og det er satt ut benker og bord. Her finner du også en flott retningsskive som hjelper deg med å peke ut alle toppene du kan se fra Bjønnåsen.

Slik kommer du deg dit:

De to vanligste startstedene er Sandbekken på Løvenstad eller Marikollen idrettspark i Fjerdingby. Begge i Rælingen kommune. Fra Sandbekken fotballbane går turen opp på blåmerket sti i lette til moderate stigninger, som også er fin for barn. Ved Sandbekken er det gode parkeringsmuligheter og nærmeste bussholdeplass er Sandbekkhallen. Den blåmerkede stien starter på motsatt side av fotballbanen. Hold til venstre opp grusveien et kort stykke, før du går inn på stien på høyre side. Herfra er det skiltet til Bjønnåsen, og stien er lett å følge.

Se kart og turforslag på UT.no: Topptur med utsikt til Bjønnåsen i Rælingen

Turfakta:

Hvor: Østmarka. Lengde: 4,2 km tur/retur. Barn: Turen passer for turvante barn ned til 5-6 år. Vanskelighetsgrad: Lett/Middels. Startsted: Sandbekken fotballbane. Alternativt Marikollen idrettspark. Kollektivtransport: Buss til Sandbekkhallen. Alternativt til Marikollen. Overnatting: Ikke egnet for telt, mulig å finne plass til hengekøye.

Utsikt over Oslofjorden og Bærum fra Søndre Kolsåstoppen - Oslomarka - Bærumsmarka - Bærum - Topper - Utsiktspunkt - Fantastiske marka
Panoramautsikten over Bærum og Oslofjorden fra Søndre Kolsåstoppen.

6. Søndre Kolsåstoppen

Søndre Kolsåstoppen er et landemerke i hele Bærum. Utsikten herfra er storslått, så det er ikke så rart at det er en av de mest populære toppene i hele Oslomarka. Fra kanten av det bratte stupet har du en langstrakt utsikt innover mot Oslo sentrum, over det meste av Bærum, Fornebu og langt, langt utover Oslofjorden mot Drøbaksundet. I horisonten skimter du de grankledte åsene i Østmarka. Hit kommer turfolk for å nyte utsikten eller for å overnatte i telt eller hengekøye. Selv om du ikke bor i området er Søndre Kolsåstoppen ganske lett tilgjengelig, enten det er med t-bane, buss eller bil. Belønningen for turen opp hit er å slappe av på platået på toppen og bare nyte utsikten.

Slik kommer du deg dit:

De fleste starter turen til Søndre Kolsåstoppen enten fra Toppåsveien eller fra utfartsparkeringen ved Stein gård. Den korteste, men bratteste, turen opp til toppen starter fra Toppåsveien i sør. Ta t-banen til Hauger T og følg Høgåsveien og deretter Kløftaveien før du fortsetter oppover Toppåsveien til startstedet, hvor den blåmerkede stien starter ved bommen. Stien går i jevnt bratt stigning, enkelte steder så bratt at det er laget både trapper og satt opp gelender. Kommer du med bil kan du parkere ved Rosenvilde VGS i helgene og etter Kl. 17 på hverdager. Fra utfartsparkeringen på Stein gård følger du grusstien i den nordlige enden av parkeringsplassen. Herfra er det skiltet hele veien til Søndre Kolsåstoppen. Fra Hauger T er det rundt 1,8 kilometer og fra Stein gård er det rundt 3,3 kilometer til utsiktspunktet.

Turfakta:

Hvor: Bærumsmarka. Lengde: 3,6 km tur/retur. Barn: Turen passer for turvante barn ned til 6-7 år. Vanskelighetsgrad: Middels/Krevende. Startsted: Toppåsveien. Alternativt Stein gård. Kollektivtransport: T-bane til Hauger T eller buss til Toppåsveien. Alternativt buss til Stein gård. Overnatting: Godt egnet for telt og hengekøye.

Utsikt fra Ringkolltoppen - Oslomarka - Krokskogen - Fantastiske marka
Ringkolltoppen har vært et populært turmål i over hundre år på grunn av den fantastiske utsikten.

7. Ringkolltoppen

Ringkolltoppen byr på langstrakt og storslått utsikt. På en klar dag kan du uten problemer se Gaustatoppen i Telemark i horisonten. Utsikten er like god mot Blefjell, Norefjell og Valdres, og tar du med kikkert er det mulig du får med deg Hallingskarvet. Det er forresten like god utsikt mot nærområdene. Tyrifjorden åler seg rundt det flotte landskapet på Røyse, og blir til Holsfjorden på et punkt i horisonten. På andre siden reiser vakre Finnemarka seg opp fra fjorden med sine bratte og skogkledte åssider. Ringkolltoppen er relativt flat på toppen, og med masse god plass for små og store barn til å løpe rundt. Det er i tillegg satt opp en grillhytte, så Ringkolltoppen er en ganske barnevennlig topp.

Slik kommer du deg dit:

Du kan gå lange eller korte turer til Ringkolltoppen. Det vanligste er likevel å starte turen på Ringkollstua eller Ringkollen utfartsparkering, og gå den knappe kilometeren på blåmerket sti opp til toppunktet. Blåmerket sti starter på den østlige siden av parkeringsplassen ved Ringkollstua. Herfra går det i flat eller slak motbakke gjennom skogen, før det den avsluttes i lett til moderat motbakke på bart fjell de siste hundre meterne.

Turfakta:

Hvor: Krokskogen. Lengde: 2 km tur/retur. Barn: Turen passer for turvante barn ned til 5-6 år. Vanskelighetsgrad: Lett. Startsted: Ringkollstue og Ringkollen utfartsparkering. Kollektivtransport: Buss til Klækken hotell, rundt 6 kilometer i jevn stigning fra startstedet. Overnatting: Mulig å sette opp et selvstående telt.

Utsikten fra Paradiskollen - Oslomarka - Romeriksåsen - Fantastiske marka
Utsikten fra Paradiskollen strekker seg tvers over Nordmarka og Krokskogen til Gyrihaugen.

8. Paradiskollen

Det er en herlig tur opp til Paradis. Med sine 670 moh. er Paradiskollen den høyeste toppen i Romeriksåsene. Likevel ligger den bare rundt en times vandring fra Harestua stasjon. Paradiskollen er en turvennlig topp.  Stien oppover går i lett og typisk markaterreng. På toppen har du 180 graders panoramautsikt vestover, og retningsskiven som er montert retter raskt oppmerksomheten din mot kjente steder som Gyrihaugen, Tryvannshøgda, Bislingen, Store Skillingen og Hvalebykampen. Det er god plass på toppen. Her kan du sitte ned og nyte utsikten, enten du har gjort Paradiskollen til turens mål eller du skal videre langs Romeriksåsene. Dersom du ikke er lokalkjent i området anbefales det at du passer på å følge blåmerkingen. Det går mange stier på kryss og tvers, så det er lett å havne på feil sti.

Slik kommer du deg dit:

Det enkleste er å starte på Harestua stasjon langs Gjøvikbanen. Det er parkeringsmuligheter ved stasjonen. Fra perrongen gå rett frem over snuplassen, og deretter følger du veien opp til venstre og forbi parkeringsplassene. Hold mot høyre og deretter kommer du til en skiltpost hvor den blåmerkede stien starter. Ta til venstre inn på stien, som fortsetter i jevn og moderat stigning oppover mot toppen. Ved Puttehøgda og det siste stykket opp mot Paradiskollen er det noen få korte, bratte stigninger.

Turfakta:

Hvor: Romeriksåsene. Lengde: 8 km tur/retur. Barn: Turen passer for turvante barn ned til 7 år. Vanskelighetsgrad: Middels. Startsted: Harestua stasjon. Kollektivtransport: Tog eller buss til Harestua stasjon. Overnatting: Mulig å sette opp selvstående telt.

9. Lamannshaugen

Lamannshaugen er med sine 701 moh. et av de høyeste punktene i Oslomarka. Det er også et av de få stedene du kan se helt til Jotunheimen i klarvær. Det er en siktlinje på rundt 170 kilometer, som er en av de lengste i Norge. At utsikten herfra er storslått, er det altså ingen tvil om. Det er 180 graders utsikt over kulturlandskapet i Jevnaker og vestover mot Lunner, og rett på andre siden har du kjente og kjære Bukampen. Randsfjorden strekker seg nordover mellom høye åser, og langt i det fjerne lurer altså Jotunheimens formidable fjelltopper. Så husk å ta med kikkert når du skal hit.

Slik kommer du deg dit:

Turen opp til Lamannshaugen er krevende, med en stigning på rundt 517 høydemeter på mindre enn 6 kilometer. Du starter ved Toso skole på Jevnaker. Her finner du den blåmerkede stien som går inn i skogen på andre siden av gressbanen, og etter et kort stykke under en høyspentledning. Turen videre går i jevn stigning opp Søtbakkdalen og forbi idylliske Søtbakken før den flater ut langs Tvelessingsmyra. Et kort stykke etter stikrysset mot Vangsætra, tar du skarpt til venstre og forlater den blåmerkede stien. Nå følger du en tydelig og hvitmerket sti hele veien til utsiktspunktet på nordsiden av Lamannshaugen. Husk å overholde skiltingen på Toso skole.

Turfakta:

Hvor: Nordmarka. Lengde: 11 km tur/retur. Barn: Turen passer for turvante barn ned til 12-13 år. Vanskelighetsgrad: Krevende. Startsted: Toso skole. Kollektivtransport: Buss til Glassverkvegen/Gamlevegen. Overnatting: Ikke egnet for overnatting.

Utsiktstårnet på Kjerringhøgda - Oslomarka - Østmarka - Fantastiske marka
Fra utsiktstårnet på Kjerringhøgda i Østmarka har du 360 graders panoramautsikt.

10. Kjerringhøgda

Det er lett å la seg begeistre av utsikten fra Kjerringhøgda. Årsaken til den spektakulære utsikten, er det høye og romslige utsiktstårnet som løfter deg godt over trærne på den skogkledte toppen. Fra utsiktstårnet har du 360 graders panoramautsikt, med skog og rullende åser i alle retninger. Når du står på toppen er det fort gjort at du bestemmer deg for å ta en lengre tur i denne delen av Østmarka. Til Vangen og Mosjøen for eksempel, som du ser glitre mellom de grønne skogsåsene. Det er godt med plass på toppen rundt utsiktstårnet, så det ikke noe problem å slå opp telt eller finne plass til hengekøya. Kjerringhøgda er for øvrig en overraskende lett tilgjengelig topp i Østmarka. Gåturen fra utfartsparkeringsplassen til toppen, tar rundt 20 minutter.

Slik kommer du deg dit:

Det beste stedet å starte er ved utfartsparkeringen på Bysetermåsan, i enden av Rausjøveien. Dette er et populært startsted for turer både sommer og vinter til populære steder som Vangen, DNT-hyttene Bøvelstad og Øvresaga eller hvis du skal ut på Børtervanna med kano. Nærmeste bussholdeplass er Fjell langs Fv155, og det er i overkant av 3 kilometer å gå fra bussholdeplassen til Bysetermåsan. Fra parkeringsplassen går du mot høyre på grusveien, og forbi en bom etter et kort stykke. Etter rundt 200 meter kommer du til den blåmerkede stien som går inn i skogen på venstre side. Den fortsetter i lett stigning forbi Bysetra, før du holder mot høyre etter en kort kneik. Stien fortsetter i flatt terreng opp mot toppen og tårnet.

Se kart og turforslag på UT.no: Til topps i utsiktstårnet på Kjerringhøgda i Østmarka

Turfakta:

Hvor: Østmarka. Lengde: 2,8 km tur/retur. Barn: Turen passer for turvante barn ned til 4-5 år. Vanskelighetsgrad: Lett. Startsted: Bysetermåsan utfartsparkering. Kollektivtransport: Buss til Fjell, rundt 3 kilometer å gå til utfartsparkeringen. Overnatting: Godt med plass til telt.

Merk! Jeg har forsøkt å ta en rekke hensyn når jeg har satt sammen denne listen. Toppene og utsiktspunktene skal ha en viss geografisk spredning, som betyr at nesten alle markaområdene er med. Samtidig skal det være topper og utsiktspunkt som gir deg uforglemmelig utsikt over omlandet, en utsikt som er bred og langstrakt. Til sist har jeg også tatt miljøhensyn. Å sette sammen en liste over de beste utsiktene i Oslomarka betyr at jeg samtidig bidrar til å øke trafikken til og slitasjen på disse turmålene. Derfor er det bare topper og utsiktspunkt du kan komme til med allerede tilrettelagte og merkede stier på denne listen.

Leave a Reply