Det er mange muligheter for teltturer i Østmarka, eller hengekøyeturer dersom du foretrekker hengekøye. Men det er ikke alltid så lett å vite hvor du skal dra eller hvilke steder som passer. Det er ikke alltid så fristende å dra på telttur et sted når du ikke vet om det finnes gode teltplasser der heller. Så her er mine 10 tips til fine turmål for teltturer, og mange av dem passer utmerket for turer med barn.
Flere turtips: 7 tips til teltturer i Østmarka
Flere turtips: 7 supre tips til kanoturer i Østmarka
Flere turtips: 7 tips til barnevennlige turer i Østmarka
Opplev Losbyvassdraget: Et padleeldorado i Østmarka

1. Ramstadsjøen
Ramstadsjøen er et lite turparadis i den østlige delen av Østmarka. Det er et mellomstort og romslig vann, med svaberg man kan bade fra, eller bare slappe av på, flere fine teltplasser og hengekøyeplasser og så er det et veldig fint fiskevann etter ørret. På nordøstsiden finner du også den nye ubetjente DNT-hytta Huldreheim. De største leirplassene ligger på svabergene i den nordøstlige enden, samme som den nye DNT-hytta, mens de litt mindre teltplassene ligger langs den sørlige delen av vannet. Noen mer bortgjemt enn andre. Det går tydelige, blåmerket sti på sørsiden og østsiden av vannet, så alle teltplassene er lette å komme til. Husk også at det er lov å slå leir ytterst på tangen ved DNT-hytta, uten at du må betale for det. Ramstadsjøen passer fint for teltturer med barn ned til 8-9 år.
Her kjøper du fiskekort til Ramstadsjøen.
Det er mange fine turmuligheter rundt Ramstadsjøen, herfra er det ikke langt til utsikten på verken Ramstadslottet eller Bjønnåsen i nord. Det er heller ikke langt til Mønevannet og Losbyvassdraget hvis du går via Setertjernstua i vest. En fin tur i den nordøstlige delen av Østmarka, med overnatting ved Ramstadsjøen, kan være å starte ved Sandbekken i nord og gå over Bjønnåsen. Derfra videre sørover gjennom Ramstadslottet naturreservat på blåmerket sti mellom Ramstadslottet og Barlindåsen til Setertjernstua. Fra Setertjernstua et kort stykke østover til demningen ved Ramstadsjøen. På hjemveien går det an å velge en av de blåmerkede stiene lenger øst tilbake til Sandbekken, eller avslutte ved Marikollen for en kortere tur dersom du reiser kollektivt. Ramstadsjøen er lett tilgjengelig til fots både fra Marikollen skianlegg og Flatby i Rælingen. Ved Marikollen skianlegg er det stor utfartsparkering og er også lettest tilgjengelig med kollektivtransport. Nærmeste bussholdeplass er Marikollen skole, som stopper rett ved skianlegget.


2. Drettvannet
Drettvannet ligger i det nordøstlige Østmarka, bare noen kilometer på grusvei fra det populære utfartsstedet Losby. Vannet har vært underlagt drikkevannsrestriksjoner i nærmere 70 år, men ble i 2020 endelig åpnet for bruk. Siden det har vært lite ferdsel her inne, har det utviklet seg et variert fugleliv på vannet med både våk, traner, lom og ulike vadefugler. Visstnok har også fiskeørna hatt tilhold her inne. Dette vil nok endre seg etter hvert som flere oppdager Drettvannet. Det er nemlig et idyllisk vann, med myrpartier, furuskog og mange øyer og viker som er spennende å utforske både til fots og til vanns.
Restriksjonene har ført til at vannet fortsatt er relativt urørt av friluftslivsaktivitet, som for eksempel teltplasser. De få som finnes her er konsentrert på østsiden av vannet. Drettvannet er stedet for deg som gjerne vil trekke deg litt tilbake og liker å gå en lengre tur før du finner en leirplass. Det krever også noe ekstra av deg; å ferdes sporløst og vise hensyn til dyre- og fuglelivet rundt og i vannet. Drettvannet passer fint for teltturer med litt eldre barn, ned til 12-13 år.
Her kjøper du fiskekort til Drettvannet.
Det er flere steder du kan starte for å komme inn til Drettvannet. For en lengre tur kan du starte ved Rustadsaga og Nøklevannet og gå via Sør-Elvåga. Den korteste turen er å starte ved utfartsparkeringen på Losby, og følge grusveien inn mot Mønevannet. Derfra fortsetter du vestover på blåmerket sti eller grusvei et lengre stykke, forbi Fiskelaushytta til DNT og videre til nordenden av Drettvannet. Langs grusveien er dette en tur på rundt 3,5 kilometer.
En annen og lengre tur som også kan anbefales er å gå fra Ellingsrud via Elvågademningen og deretter på skogsbilvei sørover på østsiden av Nord-Elvåga. Rundt 1,5 kilometer fra Elvågademningen snur veien østover og deretter sørover. Etter et kort stykke tar du av østover på blåmerket sti og du får litt stigning før du igjen vender nesa sørover og over Gardfangåsen. Deretter kommer du til turens store trekkplaster, nemlig Svarvestolsbrenna. En flott åsrygg med behagelig skogsterreng som selvfølgelig er alt for kort. På vei ned mot Skråbakkhølet holder du mot venstre og fortsetter i lett kupert skogsterreng helt til du kommer til grusveien som tar deg til nordenden av Drettvannet.

3. Nøklevannet
Nøklevannet er et selvsagt tips nå det kommer til overnattingsturer i Østmarka, enten du er på hengekøyetur eller telttur. Det er et stort vann i Østmarka som ligger i kort avstand til buss, t-bane og parkeringsplass, med grusvei som går langs store deler av vannet. Derfor er også Nøklevannet et svært populært turmål for nærturer, både for store og små. Særlig er det godt med leirplasser i sørvest ved dammen og langs grusveien på østsiden. Det er likevel er bredt skogbelte mellom vannet og grusveien, så du blir ikke særlig plaget av trafikken langs grusveien. Det er mange fine områder langs vannet, og det er stor forskjell på den sørlige og nordlige delen. Slike variasjoner gjør det naturlig nok også til et flott vann å padle, enten det er med kano, kajakk eller sup. Er du medlem av Nøklevann ro- og padleklubb, kan du låne utstyr ved demningen i den sørvestre enden av vannet. Nøklevannet passer fint for teltturer med barn ned til 3-4 år.
Her kjøper du fiskekort til Nøklevannet.
For å komme til de nordligste teltplassene, er det letteste å starte ved Østmarksetra i enden av Østmarkveien på Ulsrud. Her er det parkeringsplass og start på grusveien som tar deg til Nøklevannet. Nærmeste bussholdeplass er Østmarkveien, rundt 1 kilometer fra Østmarksetra. Nærmeste t-banestasjon er Ulsrud, med litt lengre vei å gå. I den sørlige enden er det lettest å starte ved å gå inn veien Rustadsaga. Her er nærmeste t-banestasjon Bogerud, mens nærmeste bussholdeplasser er henholdsvis Bogerud T og Welding Olsens vei. På vei inn til Nøklevannet passeres serveringsstedet Rustadsaga sportsstue. Det er muligheter for parkering ved Skullerud skole eller litt lenger sør ved Skullerudstua.

4. Rundvannet
Rett i nærheten av Østmarkskapellet finner du Rundvannet. Det er et idyllisk skogstjern med fine hengekøyeplasser og teltplasser særlig på østsiden av vannet, og er perfekt for kortreiste overnattingsturer med eller uten barn. Om sommeren er det også et fint sted å bade, eller bare slappe av i teltet. Rundvannet ligger i et område med meget trivelig og mye brukt turterreng, med åpen og lys furuskog og fine, tydelige stier. Rundvannet passer fint for teltturer med barn ned til 6-7 år.
Vil du ha deg en nydelig skogstur før du kommer hit, kan jeg varm anbefale å gå over Skullerudåsen fra Rustadsaga sportsstue ved Nøklevannet til Rundvannet. Det er en fin og ikke alt for lang gåtur inn hit fra Skullerud på tydelige og blåmerkede skogsstier. Alternativt kan du gå eller ta sykkelen hit på grusvei ved å starte fra utfartsparkeringen på Grønmo. Rundvannet kan være et fint sted å ta med litt yngre barn på sin første villmarkstur.


5. Tømmerås
Tømmerås er det høyeste punktet i Nordre Follo kommune med 313 moh. Til tross for beskjeden høyde er utsikten ikke noe å klage på. Noen meter vest for selve toppunktet ligger utsiktspunktet på toppen av en fjellskrent. Det er flere muligheter for overnatting på Tømmerås enten det er med telt eller hengekøye. Tømmerås er i tillegg vestvendt, så sjansen er stor for at du kan nyte 180-graders utsikt mens kveldssola senker seg i horisonten. Fra utsiktspunktet ser du tydelig Holmenkollen og Tryvannshøgda i nord, enda bakenfor der igjen reiser Norefjell seg over åsene i Nordmarka. Vestover ser du Fornebulandet med hovedkvarteret til Equinor som et tydelig landemerke. Enda litt sørvestover er skianlegget på Vardåsen i Kjekstadmarka godt synlig. Det er godt med plass på toppen og ved utsiktspunktet. Tømmerås passer fint for teltturer med barn ned til 8-9 år.
Det vanligste startstedet for turer til Tømmerås er fra golfbanen på Krokhol. Det er parkeringsplass på nedsiden av klubbhuset rett ved veien, alternativt stopper bussen rett ved innkjøringen til golfklubben. Bussholdeplassen er Krokhol. Fra parkeringsplassen kan du enten gå på grusvei nesten hele veien opp, eller du kan gå på sti gjennom skogen. Begge alternativene er blåmerket. Stien går i normalt kupert skogsterreng med en liten stigning før du tar til høyre i et stikryss mot utsiktspunktet. Grusveien går i lett motbakke hele veien frem til stikrysset på høyre side, som tar deg på sti den siste kilometeren ut til utsiktspunktet. Alternativt kan du også starte ved Sandbakken sportsstue nord for Krokhol. Dette er en litt lenger tur som går på grusvei stort sett hele veien frem til stikrysset hvor du tar til høyre og fortsetter på sti frem til utsiktspunktet. Det er stor utfartsparkering ved Sandbakken og nærmeste bussholdeplass er Brokkenhus, i overkant av 1 kilometer fra utfartsparkeringen ved Sandbakken.

6. Fløyta og Geitsjøen
De to sammenhengende skogsvannene Fløyta og Geitsjøen er en del av det nedre Losbyvassdraget. Dette er en av mine favoritter i Østmarka, jeg har til og med kalt det et padleeldorado! For her kan jeg virkelig anbefale å dra på kanotur. Nedre Losbyvassdraget består av fire vann som ligger etter hverandre som perler på en snor. Avstandene er likevel korte, som gjør det overkommelig for en overnattingstur i helga både med og uten barn. Det er mange muligheter for overnatting langs alle vannene, enten du har med telt eller hengekøye. Samtidig har særlig Fløyta og Geitsjøen flere særegne og spennende steder du kan oppleve mens du glir sakte over vannet i kanoen. De har også flest egnede overnattingssteder. Over alt er det mulighet for bading, fisking og å slappe av i hengekøye eller med telt. Har du ikke egen kano? Da kan du leie kano på Losby besøksgård. Fløyta og Geitsjøen passer fint for teltturer med barn ned til 5-6 år dersom dere velger å bruke kano.
Informasjon om kanoutleie på Losby besøksgård.
Her kjøper du fiskekort til Losbyvassdraget, inkludert Fløyta og Geitsjøen.
Det er anbefalt å utforske Nedre Losbyvassdraget, og de to vannene Fløyta og Geitsjøen, med kano. Ikke minst siden mange av overnattingsplassene her ligger ute på øyene, som gjør at du kan velge mellom flere overnattingsplasser. Turen starter da ved Losby besøksgård, som er rett i nærheten av en stor utfartsparkering. Nærmeste bussholdeplass er Sørlihavna, rundt 4 kilometer nord for Losby besøksgård. Fra holdeplassen følger du flat og fin grusvei sørover til besøksgården. Fra utfartsparkeringen går du opp til besøksgården, og videre på grusvei i rundt 1,5 kilometer til Mønevannet. Grusveien er for det meste flat, men litt stigning på slutten opp mot vannet. Ved Mønevannet er det en fin sandstrand hvor du kan sette ut kano.
Det er også mulighet for å komme til Fløyta og Geitsjøen ved å følge blåmerket grusvei og deretter sti fra Losby besøksgård. Det letteste er å følge grusveien til Mønevannet, men fortsette på grusveien sørover på høyre side av Mønevannet. Etter rundt 1 kilometer kommer du til en demning på venstre side, som skiller Fløyta fra Mønevannet. Går du over demningen og videre sørover på andre siden ligger det noen fine leirplasser helt på spisse av Geiterudtangen.


7. Svartoren
Svartoren er et morsomt unikt skogsvann sørvest i Østmarka, i samme området som Mosjøen og Børtervanna. Det er rundt 4 kilometer langt, men bare så vidt ti meter bredt. Svartoren ligner mer en bred elv, enn et stort skogsvann. Tar du med deg kanoen eller kajakken hit, føles det nesten som om du kan strekke ut armene og ta på begge breddene av vannet samtidig. Det er ikke mange vann hvor du har følelsen av å være så tett på skogen, som ved Svartoren. Det går en umerket sti langs den vestlige bredden av vannet, og det er også her du finner alle overnattingsplassene. De varierer i størrelse, som ved alle andre vann i Oslomarka, med det er plass til enten telt eller hengekøye ved alle sammen. Svartoren er særlig godt eget for overnattingsturer med barn, ned til 4-5 år.
Her kjøper du fiskekort for Svartoren.
En av fordelen med Svartoren er at det er lett tilgjengelig med kort vei til vannet fra den lille parkeringsplassen langs Rausjøveien, rundt en halv kilometer før du kommer til utfartsparkeringen på Bysetermåsan. Du kan kjenne igjen stedet på skiltet fra Oslomarka trekkhundklubb som er hengt opp her. Fra parkeringsplassen er det rundt 30 meter opp til vannet. Langs vannet er det for det meste flatt, og stien er tydelig og lett å følge. Nærmeste bussholdeplass er Fjell. Kommer du nordfra, tar du undergangen over på andre siden av veien, til Bindingsveien. Kommer du sørfra går du ned gangstien til Bindingsveien, fortsett kort stykke rett frem til du kommer til snuplassen og ta til høyre inn på Rausjøveien. Denne følger du i rundt 3,5 kilometer opp til vannet.




8. Solbergvannet
Bare en kort gåtur på rundt 1 kilometer fra bebyggelsen på Oppsal i Oslo, ligger det koselige Solbergvannet. Et lite skogstjern midt mellom populære Lutvann og Nøklevann, og et flott turmål for kortreiste hengekøyeturer og teltturer. Ikke minst hvis du gjerne vil på en overnattingstur med barn. Solbergvannet er et fint tjern til både bading og fisking, eller hvis du bare vil nyte skogen en lat søndag. Solbergvannet passer fint for teltturer med barn ned til 5-6 år.
Her kjøper du fiskekort til Solbergvannet.
Det er en relativt kort og lett tur inn hit på blåmerket grusvei og sti når du starter i Solbergliveien på Oppsal. Turen går først rundt 700 meter på grusvei og deretter de siste 3-400 meterne inn på fin skogssti. Grusveien går for det meste i motbakke, før det flater ut når du tar til høyre inn i skogen på sti. Etter noen hundre meter skal du over en liten haug før du har vannet under deg. Det er fine overnattingsplasser på både østsiden og vestsiden av tjernet.
Det er bussholdeplass i Solbergliveien, rett ved der blåmerket grusvei og sti starter. Hvis du er avhengig av bil, vil jeg anbefale å starte turen ved Østmarkseteren. Fra parkeringsplassen går du i retning Ulsrudvann, og følger blåmerket sti derfra mot Rundtjern og Lutvann. Bortsett fra en liten kneik opp fra Ulsrudvann, er terrenget og stien flat og lett kupert når du starter herfra.


9. Kjerringhøgda
Det er lett å la seg begeistre av utsikten på Kjerringhøgda, som er en av de fineste i hele Oslomarka. Årsaken til den spektakulære utsikten, er det høye og romslige utsiktstårnet som løfter deg godt over trærne på toppen. Fra utsiktstårnet har du 360-graders panoramautsikt, med skog og rullende åser i alle retninger. Her får du følelsen av å stå midt i den langstrakte, spennende skogen! Rundt tårnet er det åpent og flatt, og mye plass til å sette opp telt og løpe rundt. Kjerringhøgda er en overraskende lett tilgjengelig topp i Østmarka, og svært godt egnet som turmål for barn i alle aldre. Det passer fint for teltturer med barn ned til 6-7 år.
Turen starter på utfartsparkeringen på Bysetermåsan i Enebakk, i enden av Rausjøvegen. Herfra tar du mot høyre (østover) forbi et rødt hus og en bom. Etter et kort stykke kommer du til en skiltpost på venstre side som viser vei mot Kjerringhøgda på blåmerket sti. Det er litt motbakke opp til Bysetra og videre noen hundre meter til stikrysset hvor du holder til høyre. Herfra er det for det meste flat og lett sti før du kommer til en siste liten kneik opp til toppen og utsiktstårnet. Gåturen fra utfartsparkeringen på Bysetermåsan til toppen, tar rundt 20 minutter for en voksen.
10. Holmetjernet
Holmetjernet ligger i et rolig hjørne at Østmarka i nærheten av Kirkebygda i Enebakk, nesten så langt sør du kan komme i Østmarka. Det er et sjarmerende skogstjern, med flere våte, myrviker og skog som står tett på vannet. Det erte tjern som innbyr til stille dager og kvelder i telt eller hengekøye. Det er bare noen få overnattingsplasser langs vannet, og de fleste av dem er relativt små uten plass til store telt. Unntaket er en den østligste plassen i sørenden av vannet, her er det en kjempestor leirplass med plass til flere telt og hengekøyer. Holmetjernet passer fint for teltturer med barn ned til 8-9 år.
Det er en fin og relativt lettgått tur på 3,5 kilometer inn til tjernet fra Eikebergdalen. Startsted er den lille utfartsparkeringen i Ekebergveien, rundt 50 meter nord for trebroen hvor den blåmerkede stien starter. Vær oppmerksom på at UT.no viser feil startsted for blåstien.
Du går over elven Igna på en stor, flott trebro og fortsetter på blåmerket sti mot venstre. Etter et kort stykke passerer du tvers over et jorde og fortsetter mot høyre langs skogkanten. Turen går videre gjennom skogholt og både langs og over de store jordene. Deretter fortsetter turen inn i skogen, på lett og lett kupert sti helt frem til en grusvei. Her tar du til høyre og følger grusveien i rundt 1,6 kilometer forbi Tuggerud og Tuggerudtjern helt frem til Holmetjernet. Det er motbakke i noen få hundre meter mot slutten, før det flater ut inn mot tjernet.

HUSK NÅR DU SKAL PÅ TUR:
– Husk å planlegge turen, og vær forberedt.
– Bruk allerede etablerte teltplasser og hengekøyeplasser. Ikke slit unødig på naturen ved å lage nye.
– Ta med søppel hjem. Har du tatt det med ut på tur, skal du ta det med hjem fra tur. Dette gjelder også mat.
– Ta med vedkubber hvis du skal fyre bål – ikke hugg ned friske trær og la døde trær stå til glede for dyr, insekter og sopp som er avhengige av dem.
– Ta hensyn til andre som er ute på tur samtidig som deg.
– Respekter fiskereglene, og kjøp fiskekort.
Les om sporløs ferdsel: Hva er egentlig sporløs ferdsel?
Les om hvordan du går på do i skogen! Dette må du vite om å gå på do i skogen