Illustrasjonsbilde til nyttige apper å ha med på tur i marka - Oslomarka - Fantastiske marka

7 nyttige apper på tur i marka

De fleste av oss har alltid smarttelefonen med på tur i marka. Her har vi buss- eller togbilletten vår, fotoapparatet, turmusikken eller favoritt-podcasten – og Facebook, Instagram og Snapchat naturligvis. Men hvilke apper kan det være nyttig å ta med på tur i marka?

1. UT-appen og kart-apper

Turistforeningens app «UT» trenger ingen nærmere presentasjon. Her finner du 12.000 turforslag, informasjon om 1200 hytter på fjellet, i skogen eller ved sjøen, og ikke minst et turkart med 20.000 kilometer merkede ruter tegnet inn. Prøv gjerne også appen «SjekkUT», også den fra Turistforeningen. Visste du forresten at DNT også har en egen app for hyttebetaling?

Er du på jakt etter en ren kart-app, så kan «Topo GPS Norge» og «Norgeskart Friluftsliv» varmt anbefales.

2. iMarka

Skal du ut på ski eller sykkel i marka? Husk å ha med deg appen «iMarka» fra Skiforeningen. På vinteren får du oppdaterte føremeldinger på hele det rødmerkede løypenettet til Skiforeningen. På sommeren har du en oversikt over alle grusveiene i markaområdene, som gjør det enklere å planlegge korte eller lange sykkelturer. Med iMarka-appen og UT-appen på mobiltelefonen er du godt utrustet for en tur i marka.

3. Hjelp 113

Heldigvis er det ikke så ofte det skjer alvorlige ulykker på tur i marka, men det er greit å være forberedt. Så last gjerne ned «Hjelp 113» og tast inn ditt telefonnummer i appen dersom du opplever at dette gir deg ekstra trygghet. Med «Hjelp 113» kan du raskt komme i kontakt med nødetatene og dele din gps-posisjon ved behov.

4. Viltappen

Har du med nysgjerrige barn på tur er denne appen redningen. Har får du raskt nyttig informasjon om dyr og fugler i skogen, om fuglesang og om dyrespor. Er det spor etter rådyr eller elg? Appen gir deg svaret, ofte med bilder av dyresporene på ulike underlag. Hvordan høres en bokfink ut? For flere av fugleartene dekker faktisk appen imponerende mange av de ulike sangene og lydene hver enkelt art har. Eneste ulempen er at alle navnene er på svensk, men det er et overkommelig problem.

Last gjerne ned appene «Treslag i Norge» og «Treslag – på tur i skogen» også. Her finner du mye informasjon om de vanlige treslagene våre.

5. Ruter Reise / Brakar Reise

Reiser du kollektivt i Oslomarka, innenfor tidligere Oslo og Akershus, er reise-appen til Ruter helt avgjørende. Når går egentlig bussen fra Skansebakken? Eller til Hungerholt i Gjerdrum? «Ruter Reise» har alltid svaret. Denne appen har reddet meg mange ganger fra å stå en ekstra time på bussholdeplasser en kjølig vårkveld eller høstkveld. For de som skal til de vestligste områdene i Oslomarka, samt nordlige Nordmarka, er det «Brakar Reise» som gjelder!

6. YR eller Pent.no

Noen sverger til «YR», andre foretrekker «Storm.no» og noen sier «ja takk, begge deler» og velger «Pent.no». Uansett, sjekk alltid været før du drar på tur. Det er alltid kjekt å være forberedt på hva slags vær som venter deg på turen. Selv pleier jeg også å sjekke været noen dager i forkant av en tur hvis jeg skal følge de blåmerkede stiene. Har det regnet dagen før eller kvelder før, er det nemlig som regel vått i terrenget og på stiene dagen etter enten det er vår eller høst. Dessuten gir appene informasjon om tidspunkter for soloppgang og solnedgang, som alltid er nyttig å vite når du er på tur.

7. Unfold

Step up your insta story game! Vel, noen er opptatt av å legge ut storyer på Instagram, andre er egentlig likegyldige. For de som gjerne vil ta det neste steget og lage tøffe storyer, kan appen «Unfold» være midt i blinken. Jeg skal ikke gå i detaljer på funksjonalitet, den er gratis å laste ned så det er egentlig bare å prøve seg litt frem. Det finnes en rekke apper som gir deg nye, kreative muligheter når du lager storyer på Instagram eller Facebook. Noen apper som ofte blir trukket frem er «InShot», «Clipomatic», «Over», «Made», «Clips», «A design kit» og «VSCO».

2 thoughts on “7 nyttige apper på tur i marka

Leave a Reply