Fantastiske marka_pannekaker med blåbær

Dårlig med ørret men godt med blåbær

Det er få ting som er triveligere på tur enn å bare strekke ut armene og plukke seg en håndfull modne blåbær. Rundt mange av fiskevannene i Oslomarka står blåbærlyngen tett, så blåbær er latterlig lett tilgjengelig når det er sesong.

Blåbær har normalt sesong fra siste halvdel av juli til midten/slutten av august. Men det avhenger mye av vær og høydemeter. I år startet f.eks. blåbærsesongen allerede i første halvdel av juli, noe som er svært tidlig. Normalt vil sesongen vare en 4 ukers tid. Min egen erfaring fra Nordmarka er at det starter litt senere når du kommer litt opp i høyden. Jeg antar det er fordi varmen kommer senere, på samme måte som innsektslivet og fisket også starter senere høyere opp, men dette er det andre som vet mer om enn meg.

Blåbær, Vaccinium myrtillus, er egentlig en dvergbusk i lyngfamilien, og er visstnok den klart mest dominerende skogsplanten vi har i Norge. Du finner blåbær i både barskog og løvskog, og den trives best i litt næringsfattig jord hvor det ikke er for mye konkurranse fra andre plantearter. Du kan lese mer om blåbær på Miljølære.no eller Wikipedia. Når du plukker blåbær skal de være runde og faste i kjøttet, ikke bløte, og skallet skal være helt og uten skader eller innskrumping.

Når det er sagt. Har du først tatt med stanga på tur, håper du selvfølgelig på fisk. Helst kilosørret naturligvis, men alt som er over minstemålet og går i stekepanna er uansett stas. Etter bare noen få turer i marka, har jeg likevel oppdaget at drømmen om fisk alt for ofte bare forblir en drøm.

Det er nettopp her blåbærene kommer inn i bildet. Mens du venter på at fisken skal bite, er det raskt gjort å ta en liten runde for å plukke blåbær. Under blåbærsesongen har jeg gjort det til vane å alltid ha med meg en liten lynlåspose, en lett plastboks eller noe lignende. Eller du kan bare bruke en tom vannflaske du har hatt med meg. Det er flere gode “blåbærvann” i sentrale deler av Nordmarka for eksempel. Terrenget rundt Østre Fyllingen er full av blåbær, og enkelte steder også tyttebær. Blåbærene finner du også østover fra Fyllingen, mot Osmarka og videre innover mot Bjørnsjøen. Samme er det i området mellom Vestre og Østre Fyllingen. Sørover fra Østre Fyllingen og forbi Fiskelitetjern til Glåmene og Appelsinhaugen er det også mye bær, både blå og røde og innimellom noen molter også. Øyvannet nord for Finnerud er også et godt “blåbærvann”, og ikke minst i området vestover innover mot Råkollen og sørover mot Finnerud. Og det er mange flere slike vann enn de jeg nevner her.

Altså, når sant skal sies, er jo også fisketuren noen ganger bare en unnskyldning for å komme seg ut. Prøv derfor å ta med deg litt ferdig pannekakerøre, passe med sukker, et hendig litersmål, litt smør og primus med stekepanne. Du skjønner hvor jeg vil. Og de minste vil elske det.

Nystekte pannekaker i skumringen ved vannet, med nyplukkede rørte blåbær er jo rett og slett himmelsk. Da glemmer du – nesten – at det ikke ble fisk på denne turen heller. Smilefjes.

Leave a Reply