Kanoer ligger klare ved Røyrivannet - Oslomarka - Østmarka - Fantastiske marka

7 supre tips til kanoturer i Østmarka

Alle som elsker Østmarka vet at dette, tross alt, beskjedne markaområdet er breddfullt av natur- og friluftsopplevelser. Det gjelder også mulighetene for fine padleopplevelser på store og små skogsvann. Her kan store og små padle i sneglefart over koselige padlevann som Åmotdammen og Nøklevannet, forundre seg over rare Svartoren, dra på ekspedisjon over Børtervann eller innover nedre Losbyvassdraget. Min anbefaling er uansett å ta seg god tid, her trenger du nemlig ikke å ha hastverk.

Her er 7 tips til fine kanoturer, som også passer for barn. Det er lett tilgjengelige vann, passe store, og perfekte til padling med kano, kajakk eller packraft enten du er nybegynner eller ekspert.

Les mer: Slik reiser du kollektivt til Østmarka

Flere turtips: 7 tips til turer med utsikt i Østmarka

1. Nedre Losbyvassdraget

Nedre Losbyvassdraget er en av mine favoritter i Østmarka. Jeg har til og med kalt det et padleeldorado! Her har du 4 vann etter hverandre som perler på en snor; Mønevann, Fløyta, Geitsjøen og Røyrivannet. Avstandene er likevel korte, som gjør det overkommelig for en overnattingstur i helga både med og uten barn. Samtidig har den nedre dele av Losbyvassdraget flere særegne og spennende steder du kan oppleve mens du glir sakte over vannene. Her kan du padle langs flytemyr nord i Mønevannet eller inn i den inneklemte Geitsjøen. Du kan gli rolig over de store, åpne vannflatene på Mønevannet og Fløyta, og gjennom smalet inn mot Røyrivann som kalles Knurra. Over alt er det mulighet for bading, fisking og å slappe av i hengekøye eller med telt. Har du ikke egen kano? Da kan du leie kano på Losby besøksgård.

Informasjon om kanoutleie på Losby besøksgård.

Flere turtips: Losbyvassdraget – et padleeldorado i Østmarka

 • Kan reise med kollektivtransport hit
 • Flere sammenhengende vann
 • Fint til overnatting med mange teltplasser
 • Utmerket til bading
 • Fine fiskemuligheter (husk fiskekort!)

Slik kommer du deg dit: Det er en fin og stor utfartsparkering langs Losbyveien rett før Losby besøksgård. Fortsett videre langs Losbyveien til Losby besøksgård. Derfra videre på grusvei i ca. 1,5 kilometer til badeplassen ved Mønevannet. Nærmeste bussholdeplass er Betania, i overkant av 5 kilometer fra Losby besøksgård. Fra bussholdeplassen går du sørover og følger skilting mot Losby. Veien er asfaltert og relativt flat helt frem til Losby.

Gjennom Knurra til Røyrivannet i Losbyvassdraget - Oslomarka - Østmarka - Fantastiske marka
Gjennom Knurra til Røyrivannet i Losbyvassdraget.

2. Svartoren

Svartoren er et morsomt og veldig spesielt vann sørvest i Østmarka. Det er rundt 4 kilometer langt men bare noen titalls meter bredt. Når du padler føles det som om du kan strekke ut armene og ta på begge breddene av vannet samtidig. Det er ikke mange vann hvor du har følelsen av å være så tett på skogen, som over Svartoren. Det gir også en padleturene her en veldig spesiell stemning som bare må oppleves. Svartoren er et lettpadlet vann perfekt for en rolig dagstur med eller uten små eller store barn. Det er mange overnattingsplasser langs vestsiden av vannet, så ta gjerne med telt eller hengekøye. En av fordelene med Svartoren er at det er lett tilgjengelig med kort vei til vannet fra den lille parkeringsplassen langs veien til utfartsparkeringen på Bystermåsan.

 • Kan reise med kollektivtransport hit
 • Spesielt vann ulikt andre i Østmarka
 • Fint til overnatting med mange teltplasser

Slik kommer du deg dit: Svartoren ligger i samme området som Mosjøen og Børtervann, men startpunktet for turen ligger langs Rausjøveien ca. en halv kilometer før du kommer til utfartsparkeringen på Bysetermåsan. Nærmeste bussholdeplass er Fjell. Det er en liten parkeringslomme ved siden av veien rett før en liten bro. Herfra går det en godt synlig og bred sti opp til demningen i sydenden av vannet.

Flytemyr og vannliljer i Åmotdammen - Oslomarka - Østmarka - Fantastiske marka
Flytemyr og vannliljer sør i Åmotdammen.

3. Åmotdammen

Åmotdammen er hjertet i et svært populært nærtur-område helt nordøst i Østmarka. Langs det oppdemmede vannet er det en flott tilrettelagt badeplass med toaletter og bålplass, og mange velger å legge turen innom her på vei over Østmarka-perler som Bjønnåsen og Ramstadslottet. Åmotdammen er et langt og smalt vann, men som er akkurat passe stort. Her kan du ha med deg barna på gode, trygge friluftseventyr enten det er en dagstur eller overnattingstur. Sydover i vannet er det noen veldig fine områder hvor det også er plass til et telt eller hengekøyer. Hvis du vil ut på ekspedisjon og er heldig med vannstanden, skal det også være mulig å komme seg ned i Blåtjern uten alt for mye bæring. Eller du kan bære kanoen i den rødmerkede skiløypa over til Skøyenputten. Finest er det uansett å bare gli luntende gjennom vannet og finne en god leirplass hvor man kan slappe av, fiske og helst bade når det er sommer og pent vær. Åmotdammen er et perfekt sted for en sånn tur, med lav terskel og høy trivselsfaktor.

 • Kan reise med kollektivtransport hit
 • Koselig familievennlig vann
 • Fint til dagsturer
 • Utmerket til bading
 • Fine fiskemuligheter (husk fiskekort!)

Slik kommer du deg dit: Åmotdammen ligger i kort avstand fra parkeringsplassen ved Sandbekken fotballbane i Rælingen. Det er rundt 500 meter å gå på fin grusvei i jevn motbakke fra parkeringsplassen. Grusveien starter på andre siden av fotballbanen. Nærmeste bussholdeplass er Sandbekkhallen, som ligger i underkant av 100 meter fra parkeringsplassen.

Solnedgang over Børtervanna - Oslomarka - Østmarka - Fantastiske marka
Solnedgang over Børtervanna i Østmarka en varm sommerdag.

4. Børtervann

Det gjør ingenting at det meste av Børtervanna er underlagt drikkevannsrestriksjoner. Det er mer enn nok igjen av denne store innsjøen til fantastiske kanoturer. Børtervanna er et turmål hvor du helt klart må ta deg tid til overnatting. Det er mange fine leirplasser rundt om på de mange øyene og oddene, hvor du får plass til både hengekøye og telt. Hvis du helst vil sove på hytte, er det et svært godt alternativ å overnatte på en av de to ubetjente DNT-hyttene som ligger her. Bøvelstad er et flott sted helt nord i vannet, mens den koselige hytta Øvresaga ligger rundt 500 meter fra vannet i retning Bysetermåsan. Det er kano til låns på begge stedene for dem som overnatter på hyttene. Her kan du padle rundt i flere timer uten å kjede deg og stadig oppdage nye sider ved dette vannet. Det skal være et solid fiskevann så kjøp gjerne fiskekort og ta med fiskestang. I de delene som er omfattet av drikkevannsrestriksjoner er det ikke lov å slå leir, å fiske eller å bade.

 • Kan reise med kollektivtransport hit
 • Det største vannet i Østmarka
 • Fint til overnatting med mange teltplasser
 • Fine fiskemuligheter (husk fiskekort!)

Slik kommer du deg dit: Et godt utgangspunkt er utfartsparkeringen ved Bysetermåsan, i enden av Rausjøveien i Enebakk. Nærmeste bussholdeplass er Fjell. Fra utfartsparkeringen på Bysetermåsan fortsetter du på grusvei mot høyre (østover) mot rødt hus. Hold til venstre gjennom en bom, deretter holder du deg på samme grusveien helt frem til Børtervann. Grusveien er flat i starten og går deretter over til en slak motbakke med lett stigning langs kanten av Kjerringhøgda. Grusveien fortsetter videre i moderat nedoverbakke med flere brå svinger, før den igjen flater ut forbi et myrtjern på venstre side. Fortsett gjennom hyttefeltet langs Raudsjøen på høyre side, og over betongbro. Derfra stort sett i slak nedoverbakke i overkant av 1 kilometer ned til vannet.

Tonekollen sett fra Luttjern - Oslomarka - Østmarka - Fantastiske marka
Luttjern ligger ved foten av Tonekollen og grensen til Østmarka naturreservat.

5. Mosjøen

Mosjøen er et koselig vann sørvest i Østmarka, og er populært til kanoturer for store og små. Du kan leie kano på Vangen skistue som ligger like inntil vannet. Mosjøen er ca. 4 kilometer langt, med øyer, viker og odder som gjør det til et fint og variert vann å padle. Helt i nord er den en liten, trang passasje inn i Luttjern som er en helt egen verden. Luttjern gir virkelig følelsen av å padle i et lite idyllisk skogstjern med skogen tett på og Tonekollen som hvelver seg i nord. De beste plassene langs Mosjøen for overnatting har hyttene tatt, men det er fortsatt nok av leirplasser til at du kan finne et koselig sted for både telt og hengekøye. Mosjøen er forbundet i en liten kanal med Raudsjøen, og disse to vannene kan fint kombineres på en kanotur. Noen år er det nok vann i kanalen til at du kan padle mellom vannene, men alternativt kan du transportere kanoen med en tralle mellom de to vannene.

 • Kan reise med kollektivtransport hit
 • Hyggelig familievennlig vann
 • Fint til dagsturer
 • Utmerket til bading

Slik kommer du deg dit: Du kan starte turen på utfartsparkeringen på Bysetermåsan, i enden av Rausjøveien i Enebakk. Herfra kan du følge blåmerket sti til Vangen, eller følge grusveien på venstre side helt frem. Nærmeste bussholdeplass er Fjell.

6. Nøklevannet

Nøklevannet er et selvsagt tips nå det kommer til kanoturer i Østmarka. Det er et stort vann i Østmarka som ligger i kort avstand til buss, t-bane og parkeringsplass. Derfor er også Nøklevannet et svært populært turmål for nærturer, noe de mange teltplassene rundt vannet vitner om. Her kan du padle rolig innover fra demnngen i sørvest og nyte det vakre vannet og skogen rundt. Det er mange som bruker Nøklevannet til å padle med både kajakk og kano, siden en lokal forening har utleie av dette ved demningen. Det er mange fine områder langs vannet, og det er stor forskjell på den sørlige og nordlige delen. Slike variasjoner gjør det naturlig nok til et flott vann å padle, enten det er bare er for noen timer, eller du velger å overnatte. Det er forresten mange overnattingsmuligheter for både telt og hengekøye langs vannet. Særlig er det godt med leirplasser i sørvest ved dammen og langs veien på østsiden. Det er likevel er bredt skogbelte mellom vannet og veien, så du blir ikke særlig plaget av trafikken langs grusveien. At Nøklevannet er så lett tilgjengelig gjør det også svært egnet for turer med barn.

 • Kan reise med kollektivt hit
 • Fint til overnatting med mange teltplasser
 • Utmerket til bading
 • Fine fiskemuligheter (husk fiskekort!)

Slik kommer du deg dit: Du kan parkere ved Rustadsaga parkering rett ved Skullerud skole i General Ruges vei. Herfra er det rundt sekshundre meter til demningen ved Nøklevannet, hvor det er mulig å sette ut kano. Nærmeste t-banestasjon er Bogerud T og nærmeste bussholdeplass er Welding Olsens vei.

Utsikt over Lutvann mot nord - Oslomarka - Østmarka - Fantastiske marka
Lutvann sett fra Lutvannsutsikten. Røverkollen i bakgrunnen.

7. Lutvann

Når du har kommet deg ut på vannet overrasker Lutvann deg med sin størrelse. Det er bredt og åpent i den nordlige halvdelen mens det smalner etter hvert som det strekker seg sørover. På hver sin side løfter skogen seg høyt i to åspartier, som gir en storslått opplevelse når du padler ute på vannet. Lutvann egner seg kanskje aller best for lange dagsturer med padling, vannlek, bading og aldri så lite fisking. I nordøst ligger det en flott tilrettelagt badeplass med toaletter, bålplass, benker og handikapprampe. Siden skogen står bratt ned i vannet er det ikke så mange leirplasser langs breddene, men særlig sør i vannet er det flere fine svaberg perfekte for bading. Lutvann gir gode friluftsopplevelser bare noen steinkast fra storbyens asfaltpuls, og er perfekt for nærturer i hverdagen. Med eller uten kano!

 • Kan reise med kollektivtransport hit
 • Hyggelig familievennlig vann
 • Fint til dagsturer
 • Utmerket til bading

Slik kommer du deg dit: Det er bare en liten parkeringsplass i Ole Messelts vei på Trosterud, så det er dessverre ikke så lett å komme seg hit med kano. Ved snuplassen i Ole Messelts vei går det en grusvei inn forbi en bom på venstre side. Følg denne i om lag 1 kilometer helt frem til vannkanten. Nærmeste bussholdeplass er Ole Messelts vei, mens nærmeste t-banestasjon er Trosterud.

MERK. Følgende vann har drikkevannsrestriksjoner i Østmarka, som betyr at du ikke kan slå leir ved, fiske eller padle i disse vannene. Nord-Elvåga sør for demningen samt Sør-Elvåga, Knuttjern, Fiskelausa, Nordbysjøen, Gjeddevann samt store deler av Børtervann.

11 thoughts on “7 supre tips til kanoturer i Østmarka

Leave a Reply