Bautaen på Spinneren i solnedgang - Oslomarka - Østmarka - Fantastiske marka

7 steder til du må oppleve i Oslomarka

Det er mange steder å oppdage og oppleve i Oslomarka. Steder som kirkeruinene i Maridalen kan du kjøre forbi med bussen, den vakre hvite fossen ved Sarabråten i Østmarka passerer du på turen rundt populære Nøklevannet. Mens bautaen på Spinneren må du lete litt etter, og krever at du liker deg best på blåmerkede stier inne i skogen. Uansett hvordan du bruker marka kan du altså oppleve steder med særpreg, mange av dem fantastisk flotte turmål gjennom hele året.

Her er 7 nye tips til steder du må oppleve i den mangfoldige Oslomarka.

Les om flere steder som må oppleves i Oslomarka: 5 nye steder du må oppleve i Oslomarka

1. Den hvite foss ved Sarabråten

På vei fra Hauktjern til Nøklevannet kaster Hauktjernsbekken seg utfor en fjellkant ikke så langt sør for Sarabråten. Fossen har overraskende nok ikke et helt offisielt navn, men kalles gjerne for «Den hvite foss» etter et dikt av Jonas Lie. Hauktjernsfossen, som vi kanskje også kan kalle den, er en lunefull og flyktig foss. Du ser den først når Hauktjernsbekken er på sitt største, etter en lengre periode med regn. Resten av tiden er den knapt synlig for alle de som sykler, går og løper forbi på grusveien rundt Nøklevannet. Når den slår ut i full skrud på våren eller høsten, er den et vakkert syn. Det hvite sløret av fossende vann står i kontrast til det mørke fjellet, og kranses om sommeren av grønn og frodig skog. Den hvite foss er et flott skue langs veien rundt Nøklevannet.

Den Hvite Foss ved Sarabråten i Østmarka - Oslomarka - Fantastiske marka
Den hvite foss ved Sarabråten

2.Flyvraket ved Andtjernåsen i Sørkedalen

Ved Andtjernåsen i Sørkedalen står det et verdig minnesmerke over de 22 allierte soldatene som mistet livet da flyet de satt i styrtet natt til 10. mai 1945. De 16 fallskjermsoldatene, inkludert en norsk major, og mannskapet på 6 var en del av «Operation Doomsday» som skulle sikre avvæpningen av tyske soldater i Norge. Totalt var 221 fly på vingene den dagen i retning Norge, men kun 22 fly kom frem. De fleste gjorde vendereis på grunn av det dårlige været, mens 3 fly styrtet og totalt 46 mennesker mistet livet. Flyet som styrtet i Sørkedalen var en Short Stirling (LK297/G5-G fra RAF 190 Squadron). Minnesmerket ble reist i 1989 etter initiativtaker og ildsjelen vpl major Harald Meltzers omfattende arbeid. Minnesmerket ble avduket av den britiske og kanadiske ambassadør og overlevert Oslo kommune ved Albert Nordengen. Siden 1995 har ulykken vært markert med en minnestund i regi av NROF. Det oppfordres til at du ferdes her i stillhet og respekt, og ikke tar med deg noe.

Minnesmerket ligger sørvest for toppen på Andtjernåsen, i overkant av 1 times gåtur fra Skansebakken i Sørkedalen. Fra Skansebakken følg grusveien forbi Nedre Lyse og videre til Midtre Lysedam. I krysset rett før dammen ved Midtre Lysedam, ta grusveien mot høyre og fortsett til neste veikryss. På andre siden av veikryss står det et skilt som viser vei til «Krigsminnesmerke». Følg rød markering ca. 500 meter opp lett stigning før terrenget flater ut over myr. Deretter et kort stykke videre til minnesmerket.

Les mer om flystyrten i Sørkedalen: Minnestund i Andtjernåsen

Minnesmerket etter flystyrten ved Andtjernåsen i Sørkedalen - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Minnesmerket etter flystyrten ved Andtjernåsen i Sørkedalen

3. Kikut

Kikut vokter over Bjørnsjøen og ved dens fot ligger populære Kikutstua. Et travelt knutepunkt i helgene i Nordmarka, men de færreste tar den korte turen opp til Kikut for å nyte utsikten sørover mot Bjørnsjøen, Østre Fyllingen, og Kobberhaugene. Det er egentlig litt synd, for det er en trivelig topp å slappe av på mens du nyter utsikten over Nordmarkas skogkledte åser. Turen opp til toppen som ligger på 612 moh. tar i overkant av 30 minutter avhengig av dagsform. Går du fra Kikutstua er det et veldig bratt parti i starten, mens stien som går opp til toppen litt lenger vest er hakket slakere. Det er likevel moderat til bratt stigning opp til toppen. Best utsikt er det noen meter ned fra selve toppunktet. Passer fint for turvante barn ned mot 7 år.

Les mer om flotte utsiktspunkter i Oslomarka: 7 topper med panoramautsikt i Oslomarka

4. Kirkeruinene i Maridalen

Ruinene etter Margaretakirken er et godt kjent kulturminne i Maridalen. Trolig oppført rundt år 1250 og viet til den hellige Margareta av Antiokia. Som katolsk kirke ble bruken av den minimal etter reformasjonen i 1536, og lå etter alt å dømme i ruiner allerde i 1743. Likevel er det den best bevarte middelalderkirken i Oslo utenom Gamle Aker kirke. Det er for øvrig helgenen Margareta og kirken som har gitt dalen sitt navn; Maridalen. Kirken ligger flott til ved Kirkeby i Maridalen med utsikt til Maridalsvannet. Det er god plass rundt ruinene dersom du har behov for å hvile bena.

Les mer om Margaretakirken hos Riksantikvaren: Margaretakirken i Kulturminnesøk

Les mer om Margaretakirken på nettsidene til Maridalens Venner: St. Margaretakirken og dens ruiner

Kirkeruinene i Maridalen - Margaretakirken - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Ruinene etter Margaretakirken i Maridalen

5. Hauktjernskløftene

Noen hundre meter opp lia fra Sarabråten ligger Hauktjernskløftene. Det er et dramatisk landskap langs kløftene, hvor store, meterhøye steinblokker er sprengt ut fra fjellet. De dype gapene i fjellplatået er spennende både nedenfra og ovenfra, selv om en må passe seg for ikke å trå feil. De loddrette fjellsidene gir også flott utsikt over vakre Hauktjern, som mange mener er det av de flotteste stedene i Østmarka. Hauktjernskløftene er naturlig nok også blitt et svært populært sted for klatrere, og det myldrer med aktivitet nesten hele året igjennom. Kløftene og Hauktjern ligger i kort avstand fra populære Nøklevannet og Sarabråten, og en litt lengre gåtur på blåmerket sti fra Haukåsen. En flott dagstur fra Rustadsaga rundt Nøklevannet til Sarabråten, videre til Haukåsen via Hauktjern og med avslutning på Lutvann, kan trygt anbefales.

6. Utsiktstårnet på Hjellsåsen i Sørmarka

Hvis du er glad i storslagen utsikt, får du tårer i øyekroken når du står på toppen av Hjellsåstårnet. Det rager høyt over skogen rundet og gir deg fantastisk panoramautsikt i alle retninger. Her kan du se nordover mot radaren på Haukåsen, i det fjerne ser du masta på Røverkollen, vestover finner du Tryvann og Tryvannstårnet og sørvestover er jeg ganske sikker på at du kan se Jonsknuten på Kongsberg. Du har god oversikt over kulturlandskapet i Ski og over trærne kan du skimte taket på ASKO i Vestby. Hjellsåstårnet innbyr til nærturer i Sørmarka, men anbefales også for langveisfarende. Det er svært godt med plass på toppen av tårnet, og romslige plattformer på vei opp hvis motet svikter deg. Rundt tårnet er det satt ut benker, så her er det fint å sitte og spise litt mat og få i seg noe å drikke. Det er i tillegg kort vei ned til Vientjern hvis noen skulle ønske seg et bad en varm sommerdag. Hjellsåstårnet har rett og slett alt, og er et strålende turmål for små og store barn.

Les om flere utsiktstårn i Oslomarka her: 7 topper med utsiktstårn i Oslomarka

7. Bautaen på Spinneren i Østmarka

Rett ved det høyeste punktet på Spinneren i Østmarka står det en mystisk bauta. Det er ingen som vet når den ble reist eller hvem som gjorde det, men øyevitneskildringer plasserer steinen på Spinneren lenge før skogbrannen i 1889. Noen mener den kan knyttes til ekteparet Cudrio som eide store skogsområder i Østmarka på 1700-tallet, men det blir likevel bare antagelser. Spinneren er et naturskjønt område øst for Dølerud mellom Langvann og Sandbakken, og består av flere furukledte koller. Like sør for steinen er det en varde som markerer toppunktet på 271 meter. Det er godt med plass på toppen, så her kan du ta en hvil mens du undrer deg over den store steinen og nyter naturen rundt deg. Det går ingen merkede stier eller løyper i området, men bautaen er lett å finne ved å følge tydelig, umerket sti nordfra. Følg blåmerket sti som går mellom Trollvann og Smørholet. Akkurat der terrenget starter i nedoverbakke, på østsiden av foten til høyde 247 på kartet, ser du den umerkede stien gå oppover i en slak stigning. Det tar rundt 10-15 minutter å gå fra blåstien til bautaen.

Les mer om bautaen på Spinneren i medlemsbladet til Østmarkas Venner (side 12): Bautaen på Spinneren og ekteparet Cudrio

4 thoughts on “7 steder til du må oppleve i Oslomarka

Leave a Reply