Panoramautsikt fra Røverkollen - Oslomarka - Lillomarka - Fantastiske marka

3 flotte topper du kommer til med t-banen

Vi som bor i nærheten av Oslomarka er i grunnen privilegert. Det er en overraskende lav terskel for å få gode naturopplevelser, enten det er å komme ut i skogen eller gå opp på en topp. Det er flere fine topper i Oslomarka som er tilgjengelige med bare en kort t-banetur. De kommer ikke til å gi deg noen Lars Monsen-poeng, men det er turer som passer utmerket som ettermiddagsturer eller rolige, hyggelige søndagsturer. Med eller uten barn.

Her er tre topper du kommer til med t-banen, og som byr på fantastisk utsikt.

Flere turtips: 10 turer med fantastisk utsikt over Oslo

1. Søndre Kolsåstoppen

Utsikten fra Søndre Kolsåstoppen er en av de beste i hele Oslomarka. Den slåss i alle fall om topplassen med Skaugumsåsen og Gyrihaugen. Turen opp oppleves nok som brattere enn for både Vettakollen og Røverkollen, men det er ikke sånn at du må pakke klatretau og klatreseler. Det grenser til litt klyving den helt siste kneika opp, men ellers er det laget både trapper og gelender på de mest utsatte stedene underveis. En klarværsdag belønnes du uansett med en spektakulær utsikt, og et fjellplatå på toppen som er et utmerket sted for litt mat og hyggelig prat.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 7-8 år.

Hvordan kommer jeg meg dit: Ta t-banen mot Kolsås og gå av på Hauger stasjon. Så fort du er på toppen av trappene ut av stasjonsområdet og ser deg til venstre, kneiser Søndre Kolsåstoppen rett mot deg. Gå i retning Søndre Kolsåstoppen, opp Høgåsveien, og ta første vei til høyre. Følg Kløftaveien er lite stykke og ta til venstre når du kommer til Toppåsveien. Følg Toppåsveien oppover og frem til blindvei inn mot skogen, hvor du ser en bom. Gå forbi bommen og inn på skogsvei. Få meter fra bommen ser du skiltet som viser vei til toppen på venstre side. Det er en radio/telemast på toppen.

2. Vettakollen

Vettakollen er en veldig lett tilgengelig topp for de fleste som bor i Oslo, og byr på fin utsikt sørover mot Oslogryta og fjorden. På toppen møter du studenter på tur, ivrige stiløpere, friske turgåere med eller uten hund og en og annen markatraver på vei tilbake fra de dype skoger. Vettakollen kan nemlig både være et mål i seg selv, men også avslutningen på en trivelig tur med stopp på både Skjennungstua og Frønsvollen. Vettakollen er en allsidig nærmiljø-topp som mange turgåere heldigvis har fått øynene opp for.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 8-9 år.

Hvordan kommer jeg meg dit: Det er to gode alternativer for å komme seg til Vettakollen. Første alternativ er å ta t-banen til Sognsvann stasjon, gå ned til Sognsvann og følge vannet mot venstre. Derfra langs grusvei, senere skogsvei, sørover og vestover forbi Båntjern og det siste stykket opp på blåmerket sti. Det andre alternativet er å ta t-banen mot Frognerseteren og gå av på Vettakollen stasjon. Herfra følger du blåmerking til toppen. Begge alternativene følger blåstien mot toppen sørfra. Det siste stykket opp er til dels bratt.

Les mer om Vettakollen på UT.no med utgangspunkt fra Vettakollen stasjon.

Les mer om Vettakollen på UT.no med utgangspunkt fra Sognsvann.

3. Røverkollen

Røverkollen er en svært turvennlig, lavterskel-topp, som passer for turgåere i nær sagt alle aldre. Fra Grorud T til toppen er det omtrent 2,5 kilometer, så den er perfekt for ettermiddagsturer. På toppen er det et utsiktstårn som gir deg vidsyn i nesten alle retninger. Herfra ser du Oslofjorden, Holmenkollbakken, Tryvannstårnet, åsene innover Nordmarka og Lillomarka og store deler av Nittedal. Det er god plass på toppen rundt utkikkstårnet og masta, så ta med piknikkpledd, mat og drikke på varme, solrike ettermiddager og slapp av. Siste t-banen hjem går først nærmere midnatt.

Barn: Passer fint for barn ned til 6-7 år.

Hvordan kommer jeg meg dit: Ta t-banen mot Vestli og gå av på Grorud stasjon. Stien starter noen hundre meter fra t-banestasjonen. Gå ut av stasjonen mot Bergensveien slik at du har bussholdeplassen og Shell-stasjonen rett mot deg. Fortsett inn Romsåsveien som går mellom bussholdeplassen og Shell-stasjonen, og deretter går du rett frem i rundkjøringen. Et kort stykke opp fra rundkjøringen står det et skilt med Romsås på høyre side. Stien starter da på motsatt side rett overfor dette skiltet. Blåstien er godt merket og tar deg i lett, men småkupert, terreng over Ravnkollen og inn på baksiden av Romsås kirke. Derfra er det lett stigning i fint furuskogsterreng opp til toppen.

Leave a Reply