Å overnatte i gapahuk kan være et spennende alternativ til telt eller hengekøye. Gapahuken er en slags mellomting mellom hytte og telt. Den gir deg både den gode opplevelsen av å sove ute, samtidig som det kanskje føles litt mer trygt å komfortabelt. Terskelen for overnatting blir i alle fall mye mindre, siden du trenger mindre utstyr. Det er flere gapahuker i Oslomarka som egner seg for overnatting, og her er 5 av dem som er lett tilgjengelig for overnattingsturer.
Flere gode turtips: 10 tips til villmarksturer med barn i Oslomarka
1. Gapahuken ved Burudvann (Bærumsmarka)
Høyt oppe i åsen over Burudvann ligger gapahuken som Lions Bærum har satt opp til glede for turgåere i dette området. Og hvilken flott gapahuk dette er! Det er god plass på benken langs veggene, med et romslig gulv som fint kan brukes til overnatting. Utsikten er i tillegg førsteklasses. Her ser du rett over Kirkebykollen til Haugsåsen og Trulskollen på den andre siden av Lommedalen. Sørover ser du over den skogkledte Eineåsen mot Ramsås som ligger litt i skjul, men både Skaugumsåsen og skianlegget på Vardåsen er god synlig langs Oslofjorden. Fra utfartsparkeringen ved Burudvann er det rundt 3 kilometer opp til gapahuken, en tur som også går fint for mindre barn bare man tar tiden til hjelp.
Barn: passer fint for turvante barn ned til 5 år.
Slik kommer du deg dit: Gapahuken kan kombineres med en rekke fine turer i Bærumsmarka, her er det bare fantasien som setter grenser. Starter du ved Tobonn går du over Beksliåsen forbi Vensåsseter til Tjæregrashøgda, og derfra ned til Gapahuken. Eller du kan starte ved Skytterkollen og gå opp Skuta til Brunkollen og ta blåmerket sti via Haslumseter kapell til gapahuken. Kortest vei er det fra utfartsparkeringen ved Burudvann. Her følger du blåmerket sti østover mot Øyervann, og tar til venstre i første stikryss retning Tjæregrashøgda. Stien går i slak til moderat stigning hele veien, men både med noen korte, bratte partier og noen flate, lettere partier. Nærmeste bussholdeplass til Burudvann, er Burudveien som ligger i overkant av 1 kilometer fra utfartsparkeringen ved Burudvann. Det er rundt 3 kilometer fra utfartsparkeringen og turen opp tar omtrent 45 minutter i normalt, rolig tempo.



2. Gapahukene på Nedre Gupu (Vestmarka)
Nedre Gupu er en boltreplass for friluftsliv i Vestmarka, kanskje særlig for barna. På Nedre Gupu står det 5 store gapahuker med tilrettelagte bålplasser, utedo og vedlager som er gratis å bruke. Her er det også en flott tauhinderlekeplass. Skoler og barnehager i Bærum har førsteprioritet til stedet på hverdager. Både Asker turlag og Bærum turlag legger mange av sine turer og arrangementer hit med god grunn. Det er korte 1 kilometer opp fra utfartsparkeringen på Franskleiv / Vestmarksetra på bred skitrasé, og godt med plass til å løpe og boltre seg på for de yngste. Vinterstid går det skiløype over området og det store jordet på nedsiden prepareres til skileik og småhopping. Det kan anbefales å følge med på turprogrammet til både Asker turlag og Bærum turlag og bli med på en av deres turer til Nedre Gupu.
Barn: Passer fint for barn i alle aldre. De aller minste kan sitte i vogn eller i sykkelsete.
Slik kommer du deg dit: Det beste startstedet for en koselig og passe lang tur med barna er utfartsparkeringen på Franskleiv. Herfra kan du gå på fin grusvei via Furuholmen til Nedre Gupu. Det er noe motbakker opp mot Tranbymyra, men derfra er det enten nedoverbakke eller nesten helt flatt. Nærmeste bussholdeplass er Kattås, som ligger i overkant av 1 kilometer fra utfartsparkeringen. Turen er på rundt 2 kilometer og tar i underkant av 30 minutter.

3. Gapahuken på Borgersæterhøgda (Krokskogen)
Borgersæterhøgda er ikke en særlig høy ås, men ligger akkurat slik plassert at utsikten over Ringerike er strålende. Hadde ikke Finnemarka stått i veien, kunne du faktisk sett helt til Gaustatoppen i Telemark. Det går en skiløype langs åskanten, og ved utsiktspunktet har Skiforeningen bygget en fin gapahuk. Den er ikke først og fremst laget for overnatting, men benkene langs veggen er tilstrekkelig dype til at du kan sove på dem. Det er mye plass til å boltre seg på rundt gapahuken, eller du kan bare sitte ned og nyte utsikten og freden. Siden den ligger langs en rødmerket skiløype er det sjelden det kommer folk forbi utenom skisesongen.
Barn: Passer fint for turvante barn ned til 6-7 år.
Slik kommer du deg dit: En fin tur er å følge blåmerket sti fra Ringkollstua, forbi Ringkollen til Ringkollsætra, og videre østover i retning Vassendvika på Storflåtan. Stien går på nordsiden av Borgersæterhøgda og krysser en rødmerket skiløype som går sørover. Her tar du til høyre inn på den rødmerkede løypa som du følger noen hundre meter frem til gapahuken. Denne turen er på rundt 3 kilometer i normalt kupert skogsterreng og tar ca. 45 minutter å gå i normalt tempo. Alternativt kan du også gå inn på grusvei det meste av strekningen ved å parkere på Jaklefoss. Følg grusveien opp til Borgersætra, og herfra på rødmerket skiløype til gapahuken og utsiktspunktet. Turen går i slake og moderate stigninger, med flere flatere partier. Det er utfartsparkeringer både ved Ringkollstua og Jaklefoss. Nærmeste bussholdeplass er Horne, som ligger rundt 3 kilometer fra Jaklefoss og 7 kilometer fra Ringkollstua.
Merk. Borgersæterhøgda har ikke noe offisielt navn på kartet. Siden Borgersætra ligger ved den sørlige foten av åsen, er det naturlig å kalle åsen for Borgersæterhøgda.



4. Gapahuken Kikkut på Eineåsen (Krokskogen)
Eineåsen er et utrolig flott turområde, med fin natur, fantastiske utsikter og spennende kulturhistorie rundt hver eneste sving. I den sørvestlige delen av åsen har den lokale velforeningen satt opp to flotte gapahuker som er perfekte for overnattinger. De to gapahukene er store og romslige med svært god kapasitet. Foran gapahukene er det laget en liten bålplass med benker rundt. Utsikten fra Eineåsen er blant de beste i Oslomarka, så også fra gapahukene. Her ser du tvers over Rykkin mot Kirkeby og Tanumplatået med Ramsås og Søndre Kolsås på hver sin side. I horisonten ser du Nesodden og utover Oslofjorden helt til Hovedøya. Gapahukene ligger en kort tur fra startstedet på Busop, så dette er en tur som kan passe for de fleste.
Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5 år.
Slik kommer du deg dit: Kortest vei til gapahuken er det ved å starte på blåmerket sti ved Busopveien. Følg den brede, tydelige stien i moderat stigning i underkant av 1 kilometer, til du kommer til en brå sving hvor det er skiltet til gapahukene inn til høyre. Følg stien i rundt 100 meter frem til gapahukene. Nærmeste bussholdeplass til startstedet er Otto Rykkinds vei. Du kan også parkere ved Gommerudbanen i helgene, og følge blåmerket sti mot Solfjellstua gjennom skogen til Busop. Her tar du til høyre inn på blåmerket sti som kommer fra Busoppveien, og følger denne i moderat stigning opp til gapahukene. De blåmerkede stiene starter ved tennisbanen rett over veien fra Gommerudbanen.



5. Gapahuken ved Bikkjetjern (Østmarka)
På vestsiden av lille Bikkjetjern i Enebakk står det en gapahuk som er et fint turmål for store og små. Siden det går grusvei helt til frem til gapahuken fra starten ved Streifinn, er dette et fint turmål med sykkel. Det er rundt 4 kilometer hver vei i relativt lett terreng, men med en moderat stigning mot slutten av turen slik at du kan trille ned bakken mot Bikkjetjern. Det er romslig foran gapahuken og det er laget en bålplass som kan brukes utenom bålforbudet mellom 15. april og 15. september. Rett nedenfor er det også en fin plass til bading hvis det er varmt i været. Det er mulig å overnatte på gulvet inne i gapahuken med plass til 3 voksne.
Startsted: Streifinn i Flateby. Parkering: Det er en romslig parkeringsplass ved Streifinn. Kollektivt: Nærmeste bussholdeplass er Gjeddevannsveien. Fra holdeplassen følger du Gjeddevannsveien inn ved FUS-barnehagen. Det er rundt 500 meter inn til Streifinn. Blåmerket: Ja, men merkingen er nærmest fraværende. Følg store skilt som viser vei til gapahuken. Mobildekning: Ja.
Slik kommer du deg dit: Streifinn er klubbhuset til Enebakk IF og ligger nesten innerst i Gjeddevannsveien i Flateby. Fra parkeringsplassen går du tvers gjennom slalåmanlegget og videre mot venstre på grusvei. Gå forbi bom og etter et lengre stykke holder du mot venstre og følger grusveien sørover i nesten 3 kilometer helt til du har Bikkjetjernet på høyre side. Det er store skilt som viser vei til gapahuken ved alle veiskiller. Det tar rundt 1 time for en voksen å gå hver vei.

6. Gapahukene ved Kobberhaughytta (Nordmarka)
Kobberhaughytta er et villmarkseldorado for barn. På DNT sin storstue i Nordmarka kan du sove i en romslig gapahuk rett ved Kobberhaugtjernet, leie kano og padle, når det er varmt kan du bade fra badebrygga og når mørket faller på kan du ta frem fiskestang og prøve fiskelykken. Og hvis ikke det er nok, ligger både tjernet og hytta ved foten av Kobberhaugene som er perfekte for en topptur. Det er to toppunkt på Kobberhaugene som begge to er flotte turmål. Utsikten er likevel best på den laveste av toppene, som ligger mot øst. Herfra ser du sørover mot Tryvannstårnet og mot sørvest ligger et flettverk av åstopper som går langt innover Bærumsmarka og mot Vestmarka. Se om ikke du finner de karakteristiske Kolsåstoppene! Kobberhaughytta er lett tilgjengelig på fin grusvei som går helt opp til hytta fra Sørkedalen skole.
OBS! Gapahukene ved Kobberhaughytta må leies. Les mer på hjemmesiden til Kobberhaughytta.
Startsted: Sørkedalen skole
Parkering: Stor parkeringsplass ved Elveli. Kjør inn Zinoberveien ved Sørkedalen skole, parkeringsplassen ligger på venstre side etter elva.
Kollektivt: Nærmeste bussholdeplass er Sørkedalen skole.
Blåmerket: Ja.
Mobildekning: Ja.
Slik kommer du deg dit: Du kan starte turen på alle de tre populære utfartsstedene i denne delen av Nordmarka. Fra Sognsvann kan du gå på grusvei eller blåmerket sti via Ullevålseter til Blankvannsbråtan, og videre derfra på tydelig blåmerket sti til Kobberhaughytta. Denne turen er i underkant av 12 kilometer. Fra Frognerseteren kan du gå på grusvei via Nordmarkskapellet til Blankvannsbråtan, og derfra på blåmerket sti til Kobberhaughytta. Dette vil være en lengre tur enn å gå strake veien på blåmerket sti til Kobberhaughytta via Blankvannsbråtan. På blåmerket sti hele veien er det ca. 8 kilometer å gå til Kobberhaughytta. Korteste vei opp til Kobberhaughytta er på grusvei fra Sørkedalen skole. Herfra er det ca. 5 kilometer på god grusvei i jevn motbakke inn til Kobberhaughytta.

7. Gapahuken ved Gjerdrumsgjermenningen (Romeriksåsene)
Gjerdrumsgjermenningen er et populært vann for overnattingsturer i den sørlige delen av Romeriksåsene. I den sørlige enden av vannet er det flere fine plasser som passer utmerket både for telt og hengekøye. Her har Gjerdrum jeger- og fiskeforening også satt opp to gapahuker, hvor den ene ligger fint til ved bredden av vannet. Gapahuken har to brede, lange brisker og en i kortenden, slik at det normalt kan være plass til 2 voksne og 1 barn. Det er en liten bålplass på utsiden. Fra gapahuken har du nydelig utsikt over dette flotte vannet, og det anbefales sterkt å ta med fiskekort og fiskestang. Gjerdrumsgjermenningen har både abbor og ørret, så her er det bare å prøve fiskelykken.
Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5 år.
Slik kommer du deg dit: Du kan gå på blåmerkede stier til Gjerdrumsgjermenningen både fra Glittre på Nittedal-siden og fra Harasletta og Bekkeberget på Gjerdrum-siden. Fra utfartsparkeringen i Glittreveien følger du blåmerket sti retning Årstadvangen. Den brede, tydelige stien går i moderat stinging de første 2,5 kilometerne før det flater ut og fortsetter i normalt kupert skogsterreng mot Kirkebygjermenningen. Gå over kloppen og brua ved smalet mellom de to gjermenningsvannene, og fortsett videre sørover. Etter rundt 1 kilometer kommer du til en bro rett nedenfor demningen på Gjerdrumsgjermenningen. Etter denne tar du til venstre og følger en va de mange stiene mot den østligste odden. Nærmeste bussholdeplass er Klokkertoppen. Fra Gamleveien fortsetter du et kort stykke opp Glittreveien til utfartsparkeringen. Fra Gjerdrum-siden er det raskeste å starte ved utfartsparkeringen på Kokstadvangen på Allmenningsveien. Herfra kan du gå nordover på skogsbilvei nesten helt frem til vannet, eller du kan følge den flotte blåmerkede stien langs Gjermåa. Det er rundt 4 kilometer fra Kokstadvangen til vannet. Nærmeste bussholdeplass er Veståsen skole langs Fv427 Fjellvegen. Blåmerket sti starter på grusveien rett bak skolen, som går i retning Lysdammen. Herfra er det rundt 7 kilometer opp til Gjerdrumsgjermenningen.


One thought on “7 steder du kan overnatte i gapahuk i Oslomarka”