Utsikt mot Kolsåstoppen og Oslofjorden fra Ramsås - Oslomarka - Vestmarka - Fantastiske marka

7 topper med panoramautsikt i Vestmarka

Naturen har skjenket Vestmarka utallige flotte utsiktspunkt og topper. Her kan du velge og vrake mellom toppene, med den ene utsikten finere enn den andre. Om ikke det var nok, så har Vestmarka også det flotteste utsiktspunktet i hele Oslomarka. Det beste er kanskje at de fleste toppene i Vestmarka er så lett tilgjengelige. Du må ikke dra veldig langt for å komme til et flott utsiktspunkt, enten du foretrekker å gå eller spenne på deg skiene.

Her er de 7 beste og fineste toppene og utsiktspunktene i Vestmarka, som alle innbyr til flotte og spennende turer for store og små.

Les om flere turtips! 10 tips til flotte turopplevelser i Vestmarka

1. Ramsås

Vestmarka har flere av de fineste utsiktspunktene i Oslomarka, og Ramsås er et av disse. Utsikten herfra er ikke lenger en godt skjult hemmelighet, men det er mange som ikke helt vet hvordan de skal komme seg hit. Det går ikke en merket sti ut til Ramsås, men fra Stovivollen er det faktisk en godt synlig og mye brukt umerket sti frem til det beste utsiktspunktet. Og utsikten er storslagen. Langs østsiden av Ramsås forsvinner Vestmarka ut i et stup ned mot kulturlandskapet på Tanum, Stovi og Skui. Langs stupet er det flere svært gode utsiktspunkt mot øst og nordøst. Herfra ser du Kolsåstoppene i profil, mot nord blotter stupene på flotte Eineåsen seg og mot øst ligger øyene og dupper i den blå Oslofjorden. Alle de kjente og kjære landemerkene i Oslomarka er synlig herfra. Tryvannstårnet, Haukåsen, Røverkollen. Det beste utsiktspunktet har relativt god plass til å sitte ned og slappe av med litt god mat og drikke.

Bildet på toppen viser utsikten fra Ramsås.

Her finner du kart og turbeskrivelse på UT.no: Utsiktstur til Ramsås i Vestmarka

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 6-7 år.
Overnatting: Overnatting mulig, men uten hengekøye eller telt.

Slik kommer du deg dit: Du kan komme deg til utsiktspunktene på Ramsås fra Skui i nord eller Vestmarksetra i sør. Start gjerne turen fra den store utfartsparkeringen ved Vestmarksetra. Hit går det også buss, som stopper på Kattås, ca. 1,3 kilometer fra parkeringen. Fra parkeringen følger du blåmerket sti skiltet mot Stovivollen, eller følger grusveien i samme retning. Både grusveien og stien går i jevn motbakke hele veien opp mot Stovivollen, med et par flate partier langs grusveien. Følger du blåmerket sti, kommer du til en bred og godt brukt traktorvei ved et hogstfelt rundt 200 meter før du kommer til Stovivollen. Ta til høyre og følg denne over en liten høyde og langs et nytt hogstfelt. Følger du grusveien ser du denne traktorveien som en bred trase på høyre side rett før du kommer til Stovivollen. Ta av til høyre inn på denne traktorveien, og følg denne først hundre meter sørover og i slak sving mot venstre. Deretter opp og over en høyde og langs hogstfelt. Fortsett videre på godt synlig traktorvei som etter et stykke går over i en umerket men synlig sti. Etter rundt 600 meter fortsetter du mot venstre i stikryss og opp en slak stigning. Ved neste stikryss tar du stien 90-grader til venstre og følger denne i ca. 200 meter til et myrparti. Over myra følger du rødmerket skiløype, forbi et lite myrtjern, og rundt 50 meter etter myra kommer du til et nytt stikryss. Ta til høyre i lett kupert blandingsskog og fortsett i rundt 200 meter til du kommer til utsiktspunktet. Det går en lett synlig sti langs stupet sørover. Følger du denne kommer du til flere fine utsiktspunkt.

Utsikt mot Oslo og Oslofjorden fra Skaugumsåsen - Oslomarka - Vestmarka - Fantastiske marka
Utsikt over Asker og Oslofjorden fra Skaugumsåsen.

2. Skaugumsåsen

Den blendende utsikten fra Skaugumsåsen er i særklasse, med en panoramautsikt som trumfer alle andre i Oslomarka. Det er i tillegg en lett tilgjengelig topp. Skaugumsåsen anbefales som turmål dersom du ikke har vært her tidligere. Eller, Skaugumsåsen anbefales som turmål uansett. Ikke bare kan du ta turen fra Semsvannet og ut på utsiktspunktet, gjennom et flott og variert skogsterreng. Semsvannet er i seg selv et flott turområde med fine turstier og variert planteliv. Kommer du deg opp på toppen, er det godt med plass på platået og med flere bålplasser. Her er det også mulig å gå – forsiktig – langs kantene slik at du får med deg hele den utrolige utsikten mot Oslo, østover mot Nesodden og utover Oslofjorden helt ned til Håøya.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 6-7 år.
Overnatting: God plass til telt, begrensede muligheter for hengekøye.

Slik kommer du deg dit: Skaugumsåsen er tilgjengelig både med bil og med kollektivtransport. Semsveien og Semsvannet utfartsparkeringer ligger rett ved Semsvannet og Skaugumsåsen. Nærmeste bussholdeplasser er Solgården i Kirkeveien, ca. 1 km unna. Du kan også ta tog til Hvalstad, og gå opp via Grosetkollen. Blåmerket sti til toppen følger først grusveien på den nordøstlige siden av Semsvannet i rundt 1 kilometer. Da kommer du til stikrysset hvor du tar til høyre og inn i skogen. Du følger skilt mot Djupedalsåsen og Skaugumsåsen. Terrenget går for det meste i slake eller moderate stigninger opp mot Djupedalsåsen på vei til Skaugumsåsen. Det er en svært bratt kneik opp mot Djupedalsåsen. Gåturen fra utfartsparkeringen på Sem via Djupedalsåsen tar ca. 45-50 minutter uten pause. Du bruker omtrent samme tid hvis du går via Grosetkollen fra Hvalstad stasjon.

Utsikten fra Hagahogget mot Skaugumsåsen og Semsvannet - Oslomarka - Vestmarka - Fantastiske marka
Utsikten fra Hagahogget mot Semsvannet og Skaugumsåsen.

3. Hagahogget

Utsiktspunktet Hagahogget er ikke like populært som naboen Skaugumsåsen, og er dermed et knallgodt alternativ for dem som vil unngå den verste trengselen. Utsikten herfra er det nemlig ikke noe å si på. Mot nord ser du Skaugumsåsen i beskjeden profil, de østlige delene av Oslogryta, ryggen på kollene og åstoppene i Østmarka, Oslofjorden med øyene, Håøya ligger som en strandet hval i sør og flotte Vardåsen stiger fritt opp fra omkringliggende bebyggelse. Kulturlandskapet ved Semsvannet breier seg ut og Asker kirke ligger malerisk til på en liten bakketopp. Det er mindre plass her enn på Skaugumsåsen, men mer enn nok til en pause med noe godt å drikke og spise.

Her finner du kart og turbeskrivelse på UT.no!

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5-6 år.
Overnatting: Begrenset med plass på utsiktspunktet. Anbefalingen er å sove under åpen himmel rett på bakken.

Slik kommer du deg dit: Det går en blåmerket sti til toppen som starter ved utfartsparkeringen ved Sem sag i krysset Semsveien og Nedre Berg vei. Er du ikke kjent i området kan du bruke adressen Semsveien 139 i Asker kommune på GPS-en i bilen. Nærmeste bussholdeplass er Vøyen, omlag 200 meter fra utfartsparkeringen. Fra parkeringen krysser du Semsveien og fortsetter inn Nedre Berg vei et par hundre meter før du tar av til venstre inn på grusvei (blindvei). Denne følger du i lett motbakke til neste stikryss hvor stien tar av inn til venstre i skogen. Fortsett på den tydelige stien i relativt flatt og lett skogsterreng over Semskollen i litt over 1 km. Vær oppmerksom på at her kan det være sølete og vått gjennom det meste av året. I neste stikryss følger du skiltingen til Bergsåsen mot høyre, opp en kort bakke og over to påfølgende høyder. Du står nå ved grensen til Hagahogget naturreservat. Herfra går det flatt bortover et kort stykke før stien dreier mot høyre og du starter oppstigningen til utsiktspunktet. Stien går i lett til moderat stigning frem til neste stikryss, hvor du følger merkingen til Hagahogget mot høyre. En lett motbakke i starten, opp gjennom et bekkefar og deretter langs kanten og rundt på baksiden av åstoppen. Deretter starter du opp de siste lette til moderate stigningene mot utsiktspunktet. Det tar ca. 40 minutter å gå fra utfartsparkeringen til toppen.

Utsikten mot Oslofjorden fra Bergsåstoppen - Oslomarka - Vestmarka - Fantastiske marka
Utsikten østover mot Oslofjorden fra Bergsåstoppen.

4. Bergsåstoppen

Utsikten fra Bergsåstoppen vil overraske deg. Underveis får du ingen hint om hva som venter deg på toppen, der du går gjennom ganske tett skog hele veien opp. Men fra Bergsåstoppen ser du alle de kjente landemerkene rundt Oslo og Oslofjorden. Tryvannstårnet, Holmenkollbakken, masta på Røverkollen, radarkuppelen på Haukåsen, piperøyken fra fjernvarmeanlegget på Klemetsrud, Håøya, Vardåsen, Fornebulandet, nakken på Kjekstadmarka og åsryggen til Finnemarka. Bergsåstoppen er det høyeste punktet i Asker, og det sies at furutreet som markerer toppen skal være synlig fra Asker sentrum. Det er en flat og fin topp med god plass og hvor det er laget en enkel trebenk med skjermet bålplass. Langs toppen skal det være mulig å finne plass til et telt eller to, i tillegg er det absolutt en barnevennlig topp.

Her finner du kart og turbeskrivelse på UT.no: Topptur til Bergsåsen

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 6 år.
Overnatting: Plass til et par telt, men begrenset med muligheter for hengekøye.

Slik kommer du deg dit: Bergsåstoppen kan fint kombineres med en tur ut på Hagahogget på veien opp. Det er en liten utfartsparkering ved Sem sag i krysset Semsveien og Nedre Berg vei. Nærmeste bussholdeplass er Vøyen, om lag 200 meter fra utfartsparkeringen. Fra parkeringen krysser du Semsveien og fortsetter inn Nedre Berg vei et par hundre meter før du tar av til venstre inn på grusvei (blindvei). Denne følger du i lett motbakke til neste stikryss hvor stien tar av inn til venstre i skogen. Fortsett på den tydelige stien i typisk, lett kupert skogsterreng over Semskollen i litt over 1 km. Vær oppmerksom på at her kan det være sølete og vått gjennom det meste av året. I neste stikryss følger du skiltingen til Bergsåsen mot høyre, opp en kort bakke og over to påfølgende høyder. Du står nå ved grensen til Hagahogget naturreservat. Herfra går det flatt bortover et kort stykke før stien dreier mot venstre og du starter oppstigningen til utsiktspunktet. Stien veksler mellom lett til moderat stigning frem til neste stikryss, hvor du følger merkingen til Bergsåsen rett frem. Turen fortsetter i vekslende stigninger opp til neste stikryss, hvor du følger skilting mot høyre og selve toppen (ikke mot radaren). Det er ca. 3,6 kilometer til toppen fra parkeringen på Sem sag, og tar i underkant av 60 minutter å gå.

Utsikten fra Hovdehytta i Vestmarka - Oslomarka - Fantastiske marka
Utsikten sørøstover mot Vardåsen fra Hovdehytta.

5. Hovdehytta

Utsikten fra Hovdehytta er i en egen klasse blant DNT-hyttene i Oslomarka. Selv ikke den nye Fuglemyrshytta på Vettakollen i Oslo slår utsikten herfra. Fra toppen har du flott og bred utsikt over Oslofjorden og skjærgården på vestsiden av fjorden, Nesodden, Fornebu, Asker, Håøya, Vardåsen og Kjekstadmarka mot Dikemark og Nordvannet. Her er det koselig å sitte ned og spise niste eller lunsj og bare nyte landskapet. Enda bedre er det selvfølgelig å leie Hovdehytta og nyte utsikten mens du spiser frokosten på verandaen. Gåturen ut mot utsiktspunktet går i relativt lett, barnevennlig terreng fra Solli gård via Vestlia.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5-6 år.
Overnatting: Overnatting i hytta, naturligvis!

Les mer om Hovdehytta på UT.no

Slik kommer du deg dit: Det beste startpunktet er den store utfartsparkeringen ved Solli gård. Det er for øvrig langt til nærmeste bussholdeplass, så reiser du kollektivt bør du ha med deg sykkel. Fra utfartsparkeringen fortsetter du oppover grusveien du kom kjørende på, med parkeringsplassen på din venstre side. Fortsett gjennom bom og over ferist, og deretter over tunet på Solli gård. Veien fortsetter til venstre for stabburet, deretter følger du grusveien noen få hundre meter før du kommer opp og over bakketoppen til stikryss nummer 2. Her er det skiltet til Vestlia. Det tar i underkant av 5 minutter å gå til Vestlia, og derfra til Hovdehytta tar det rundt 15-20 minutter i vanlig, rolig gange på blåmerket sti.

Utsikt over Lierdalen mot Drammen fra Glasåsen - Oslomarka - Vestmarka - Fantastiske marka
Utsikt over Lierdalen retning Drammen fra Glasåsen.

6. Glasåsen

Det er toppen ved siden av Glasåsen som er høyest i Vestmarka, men det er Glasåsen som har best utsikt. Her står du bokstavelig talt på kanten av det sørlige Vestmarka. Glasåsen er viktig nærmark, noe du kan se av de mange merkede og umerkede stiene i området. Utsikten fra Glasåsen er fantastisk sydover mot Lier, Drammen og fjorden, men også vestover mot Finnemarka. Blåstien går langs stupet og det er flere fine utsiktspunkter. Best plass er det rundt det trigonometriske punktet, som gjør det best egnet til en nistepause. Pass likevel på dyr og barn, da utsiktspunktet ligger ved et loddrett stup. Husk også å ikke kaste mat, stein eller gjenstander over kanten. Glasåsenstupet er nemlig også populær blant klatrerne.

Her finner du kart og turbeskrivelse på UT.no!

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 7-8 år.
Overnatting: Overnatting mulig, men uten hengekøye eller telt.

Slik kommer du deg dit: Startpunktet er utfartsparkeringen på Kraft i Tranby, som ligger nesten i enden av Rotuveien i Lier. Nærmeste bussholdeplass er Ringveien Hoppbakken, noen hundre meter fra utfartsparkeringen. Fra parkeringen følger du veien tilbake noen meter og ta snarveien skrått til høyre og inn på en liten sti langs jordet. Fortsett forbi hus og rett frem inn på Fjellsveien. Fortsett over gårdstun og inn på travbane. Husk å holde deg helt ut i kanten. I motsatt sving ta inn på tydelig, blåmerket sti til venstre. Fortsett et stykke gjennom hogstfelt, først i lett stigning deretter opp en bratt skråning. Følg stien gjennom en grind og videre oppover i relativt bratt terreng. Etter et stykke flater stien ut og du går langs toppen av stupet. Gå samme veien tilbake, eller en rundtur via Kraftkollen.

Utsikten fra Haveråsen mot Oslofjorden - Oslomarka - Vestmarka - Fantastiske marka
Utsikten nordøstover mot Oslo og Oslofjorden fra Haveråsen.

7. Haveråsen

Haveråsen er et populært turmål i Vestmarka. Det er også et knutepunkt for dem som tar en lengre tur mellom de nordlige og sørlige delene av denne marka. Utsikten fra toppen er flott og vid mot skogkledte åser i Vestmarka, mot karakteristiske Gyrihaugen langt i nord, mot Oslofjorden og Oslo sentrum. Konturene av Østmarka er som kulisser i horisonten og på klare dager er det ikke noe problem å finne den hvite «golfballen» på Haukåsen. Fra Haveråsen ser du for øvrig også både Holmenkollbakken og Tryvannstårnet, mens Fornebu og skjærgården ligger som et teppe foran deg. Haveråsen er selvfølgelig perfekt for en lengre pause mens du ser danskebåten gli utover Oslofjorden. Det er god plass på toppen her, både til en flott nistepause eller dersom du har lyst til å overnatte.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 10-11 år.
Overnatting: Plass til telt, men ikke anbefalt med hengekøye.

Slik kommer du deg dit: Det er flere startsteder for turer til Haveråsen. Du kan starte i nord fra Sollihøgda eller i sør fra Solli gård, men vanligst er det nok å starte fra utfartsparkeringen på Vestmarksetra. Nærmeste bussholdeplass er Kattås, rundt 1,3 kilometer fra utfartsparkeringen. Fra utfartsparkeringen følger du blåmerket sti i lett og jevn motbakke, først i retning Nedre Gupu og deretter mot Furuholmen. Fra det kjente serveringsstedet kan du fortsette nordover, og sakte oppover og langs sørvestsiden av Kjølåsen før vi vender nesa sakte vestover ved Persbonn. Ikke lenge etter at vi har passert nordenden av Jongsmyr, treffer vi på motbakken som tar oss opp til toppen av Haveråsen. Den kan være stedvis bratt men går for det meste på relativt lettgått sti. Tilbake anbefales det å følge blåmerket sti i jevn nedoverbakke sørover mot Store Sandungen. Herfra følger du skiltingen mot venstre og over veikrysset mot skogen på andre siden. Fortsett videre på blåmerket sti i retning Furuholmen, oppover langs kanten av Lushattdalen. Over på andre siden av åsen kan det være stedvis bratt nedover, før du kommer til neste stikryss hvor du holder mot høyre og sørøstover. Etter et kort stykke treffer du Gupuelva og Svafossen, som mange mener er blant de fineste stipartiene i Vestmarka. Det er ikke langt fra Gupuelva til Furuholmen og derfra tilbake til Vestmarksetra.

Leave a Reply