Toppen av Bukollen med utsikt mot Nordmarka - Oslomarka - Romeriksåsene - Fantastiske marka

3 topper på rad i Romeriksåsene

“Paradis! En elsker av skog ga deg ditt navn” utbryter Johannes Dahl om Paradiskollen i sin erindringsbok om Nordmarka. Det samme kunne vært sagt om de to andre kollene som utgjør trippelen i Romeriksåsene; Rundkollen og Bukollen. Det var nok mer skog i disse traktene når Johannes Dahl vandret rundt her i forrige århundre, men fortsatt kan en tur opp til disse kollene by på en strålende turopplevelse med mye flott skog.

1. Paradiskollen

Lengst nord av de tre ligger Paradiskollen. Med sine 670 moh. er Paradiskollen den høyeste toppen i Romeriksåsene. Likevel ligger den bare en romslig times vandring fra Harestua stasjon. Paradiskollen er en turvennlig topp. Stien oppover går i lett og typisk markaterreng. På toppen er det svært god utsikt vestover, og sikteskiven som er montert retter raskt oppmerksomheten din mot Gyrihaugen, Gjerdingen, Bislingen og Store Skillingen. Det blå vannspeilet til Fjellvannet kan også skimtes mellom grantrærne. Det er god plass på toppen, som det ofte er på typiske furukoller. Her kan du sitte ned og nyte utsikten, enten du har gjort Paradiskollen til turens mål eller du skal videre langs Romeriksåsene. Det er også god plass til et telt, dersom du vil overnatte og våkne til flott utsikt over Nordmarka på andre siden av dalen.

Passer fint for turvante barn ned mot 7 år.

Hvordan kommer jeg meg dit: Det enkleste er å starte på Harestua stasjon langs Gjøvikbanen. Fra perrongen går du rett frem over snuplassen, og deretter følger du veien opp til venstre og forbi parkeringsplassene. Skiltposten der stien starter er synlig fra toppen av bakken, mot skogkanten til høyre, hvor du passerer en ferist. Dersom du ikke er lokalkjent i området anbefales det at du passer på å følge blåmerkingen. Det går mange stier på kryss og tvers, så det er lett å havne på feil sti. Den merkede stien opp er relativt flat, med lett stigning hele veien. Opp mot Puttehøgda og det siste stykket opp mot Paradiskollen er det noen få korte, bratte stigninger.

Finn veien til de høyeste toppene i Oslomarka: Til topps i Oslomarka!
Ta turen til et utsiktstårn: 7 topper med utsiktstårn i Oslomarka

Utsikt mot øst fra Paradiskollen - Oslomarka - Romeriksåsene - Fantastiske marka
Utsikten mot øst fra Paradiskollen i Romeriksåsene, med sikteskiven som er montert på toppen.

2. Rundkollen

Turen opp til Rundkollen er nok den seigeste av de 3 toppene. Det er rundt 3 km fra startpunktet og opp til toppen, men det tar det godt og vel 50 minutter. Stien er ganske lettgått og tydelig, men den går mer eller mindre sammenhengende i moderat stigning. Toppen ligger inne i Rundkollen naturreservat og kan derfor by på både storslått panoramautsikt og fantastisk flott skogsterreng. Mot sørvest ser du rett nedover dalen mot Åneby, Rotnes og Varingskollen. I det fjerne kan du skimte Røverkollen. Østover brer skogen seg utover som et teppe, med småvann og åstopper. Følger du godt med ser du flyene lette og lande på Gardermoen, tvers over på andre siden av Romeriksåsene. Det godt med plass og svaberg på toppen, så her er det god mulighet for å slappe av og nyte utsikten sammen med litt lunsj. Husk at du er midt i naturreservatet, og at du må ta særlig hensyn til skogen rundt deg.

Passer fint for turvante barn ned til 7-8 år.

Hvordan kommer jeg meg dit: Nærmeste startpunkt for turen opp til Rundkollen er Nittedal jordstasjon (Nittedal Teleport) langs Rv4. Ta av fra Rv4 og inn Myraveien, og deretter første til venstre inn Passoppveien. Følg denne helt inn, gjennom bom, og det er en liten parkeringsplass til venstre for porten til jordstasjonsanlegget. Nærmeste bussholdeplass er Kongskog som ligger rundt 1 km fra parkeringsplassen som er startpunkt for turen. Fra bussholdeplassen fortsett nordover på Fuglåsveien. Etter noen hundre meter, ta stikkvei mellom jordene i retning riksveien. Kryss denne og gå inn Myraveien, deretter første til venstre. Fra parkeringsplassen fortsetter du inn i skogen på en traktorvei slik at du har gjerdet til jordstasjonen på høyre side. Fortsett rundt og langs gjerdet til du er på andre siden. Der svinger stien av og fortsetter nordover mot Rundkollen. Først et kort stykke gjennom tidligere hogstfelt, før den blåmerkede stien kommer til grusvei. Deretter over grusveien og videre i slake til moderate stigninger med enkelte flate strekninger underveis. Stien er tydelig merket og skiltet hele veien opp.

Utsikten fra Rundkollen - Oslomarka - Romeriksåsene - Fantastiske marka
Utsikten fra Rundkollen mot sørøst, en tidlig morgen i april.

3. Bukollen

Jeg synes det er en helt spesiell stemning på skikkelige furukoller. Enten det er Kollern i Nordmarka eller Bukollen her i Romeriksåsene. Den sørligste av de tre kollene. Blåbær og røsslyng som klamrer seg fast mellom svabergene, i et fargerikt teppe under bærsesongen og når røsslyngen blomstrer. Men også når høsten melder sin ankomst med blåbærlyngen som brenner rød i kveldssola. Bukollen er et flott sted å sitte og nyte skogen og utsikten. Herfra ser du sørover ned dalen mot Hakadal, Åneby og videre. Varingskollen med sine løypetraseer er lett å finne, og du skimter tårnet på Røverkollen i bakgrunnen. I horisonten vestover reiser Tryvannstårnet seg over skogsåsene, og mot øst ser du tvers over Romeriksåsene til kulturlandskapet på Gjerdrum og Nannestad.

Passer fint for turvante barn ned mot 7-8 år.

Hvordan kommer jeg meg dit: Bukollen-runden er en fin dagstur med start på Ås gård i Nittedal langs Rv4. Ta av på Gamleveien og deretter på grusvei inn til Aas Gård. Her er det en større utfartsparkering. Den blåmerkede stien starter i enden av parkeringsplassen, ta til venstre inn i skogen, over en trebro og deretter mot høyre. Fortsett videre et stykke på grusvei, deretter til høyre inn på skogsvei og etter hvert sti. Denne fortsette i jevn, slak motbakke i ca. 2 km før det flater litt ut langs Buvassbekken. I stidele ta til venstre og opp bratt kneik. Stien flater deretter ut og fortsetter lett kupert og i jevn stigning. Kort bratt bakke kort stykke fra toppen. Ned igjen går det i moderat bratt nedstigning over Langveggen, med flott utsikt underveis. Etter et godt stykke kommer du til grusvei, fortsett rett over denne. Fortsett i lett terreng og deretter til venstre langs gjerde ved gård. Videre i flatt, lett terreng og grusvei tilbake til Ås Gård. Bukollen-runden er på ca. 8,6 km og tar omkring 2 timer uten pauser.

Flere turer med utsikt: 10 topper med panoramautsikt i Oslomarka

Leave a Reply