Det er noe magisk ved å komme til et vann i skogen. Du trenger ikke overnatte, kanskje er det bare for å fiske litt, bade litt, steke noen pannekaker eller noe annet godt. Og så reise hjem når kvelden kommer. Men tenk å kunne krype ned i soveposen i teltet, og så våkne dagen etter og gjøre alt sammen på nytt igjen! Gode turopplevelser varer hele livet, tror i alle fall jeg. Det er veldig mange muligheter for å komme seg ut på telttur med barn i Marka. Her er 10 tips til barnevennlige teltturer fra ulike deler av Marka.
Vær oppmerksom på at dersom du reiser med buss, vil det i noen tilfeller være lengre å gå til turmålet, enn hvis du bruker bil. Husk også at de aller minste barna gjerne kan bæres i bæremeis.
LES OM FLERE FAMILIEVENNLIGE TURTIPS I BOKA JEG HAR SKREVET: “OSLOMARKAS BESTE TURER – 200 SPENNENDE TURMÅL FOR HELE FAMILIEN”.
FLERE TURTIPS
Dra på hyttetur i marka: 5 tips til helgeturer med barn i Oslomarka
Flere tips til teltturer: 10 tips til teltturer i Østmarka
Ut på tur med hengekøye: 10 tips til kortreiste hengekøyeturer i Oslo
Villmarksturer med barn! 10 tips til villmarksturer med barn i Oslomarka
1. Burudvann
I marka nordøst for Lommedalen i Bærum breier Burudvann seg ut mellom høye skogsåser. Med åpen furuskog og myr på den ene siden, tett granskog på den andre og stupende bratte åser er det et variert men fredelig vann. Rundt det store vannet er det flere plasser som passer til overnatting i telt, særlig på vestsiden, men også på hver side av demningen i sør og på den lange tangen i sørøst. Til venstre for demningen er det en stor badestrand, men her kan du ikke telte.
Det er mange som har Burudvann som sin favoritt i marka, og med god grunn. Det er et godt badevann og fiskevann, det er stort og romslig, og så er det veldig lett tilgjengelig for turfolk i alle aldre. Det er enkelt å ta en spontan overnattingstur ved Burudvann.
Her kan du kjøpe fiskekort til Burudvann
Slik kommer du deg dit
Lettest er det å starte turen fra utfartsparkeringen sør for Burudvann. Herfra går det fin grusvei i slak motbakke hele veien opp til vannet, og avstanden er bare på rundt syvhundre meter. Kommer du med buss går du av på bussholdeplassen Burudveien, rundt 1,4 km i slak motbakke fra utfartsparkeringen.
Turfakta
Hvor: Bærumsmarka. Startsted: Burudvann utfartsparkering. Lengde: 1,4 km tur/retur. Vanskelighetsgrad: Lett. Barn: Turen passer for turvante barn ned til 3-4 år. Kommer du med buss med små barn er det anbefalt med sykkel og sykkelvogn. Bil: Parkering på Burudvann utfartsparkering. Kollektivt: Buss til Burudveien. Blåmerket: Ja. Mobildekning: Ja.

2. Svartoren
Lengst Sørvest i Østmarka ligger et morsomt og unikt vann. Svartoren er rundt 4 kilometer langt, men bare litt over tjue meter bredt. Svartoren ligner mer en bred elv, enn et stort skogsvann. Det er nesten som du kan strekke deg over og ta på den motsatte bredden. Det går en umerket sti langs den vestlige bredden av vannet, og det er også her du finner alle overnattingsplassene. De varierer i størrelse, men det er plass til enten telt eller hengekøye ved nesten alle sammen. Langs vannet er det for det meste flatt, og stien er tydelig og lett å følge.
En av fordelen med Svartoren er at det er kort vei til vannet fra den lille parkeringsplassen langs Rausjøveien, rundt en halv kilometer før du kommer til utfartsparkeringen på Bysetermåsan. Du kan kjenne igjen stedet på skiltet fra Oslomarka trekkhundklubb som er hengt opp her. Fra parkeringsplassen er det rundt 30 meter opp til vannet.
Her kan du kjøpe fiskekort til Svartoren.
Slik kommer du deg dit
Svartoren ligger i Enebakk, sørvest i Østmarka. Kommer du med bil tar du av fra Enebakkveien og fortsetter innover Rausjøveien mot parkeringslommen hvor du kan sette fra deg bilen. Dersom det er fullt, kan du fortsette videre innover til den store utfartsparkeringen på Bysetermåsan.
Nærmeste bussholdeplass er Fjell. Kommer du nordfra, tar du undergangen over på andre siden av veien, til Bindingsveien. Kommer du sørfra går du ned gangstien til Bindingsveien, fortsett kort stykke rett frem til du kommer til snuplassen og ta til høyre inn på Rausjøveien. Denne følger du i rundt 3,5 kilometer i lett terreng opp til vannet. Har du med mindre barn kan disse trilles i vogn hele veien.
Turfakta
Hvor: Østmarka. Startsted: Parkeringslomme på venstre side langs Rausjøveien, rundt syvhundre meter før du kommer til Bysetermåsan utfartsparkering. Lengde: Du kan parkere rett ved vannet. Vanskelighetsgrad: Lett. Kollektivtransport: Buss til Fjell, rundt 3,5 kilometer i lett terreng fra utfartsparkeringen. Barn: Turen passer for turvante barn i alle aldre. Blåmerket: Nei. Mobildekning: Delvis.

3. Storøyungen
Storøyungen er et ganske stort vann omtrent midt på Romeriksåsene. Her inne kan barna virkelig få følelsen av å være på villmarkstur. De beste teltplassene ligger langs østsiden av vannet, de fleste i den nordlige halvdelen. Noen teltplasser ligger tett opp til grusveien og er dermed velegnet for turer med de minste barna. Det er absolutt anbefalt å ta med kano til Storøyungen. Det er flere øyer på vannet med teltplasser, og du vil også lettere kunne bruke teltplassene som finnes på vestsiden av vannet. Vestsiden er svært våt og myrlendt, så det anbefales ikke å ta turen til disse plassene til fots.
Storøyungen er et fint fiskevann, så husk å kjøpe fiskekort og ta med fiskeutstyret. Fisking er moro for både liten og stor.
Her kan du kjøpe fiskekort til Storøyungen.
Slik kommer du deg dit
Storøyungen ligger på grensa mellom Nittedal og Nannestad, og er lettest tilgjengelig med bil. Du kan faktisk kjøre helt inn til vannet. Ta av fra Åsvegen og inn på Øyungsvegen ved Eltonåsen i Nannestad. Herfra er det rundt 9 kilometer opp til Storøyungen. Grusveien opp går i lette til moderate stigninger hele veien. Tar du buss kan du gå inn fra Glittre i Nittedal eller Trugstadholtet i Nannestad. Fra begge holdeplassene kan du følge blåmerket sti opp til Storøyungen. En avstand på 4,8 km fra Glittre og 7,2 km fra Trugstadholtet.
Turfakta
Hvor: Romeriksåsene. Startsted: Øyungsvegen i Nannestad. Vanskelighetsgrad: Lett. Kollektivtransport: Buss til Klokkertoppen (Nittedal) eller Bekkevar (Trugstadholtet i Nannestad). Barn: Turen passer for turvante barn i alle aldre. Kommer du med buss, passer turene for turvante barn ned til 8-9 år. Blåmerket: Ja. Mobildekning: Ja.

4. Tverrsjøen
Tverrsjøen er et koselig og barnevennlig vann på Jevnaker, helt nordvest i Nordmarka. Det er flere fine leirplasser for telt og hengekøye langs grusveien i sør. I den nordvestlige enden har Jevnaker Almenning satt opp en flott gapahuk med bålplass. Gapahuken kan fint brukes til overnatting, eller det kan settes opp telt ved siden av. Tverrsjøen ligger rett ved utfartsparkeringen på Tverrsjøstallen og det går grusvei på begge sider av vannet. Det er derfor et svært barnevennlig vann å dra til. Her kan det både bades og fiskes om hverandre.
Her kan du kjøpe fiskekort til Tverrsjøen.
Slik kommer du deg dit
Tverrsjøen ligger på Jevnaker. Det letteste er å kjøre opp Svenåveien fra Toso på Jevnaker til utfartsparkeringen på Tverrsjøstallen. Innkjøringen er rett ved Esso-stasjonen på Toso, som ligger langs Glassverkvegen. Det må betales bompenger på Svenåveien, og dette betales digitalt. Det er oppslag om bompenger nederst i Svenåveien der asfalt går over til grusvei. Hvis du er avhengig av buss, er det ikke anbefalt å reise hit sammen med barn. Nærmeste bussholdeplass er Melkevegen Grønland, i underkant av 1 kilometer fra Esso-stasjonen. Det er ca. 6 kilometer i jevn motbakke opp til Tverrsjøstallen fra Esso-stasjonen.
Turfakta
Hvor: Nordmarka. Startsted: Tverrsjøstallen utfartsparkering. Vanskelighetsgrad: Lett. Kollektivtransport: Buss til Melkevegen Grønland. Barn: Turen passer for turvante barn i alle aldre. Det er ikke anbefalt å reise hit dersom du er avhengig av buss. Blåmerket: Ja. Mobildekning: Nei/Delvis.

5. Skapertjern
Skapertjern er et naturskjønt skogsvann sør i Kjekstadmarka, og et populært turmål i denne delen av Oslomarka. Det er overraskende stort, med skog langs hele vannet og flere fine plasser som passer til overnatting i både telt og hengekøye. Mest populære er teltplassene og hengekøyeplassene helt sør i vannet, særlig på odden i sørøst og nede ved demningen i sørvest. Det er også en stor og flott teltplass helt nord i vannet ved Tjernsløkka, med svaberg og en flott gresslette som passer best til telting.
Skapertjern er et godt fiskevann, og ryktene sier at det mulighet for å ta kilosørret her. Bading er naturlig nok en annen veldig populær aktivitet i dette lett tilgjengelige vannet. Det går fint å ta med de minste i trillevogn inn hit, så det passer veldig fint for småbarnsfamilier.
Her kan du kjøpe fiskekort til Skapertjern.
Slik kommer du deg dit
Startpunktet som ligger nærmest Skapertjern er den lille utfartsparkeringen på Myrvoll i enden av Skapertjernveien i Lier. Herfra tar det litt over 10 minutter å gå de 800 meterne inn til vannet. Det er grusvei og fin, flat og bred skogssti hele veien inn. Med unntak av en slak motbakke i starten er veien relativt flat og enkel å gå. Nærmeste bussholdeplass er Gullaugkleiva som ligger i krysset Rv23 Røykenveien og Gullaugkleiva. Fra bussholdeplassen er det ca. 2 kilometer å gå opp Gullaugkleiva og deretter Skapertjernveien forbi Myrvoll P til vannet.
Turfakta
Hvor: Kjekstadmarka. Startsted: Myrvoll P i enden av Skapertjernveien. Lengde: 1,6 km tur/retur. Vanskelighetsgrad: Lett. Barn: Passer for barn i alle aldre. Bil: Parkering ved Myrvoll P. Kollektivt: Buss til Gullaugkleiva i krysset Rv23 Røykenveien og Gullaugkleiva. Blåmerket: Ja. Mobildekning: Ja.

6. Store Skillingen
Store Skillingen er et stort og populært vann i nærheten av Harestua, nordøst i Nordmarka. Det ligger bare rundt 1 kilometer fra parkeringsplassen ved Stryken stasjon, og er dermed godt egnet for turer med barn. Overnattingsplasser for hengekøye eller telt er for det meste samlet sør i vannet, og lett tilgjengelig fra grusveiene. Det ligger også noen fine plasser langs den nordøstlige siden av vannet. Hit kommer du ved å følge en lett synlig sti mellom alle plassene fra demningen i sørøst. Store Skillingen er et flott vann hvor alt ligger til rette for bading, fisking eller kanopadling. Eller bare muligheten til å slappe av.
Her kan du kjøpe fiskekort til Store Skillingen.
Slik kommer du deg dit
Turen inn til Store Skillingen går på fin grusvei i relativt flatt terreng. Du starter ved Stryken utfartsparkering, som ligger på nedlagte Stryken stasjon rett sør for Harestua i Lunner. Fra parkeringen krysser du veien og inn på Strykenenga. Følg grusveien til du krysser broa over Rv4. Et kort stykke etter veibroa fortsetter du enten rett frem for å komme til den store teltplassen i sør. Eller du kan ta til høyre for å komme til demningen sørøst i vannet.
Turfakta
Hvor: Nordmarka. Startsted: Stryken utfartsparkering. Lengde: 1 km hver vei. Vanskelighetsgrad: Lett. Bil: Parkering på Stryken utfartsparkering. Kollektivt: Buss til Stryken stasjon. Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5-6 år. Blåmerket: Ja. Mobildekning: Ja.


7. Ramstadsjøen
Ramstadsjøen er et lite friluftsparadis i den østlige delen av Østmarka, sør for Fjerdingby i Rælingen. Det er et romslig vann, med svaberg man kan bade og fiske fra eller overnatte i telt eller hengekøye. På nordøstsiden finner du også den nye ubetjente DNT-hytta Huldreheim. De største leirplassene ligger på svabergene i den nordøstlige enden, mens de litt mindre teltplassene og hengekøyeplassene ligger langs den sørlige delen av vannet. Noen mer bortgjemt enn andre. Det går tydelige, blåmerket sti på sørsiden og østsiden av vannet, så alle leirplassene er lette å komme til.
Her kan du kjøpe fiskekort til Ramstadsjøen.
Slik kommer du deg dit
Den korteste veien til Ramstadsjøen går inn fra Smedstad utfartsparkering i Nautåsvegen i Rælingen. Herfra kan du følge en god blåmerket sti i lett og variert skogsterreng i rundt 2,2 kilometer frem til østsiden av Ramstadsjøen. Kommer du med buss går du av på Engerhagan og inn Tristilvegen. Herfra er det rundt 500 meter opp til parkeringen og startstedet på turen.
Turfakta
Hvor: Østmarka. Startsted: Smestad parkering i Nautåsvegen i Rælingen. Lengde: 4,4 km tur/retur. Vanskelighetsgrad: Lett. Kollektivtransport: Buss til Engerhagan, rundt 500 meter fra parkeringen. Barn: Turen passer for turvante barn ned til 5-6 år. Blåmerket: Ja. Mobildekning: Ja.

8. Ørfiske
Ørfiske er et populært turmål i Nittedal, bare et par kilometer på grusvei fra Rotnes. Rundt vannet møter du syklister på vei videre til Hakadal eller Movatn, folk på tur for å bade, ta en kopp kaffe og barnefamilier på telttur. Østsiden av vannet preges av hyttefelt og Ørfiske gård, så overnattingsplassene er konsentrert på vestsiden langs grusveien. Den store teltplassen rett nord for Fredrikstad gård er veldig populær, kanskje særlig for barnefamilier. Er du heldig er dere flere her, med barn i samme alder. Videre nordover er det også et par fine, avskjermede plasser for de som vil være alene. Det er ingen av teltplassene langs vestsiden som krever at du går gjennom mye skog for å komme frem.
Her kan du kjøpe fiskekort til Ørfiske.
Slik kommer du deg dit
Det er flere mulige startpunkter for turen til Ørfiske, men det beste er nok Sørli på Rotnes. Det ligger en parkeringsplass på venstre side i Sørliveien, og bussen stopper i Trollveien like ved. Fra parkeringsplassen følger du Sørliveien mot venstre og deretter andre vei til høyre forbi Skistua. Herfra går det på blåmerket grusvei til togundergangen, hvor du holder mot venstre på andre siden. Herfra for det meste i jevn motbakke på grusvei før det flater litt ut når du nærmer deg vannet.
Turfakta
Hvor: Nordmarka. Startsted: Sørli parkering i Sørliveien på Rotnes. Lengde: 4 km tur/retur. Vanskelighetsgrad: Lett. Kollektivtransport: Buss til Trollveien. Barn: Turen passer for turvante barn ned til 6-7 år. Blåmerket: Ja. Mobildekning: Ja.

9. Østernvann
Et steinkast vest for Bogstadvannet ligger Østernvann og blinker som en diamant i den grønne skogen. Den korte veien til vannet gjør det til et populært turmål for teltturer med barn. Det er mange gode teltplasser og hengekøyeplasser rundt hele vannet, men det er som regel flest mennesker i de østlige delene. I nordøst er det en kjempefin, stor åpen plass langs grusveien som passer fint til telting med de aller minste. Også i sør, på begge sidene av demningen er det store, fine plasser i skogen som er godt egnet både til telt og hengekøyer. Det går tydelige stier langs hele vannet, så det er lett å komme seg frem også til de plassene som ligger lengst bort fra grusveien og demningene. Østernvann er et veldig hyggelig og naturskjønt vann som er lett tilgjengelig med både bil og kollektivtransport.
Her kan du kjøpe fiskekort til Østernvann.
Slik kommer du deg dit
Østernvann ligger i nærheten av Grini og Eiksmarka i Bærum. Det er vanlig å gå inn fra den romslige utfartsparkeringen i krysset Østernvannveien og Dælimosen. Herfra er det rundt 1 kilometer på fin grusvei i slak motbakke opp til demningen i sørenden av vannet. Som er det beste utgangspunktet for å finne en god overnattingsplass. Nærmeste bussholdeplass er Jøssingveien, rundt 500 meter i slak motbakke fra utfartsparkeringen.
Du kan også gå inn til Østernvann fra parkeringen ved Fossum idrettspark øst for vannet. Herfra kan du følge lysløypa nordover i rundt 1,9 kilometer til Østernvann. Nærmeste bussholdeplass er Fossumbanen rett ved idrettsanlegget.
Turfakta
Hvor: Bærumsmarka. Startsted: Østernvann utfartsparkering i Østernvannveien i Bærum. Lengde: 2 km tur/retur. Vanskelighetsgrad: Lett. Alternative startsteder: Fossum idrettsanlegg i Ankerveien. Kollektivtransport: Buss til Jøssingveien. Alternativt buss til Fossumbanen dersom du starter fra Fossum idrettsanlegg. Barn: Turen passer for turvante barn ned til 3-4 år ved start fra Østernvann utfartsparkering. Blåmerket: Ja. Mobildekning: Ja.

10. Nøklevannet
Nøklevannet er et supert tips til teltturer med barn i marka. Det er et stort vann øst i Oslo som ligger i kort avstand til buss, T-bane og parkering. Rundt Nøklevannet er det mange store og små teltplasser som for det meste ligger i sørvest ved demningen og langs grusveien på østsiden. Det er likevel er bredt skogbelte mellom vannet og veien, så du blir ikke særlig plaget av trafikken langs grusveien. Det går mange umerkede stier ned fra veien mot vannet, og det går også en tydelig, umerket sti langs vannet. Det er altså enkelt å gå i skogen fra teltplass til teltplass slik at du kan finne den som passer best for dere. Det er populært med både bading og fisking i Nøklevannet.
Her kan du kjøpe fiskekort til Nøklevannet.
Slik kommer du deg dit
Du kan starte turen ved å gå inn fra Rustadsaga, helt sørvest i Nøklevannet. Kommer du med bil er det rundt 400 meter fra Rustadsaga utfartsparkering frem til Rustadsaga sportsstue og demningen. Følg grusveien opp mot høyre og videre langs sørsiden av vannet. Tar du bussen gå du av på Weldings Olsens vei, rett sør for parkeringen. Alternativt kan du ta T-banen til Bogerud og følg gangvei i rundt 1 km frem til vannet. Ta gjerne turen innom Rustadsaga sportsstue for å ta med dere noe godt på turen.
Turfakta
Hvor: Østmarka. Startsted: Rustadsaga utfartsparkering. Lengde: 1,5 km. Vanskelighetsgrad: Lett. Kollektivtransport: T-bane til Bogerud T eller buss til Welding Olsens vei. Barn: Turen passer for turvante barn i alle aldre. Blåmerket: Ja. Mobildekning: Ja.

HUSK NÅR DU SKAL PÅ TUR:
- Husk å planlegge turen, og vær forberedt.
- Bruk allerede etablerte telt- og hengekøyeplasser. Ikke slit unødig på naturen ved å lage nye.
- Ta med søppel hjem. Har du tatt det med ut på tur, skal du ta det med hjem fra tur. Dette gjelder også mat.
- Ta med vedkubber hvis du skal fyre bål – la døde trær stå til glede for insekter og sopp som er avhengige av dem.
- Ta hensyn til andre som er ute på tur samtidig som deg.
Les om sporløs ferdsel: Hva er egentlig sporløs ferdsel?
Les mer om å gå på do i marka: Dette må du vite om å gå på do i skogen