På tur med fiskehatt Oslomarka Nordmarka

5 småting det er smart å ha i tursekken

Det er alltid en kamp om å ha med seg minst mulig i sekken. Jeg liker å pakke så lett som mulig, og lista ligger skyhøyt for å komme med på pakkelista. Enten det er dagsturer, helgeturer eller en uke i fjellet. Likevel er det noen småting jeg har lært meg at det kan være fornuftig å ha med.

Hva jeg mener med småting? Det er utstyr som har veldig liten vekt og og volum, og derfor tar svært liten plass, men som på hvert sitt lille vis fort kan redde hele turen. Her er 5 småting som ligger fast på min pakkeliste.

1. Ekstra skolisser

Angsten for å slite en skolisse midt i villmarka gjør at jeg alltid har med en pakke ekstra skolisser, når jeg ikke bruker gummistøvler. Mange vil nok tenke at det er å overdrive, men jeg tenker at det alltid er greit å passe seg for Murphy. Aller helst bør man jo sjekke og kanskje til og med bytte skolisser før en langtur på fjellet eller i skogen, men hvor ofte skjer det at du faktisk husker å gjøre det? Nettopp. Jeg har en liten drysack liggende klar med det mest brukte småutstyret, som jeg putter rett i sekken. I den ligger det alltid en pakke ekstra skolisser.

2. Brilleetui med pusseklut

Bruker du briller på tur, som jeg gjør, er det utrolig irriterende å glemme brilleetuiet og pussekluten. Helt uten å tenke over det har du plutselig store, fettete fingeravtrykk  over begge glassene. Gjør du som meg, og forsøker å få dem bort med den svette ullgenseren. Ja, da har på mange måter lagt gullegget. Brilleglassene er sauset inn i fett og solkrem, og slipper igjennom så lite lys at du egentlig bare får brukt dem som sovemaske. For sikkerhetsskyld har jeg også med meg et par våtservietter med brillerens fra Brilleland. Du vet jo aldri.

3. Bøttehatt

Jeg sverger til bøttehatten min på tur. Jeg har kjøpt den nyttige Kiruna-hatten fra Fjellräven, som beskytter mot sol, lett regn, busker og kvister. Fordelen med bøttehatten fremfor en vanlig caps, er at den skjermer 360 grader. Dvs. også over ørene og til dels i nakken, som begge er viktige for min del. Kiruna-hatten kan også lett utstyres med en Sea to Summit knott/myggnetting jeg har kjøpt i tillegg, uten at det blir ubehagelig å ha på mens jeg f.eks. fisker. Den er et typisk klassisk turplagg, som sikkert er gått av moten, men som er svært anvendelig i mange ulike situasjoner. Av meg får bøttehatten alltid douze points.

4. Tenningsbrikett

Det er ingen skam å jukse når du skal tenne bål i marka eller fyre opp i peisen på den ubetjente DNT-hytta. Hadde nesten sagt tvert i mot. For alle oss som ikke er MacGuyver ved bålet er tenningsbrikettene en reddende engel når du sitter der og det absolutt ikke vil ordne seg med bålkosen. På samme måten som for avispapir er det selvfølgelig en sovepute, nok en grunn til ikke å lære seg ordentlig bålteknikk. Fordelen er likevel at et par tenningsbriketter er lettere å ha med i sekken enn boka til Thomas Svardal om bål og båltenning. Ikke tror jeg den brenner så godt heller.

5. Leppebalsam

Det tok noen år før denne kom med på pakkelista, for å være helt ærlig. Det satt rett og slett utrolig langt inne, og jeg ser ikke bort fra at det var på grunn av litt uvilje. Leppepomade, liksom. Nesten værre enn jentelus. I dag vet jeg selvfølgelig bedre, og etter en uke på Hardangervidda med sprukne lepper bruker jeg nå Carmex leppebalsam på fjellturer. Den er god nok for mitt bruk, men så setter jeg jo heller ikke lista veldig høyt på leppebalsam-fronten.

MERK. Andres forslag til pakkelister og utstyrsforslag, inkludert denne bloggposten, bør alltid leses med et kritisk blikk. Hva du pakker med til turen må vurderes ut fra bl.a. lengde på turen, terrenget på turen, det sannsynlige været i løpet av turen og ikke minst din egen erfaring samt fysiske form og helse. Selv bruker jeg andres pakkelister som inspirasjon og får ofte mange nyttige innspill. Og husk: kart og kompass skal alltid ha plass i sekken!

2 thoughts on “5 småting det er smart å ha i tursekken

Leave a Reply