Langs Asdøla - Asdøljuvet - Oslomarka - Vestmarka - Fantastiske marka

5 steder du må oppleve i Oslomarka

Oslomarka er full av spennende turmål. Enten det er fra naturens side, eller de mangfoldige kulturminnene spredt rundt i hele marka. Noen av disse stedene skiller seg ut med sitt særpreg, spesielle historie eller geografiske plassering. Dette gjør dem til flotte turmål for dagsturer. Eller til høydepunktet på korte eller lengre helgeturer.

Her er 5 turmål jeg synes det er verdt å få med seg i den mangfoldige Oslomarka.

1. Mørkgonga opp til Gyrihaugen

Turen opp gjennom Mørkgonga på vei til Gyrihaugen er ulikt noe annet du finner i Oslomarka. Veien opp gjennom Mørkegangen er rundt 45 grader bratt, bare noen få meter bred og følger bunnen i en stupbratt men naturlig kløft i fjellet. Skulle jeg beskrive Mørkgonga i ett ord, måtte det bli uveisom. På toppen, helt ute ved kanten på stupet, belønnes du med en fantastisk utsikt over Steinsfjorden, Tyrifjorden og Ringeriketraktene. Fortsetter du videre oppover mot Gyrihaugen, og kanskje til og med videre innover i marka, blir Mørkgonga virkelig porten til Krokskogen.

Les mer om turen til Mørkgonga og Gyrihaugen: Opp Mørkgonga til kongeutsikt fra Gyrihaugen

2. Flyvraket ved Hansakollen

Fortsatt ligger det igjen noen rester etter det tyske Dornier DO17 bombeflyet som styrtet ved Hansakollen i Maridalen i juli 1942. Av sporene som enda finnes etter andre verdenskrig i Oslomarka, er nok flyvraket ved Hansakollen et av de mest dramatiske. Flyet var på vei til Gardermoen, men det er ikke kjent hva slags oppdrag det tyske flyet hadde eller hvorfor det styret nettopp her. Besetningen på tre mistet livet og er i dag begravet på krigskirkegården på Alfaset. Når du nærmer deg flyvraket fra sørvest legger du merke til enkelte grantrær med dobbelte topper. Et resultat av at flyet skjærte gjennom skogen før det traff bakken. Det oppfordres til at du ferdes her i stillhet og respekt, og ikke tar med deg noe.

Les mer om turen opp til flyvraket: Flyvraket ved Hansakollen i Maridalen

3. Utsiktstårnet på Oppkuven

Utsikten fra Oppkuven er en av de beste i Oslomarka, ikke minst takket være det høye utsiktstårnet på toppen. På en klarværsdag har du utmerket utsikt i alle himmelretningene, og kan se helt til Gaustadtoppen i sørvest og Surtningssui i Jotunheimen i nordvest. Utsikten fra Oppkuven til Surtningssui er visstnok en av de lengste siktlinjene i Norge på over 190 km. Tårnet og Oppkuven ligger helt nord i Oppkuven og Smeddalen naturreservat. Et egenartet og stedvis kupert skogsterreng med myrer og tjernputter, og som gir deg den gode følelsen av å være i skog som er på vei til å bli gammel. Turen til utsiktstårnet er en perfekt dagstur ut i Oslomarka. En tur jeg går minst én gang i året, og som byr på flott natur med utsikten fra tårnet som det naturlige høydepunktet.

Her finner du flere topper med utsiktstårn i Oslomarka: 7 topper med utsiktstårn i Oslomarka

4. Hengebroa over Bjørnsjøhelvetet

Det er med hjertet i halsen og til lyden av den buldrende Bjørnsjøelva langt under deg, at du passerer over Bjørnsjøhelvetet på den gamle hengebroa. For øvrig på eget ansvar. Hengebroa ble satt opp helt i slutten av 40-åra for å forenkle vedlikeholdet av høyspenttraseen som skjærer tvers igjennom Nordmarka. Den 20 meter langa broa svaier og bølger over det stupbratte juvet fra vekten av de som våger seg ut på den. Er du så heldig å være her når det er større enn vanlig vannføring i elva, er det et dramatisk skue du er vitne til. Med de voldsomme vannkreftene som presser seg mellom stupbratte fjelletsider på vei ned til Skjersjøen. Det er lett å forstå at tidligere tiders tømmerfløtere ga denne delen av elven navnet Bjørnsjøhelvetet.

Her finner du kart og turbeskrivelse for å komme deg til hengebrua over Bjørnsjøhelvetet!

5. Asdøljuvet opp til Asdøltjern

Å gå opp Asdøljuvet må være den mest særegne opplevelsen i hele Oslomarka. Her balanserer du på sleipe stener nede i selve elveleiet mens fjellveggene rager opp mot 120 meter over deg. Godt fortfeste og stødige ben må til for å unngå å bli klissvåt mens du steingår elva i sikksakk nesten helt opp til Asdøltjern. På begge sider henger skogen frodig over Asdøla og skaper en trolsk og eventyraktig stemning. Du merker også fort at det er kjøligere nede i juvet, også på en varm sommerdag. Selve turen opp er kort, rundt 1 kilometer, så du rekker en matbit ved koselige Asdøltjern før du tar fatt på hjemturen.

Les mer om den flotte turen opp Asdøljuvet: En smak av Vestlandet i Vestmarka

3 thoughts on “5 steder du må oppleve i Oslomarka

Leave a Reply