Utsikten fra Hagahogget mot Skaugumsåsen og Semsvannet - Oslomarka - Vestmarka - Fantastiske marka

10 tips til flotte turopplevelser i Vestmarka

Vestmarka har mange fantastiske turmål. Panoramautsikten fra Skaugumsåsen, den ville turen gjennom Asdøljuvet, DNT-hytta med den beste utsikten i Oslomarka og ikke minst barnas boltreplass i Vestmarka; Nedre Gupu. Og dette er bare et lite utvalg blant alle de lett tilgjengelige, gode turopplevelsene som Vestmarka gir. Enten du vil få med deg mange av Oslomarkas beste utsikter eller ta barna med på et kortreist friluftseventyr, gir det lettgåtte og flotte skogsterrenget i Vestmarka deg mulighet til å velge turer etter egne ferdigheter og ambisjonsnivå.

Her er 10 tips til turopplevelser i Vestmarka. Både for deg som kanskje ikke er så kjent her, eller for deg som kanskje bare trenger litt inspirasjon. God tur!

1. Helgetur til Svartvannshytta

Svartvann er en liten perle nord i Vestmarka. Her ligger det en ubetjent DNT-hytte idyllisk plassert i den sørøstlige delen av vannet. Dette er en ganske ny hytte i DNT-familien, men har på kort tid blitt ganske populær. Og det er lett å forstå. Svartvann er et passe stort vann som er perfekt for bading, vannlek, padling og ikke minst fisking. Rundt hytta er det også godt med boltreplass, og det er etablert en bålplass som gjør at det er enkelt å ta middagen utendørs. Det er altså masse å finne på for store og små som kommer hit på overnattingstur.

Her kan du lese mer om Svartvannshytta og se bilder av den.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 7-8 år. De aller yngste kan eventuelt sitte i bæremeis eller i sykkelsete.

Slik kommer du deg dit: Det er flere utgangspunkt for turer til Svartvannshytta. Fra bussholdeplassen ved Skui skole er det rundt 5 kilometer å gå, først over Svartoråsen og Skuibakken og deretter ganske flat vei inn til Persbråtan og videre derfra i moderat til bratt stigning opp Skoslitern og inn til Svartvann. Fra Skui kan du også parkere på den lille utfartsparkeringen på Jordbru ved skytebanen i Jordbruveien. En lettere tur er det å gå eller sykle fra utfartsparkeringen ved Vestmarksetra. Herfra er det rundt 5 kilometer opp til hytta på fin grusvei eller langs blåmerket sti. Først i jevn motbakke forbi Stovivollen og over Langåsen, men derfra stort sett i nedoverbakke helt frem til Svartvann. Nærmeste bussholdeplass er Kattås som ligger rundt 1,3 kilometer fra Vestmarksetra.

Svartvannshytta i Vestmarka - Oslomarka - Fantastiske marka
Den selvbetjente Svartvannshytta ligger idyllisk til ved Svartvann, nord i Vestmarka.

2. Overnattingstur til Store Sandungen

Store Sandungen er en friluftslivsperle i hjertet av Vestmarka. Her er det mye å finne på for de som tar turen inn hit. Det er flere plasser rundt vannet som er fine til overnattingsturer i telt eller hengekøye. Særlig er gressflatene i nord flotte, selv om det må sies at de beklageligvis ofte skites ned av sauer og storfe om sommeren! Eikestøa som er en tange på østsiden av vannet, er også en fin plass for overnatting. Alle plassene er selvfølgelig utmerket til bading og vannlek hvis det er varmt. Og når badetemperaturen kanskje ikke er så fristende om våren og høsten, kan badetøy byttes ut med fiskestenger. Store Sandungen skal nemlig være et godt fiskevann, som kultiveres av Asker Jeger- og Fiskeforening. Vi skal selvfølgelig heller ikke glemme at Store Sandungen er et fint turmål for lange eller korte dagsturer på blåmerkede stier.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 4-5 år.

Slik kommer du deg dit: En stor fordel med Store Sandungen er at det ligger relativt lett tilgjengelig fra flere utfartssteder i Vestmarka. Fra parkeringen ved Solli gård er det rundt 3 kilometer inn på grusvei og trillesti for sykkel, mens det fra Franskleiv / Vestmarksetra er i overkant av 5 kilometer på grusvei helt inn. Det er altså mulig å både gå og sykle inn til vannet. Sitter barna i vogn anbefales det å sykle inn fra Franskleiv / Vestmarksetra. Dette er også det beste utgangspunktet dersom du reiser kollektivt. Nærmeste bussholdeplass er Kattås, ca. 1,3 kilometer fra utfartsparkeringen.

Leirplasser teltplasser hengekøyeplasser ved Store Sandungen i Vestmarka - Oslomarka - Fantastiske marka
Store Sandungen. Sorte prikker viser leirplasser, teltplasser, hengekøyeplasser. Vær oppmerksom på at ikke alle plassene egner seg for telt eller hengekøye. Kartutsnitt er hentet fra Norgeskart.no.
Vakkert og spennende i Asdøljuvet - Oslomarka - Vestmarka - Fantastiske marka
Det er en vakker og spennende tur opp Asdøljuvet.

3. Ekspedisjon opp Asdøljuvet

Å gå opp Asdøljuvet må være den mest særegne opplevelsen i hele Oslomarka. Her balanserer du på sleipe stener nede i selve elveleiet mens fjellveggene rager opp mot 120 meter over deg. Godt fortfeste og stødige ben må til for å unngå å bli klissvåt mens du steingår elva i sikksakk nesten helt opp til Asdøltjern. På begge sider henger skogen frodig over Asdøla og skaper en trolsk og eventyraktig stemning. Du merker også fort at det er kjøligere nede i juvet, også på en varm sommerdag. Selve turen opp er kort, rundt 1 kilometer, så du rekker en matbit ved koselige Asdøltjern før du tar fatt på hjemturen.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 9-10 år.

Les mer om den flotte turen opp Asdøljuvet: En smak av Vestlandet i Vestmarka

Slik kommer du deg dit: Asdøljuvet ligger langs Rv285 i Lier, rett sør for Sylling. Det er dårlig med parkeringsmuligheter i området, så det er vanlig med parkering langs veien selv om dette ikke anbefales. Ca. 1 kilometer sør for starten av blåmerket sti ligger det en parkeringslomme som kan brukes. Alternativt startpunkt er Solli Gård i Asker. Her er det stor, romslig utfartsparkering. Fra Solli Gård til Asdøltjern er det rundt 3 kilometer. Fra Asdøltjern går du via Askenbergsetra på nordsiden av Asdøla ned til startpunktet på turen.

Utsikten fra Hovdehytta i Vestmarka - Oslomarka - Fantastiske marka
Utsikten fra Hovdehytta er flott, mot Vardåsen og Kjekstadmarka, Dikemark, Oslofjorden og øyene. Her er det hyggelig å slappe av og nyte utsikten.

4. Frokost med utsikt på Hovdehytta

Hovdehytta på Furuåsen i Asker har den beste utsikten av alle DNT-hyttene i Oslomarka. Herfra har du bred og storslagen utsikt fra verandaen over Oslofjorden, Nesodden, Asker og innover mot Oslo. På denne turen er det hytta og den avslappende utsikten som er selve målet. Den er dermed perfekt for turer med de minste barna, for eksempel på en ettermiddag-til-ettermiddag tur. Kommer du likevel til å være her hele helgen er det spesielt ett turmål som kan anbefales; det spektakulære Asdøljuvet som ligger i overkant av 3 kilometer nordvestover fra hytta. Turen gjennom juvet er en av de mest særegne i hele Oslomarka. Det er også bare litt over 2 kilometer til Store Sandungen hvor det er muligheter for bading. Det er god plass foran hytta hvor det er satt ut benker og bord, så er det pent vær er det ingen grunn til å spise verken frokosten eller middagen innendørs.

Barn: Hytteturen passer fint for barn ned til 3 år, i bæremeis. Turen til Asdøljuvet passer fint for turvante barn ned til 9-10 år.

Her kan du lese mer om Hovdehytta og se bilder av hytta på UT.no
Her kan du booke sengeplass på Hovdehytta

Slik kommer du deg dit: Det beste startpunktet er den store utfartsparkeringen rett før Solli gård. Er du ikke kjent i området, anbefaler jeg å bruke veiadressen til Solli gård i Asker på GPS-en i bilen. Fra utfartsparkeringen fortsetter du oppover grusveien du kom kjørende på, med parkeringsplassen på din venstre side. Fortsett gjennom bom og over ferist, og deretter over tunet på Solli gård. Veien fortsetter til venstre for stabburet, deretter følger du grusveien noen få hundre meter før du kommer opp og over bakketoppen til stikryss nummer 2. Her er det skiltet til Vestlia. Det tar i underkant av 5 minutter å gå til Vestlia, og derfra til Hovdehytta tar det rundt 15-20 minutter i vanlig, rolig gange. Reiser du kollektivt er nærmeste bussholdeplass Skanseløkka på Gamle Drammensvei. Herfra er det ca. 4 kilometer å gå til Hovdehytta. Fra bussholdeplassen gå et kort stykke i retning E18 og du finner stikrysset for den blåmerkede stien på høyre, eller nordlige, side av veien. Herfra går det på lett sti inn mot Høgås, og videre opp åsen i moderat stigning. Stien på vei ned kan stedvis være litt bratt. Deretter fortsetter stien et godt stykke gjennom ganske flatt og lettkupert blandingsskog, som kan være litt sølete dersom det har regnet dagene i forveien. Etter hvert kommer du til bebyggelse og Solliveien. Kryss grusveien og fortsett på stien som går på skrå oppover åsen i moderat til bratt stigning mot Hovdehytta.

Gapahukene ved Nedre Gupu i Vestmarka - Oslomarka - Fantastiske marka
Godt med plass foran gapahukene på Nedre Gupu.

5. Sykkeltur med barna til Nedre Gupu

Nedre Gupu er en boltreplass for friluftsliv i Vestmarka, kanskje særlig for barna. På Nedre Gupu står det 5 store gapahuker med tilrettelagte bålplasser, utedo og vedlager som er gratis å bruke. Her er det også en flott tauhinderlekeplass. Skoler og barnehager i Bærum har førsteprioritet til stedet på hverdager. Både Asker turlag og Bærum turlag legger mange av sine turer og arrangementer hit med god grunn. Det er korte 1 kilometer opp fra utfartsparkeringen på Franskleiv / Vestmarksetra på bred skitrasé, og godt med plass til å løpe og boltre seg på for de yngste. Vinterstid går det skiløype over området og det store jordet på nedsiden prepareres til skileik og småhopping. Det kan anbefales å følge med på turprogrammet til både Asker turlag og Bærum turlag og bli med på en av deres turer til Nedre Gupu.

Barn: Passer fint for barn i alle aldre. De aller minste kan sitte i vogn eller i sykkelsete.

Slik kommer du deg dit: Det beste startstedet for en koselig og passe lang sykkeltur med barna er utfartsparkeringen på Franskleiv / Vestmarksetra. Herfra kan du sykle på fin grusvei via Furuholmen til Nedre Gupu. Det er noe motbakker opp mot Tranbymyra, men derfra er det enten nedoverbakke eller nesten helt flatt. Turen er på rundt 2 kilometer.

Utsikten mot Oslofjorden fra Bergsåstoppen - Oslomarka - Vestmarka - Fantastiske marka
Utsikten fra Bergåstoppen er vid og lang. Furua på toppen er et velkjent landemerke.

6. Topptur til Bergsåstoppen

Utsikten fra Bergsåstoppen vil overraske deg. Underveis får du ingen hint om hva som venter deg på toppen, der du går gjennom ganske tett skog hele veien opp. Men fra Bergsåstoppen ser du alle de kjente landemerkene rundt Oslo og Oslofjorden. Tryvannstårnet, Holmenkollbakken, masta på Røverkollen, radarkuppelen på Haukåsen, piperøyken fra fjernvarmeanlegget på Klemetsrud, Håøya, Vardåsen, Fornebulandet, nakken på Kjekstadmarka og åsryggen til Finnemarka. Toppen markeres med en flott furu som visstnok skal være synlig fra Asker sentrum. Det er en flat og fin topp med god plass og hvor det er laget en enkel trebenk med skjermet bålplass. Langs toppen skal det være mulig å finne plass til et telt eller to, i tillegg er det absolutt en barnevennlig topp.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 6 år.
Overnatting: Plass til flere telt, men begrenset med muligheter for hengekøye.

Slik kommer du deg dit: Bergsåstoppen kan fint kombineres med en tur ut på Hagahogget på veien opp. Det er en liten utfartsparkering ved Sem sag i krysset Semsveien og Nedre Berg vei. Nærmeste bussholdeplass er Vøyen, om lag 200 meter fra utfartsparkeringen. Fra parkeringen krysser du Semsveien og fortsetter inn Nedre Berg vei et par hundre meter før du tar av til venstre inn på grusvei (blindvei). Denne følger du i lett motbakke til neste stikryss hvor stien tar av inn til venstre i skogen. Fortsett på den tydelige stien i typisk, lett kupert skogsterreng over Semskollen i litt over 1 km. Vær oppmerksom på at her kan det være sølete og vått gjennom det meste av året. I neste stikryss følger du skiltingen til Bergsåsen mot høyre, opp en kort bakke og over to påfølgende høyder. Du står nå ved grensen til Hagahogget naturreservat. Herfra går det flatt bortover et kort stykke før stien dreier mot venstre og du starter oppstigningen til utsiktspunktet. Stien veksler mellom lett til moderat stigning frem til neste stikryss, hvor du følger merkingen til Bergsåsen rett frem. Turen fortsetter i vekslende stigninger opp til neste stikryss, hvor du følger skilting mot høyre og selve toppen (ikke mot radaren). Det er ca. 3,6 kilometer til toppen fra parkeringen på Sem sag, og tar i underkant av 60 minutter å gå.

Sommerdag ved Svartvann i Vestmarka - Oslomarka - Fantastiske marka
Sommeridyll ved Svartvann.

7. Tvers gjennom Vestmarka på hytte til hytte-tur

Du trenger ikke dra på fjellet for å gå på hytte til hytte-tur. Kanskje er det til og med både best og morsomst å gå fra hytte til hytte i flotte Vestmarka. Her har DNT to ubetjente hytter som er perfekt plassert for en helgetur tvers gjennom Vestmarka fra hytte til hytte. Helt i nord ligger den relativt nye Svartvannshytta, mens Hovdehytta ligger på Furuåsen helt mot sør. Hvilken retning du går velger du selvfølgelig selv, og begge hyttene er tilgjengelig med kollektivtrafikk. Uavhengig av retning, er det i alle fall helt sikkert at du må gå via Store Sandungen og over Haveråsen. Begge to er flotte turmål i seg selv, og ikke minst fine steder for en pause eller to på vei mellom hyttene.

Siden avstanden mellom hyttene kun er på rundt 12 kilometer, kan du ta deg god tid på turen. Starter du fra Svartvannshytta er første stopp Mikkelsbonn etter en halv kilometer. Derfra går turen videre på en flott og frodig bred trase mot Haveråsen. Det er relativt flatt helt til du kommer til foten av åsen, hvor det er noen jevne stigninger før det fortsetter i lettkupert terreng frem mot den siste stigningen mot toppen. Herfra har du flott utsikt mot Oslofjorden og det er god plass til å ta en pause og kanskje en matbit. Turen videre på blåmerket sti går i lett nedoverbakke helt til du treffer grusveien langs nordsiden av Store Sandungen. Rett over veien er det noen fine grassletter som er fine til en pause eller et bad, hvis du har tid eller vannet ikke er for kaldt. Du fortsetter på grusveien langs østsiden av vannet et stykke før du begir deg inn i skogen på nytt, i retning Eikestøa. Stien går langs vannet i relativt lettgått terreng, men ofte tett skog. Når du nærmer deg sørlige enden av vannet blir det mer kupert og kronglete, noe som også preger stien når du kommer til sydenden av Lille Sandungen. Skogen endrer seg gradvis oppover langs åssiden av Furuåsen, fra fuktig blandingsskog til en blåbærdekket barskog. Det gjør også stien enklere og mer lettgått selv om terrenget kan være kupert, slik det alltid er i skogen. Langs kanten av Furuåsen er det flere glimt av utsikt, før du endelig er fremme ved Hovdehytta og kan hvile beina på trammen eller en av benkene som er satt ut.

Barn: Passer fint for turvante, og motiverte, barn ned til 8-9 år.

Slik kommer du deg dit: Beskrivelse av hvordan du kommer til Svartvannshytta og Hovdehytta finner du under beskrivelsene av hyttene i denne bloggposten.

Utsikt mot Oslo og skjærgården fra Skaugumsåsen - Oslomarka - Vestmarka - fantastiske marka
Utsikten mot Oslo, skjærgården og Oslofjorden er fantastisk fra toppen av Oslofjorden.

8. Utsiktstur til Skaugumsåsen

Skaugumsåsen er uten tvil det mest imponerende utsiktspunktet i Oslomarka. Panoramautsikten er i særklasse. Det er i tillegg en lett tilgjengelig topp. Jeg kan sterkt anbefale å ta en rundtur på åsen, med utsiktspunktet som det store høydepunktet. Start ved Furubakken på Hvalstad, og gå gjennom flott løvskog og blandingsskog. Den blåmerkede stien går i kupert skogsterreng, med enkelte bratte kneiker i starten. Etter hvert flater stien ut til jevn, slak motbakke opp mot Grosetkollen. Ta en tur ut på Grosetkollen og nyt utsikten innover Oslofjorden mot Oslo sentrum før du fortsetter videre i flott, lettkupert skogsterreng. Etter ca. 2 kilometer kommer du til det fantastiske utsiktspunktet på Skaugumsåsen. Her er det godt med plass og flere bålplasser. Gå – forsiktig – langs kantene slik at du får med deg hele den utrolige utsikten mot Oslo, østover mot Nesodden og utover Oslofjorden helt ned til Håøya. Etter en pause fortsetter du videre nordover mot den gamle bygdeborgen på Djupdalsåsen, og derfra videre ned til Semsvannet.

Barn: Turen opp til utsiktspunktet passer fint for turvante barn ned til 8-9 år. Rundturen passer nok best for litt eldre barn.

Slik kommer du deg dit: Om du starter rundturen fra Hvalstad eller Semsvannet er først og fremst et praktisk spørsmål. Er du avhengig av å reise kollektivt, er det beste utgangspunktet å ta tok eller buss til Hvalstad stasjon og gå inn fra Furubakken. Gå inn Solstadveien langs jernbanesporet frem til Furubakken. Ta til venstre opp Furubakken og gå et stykke frem til starten på blåmerket sti. Skiltposten står på høyre side, mens blåmerket sti går inn til venstre. Fra Semsvannet går det en blåmerket sti over Kloåsen til Pikeskolen som ligger øverst i Solstad terrasse. Herfra er det en kort gåtur ned til stasjonen. Alternativt kan du starte ved den populære utfartsparkeringen rett ved Sem gjestegård eller i Holtsmark vei rett nede ved vannet. Nærmeste bussholdeplass er Solgården, ca. 1 km unna. Er du ikke kjent i området, anbefaler jeg å bruke veiadressen til Sem gjestegård i Asker på GPS-en i bilen. Gå i retning NaKuHel og etter et kort stykke til venstre videre inn på grusvei i Hajemveien. Etter litt over 1 km kommer du til stikrysset på høyre side av grusveien. Her følger du skilt til Skaugumsåsen. Terrenget går for det meste i slake eller moderate stigninger opp mot Djupedalsåsen på vei til Skaugumsåsen. Det er en svært bratt kneik opp mot Djupedalsåsen. Ved slutten av turen kommer du til Furubakken på Hvalstad. Derfra går du opp til Solstad terrasse og blåmerket sti over Kloåsen tilbake til Semsvannet. Turen over Skaugumsåsen tar i overkant av 2 timer uten pauser, mens turen mellom Hvalstad og Semsvannet tar rundt 15 minutter.

Bjørnehiet ved Hagahogget i Vestmarka - Oslomarka - Fantastiske marka
Bjørnehiet er en spennende hule på vei opp mot utsiktspunktet på Hagahogget.

9. Se etter bjørn i bjørnehiet ved Hagahogget

Turen til bjørnehiet ved Hagahogget er en populær og spennende tur for barna. Bjørnehiet ligger et steinkast fra den blåmerkede stien som tar deg til utsiktspunktet på Hagahogget, som er perfekt for en pause med noe godt å spise og drikke. Om hula som ligger øverst i et juv rett ved toppen faktisk har vært brukt av bjørn, er usikkert. Visstnok ble den siste bjørnen i Vestmarka skutt i 1780, og da oppe ved Ramsås. At hula er spennende er det uansett ikke tvil om, og det er jo lov å tenke seg at det kanskje en gang har vært bjønn her. Fra bjørnehiet kan du fortsette på den blåmerkede stien ytterligere et par hundre meter, og nyte den flotte utsikten fra toppen av Hagahogget. Mot nord ser du Skaugumsåsen i beskjeden profil, de østlige delene av Oslogryta, ryggen på kollene og åstoppene i Østmarka, Oslofjorden med øyene. Håøya ligger som en strandet hval i sør og flotte Vardåsen stiger fritt opp fra omkringliggende bebyggelse. Kulturlandskapet ved Semsvannet breier seg ut og Asker kirke ligger malerisk til på en liten bakketopp. Turen til bjørnehiet og opp til utsiktspunktet er en flott og spennende tur for store og små som sterkt anbefales.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5-6 år.
Overnatting: Det er svært begrenset med plass på utsiktspunktet. Verken telt eller hengekøye anbefales.

Slik kommer du deg dit: Det går en blåmerket sti til toppen som starter ved utfartsparkeringen ved Sem sag i krysset Semsveien og Nedre Berg vei. Er du ikke kjent i området kan du bruke adressen Semsveien 139 i Asker kommune på GPS-en i bilen. Nærmeste bussholdeplass er Vøyen på linje 275, om lag 200 meter fra utfartsparkeringen. Fra parkeringen krysser du Semsveien og fortsetter inn Nedre Berg vei et par hundre meter før du tar av til venstre inn på grusvei (blindvei). Denne følger du i lett motbakke til neste stikryss hvor stien tar av inn til venstre i skogen. Fortsett på den tydelige stien i relativt flatt og lett skogsterreng over Semskollen i litt over 1 km. Vær oppmerksom på at her kan det være sølete og vått gjennom det meste av året. I neste stikryss følger du skiltingen til Bergsåsen mot høyre, opp en kort bakke og over to påfølgende høyder. Du står nå ved grensen til Hagahogget naturreservat. Herfra går det flatt bortover et kort stykke før stien dreier mot høyre og du starter oppstigningen til utsiktspunktet. Stien går i lett til moderat stigning frem til neste stikryss, hvor du følger merkingen til Hagahogget mot høyre. En lett motbakke i starten, opp gjennom et bekkefar og deretter langs kanten og rundt på baksiden av åstoppen. På toppen av en kort, bratt kneik går stien i en venstresving, med en tydelig bålplass på høyre side. Til høyre, rett bak bålplassen, går det en sti ned til bjørnehiet. Stien er litt utydelig de første meterne, men blir tydeligere etter hvert. Det er i underkant av 100 meter fra stien og ned til hula. Fortsett deretter opp den siste moderate stigningen mot utsiktspunktet. Det tar ca. 45 minutter å gå for en voksen fra utfartsparkeringen til toppen.

Utsikten fra Haveråsen mot Oslofjorden - Oslomarka - Vestmarka - Fantastiske marka
Utsikten fra Haveråsen mot Oslofjorden.

10. En rundtur over Haveråsen

Vestmarka har to store fordeler synes jeg. Den første er at Vestmarka ikke er allverdens stor. Dette er ikke ment som en fornærmelse, for poenget er at du kan få sett ganske mye av Vestmarka på en lang dagstur. Den andre fordelen er at Vestmarka har et ganske lettgått terreng, som betyr at lengre dagsturer er overkommelig for de aller fleste. Jeg er sterk tilhenger av nærturer, men det er likevel noe spesielt ved å ha tilbragt noen timer på tur midt inne i skogen en godværsdag. Og det er mange muligheter for dagsturer i Vestmarka.

En populær tur er å gå en rundtur fra utfartsparkeringen ved Franskleiv / Vestmarksetra over flotte Haveråsen. Siden målet er en lengre dagstur, starter vi med å følge blåmerket sti i lett og jevn motbakke først mot Nedre Gupu og derfra videre mot Furuholmen. Fra det kjente og koselige serveringsstedet fortsetter vi videre nordover og går sakte oppover og langs sørvestsiden av Kjølåsen før vi vender nesa sakte vestover ved Persbonn. Ikke lenge etter at vi har passert nordenden av Jongsmyr, treffer vi på motbakken som tar oss opp til toppen av Haveråsen. Den kan være stedvis bratt men går for det meste på relativt lettgått sti. Utsikten fra toppen er flott og vid mot skogkledte åser i Vestmarka mot Oslofjorden og Oslo sentrum. Konturene av Østmarka er som kulisser i horisonten og på klare dager er det ikke noe problem å finne den hvite «golfballen» på Haukåsen. Fra Haveråsen ser du for øvrig også både Holmenkollbakken og Tryvannstårnet, mens Fornebu og skjærgården ligger som et teppe foran deg. Haveråsen er selvfølgelig perfekt for en lengre pause mens du ser danskebåten gli utover Oslofjorden. Turen fortsetter på blåmerket sti i jevn nedoverbakke mot Store Sandungen. Herfra følger du skiltingen mot venstre og over veikrysset mot skogen på andre siden. Fortsett videre på blåmerket sti i retning Furuholmen, oppover langs kanten av Lushattdalen. Over på andre siden av åsen kan det være stedvis bratt nedover, før du kommer til neste stikryss hvor du holder mot høyre og sørøstover. Etter et kort stykke treffer du Gupuelva og Svafossen, som mange mener er blant de fineste stipartiene i Vestmarka. Det er ikke langt fra Gupuelva til Furuholmen og derfra tilbake til Franskleiv via Nedre Gupu.

8 thoughts on “10 tips til flotte turopplevelser i Vestmarka

Leave a Reply