Å dra på telttur er en flott måte å oppleve marka. Det er mange overnattingsmuligheter i Østmarka, enten du skal dra på telttur eller hengekøyetur, så utfordringen er gjerne å finne et sted det passer å dra til. Ikke minst er det viktig å vite om det er leirplasser ved vannet som passer til telt eller hengekøyer.
For å hjelpe deg, finner du her tips til 7 vann i Østmarka som passer utmerket for teltturer. De passer selvfølgelig også utmerket for hengekøyeturer, så det er sagt.
Flere tips til teltturer eller hengekøyeturer i Østmarka: 7 supre tips til kanoturer i Østmarka
Her får du litt informasjon om vannene, hvordan du kommer dit og hvor du kan finne leirplasser. God tur!
1. Nøklevannet
Nøklevannet er et selvsagt tips nå det kommer til overnattingsturer i Østmarka, enten du er på hengekøyetur eller telttur. Det er et stort vann i Østmarka som ligger i kort avstand til buss, t-bane og parkeringsplass, med grusvei som går helt inn til og rundt vannet. Derfor er også Nøklevannet et svært populært turmål for nærturer, både for store og små. Særlig er det godt med leirplasser i sørvest ved dammen og langs grusveien på østsiden. Det er likevel er bredt skogbelte mellom vannet og grusveien, så du blir ikke særlig plaget av trafikken langs grusveien. Det er mange fine områder langs vannet, og det er stor forskjell på den sørlige og nordlige delen. Slike variasjoner gjør det naturlig nok også til et flott vann å padle, enten det er med kano, kajakk eller sup. Er du medlem av Nøklevann ro- og padleklubb, kan du låne utstyr ved demningen i den sørvestre enden av vannet. Turer til Nøklevannet passer fint for barn i alle aldre.
For å komme til de nordligste teltplassene, er det letteste å starte ved Østmarksetra i enden av Østmarkveien på Ulsrud. Her er det parkeringsplass, og start på grusveien som tar deg til Nøklevannet. Nærmeste bussholdeplass er Østmarkveien, rundt 1 kilometer fra Østmarksetra. Nærmeste t-banestasjon er Ulsrud, med litt lengre vei å gå. I den sørlige enden er det lettest å starte ved å gå inn veien Rustadsaga. Her er nærmeste t-banestasjon Bogerud, mens nærmeste bussholdeplasser er henholdsvis Bogerud T og Welding Olsens vei. På vei inn til Nøklevannet passeres serveringsstedet Rustadsaga sportsstue. Det er muligheter for parkering ved Skullerud skole (General Ruges vei 94) eller litt lenger sør ved Skullerudstua (General Ruges vei 111B).
- Barnevennlig
- Kan reise med kollektivt hit
- Grusvei helt inn til vannet
- Fint til overnatting med mange teltplasser
- Utmerket til bading
- Fine fiskemuligheter (husk fiskekort!)
Her kjøper du fiskekort! Husk å gjøre deg kjent med fiskereglene.


2. Ramstadsjøen
Ramstadsjøen er et lite turparadis i den østlige delen av Østmarka. Det er et mellomstort og romslig vann, med svaberg man kan bade fra, eller bare slappe av på, flere fine teltplasser og hengekøyeplasser og så er det et veldig fint fiskevann etter ørret. På nordøstsiden finner du også den nye ubetjente DNT-hytta Huldreheim. Det største leirplassene ligger på svabergene i den nordøstlige enden, samme som den nye DNT-hytta, mens de litt mindre teltplassene ligger langs den sørlige delen av vannet. Noen mer bortgjemt enn andre. Det går tydelige, blåmerket sti på sørsiden og østsiden av vannet, så alle teltplassene er lette å komme til. Husk også at det er lov å slå leir ytterst på tangen ved DNT-hytta, uten at du må betale for det. Turer til Ramstadsjøen passer fint for turvante barn ned til 6-7 år.
Det er mange fine turmuligheter rundt Ramstadsjøen, herfra er det ikke langt til utsikten på verken Ramstadslottet eller Bjønnåsen i nord. Det er heller ikke langt til Mønevannet og Losbyvassdraget hvis du går via Setertjernstua i vest. En fin tur i den nordøstlige delen av Østmarka, med overnatting ved Ramstadsjøen, kan være å starte ved Sandbekken i nord og gå over Bjønnåsen. Derfra videre sørover gjennom Ramstadslottet naturreservat på blåmerket sti mellom Ramstadslottet og Barlindåsen til Setertjernstua. Fra Setertjernstua et kort stykke østover til demningen ved Ramstadsjøen. På hjemveien går det an å velge en av de blåmerkede stiene lenger øst tilbake til Sandbekken, eller avslutte ved Marikollen for en kortere tur dersom du reiser kollektivt. Ramstadsjøen er lett tilgjengelig til fots både fra Marikollen skianlegg og Flatby i Rælingen. Ved Marikollen skianlegg er det stor utfartsparkering og er også lettest tilgjengelig med kollektivtransport. Nærmeste bussholdeplass er Marikollen skole, som stopper rett ved skianlegget.
- Kan reise med kollektivt hit
- Fint til overnatting med mange teltplasser
- Utmerket til bading
- Fine fiskemuligheter (husk fiskekort!)
Her kjøper du fiskekort! Husk å gjøre deg kjent med fiskereglene.


3. Steinsjøen
Steinsjøen er et vakkert lite vann rett nord for Vangen og Mosjøen. Her står skogen tett på vannet på nordsiden mens vannet forsvinner videre i en myr helt i sør. Dette gir deg virkelig følelse av å komme til et bortgjemt skogstjern. Sjansen er da også stor for at du har hele dette vannet for deg selv, til tross for at det går en blåmerket sti langs vestsiden av vannet. Juvelen i denne kronen er leirplassen på odden helt nord i vannet. Dette er en flott, romslig leirplass med mulighet for overnatting i både telt og hengekøye. Det er noen få mindre leirplasser spredt rundt vannet.
At dette vannet er relativt lite besøkt skyldes nok plasseringen. Det er en lang tur hit nesten uansett hvor du starter. Vil du kombinere en tur i marka med overnatting ved Steinsjøen, kunne et alternativ vært å starte ved Krokhol golfbane og gå en kupert tur via Tømmerås og Skjelbreia til Vangen. Fra Vangen fortsetter du nordover ca. 1,5 kilometer til Steinsjøen. Rute for tilbaketuren vil avhenge av hva som er mest hensiktsmessig med hensyn til hvor du bor, men kunne for eksempel vært å gå langs den blåmerkede Flyktningeruta fra Steinsjøen til Skullerud. Det er mulig å parkere ved Krokhol. Nærmeste bussholdeplass er Krokhol, og bussen stopper rett ved innkjøringen til Krokhol golfbane. Har du bil er den raskeste ruta å parkere på Bysetermåsan i Enebakk, og gå derfra på ganske lettgått sti inn til Vangen og videre nordover til Steinsjøen. Denne turen er på rundt 4,5 kilometer. Det er mulig å ta bussen til Fjell og gå de ca. 4 kilometerne derfra til utfartsparkeringen på Bysetermåsan. Se beskrivelse under Børtervanna.
Her kjøper du fiskekort! Husk å gjøre deg kjent med fiskereglene.

4. Eriksvannet
Eriksvannet er et langstrakt og smalt skogsvann øst for Sandbakken sportsstue. Skogen rundt vannet er nesten todelt, som gir vannet et spesielt preg. På østsiden står granskogen tett, mens vestsiden preges av mer åpen furuskog og svaberg. Det er leirplasser på begge sidene av vannet, men de største og mest brukte er nok de to svabergene i sydenden langs den blåmerkede stien. Langs Eriksvannet vil du finne leirplasser som både passer for teltturer og hengekøyeturer, og plassene i vest og sør er også fine til litt bading. Det er en mellomstor ørretbestand i vannet, så ta gjerne med fiskestang og prøv fiskelykken. Turer til Eriksvannet passer fint for turvante barn ned til 7-8 år.
Et godt sted å starte for å komme hit er fra utfartsparkeringen ved Sandbakken sportsstue, i enden av Sandbakkveien. Fra parkeringsplassen går på grusveien forbi bommen og holder mot høyre opp til Sandbakken. Derfra er det rundt 2 kilometer på lett kupert blåmerket sti til sydenden av Eriksvannet. Den blåmerkede stien fortsetter på østsiden, mens det går umerket sti langs vestsiden til de ulike leirplassene. Nærmeste bussholdeplass er Brokkenhus, som ligger rett ved innkjøringen til Sandbakkveien. Herfra er det rundt 1 kilometer på asfaltert vei inn til utfartsparkeringen.
- Flott skogsvann
- Kan reise med kollektivt hit
- Fint til overnatting med mange teltplasser
- Utmerket til bading
- Fine fiskemuligheter (husk fiskekort!)
Her kjøper du fiskekort! Husk å gjøre deg kjent med fiskereglene.

5. Børtervanna
Børtervanna er de 1000 øyers rike. Den største innsjøen i Østmarka er et fantastisk sted selv om store deler av den er underlagt drikkevannsrestriksjoner. Børtervanna er som skapt til teltturer med kano, alternativt kanoturer med overnatting i telt. Det er mange fine leirplasser rundt om på de mange øyene og på fastlandet. Skogen på Børtervanna er furudominert, så det passer forresten like godt med hengekøyeturer hit bare så det er sagt. Her kan du padle rundt i flere timer uten å kjede deg og stadig oppdage nye sider ved dette vannet. Det skal være et solid fiskevann så kjøp gjerne fiskekort og ta med fiskestang. I de delene som er omfattet av drikkevannsrestriksjoner er det ikke lov å slå leir, å fiske eller å bade. Turer til Børtervanna passer fint for turvante barn ned til 4-5 år.
Et godt utgangspunkt for turer til Børtervanna er utfartsparkeringen på Bysetermåsan, i enden av Rausjøveien i Enebakk. Fra Fv155 Enebakkveien tar du av til Fjell og opp Bindingsveien et kort stykke før du tar mot venstre og inn Rausjøveien. Herfra er det ca. 3 kilometer opp til utfartsparkeringen på asfalt og fin grusvei. Det er stort sett flatt hele veien opp, med unntak av en moderat men kort motbakke de siste par hundre meterne mot slutten. Nærmeste bussholdeplass er Fjell. Kommer du nordfra, tar du undergangen over på andre siden av veien, til Bindingsveien. Kommer du sørfra går du ned gangstien til Bindingsveien, fortsett kort stykke rett frem til du kommer til snuplassen og ta til høyre inn på Rausjøveien. Fra utfartsparkeringen på Bysetermåsan fortsetter du på grusvei mot høyre (østover) mot rødt hus. Hold til venstre gjennom en bom, deretter holder du deg på samme grusveien helt frem til Børtervann. Grusveien er flat i starten og går deretter over til en slak motbakke med lett stigning langs kanten av Kjerringhøgda. Grusveien fortsetter videre i moderat nedoverbakke, før den igjen flater ut. Fortsett gjennom hyttefeltet langs Raudsjøen på høyre side, og over betongbro. Derfra stort sett i slak nedoverbakke i overkant av 1 kilometer ned til vannet.
- Barnevennlig
- Kan reise med kollektivtransport hit
- Det største vannet i Østmarka
- Grusvei helt inn til vannet, men teltplassene nås kun med kano eller på sti
- Fint til overnatting med mange teltplasser
- Fine fiskemuligheter (husk fiskekort!)
Husk å rengjøre kano, kajakk, packraft, gummibåt e.l. før du kommer hit. Har du padlet i vann med krepsepest, vasspest eller andre smittsomme sykdommer, må kano, kajakk, packraft, gummibåt e.l. desinfiseres både utvendig og innvendig, inkludert spruttrekk før du kommer hit. Det samme gjelder fiskeutstyr du tar med deg til vannet.
Her kjøper du fiskekort! Husk å gjøre deg kjent med fiskereglene.



6. Tømmerås
Tømmerås er det høyeste punktet i Ski kommune med 313 moh. Til tross for beskjeden høyde er utsikten ikke noe å klage på. Noen meter vest for selve toppunktet ligger utsiktspunktet på toppen av en fjellskrent. Her er det flere muligheter for overnatting enten du er på telttur eller hengekøyetur. Herfra kan du nyte 180-graders utsikt mens kveldssola senker seg i horisonten. Mot nord ser du tydelig Holmenkollen og Tryvannshøgda, enda bakenfor der igjen reiser Norefjell seg over åsene i Nordmarka. Vestover ser du Fornebulandet med hovedkvarteret til Equinor som et tydelig landemerke, og enda litt sørvestover er skianlegget på Vardåsen i Kjekstadmarka godt synlig. Turen til toppen passer fint for turvante barn ned til 6-7 år. Det er godt med plass på toppen og ved utsiktspunktet, så det er en relativt barnevennlig topp. Vær likevel oppmerksom på at utsiktspunktet er ved en naturlig åpning i skogen, på toppen av en bratt fjellskrent.
Det vanligste startstedet for turer til Tømmerås er fra golfbanen på Krokhol. Det er parkeringsplass på nedsiden av klubbhuset rett ved veien, alternativt stopper bussen rett ved innkjøringen til golfklubben. Bussholdeplassen er Krokhol. Fra parkeringsplassen kan du enten gå på grusvei nesten hele veien opp, eller du kan gå på sti gjennom skogen. Begge alternativene er blåmerket. Stien går i normalt kupert skogsterreng med en liten stigning før du tar til høyre i et stikryss mot utsiktspunktet. Grusveien går i lett motbakke hele veien frem til stikrysset på høyre side, som tar deg på sti den siste kilometeren ut til utsiktspunktet. Alternativt kan du også starte ved Sandbakken sportsstue nord for Krokhol. Dette er en litt lenger tur som går på grusvei stort sett hele veien frem til stikrysset hvor du tar til høyre og fortsetter på sti frem til utsiktspunktet. Det er stor utfartsparkering ved Sandbakken og nærmeste bussholdeplass er Brokkenhus, i overkant av 1 kilometer fra utfartsparkeringen ved Sandbakken.
- Kjempeflott utsikt
- Kan reise med kollektivtransport hit
- Romslig, med plass til telt

7. Hauktjern
Hauktjern er et lite, smalt og sjarmerende skogstjern rett øst for Nøklevannet, nordvest i Østmarka. De romslige leirplassene i sørenden av vannet, viser at dette er populært sted å dra enten du er på telttur eller hengekøyetur. Langs vestsiden av vannet ligger de kjente Hauktjernskløftene, som er et populært område for klatrere i Østmarka. Størrelsen på vannet betyr at det ikke er mange leirplasser her, men de som finnes ligger i syd og langs østsiden. Det går blåmerket sti forbi Hauktjern og umerket, tydelig sti langs vannet. Med mye abbor og en mellomstor ørretbestand, som ikke er uvanlig i marka, er det absolutt verdt det å ta med en fiskestang. Og skulle ikke fisken bite, er det alltids mulig å bade! Turen hit passer fint for turvante barn ned til 7-8 år.
Vær oppmerksom på at det fra 1. april til 15. juli normalt er ferdselsforbud i nordenden av Hauktjern, og videre nordover i retning Kroktjern. Overtredelse av forbudet er straffbart. Ferdselsforbudet skyldes hekkende vandrefalk, som har hatt tilhold på Hauktjern de siste årene. De avmerkede leirplassene er ikke berørt av ferdselsforbudet, men vis gjerne hensyn ved ikke å forstyrre med høy musikk o.l. i hekketiden.
Hauktjern er et lett tilgjengelig vann, i kort gåavstand på grusvei og blåmerket sti fra for eksempel Østmarksetra rett nord for Ulsrudvann. Ved Østmarksetra er det parkeringsplass, og nærmeste bussholdeplass er Østmarkveien i underkant av 1 kilometer fra parkeringsplassen. Nærmeste t-banestasjon er Ulsrud, rundt 1 kilometer fra Østmarksetra. Fortsett videre på grusvei i retning Sarabråten. Fra Sarabråten går det blåmerket sti mot Hauktjern. Alternativt kan du starte i nord ved Lindeberg eller Trosterud mot Lutvann eller Haukåsen og videre til Hauktjern.
Her kjøper du fiskekort! Husk å gjøre deg kjent med fiskereglene.

HUSK NÅR DU SKAL PÅ TUR:
- Husk å planlegge turen, og vær forberedt.
- Bruk allerede etablerte telt- og hengekøyeplasser. Ikke slit unødig på naturen ved å lage nye.
- Ta med søppel hjem. Har du tatt det med ut på tur, skal du ta det med hjem fra tur. Dette gjelder også mat.
- Ta med vedkubber hvis du skal fyre bål – la døde trær stå til glede for insekter og sopp som er avhengige av dem.
- Ta hensyn til andre som er ute på tur samtidig som deg.
Les om sporløs ferdsel: Hva er egentlig sporløs ferdsel?
MERK. Følgende vann har drikkevannsrestriksjoner, som betyr at du ikke kan slå leir ved eller padle i disse vannene. Nord-Elvåga sør for demningen samt Sør-Elvåga, Knuttjern, Nordbysjøen, Gjeddevann samt store deler av Børtervann.
Drikkevannsrestriksjonene i Drettvann, Halsjøen og Fiskelausa ble opphevet 1/9 2019.
Takk for informasjon! Da skal jeg få oppdatert informasjonen her.
Skiltene står fortsatt oppe. så hvis restriksjonene er opphevet, så bør disse skiltene fjernes
Veldig bra artikkel!
Du har virkelig gjort en bra jobb for å beskrive disse teltplassene, spesielt imponert over kartene som (sannsynligvis) vil gjøre det enklere for oss som planlegger en tur å finne et sted å sette opp teltet.
-19topper.blog
Så hyggelig tilbakemelding! Det går med en del tid – og flere turer – for å få kartene nøyaktig ja 🙂 Men håper de er til hjelp!
Tusen takk