DNT-hytta Øvresaga i Østmarka - Oslomarka - Fantastiske marka

5 tips til helgeturer med barn i Oslomarka

Det er mulig å få mange gode turminner og opplevelser i Oslomarka uten å måtte finne frem teltet. Det har DNT Oslo sørget for med ubetjente hytter spredt rundt i hele Oslomarka. Hver av dem fulle av muligheter for store og små ekspedisjoner og friluftseventyr.

Her er mine 5 tips til overnattingsturer på hytter ulike steder i Oslomarka. Alle med sitt særpreg og ulike muligheter. God tur!

1. Perler på en snor over Pershusfjell

Turen over Pershusfjell er like klassisk som 5-mila i Holmenkollen. Den merkede blåstien følger ryggen av fjellet gjennom vernet og trolsk skog. Her er det god sjanse for at du hører storfuglenes brå og tunge vingeslag når de synes du kommer for nær. Langs stien er det flere flotte utsiktspunkter, hvor du har 180 graders storslagen utsikt over Nordmarka. Mot Kolleren og Bislingen i nordøst, Finntjern og Aklangen i sørøst og Skarvvannet og Pershusvannet rett under deg. Den gamle jaktkoia fra 1800-tallet som nå er omgjort til DNT-hytta Sinnerdammen, er et perfekt utgangspunkt for spennende eventyr dypt inne i Oslomarka. Her er det enkel standard, med en koselig skogsstemning som senker seg om kvelden. Det er kort vei fra DNT-hytta til starten på den blåmerkede stien over Pershusfjell ved Finnstad. Når turen over fjellryggen er overstått er det bare en kort løpetur ned til Spålen, hvor det er mange fine leir- og badeplasser langs blåstien på østsiden. Ta med deg fiskestanga, for her er det sjanse for fisk i kveldinga. For øvrig anbefaler jeg enten mark, eller en sluk med kobberfarge.

Turen over Pershusfjellet passer fint for turvante barn ned til 8-9 år. Hytteturen passer fint for barn ned til 6-7 år.

Her kan du lese mer om Sinnerdammen og se bilder av hytta på UT.no
Her kan du booke sengeplass på Sinnerdammen

Hvordan kommer jeg meg dit: Startpunktet for turen er utfartsparkeringen på Tverrsjøstallen på Jevnaker, i enden av Svenåvegen på Toso. Svenåvegen er bomvei, og bomavgift betales digitalt. Nærmeste bussholdeplass er Toso, rundt 7 kilometer fra Tverrsjøstallen. Vær oppmerksom på at det er moderat til bratt stigning på Svenåveien. Nedenfor den store parkeringsplassen på Tverrsjøstallen, går du til høyre på grusveien og følger skiltingen til Sinnerdammen. Noen hundre meter fra parkeringen fortsetter du rett frem på grusvei i første kryss. Grusveien fortsetter i kupert terreng i ca. 4 kilometer. Blåmerket sti tar av fra snuplass ved vannet Store Sindera. Stien er lettgått og går i relativt flatt terreng. Det er i underkant av 1 kilometer fra snuplassen til hytta. Det tar ca. 1 time å gå fra Tverrsjøstallen til Sinnerdammen.

2. Seterliv på Snellingen

På en setervoll helt nord i Romeriksåsene ligger DNT-hytta Snellingen. Det er et gammelt, laftet seterhus fra 1800-tallet med to rom og 8 sengeplasser fordelt på ca. 30 kvm. Det er enkelt standard, selv til å være en ubetjent DNT-hytte. Likevel er det mye å ta seg til på Snellingen. Her er det et yrende fugle- og dyreliv, med blant annet hekkende svaler og sauer som beiter på vollen om sommeren. Rett bak hytta går stien til Snellingshøgda på 612 meter med fin utsikt østover. Det er en kort gåtur på rundt 15 minutter til Store Snellingen hvor det kan både bades og fiskes (husk å kjøpe fiskekort). Blåbærgranskogen står tett innpå vollen og bugner av blåbær i sesongen, så her ligger alt til rette for å lage pannekaker med nyrørte, dagsferske blåbær! Det er flere hytter rundt på setervollen, så du er sannsynligvis ikke alene på Snellingen.

Hytteturen passer fint for turvante barn ned til 6-7 år.

Her kan du lese mer om Snellingen og se bilder av hytta på UT.no
Her kan du booke sengeplass på Snellingen

Hvordan kommer jeg meg dit: Snellingen er lettest tilgjengelig med bil. Det er utfartsparkering på Brovoll på østsiden av Lunnertunnelen på E16 mellom Grua og Nannestad. Parkeringen er godt skiltet, og ligger rett i overkant av hundre meter fra tunnelen. Ta av fra E16 og sving inn på stor grusplass. Gå tilbake mot innkjørselen og inn gjennom nettingdør i viltgjerdet. Følg gjerdet mot høyre, og fortsett deretter under undergangen og rett frem på grusvei til Brovoll friluftssenter. Passer friluftssenteret og fortsett på grusveien et par hundre meter. Ved skiltpost i høyresving, ta inn på skogsvei mot venstre. Skogsveien fortsetter oppover i terrenget i en lang slak stigning over to etapper. Etter i underkant av 1 kilometer ser du to hytter etter hverandre på høyre side. Fortsett videre forbi disse, blåstien tar av svakt til venstre rett etter hytte nummer to. Du kommer da inn på den åpne setervollen. Fortsett rett frem mot hovedbygning, hold mot venstre fordi dette og deretter rett frem. DNT-hytta er det siste av byggene du ser. Det er ca. 2 kilometer fra Brovoll til hytta, og turen opp er på rett i overkant av 30 minutter. Skogsbilveien går helt frem til setervollen.

3. Den lille hytta i skogen

Selv om DNT-hytta Øvresaga ligger i hyttefeltet rundt Raudsjøen, ligger den vakkert til og godt avskjermet på en gammel husmannsplass. Hytta omkranses av litt løvskog, en stor blomstereng og svaberg. På Øvresaga får du den fine følelsen av at ingenting er noe å stresse med. I tillegg er den svært lett tilgjengelig, både med sykkel, til fots og med barnevogn! Det er mye å ta seg til når du er kommet hit også. Det er tre kanoer til utlån for overnattingsgjester, som lett kan trilles ned til Børtervanna bare 700 meter fra hytta. Børtervanna er den største innsjøen i Østmarka og et eldorado for kanopadling – og bading. Kjerringhøgda ligger mindre enn 3 kilometer unna, og er et fint turmål fra Øvresaga. Fra toppen av utsiktstårnet på Kjerringhøgda kan du se ut over det meste av Østmarka på en finværsdag.

Hytteturen passer fint for barn ned til 3 år. Hytta er lett tilgjengelig med buss.

Her kan du lese mer om Øvresaga og se bilder av hytta på UT.no
Her kan du booke sengeplass på Øvresaga

Hvordan kommer jeg med dit: Øvresaga er lett tilgjengelig fra utfartsparkeringen på Bysetermåsan. Det er fint mulig å kombinere buss og sykkel for å komme seg til Bysetermåsan og videre helt frem til hytta. Ta buss rute 550 til stoppestedet Fjell. Herfra følger du samme anvisning som for bil. Fra utfartsparkeringen på Bysetermåsan fortsetter du på grusvei mot høyre (østover) mot rødt hus. Hold til venstre gjennom en bom, deretter holder du deg på samme grusveien helt frem til hytta. Grusveien er flat i starten og går deretter over til en slak motbakke med lett stigning langs kanten av Kjerringhøgda. Grusveien fortsetter videre i moderat nedoverbakke med flere brå svinger, før den igjen flater ut forbi myrtjern på venstre side. Fortsett gjennom hyttefeltet langs Raudsjøen på høyre side, og over betongbro. Fortsett rett frem helt til du ser Raudsjødammen på høyre side. Deretter tar du til høyre over en gammel trebro rundt 50 meter etter dammen. Fortsett gjennom en grind og over vollen, så ser du den røde hytta rett frem. Det tar i overkant av 30 minutter å gå fra parkeringsplassen til Øvresaga.

4. Alpetur i Maridalen

Du trenger ikke frykte tynn luft og bratte stigninger, men du vil kunne oppleve spennende skog, mange fine utsiktspunkter og koselig overnatting på en av Tømtehyttene. Disse DNT-hyttene ligger i området i Oslomarka som ofte kalles Maridalsalpene. Her ligger nemlig fem skogsåser så tett på hverandre at de med litt turerfaring kan gå over dem alle på samme dag. Den høyeste av dem er Mellomkollen, som er det naturlige turmålet når du overnatter på en av Tømtehyttene. Fra hytta opp til Mellomkollen er det rett over 2 kilometer i lettgått terreng, men med moderat stigning i enkelte, lengre partier. Rett i nærheten ligger også Sellanrå, som har flott utsikt vestover inn i Nordmarka. DNT Oslo har to Tømtehytter, som begge ligger samlet på et koselig tun i skogen.

Hytteturen og turen opp til Mellomkollen passer fint for turvante barn ned til 7-8 år. Hytta er lett tilgjengelig med buss.

Her kan du lese mer om store Tømtehytta og se bilder av hytta på UT.no
Her kan du booke sengeplass på store Tømtehytta

Her kan du lese mer om lille Tømtehytta og se bilder av hytta på UT.no
Her kan du booke sengeplass på lille Tømtehytta

Hvordan kommer jeg meg dit: Startpunktet for turen er lett tilgjengelig med buss rute 51 til Maridalen som starter i Nydalen. Gå av på stoppet Øvre Vaggestein, og følg blåmerkingen og grusveien som går opp til høyre ved busstoppet. Fortsett på grusveien over gårdstun og ytterligere i et par hundre meter. Her går grusvei inn i skogen og over til såkalt kløvvei, og ved overgangen er det satt opp et informasjonsskilt om Tømtekleivene som de kalles. Følg deretter kløvveien i slak stigning i underkant av 1 kilometer, deretter noen hundre meter i flatt terreng hvor du også får Hansakollen på din høyre side. Du kommer da til et stikryss, hvor du holder mot venstre og tar stien merket mot Tømtehyttene. Stien følger kløvveien i slake oppoverbakker gjennom Jondalen og opp Tømtekleivene, både over og rundt rotvelter og grantrær som har tapt kampen mot vinden og gammel alder. Det er ca. 2 kilometer til hyttene fra stikrysset. Alternativt tar du bil inn til parkeringsplassen på Skar. Følg Maridalsveien ca. 500 meter sørover til busstoppet Øvre Vaggestein på venstre side av veien, og følg anvisningen over. Det tar i underkant av 50 minutter å gå fra holdeplassen til Tømtehyttene.

5. Frokost på verandaen

Utsikten fra Hovdehytta på Furuåsen i Asker er i en særklasse blant DNT-hyttene i Oslomarka. Herfra har du bred og storslagen utsikt fra verandaen over Oslofjorden, Nesodden, Asker og innover mot Oslo. På denne turen er det hytta og den avslappende utsikten som er selve målet. Den er dermed perfekt for turer med de minste barna, for eksempel på en ettermiddag-til-ettermiddag tur. Kommer du likevel til å være her hele helgen er det spesielt ett turmål som kan anbefales; det spektakulære Asdøljuvet som ligger ca. 3 kilometer nordvestover fra hytta. Turen gjennom juvet er en av de mest særegne i hele Oslomarka. Det er også bare litt over 2 kilometer til Store Sandungen hvor det er muligheter for bading. Det er god plass foran hytta hvor det er satt ut benker og bord, så er det pent vær er det ingen grunn til å spise verken frokosten eller middagen innendørs.

Hytteturen passer fint for barn ned til 3 år. Turen til Asdøljuvet passer fint for turvante barn ned til 9-10 år.

Her kan du lese mer om Hovdehytta og se bilder av hytta på UT.no
Her kan du booke sengeplass på Hovdehytta

Hvordan kommer jeg meg dit: Det beste startpunktet er den store utfartsparkeringen rett før Solli gård. Nærmeste busstopp er Vøyen, hvor du følger grusvei i ca. 7 kilometer til utfartsparkeringen. Fra utfartsparkeringen fortsetter du oppover grusveien du kom kjørende på, med parkeringsplassen på din venstre side. Fortsett gjennom bom og over ferist, og deretter over tunet på Solli gård. Veien fortsetter til venstre for stabburet, deretter følger du grusveien noen få hundre meter før du kommer opp og over bakketoppen til stikryss nummer 2. Her er det skiltet til Vestlia. Det tar i underkant av 5 minutter å gå til Vestlia, og derfra til Hovdehytta tar det rundt 15-20 minutter i vanlig, rolig gange i relativt lett terreng hele veien.

Verdens hyggeligste Tursøstre har satt sammen 10 tips for overnatting med små barn på DNT-hytter. Her er det mange gode og nyttige tips, særlig hvis det er første gang du er på en av DNT-hyttene. Vær oppmerksom på at alle DNT-hyttene i Oslomarka er ubetjente.

Her kan du lese mer om hve en selvbetjent og ubetjent DNT-hytte er for noe. Vær oppmerksom på at alle DNT-hyttene i Oslomarka er ubetjente, så det finnes ikke matlager på noen av disse hyttene. Betaling for oppholdet gjøres ved å forhåndsbooke overnattingen.

Les også dettte for mer informasjon om overnatting på DNT sine hytter.

Bildet øverst i denne bloggposten viser DNT-hytta Øvresaga i Østmarka.

4 thoughts on “5 tips til helgeturer med barn i Oslomarka

Leave a Reply