Omslagene til 7 markebøker - Oslomarka - Opplev marka - Fantastiske marka

7 bøker om Oslomarka det er verdt å lese

Dessverre kan man ikke være på tur hver helg, men hva er vel da bedre enn å sette seg til i sofaen eller godstolen med en god bok om Oslomarka! Det er dager og helger det like greit å holde seg hjemme, og disse dagene passer ofte veldig bra til å drive litt turplanlegging.  Det er utgitt en rekke bøker om Oslomarka siden “En jegers erindringer” av Bernhard Herre kom i 1850. Så pass mange at man i dag snakker om “markalitteratur” som en egen bokkategori.

Det er derfor nok av bøker å ta av når du vil lære mer om Oslomarka eller planlegge neste tur. Her er et lite knippe bøker som kan anbefales.

Flere boktips: 7 bøker til dem som liker å på tur i Oslomarka

1. De siste eventyrskogene av Gjermund Andersen

Jeg mener Gjermund Andersen har begått den beste boka om Oslomarka. Det er selvfølgelig en helt subjektiv vurdering. Det er utrolig mange bra bøker om Oslomarka, mange favoritter er nevnt i denne bloggposten, men for min del var denne boka en åpenbaring. For det første er det ingen tvil om at forfatteren både har lidenskap for og kunnskap om naturskogene, eller eventyrskogene som forfatteren kaller dem. For det andre sitter du igjen med en bestemt følelse av at forfatteren har gått Oslomarka på kryss og tvers og er lommekjent i de skogområdene han så utmerket skriver om. Og hele Oslomarka er representert med flotte bilder og lett forståelige turbeskrivelser. Dette har forfatteren gjort før! Kanskje leser du boka fra perm til perm, kanskje konsentrerer du deg om “din” del av den mangfoldige Oslomarka. Dette er en bok som gir deg anledning til begge deler. “De siste eventyrskogene” er en bok til inspirasjon, og lutter glede over de gode skogsopplevelsene. Boken er å få kjøpt i bokhandel eller på nett, eller den kan lånes på biblioteket.

2. På gamle veier og nye stier i Oslomarka av H.O. Christophersen

Det er umulig å komme utenom H.O. Christophersens bok “På gamle veier og nye stier i Oslomarka”. Heldivis er denne boka fortsatt i trykk, i en oppdatert utgave fra 2010. Christophersen forteller om menneskene og stedene han passerer på sine mange turer fra Krokskogen i nordvest til Maridalen i sørøst. Her er det både fortellerglede, turglede og en mengde kunnskap om Oslomarka. “På gamle veier og nye stier i Oslomarka” kan like gjerne leses som en roman eller brukes som en oppslagsbok.

“På gamle veier og nye stier i Oslomarka” ble for øvrig omtalt i Dagbladet da den kom som nyutgivelse i 2010.

3. Nordmarka: Natur og miljø av Leif Ryvarden

Det er publisert en del bøker om naturen og kulturhistorien i Nordmarka og Krokskogen. Leif Ryvarden er sammen med Sverre Grimstad, Helge Haakenstad og Ragnar Frislid blant dem som kanskje har gjort det best. Uten å fornærme noen. Det jeg liker med Ryvardens bok “Nordmarka. Natur og miljø” er at han ganske lettfattelig, men med stor faglig tyngde, forteller om geologien, naturen og miljøet som preger ulike deler av Nordmarka. Den er derfor ikke bare en flott bildebok, men også en god introduksjon til alt du kan oppleve ute i skogen. Leif Ryvardens “Nordmarka. Natur og miljø” er heldigvis også fortsatt å få tak i hos en bokhandel eller nettbutikk.

Foruten en av de mange bøkene om Nordmarka av Sverre Grimstad, kan også Ragnar Frislids “Nordmarka. Natur, historie og friluftsliv” fra 1996 anbefales. Frislid forteller godt om kulturhistorien og bruken av Nordmarka gjennom tidene og Gjermund Andersen bidrar med flotte turforslag som tar deg gjennom det meste av Nordmarka.

En litt annen type bok som også kan anbefales er Bård Løkens “Oslomarka. Årstidene, naturen, stemningene. Med dikt av Lars Saabye Christensen” fra 1999. Bård Løken er en strålende fotograf som deler mange praktfulle bilder fra hele Oslomarka. Og hvem skulle trodd Lars Saabye Christensen var markapoeten fremfor noen?

4. Bærumsmarka før og nå av Trygve Christensen

Det renner over av kjærlighet til Bærumsmarka i boka med samme navn av Trygve Christensen. Det renner for øvrig også over av kunnskap om dette området i Oslomarka. Her fortelles det lett og ledig om nær og fjern historie, om folk og fe på de mange plassene og gårdene, om Bærums Verk og om Grini under krigen, om Kolsås og Dælivann, og ikke minst om malerkolonien på Fleskum i 1886. Boka er delt inn i flere “turer” hvor Christensen øser av sin kulturhistoriske kunnskap mens hans beveger seg rundt på både stier og i skisporet. Over Skriverberget, til Østernvann om Grini, opp Brunkollen og Tjæregrashøgda og helt nord til Kampen på grensa til Krokskogen. Boka “Bærumsmarka” kom første gang i 1988, men ble i 1999 utgitt på nytt, og kan skaffes på nærmeste bibliotek.

5. I skogen året rundt av Sverre M. Fjelstad

Sverre Fjelstad har her skrevet en slags kjærlighetserklæring til skogen. Veldig mye av stoffet er hentet fra hans mange turer i Østmarka, som også var hans hjemtrakter. Fjelstad skriver ikke direkte om verken steder eller turer i Østmarka, men forteller om de ulike skogtypene du finner i Norge og Oslomarka. Om urskogen, granskogen, løvskogen og om hvordan setrene og plassene har påvirket skogen og dyre- og plantelivet der. Fjelstad skriver i bokens forord at han håper den både vil være til nytte og glede for alle oss helt vanlige turgåere, og at økt kunnskap om skogen og livet der vil gi oss både rikere og mer spennende opplevelser på vår vei. Jeg vil si at forfatteren lykkes til fulle. Dette er uten tvil en av mine favorittbøker. Lån denne på biblioteket og sett deg ordentlig til i godstolen.

6. På tur i Oslomarka året rundt av Olav Harlem m.fl.

Olav Harlem m.fl. tar i denne boka for seg de ulike skogområdene i Oslomarka og kommer med utrolig mange gode turforslag, enten du skal ut med sykkelen, skiene eller tar turen til fots. Her finner du forslag til både lange turer og flotte nærturer, godt bekrevet og med mye bilder. Det er en utmerket bok til planlegging av neste helgs tur ut i Oslomarka, kanskje spesielt for nybegynneren.

“På tur i Oslomarka året rundt” finner du dessverre bare på biblioteket, men fortvil ikke. Forfatterne har ambisiøst utvidet innholdet i boka og istedenfor delt den opp i hele tre separate turbøker. Smart. “Skiturer i Oslomarka” og “Sykkelturer i Oslomarka” og “Fotturer i Oslomarka” omfatter selvfølgelig alle områdene i Oslomarka.

Se også etter boka “Opptur Oslo” som er en utmerket bok om de mange toppene i Oslomarka av Knut Sørgaard m.fl. Her finner du bilder og gode turbeskrivelser for hver enkelt topptur, og forfatterne har vært flinke til å finne topper spredt over alle områdene i Oslomarka. Denne boka er heldigvis fortsatt mulig å få kjøpt, selv om de sikkert også har den på et bibliotek i nærheten.

7. Østmarka av Sigurd Senje

“Østmarka” av Sigurd Senje ble utgitt første gang i 1974. Siden er den blitt oppdatert og revidert av Finn Erhard Johannessen i 2007. Her forteller Senje og Johannessen om Østmarkas rike historie, om de mange plassene og stuene, og Østmarka under krigen, om Sarabråten og Losby Gods. Det er en imponerende mengde mennesker som har Østmarka som sitt nærmeste turområde. Det er også et område hvor det har vært aktivitet i flere århundrer, med gårder, husmannsplasser og setrer, skogsbruk, sagbruk og tømmerdrift, til skistuene og serveringsstedene du fortsatt kan finne i dag. “Østmarka” er først og fremst et kulturhistorisk overblikk, og ikke en turplanlegger. Men de fleste som har gått korte eller lange turer i Østmarka vil kjenne igjen mange av stedene det skrives om i boka, og forhåpentligvis ha gleden av å sitte igjen med mye ny kunnskap om sitt spennende nærområde etter å ha lest boka. Den reviderte utgaven fra 2007 er fortsatt å få kjøpt i bokhandel eller på nett, eller den kan lånes på biblioteket.

“Østmarka” og Bjørn Revils “Østmarksguiden. Til fots og på sykkel” passer forresten utmerket sammen. “Østmarksguiden” er en flott turguide til mange av områdene som er beskrevet i boka “Østmarka”. Bjørn Revil har dessuten skrevet boka “Nordmarkas beste skiturer”. Begge bøkene er fortsatt mulig å få kjøpt.

4 thoughts on “7 bøker om Oslomarka det er verdt å lese

Leave a Reply