Solnedgang over Øyungen - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka

7 tips til teltturer med barn i Oslomarka

Det er mange steder i Oslomarka som egner seg for teltturer med barn. Her har jeg plukket ut 7 gode tips til familievennlige teltturer i marka. De ligger i kort avstand fra en utfartsparkering, veien frem er relativt lett å gå og det er mange teltplasser å velge mellom. Skal du ut på telttur med barn i marka, kanskje for aller første gang, er dette de 7 beste stedene!

Flere tips til turer med barn i marka: 10 tips til villmarksturer med barn i Oslomarka

Kartutsnitt over Østernvann med merking av teltplasser - Oslomarka - Bærumsmarka - Fantastiske marka
Kartutsnitt over Østernvann med avmerking av teltplasser. Kart hentet fra Kartverket / Norgeskart.no

1. Østernvann i Bærumsmarka

Østernvann er et populært vann i Bærumsmarka, bare en kort sykkeltur eller spasertur fra Bogstadvannet. Det er flere gode teltplasser og hengekøyeplasser rundt hele vannet, men det er som regel flest mennesker i de østlige delene . I nordøst er det en kjempefin, stor åpen plass langs grusveien som passer utmerket til telting med de aller minste. Også i sør, på begge sidene av demningen er det store, fine plasser i skogen som er godt egnet både til telt og hengekøyer. Det går tydelige stier langs hele vannet, så det er lett å komme seg frem også til de plassene som ligger lengst bort fra grusveien og demningene. Disse plassene passer nok likevel best for barna rundt skolealder. Østernvann er et veldig hyggelig, naturskjønt vann som er lett tilgjengelig med både bil og kollektivtransport.

 • Lett tilgjengelig, også med trillevogn
 • Fine fiskemuligheter – husk fiskekort!

Her kan du kjøpe fiskekort til Østernvann. Barn og ungdom under 18 år fisker gratis.

Hvordan kommer jeg meg dit: Nærmeste startpunkt er den store utfartsparkeringen i Østernvannveien, rett ved avkjøringen til Dælimosen og videre innover til Skytterkollen. Parkeringsplassen ligger til høyre i svingen. Herfra er det rundt 1 kilometer på fin grusvei i slak motbakke opp til demningen i sør. Alle teltplassene er lett tilgjengelig herfra. Det går også grusvei til Fossum P ved Fossum idrettspark og Bogstadvannet. Turen opp er på ca. 2,5 kilometer og passer fint for eksempel til en sykkeltur. Nærmeste bussholdeplasser til Fossum P er Fossumbanen og Fossum på linje 235. Nærmeste bussholdeplass til Østernvannsveien P er Jøssingveien.

Kartutsnitt over Storøyungen med avmerking av teltplasser - Oslomarka - Romeriksåsene - Fantastiske marka
Kartutsnitt over Storøyungen med avmerking av teltplasser. Kart hentet fra Kartverket / Norgeskart.no

2. Storøyungen i Romeriksåsene

Storøyungen er et ganske stort vann i Romeriksåsene. Her inne kan du virkelig få følelsen av å være på telttur. De beste teltplassene ligger langs østsiden av vannet, de fleste i den nordlige halvdelen. Noen teltplasser ligger tett opp til grusveien og er dermed velegnet for turer med de minste barna. Det er absolutt anbefalt å ta med kano til Storøyungen. Det er flere øyer på vannet med teltplasser, og du vil også lettere kunne bruke teltplassene som finnes på vestsiden av vannet. Vestsiden er svært våt og myrlendt, så det anbefales ikke å ta turen til disse plassene til fots. Storøyungen er et fint fiskevann, så husk å kjøpe fiskekort og ta med fiskeutstyret. Fisking er moro for både liten og stor!

 • Svært godt egnet til padling i kajakk eller kano
 • Fine fiskemuligheter – husk fiskekort!

Her kan du kjøpe fiskekort til Storøyungen.

Hvordan kommer jeg meg dit: Storøyungen er lettest tilgjengelig med bil, og du kan kjøre helt inn til vannet. Det er ca. 9 kilometer inn fra krysset Åsvegen og Øyungsvegen på Eltonåsen i Nannestad. Grusveien opp går i lette til moderate stigninger hele veien. Bussholdeplassen Holter Sag ligger rett ved innkjøringen til Øyungsvegen. Buss og sykkel kan fint kombineres.

3. Ørfiske i Nordmarka

Ørfiske er et populært nærturmål i Nittedal, bare et par kilometer på grusvei fra Rotnes. Rundt vannet møter du både syklister på vei til Hakadal eller Movatn, folk på tur med hunden og barnefamilier på telttur. Østsiden av vannet preges av hyttefelt og Ørfiske gård, så teltplassene er konsentrert på vestsiden langs grusveien. Særlig er den flotte teltplassen på odden rett nord for Fredrikstad gård veldig populær. Videre nordover er det også et par fine, avskjermede plasser for de som vil være alene. Det er ingen av teltplassene langs vestsiden som krever at du går gjennom mye skog for å komme frem.

 • Passer fint til padling med kajakk og kano
 • Fine fiskemuligheter – husk fiskekort.

Her kan du kjøpe fiskekort til Ørfiske. Barn og ungdom under 18 år fisker gratis.

Hvordan kommer jeg meg dit: Det er flere mulige startpunkter for turen til Ørfiske, men det beste er nok Sørli på Rotnes. Det ligger en parkeringsplass i Sørliveien, og bussen stopper i Trollveien like ved. Buss og parkering ligger rundt 500 meter fra startpunktet. Fra Sørliveien er det rundt 2 kilometer opp til vannet, starten går på sti gjennom skogen og deretter på samme grusveier som fra Tumyrveien. Du kan også ta sykkelen fatt og sykle de ca. 5 kilometerne fra Movatn stasjon, på grusvei helt opp til vannet.

Kartutsnitt over Steinbruvann med avmerking av teltplasser - Oslomarka - Lillomarka - Fantastiske marka
Kartutsnitt over Steinbruvann med avmerking av teltplasser. Kart hentet fra Kartverket / Norgeskart.no

4. Steinbruvann i Lillomarka

Steinbruvann i Lillomarka og Sognsvann i Nordmarka sammenlignes ofte med hverandre. De er begge svært populære turmål i nærmiljøet og i bydelene de har som naboer. Det er også tilrettelagt for bading langs hele vestsiden av Steinbruvann og her finner du også noen godkjente bålplasser. Grusveien som går rundt hele vannet gjør det også til et lett tilgjengelig og tilrettelagt turområde. Steinbruvann er ikke like stort som for eksempel Nøklevannet eller Storøyungen, så det er færre teltplasser eller hengekøyeplasser rundt vannet og de er heller ikke like skjermet for trafikken langs grusveien. På den annen side gjør dette Steinbruvann veldig godt egnet for familieturer med mindre barn. Her kan du både gå, trille eller sykle helt frem til fine telt- og badeplasser.

 • Lett tilgjengelig, også med trillevogn
 • Tilrettelagte bålplasser og badeplasser

Hvordan kommer jeg meg dit: Nærmeste bussholdeplass er Hagelundveien på linje 62 og Grorud T på linje 31. T-banestasjonen på Grorud ligger også i gangavstand fra vannet. Det er en større parkeringsplass ved Badedammen i kort avstand fra Steinbruvannet.

Kartutsnitt over Øyungen med avmerking av teltplasser - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Kartutsnitt over Øyungen med avmerking av teltplasser. Kart hentet fra Kartverket / Norgeskart.no

5. Øyungen i Nordmarka

Øyungen i Nordmarka har i mange tiår vært et populært sted for friluftslivsentusiaster i alle aldre. Det er et naturlig mål for lavterskelturer, enten du skal overnatte i telt eller hengekøye, eller bare vil ta en rolig tur langs grusveiene opp fra Skar til Øyungsdammen. Demningen er en av de største i Oslomarka, med sine 195 meter. Øyungen er et stort vann, med veldig mange gode teltplasser rundt hele vannet. Særlig populært er det å overnatte i de sørlige og østlige endene ved demningen, enten inn til venstre langs skogkanten eller inn til høyre på svabergene og slettene. Langs Øyungen finner du både overnattingsplasser som ligger kort vei fra grusveien, som ofte tiltrekker seg mange folk, og plasser som ligger godt avskjermet hvor du kan få skikkelig villmarksfølelse. Disse plassene ligger nord og vest i vannet, og passer nok best sammen med litt større barn.

 • Svært godt egnet til padling i kajakk eller kano
 • Fine fiskemuligheter – husk fiskekort!

Her kan du kjøpe fiskekort til Øyungen. Barn og ungdom under 18 år fisker gratis.

Hvordan kommer jeg meg dit: Nærmeste bussholdeplass er Skar på linje 51 Maridalen. På Skar (Maridalsveien 580) er det også en stor utfartsparkering. Fra bussholdeplassen og parkeringsplassen på Skar er det ca. 2 kilometer opp til vannet, på fin grusvei i slak motbakke hele veien opp.

Kartutsnitt over Nøklevann med avmerking av teltplasser - Oslomarka - Østmarka - Fantastiske marka
Kartutsnitt over Nøklevann med avmerking av teltplasser. Kart hentet fra Kartverket / Norgeskart.no

6. Nøklevann i Østmarka

Nøklevannet er et selvsagt tips nå det kommer til overnattingsturer med barn, enten det er med telt eller hengekøye. Det er et stort vann i Østmarka som ligger i kort avstand til buss og t-bane. Derfor er også Nøklevannet et vært populært turmål for nærturer, noe de mange teltplassene rundt vannet vitner om. Særlig er det godt med overnattingsmuligheter i sørvest ved dammen og langs veien på østsiden. Det er likevel er bredt skogbelte mellom vannet og veien, så du blir ikke særlig plaget av trafikken langs grusveien. Det går mange umerkede stier ned fra veien mot vannet, og det går også en tydelig, umerket sti langs vannet. Noe det forresten gjør langs nær sagt alle vann i Oslomarka. Det er altså enkelt å gå i skogen fra teltplass til teltplass slik at du kan finne den som passer best for deg. I sørvest finner du Bråten badeplass med badebrygge og en romslig slette.

 • Svært godt egnet til padling med kajakk eller kano
 • Fine fiskemuligheter – husk fiskekort!

Her kan du kjøpe fiskekort til Nøklevann. Barn og ungdom under 18 år fisker gratis.

Hvordan kommer jeg meg dit: Nærmeste t-banestopp er Bogerud på linje 3 Mortensrud. Nærmeste bussholdeplasser er Bogerud T og Welding Olsens vei. På vei inn til Nøklevannet passeres serveringsstedet Rustadsaga sportsstue. Det er muligheter for parkering ved Skullerud skole (General Ruges vei 94) eller litt lenger sør ved Skullerudstua (General Ruges vei 111B). Fra bommen får d rundt 100 meter på flat og fin grusvei. Du har da Rustadsaga sportsstue på høyre hånd. Ta til venstre opp grusvei for å komme til Bråten badeplass eller opp til høyre forbi Sportsstua for å komme til plassene langs grusveien på østsiden.

Kartutsnitt over Skapertjern med avmerking av teltplasser - Oslomarka - Kjekstadmarka - Fantastiske marka
Kartutsnitt over Skapertjern med avmerking av teltplasser. Kart hentet fra Kartverket / Norgeskart.no

7. Skapertjern i Kjekstadmarka

Skapertjern er et naturskjønt skogsvann sør i Kjekstadmarka, og et populært turmål for nærturer i denne delen av Oslomarka. Det er overraskende stort, med skog langs hele vannet, så her er det et par plasser i den nordlige enden hvor du kan være litt alene hvis du ønsker. Mest populære er teltplassene helt sør i vannet, særlig på odden i sørøst og nede ved demningen i sørvest. Det er også en stor og flott teltplass helt nord i vannet ved Tjernsløkka, med svaberg og en flott gresslette som passer utmerket til telting. Det går en bred og fin skogssti langs hele østsiden av vannet, som gjør mange teltplasser veldig lett tilgjengelig. Fisking og bading er populære aktiviteter for store og små rundt hele vannet.

 • Lett tilgjengelig, også med trillevogn
 • Fine fiskemuligheter – husk fiskekort. Ikke tillatt å fiske fra båt, kajakk, kano, m.v.

Her kan du kjøpe fiskekort for Skapertjern. Barn og ungdom under 16 år fisker gratis.

Hvordan kommer jeg meg dit: Startpunktet som ligger nærmest Skapertjern er den lille utfartsparkeringen på Myrvoll i enden av Skapertjernveien i Lier. Herfra tar det litt over 10 minutter å gå de 0,8 kilometerne inn til vannet. Det er grusvei og fin, flat og bred skogssti hele veien inn. Med unntak av en slag motbakke i starten er veien relativt flat og enkel å gå. Alternative startpunkt som tar deg på blåmerket sti er Gjellebekk P og Damtjern P som ligger henholdsvis 5 kilometer og 6 kilometer fra Skapertjern. Nærmeste bussholdeplass er Gullaugkleiva som ligger i krysset Rv23 Røykenveien og Gullaugkleiva. Fra bussholdeplassen er det ca. 2 kilometer å gå opp Gullaugkleiva og deretter Skapertjernveien til Myrvoll P.

HUSK NÅR DU SKAL PÅ TUR:

 • Husk å planlegge turen, og vær forberedt.
 • Bruk allerede etablerte teltplasser. Ikke slit unødig på naturen ved å lage nye.
 • Ta med søppel hjem. Har du tatt det med ut på tur, skal du ta det med hjem fra tur. Dette gjelder også mat.
 • Respekter fiskereglene, og kjøp fiskekort.
 • Ta hensyn til andre som er ute på tur samtidig som deg.

Her kan du lese mer om sporløs ferdsel: Hva er egentlig sporløs ferdsel?

Bloggeren Markaglede har laget en fin pakkeliste for alle som skal på telttur med små barn.

8 thoughts on “7 tips til teltturer med barn i Oslomarka

Leave a Reply