Bjørnsjødemningen i Nordmarka - Bjørnsjøen - Kano - Packraft - Oslomarka - Fantastiske marka

Padlerute: Nordmarka mot klokka i kano eller packraft

Nordmarka mot klokka er en nydelig og overkommelig padletur i de østlige delene av Nordmarka. Turen som går fra Langvann i Hakadal til Øyungen i Maridalen tar 2 dager, men du kan like gjerne bruke en hel uke.

Padleruta tar deg fra Langvann i Hakadal over flotte vann som Helgeren, Bjørnsjøen, Rottungen og til slutt Øyungen i Maridalen. Det er mange overnattingsmuligheter underveis enten du bruker hengekøye eller telt, og padleruta er godt egnet for barn.

Husk at du selvfølgelig kan padle turen motsatt vei, fra Øyungen til Langvann.

Her finne du informasjon om å reise kollektivt til Nordmarka.

Respekter fiskereglene – husk å kjøpe fiskekort.
Her kan du kjøpe fiskekort for Oslomarka!

Padlerute - Nordmarka mot klokka - Hakadal til Maridalen - Kanotur - Oslomarka - Fantastiske marka
Oversiktskart over padleruta Nordmarka mot klokka, som går over 6 vann i Nordmarka fra Hakadal til Maridalen. Kartutsnitt er hentet fra UT.no.

Første etappe: Hakadal til Langvann

Det hele starter i Hakadal i Nittedal. Herfra går turen rundt 4,5 kilometer på fin grusvei til demningen på nordøstsiden av Langvann. Rett ved Hakadal stasjon ligger det en passe romslig utfartsparkering på vestsiden av togsporet. Fra parkeringen går du nordover i underkant av 100 meter på sti frem til grusveien, hvor du tar til venstre og følger grusveien for det meste i slake motbakker hele veien opp til Langvann. Det er fint å sette ut kanoen ved demningen, og starte turen over dette vakre vannet.

Gjennomfører du padleturen med packraft, kan du ta tog eller buss til Hakadal stasjon og gå herfra til utfartsparkeringen og videre mot Langvann.

Leirplasser - Langvann - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Langvann. Sorte prikker viser teltplasser og hengekøyeplasser. Vær oppmerksom på at alle leirplasser ikke er like godt egnet til enten telt eller hengekøye. Råde trekanter viser hvor du kan gå ut og inn med kano. Kartutsnittet er hentet fra Norgeskart.no.
Langvann i Hakadal mellom furutrærne - Oslomarka - Nordmarka - Fantaastiske marka
Koselige Langvann i Nordmarka sett mellom furutrærne.

Andre etappe: Langvann til Helgeren

Langvann er ikke så stort, så det tar ikke lange tiden å krysse det i kano eller packraft. Det er likevel ingen grunn til å skynde seg over. Langvann er et utrolig sjarmerende og morsomt vann å padle enten du bruker kano eller packraft, og er en koselig start på turen. Her er det flere fine overnattingsplasser for både hengekøye og telt, så det kan være et fint sted å ta første overnatting dersom du for eksempel har startet turen en sen ettermiddag.

Sørvest i vannet er det mulig å komme seg ut av kanoen eller packraften og bære den noen få meter opp på grusveien som tar deg mot Helgeren. Ta til venstre når du kommer opp på grusveien og følg denne et kort stykke før du tar til høyre i første kryss. Hold mot høyre også i neste kryss og følg grusveien i delvis kupert terreng rundt sørsiden av Trehørningen og videre oppover mot Helgeren. Etter rundt 2,2 kilometer går det en gammel skogsbilvei ned til venstre mot Sølvvika, nord i Helgeren. Ved Sølvvika er det mulig å komme ut og inn av vannet med kano og packraft.

Strandsnipe hviler ved Helgeren i Nordmarka - Oslomarka - Kano - Fantastiske marka
Det er mange ulike fuglearter både på og langs vannene i Nordmarka. Her en strandsnipe som hviler ved Helgeren.

Tredje etappe: Helgeren til Bjørnsjøen

Helgeren er et av de større vannene i Nordmarka, men sett i forhold til størrelsen er det få leirplasser rundt vannet. Noe av årsaken er nok at stort sett hele den nordvestre delen av vannet fra demningen i sørvest til Sølvvika i nordøst består av tett, våt skog, kupert terreng og stort sett kampesteiner langs bredden. Det er et morsomt vann å utforske fra kanoen eller packraften, men gode muligheter for å se ulike fugler og kanskje en sky mink langs bredden. Turen over vannet er på rundt 2,6 kilometer. På østsiden er den en spennende vik og helt sør ved demningen er det en fin leirplass og badeplass.

Det er lov å fiske fra kano i Helgeren og det er brukbart med fisk i vannet, så det kan lønne seg å ha fiskekortet i orden og fiskeutstyr i kanoen for å prøve fiskelykken.

Vest for demningen i den sørlige enden av vannet er det mulig å komme ut og inn av vannet med kano og packraft. Fra demningen følger du en bred blåmerket sti mot grusveien, altså uten å krysse selve demningen. Når du kommer til grusveien, tar du til høyre. Turen mot Bjørnsjøen forbi det lille vannet Fortjern går på fin grusvei i relativt lett terreng. Det er rundt 1,4 kilometer fra Helgeren til Bjørnsjøen.

Vær oppmerksom på at Fortjern er et svært grunt vann, særlig ved lavvann. For packrafter er det mulig å padle her, men du vil sannsynligvis måtte ute av packraften for å komme deg fra Fortjern til Bjørnsjøen gjennom Smalstrømmen. Ved høyvann kan det være mulig å ta seg over Fortjern og inn i Bjørnsjøen med kano.

Det er flere steder å ta seg ut og inn av vannet ved Bjørnsjøen. Det er en liten åpning rett på nordsiden av broen som går over Smalstrømmen mellom Bjørnsjøen og Fortjern, som særlig egner seg for packraft. Alternativt kan du ta deg videre et kort stykke på grusveien og deretter på sti gjennom skogen til den lange odden nordøst i vannet eller trille videre på grusveien til Kikutstua hvor det også er mulig å sette ut kano.

Leirplasser - Helgeren - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Helgeren. Sorte prikker viser teltplasser og hengekøyeplasser. Vær oppmerksom på at alle leirplasser ikke er like godt egnet til enten telt eller hengekøye. Røde trekanter viser plasser egnet for å gå ut og inn med kano. Kartutsnittet er hentet fra Norgeskart.no.
Utsikt over Bjørnsjøen mot Kikutstua - Kano - Packraft - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Utsikt over Bjørnsjøen mot Kikut i Nordmarka.

Fjerde etappe: Bjørnsjøen til Rottungen

Bjørnsjøen er Nordmarkas storstue. Det er et herlig vann å padle, med store åpne flater hvor du kan gli fremover i skilpaddetempo. Kanoturer handler selvfølgelig også om bading og fisking, og det er gode muligheter til begge deler. Bjørnsjøen er et godt fiskevann, og fra de mange vikene og øyene er bademulighetene nærmest uendelige. Det er fine overnattingsplasser for hengekøye og telt på Storøya og Brenteøya, men det er også mange fine plasser nord i vannet. Bjørnsjøen kan være et godt sted for overnatting dersom du planlegger å padle turen på 2 dager.

Vær oppmerksom på at fra Brenteøya og sørover er det ganske bratt langs vannet og ingen etablerte leirplasser. Det er rundt 3 kilometer å padle fra Kikutstua og rundt 3,5 kilometer å padle fra broen over Smalstrømmen mellom Fortjern og Bjørnsjøen.

Ved et rødt båthus sør i vannet, rett før smalet inn mot demningen i sør, er det mulig å komme inn og ut av vannet med kano. Har du packraft er det mulig å komme i land vest for demningen litt lengre sør. Fra båthuset går det fin, bred skogsbilvei i slak motbakke opp mot grusveien. Ta til høyre på grusveien og etter et kort stykke passerer du Bjørnholt. Her er det servering, så på pass på å sjekke åpningstidene før dere drar på tur. Fra Bjørnholt til Rottungen går du på fin og flat grusvei før du kommer til en lang nedoverbakke. Rundt 1,8 kilometer fra Bjørnholt tar du inn på grusveien til venstre og fortsetter et stykke til du ser Rottungen på din venstre side. Der grusveien svinger inn mot vannet, er et fint sted å komme ut og inn av vannet med kano eller packraft.

Oversikt over teltplasser nord i Bjørnsjøen - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Bjørnsjøen (nord). De sorte prikkene viser etablerte hengekøyeplasser og teltplasser. Røde trekanter viser steder som er egnet for å gå inn og ut med kano. Vær oppmerksom på at ikke alle plasser egner seg for hengekøye eller telt. Kartutsnitt er hentet fra Norgeskart.
Oversikt over teltplasser sør i Bjørnsjøen - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Bjørnsjøen (sør). De sorte prikkene viser etablerte hengekøyeplasser og teltplasser. Røde trekanter viser steder som er egnet for å gå inn og ut med kano. Vær oppmerksom på at ikke alle plasser egner seg for hengekøye eller telt. Kartutsnitt er hentet fra Norgeskart.

Femte etappe: Rottungen via Gåslungen til Øyungen

Navnet skjemmer ingen, heter det, og det er helt sant. Rottungen er nemlig et utmerket sted for padling og overnatting i telt eller hengekøye. Det er ikke så lang strekning du skal padle i dette vannet, bare rundt 600 meter, men ta deg tid til å utforske Rottungrumpa og planlegg gjerne en overnatting her. Det er flere plasser på sørsiden av vannet langs grusveien, eller du kan padle inn til noen av de mer skjermede plassene både på østsiden og vestsiden av vannet. Langs grusveien er det også et par flotte svaberg som er perfekte steder hvis du egentlig bare vil bade og ikke overnatte. Rottungen er i tillegg til alt dette også et fint fiskevann, så ta med stang og mark og prøv fiskelykken når sola er på vei ned. Merk at de ikke er lov å fiske fra kanoen eller packraften i dette vannet.

Rett sør for bygningen på østsiden av vannet er en fin plass å komme ut eller inn av vannet, og fortsette videre på padleturen. Herfra er det bare noen få meter ut til grusveien, hvor du tar til venstre. Følg denne et kort stykke før du ser en tydelig, bred sti på høyre side nedover til Gåslungen. Stien går på nordsiden av bekken som går mellom Rottungen og Gåslungen. Her er den sølete og klissvåt liten vik hvor det er mulig å komme seg ut i vannet.

Gåslungen er et grunt vann som domineres av flytemyr og siv, som ofte kan gro litt til om sommeren. Det er likevel et morsomt vann å padle nettopp fordi det er så annerledes enn de andre vannene på denne padleruten.

Overgangen fra Gåslungen til Øyungen går gjennom den gamle Gåslungsdammen. Her må du normalt ut av kanoen eller packraften for å dra eller dytte dem noen få meter over den såkalte skåbrua og inn i Øyungen. Husk at tømmerstokkene kan være veldig glatte.

Oversikt over teltplasser ved Rottungen - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Rottungen. De sorte prikkene viser etablerte hengekøyeplasser og teltplasser. Røde trekanter viser steder som er egnet for å gå inn og ut med kano. Vær oppmerksom på at ikke alle plasser egner seg for hengekøye eller telt. Kartutsnitt er hentet fra Norgeskart.
Gåslungsdammen i Nordmarka mellom Gåslungen og Øyungen - Oslomarka - Demninger - Kano - Packraft - Fantastiske marka
Gåslungsdemningen mellom Gåslungen og Øyungen i Nordmarka. Tømmerstokkene er lagt som en skåbru, som gjorde det lettere å fløte tømmer mellom de to vannene.
Leirplasser ved Øyungen i Nordmarka - Teltplasser - Hengekøyeplasser - Oslomarka - Fantastiske marka
Øyungen. De sorte prikkene viser etblerte hengekøyeplasser og teltplasser. Vær likevel oppmerksom på at ikke alle plasser egner seg for hengekøye eller telt. Røde trekanter viser steder egnet for å gå inn og ut av vennet med kano. Kartutsnitt er hentet fra Norgeskart.

Sjette etappe: Øyungen til Skar

Øyungen har vært et populært turmål i flere tiår. Mange plasser for overnatting i hengekøye eller telt og kort vei fra parkeringsplassen på Skar er selvfølgelig to viktige grunner til det. Samtidig er Øyungen et stort og nydelig vann, som også er veldig fint å padle. Her er det bortgjemte viker, store og små øyer og odder, fin granskog langs hele vannet og gode fiskemuligheter. Dessuten finner du Oslomarkas lengste demning her, på hele 195 meter. Øyungen er dermed en perfekt avslutning på padleturen. Du kan velge å overnatte her før du pakker sekken for hjemturen, eller gå 2 korte kilometer på fin grusvei i nedoverbakke til parkeringsplassen på Skar. Det er særlig populært å overnatte i de sørlige og østlige endene nede ved demningen, men nord og vest i vannet finner du også overnattingsplasser som ligger godt avskjermet hvor du kan få litt villmarksfølelse.

Gjennom Gåslungsdammen kommer du inn helt i nordenden av Øyungen. Derfra er det en fin padletur på rundt 1,9 kilometer sørover mot demningen. Særlig fint er det å gå ut av vannet med kanoen eller packraften øst for demningen hvor det er en fin gresslette. Herfra kan du trille kanoen forbi demningen over på vestsiden, før du tar til venstre på grusveien og følger denne ned til parkeringsplassen på Skar. Denne grusveien går for det meste i nedoverbakke. Fra Skar går det også buss en gang i timen, dersom du har reist kollektivt.

HUSK NÅR DU SKAL PÅ TUR:

  • Fugler har hekketid i mai og juni, og ofte finner de reirplasser på store og små øyer eller på skjermede plasser langs bredden. Ta ansvar og hold god avstand og ikke forstyrr fuglene i hekketiden når du er ute og padler.
  • Husk å planlegge turen, og vær forberedt.
  • Bruk allerede etablerte teltplasser og hengekøyeplasser. Ikke slit unødig på naturen ved å lage nye.
  • Ta med søppel hjem. Har du tatt det med ut på tur, skal du ta det med hjem fra tur. Dette gjelder også mat.
  • Ta med vedkubber hvis du skal fyre bål – ikke hugg ned friske trær og la døde trær stå til glede for dyr, insekter og sopp som er avhengige av dem.
  • Ta hensyn til andre som er ute på tur samtidig som deg.
  • Respekter fiskereglene, og kjøp fiskekort.

Har du vært i vann med vasspest eller krepsepest, må kano eller packraft desinfiseres før den settes ut i et vann i Nordmarka.

7 thoughts on “Padlerute: Nordmarka mot klokka i kano eller packraft

    1. Det var et godt spørsmål! Jeg har dobbeltsjekket og turen er totalt rundt 27 km lang. Det er rundt 10,5 km padling (korteste rute) og 16,8 km til fots på grusvei.

Leave a Reply

Discover more from Fantastiske Marka

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading