T-banevogn på vei til Kolsås - Oslomarka - Bærumsmarka - Fantastiske marka

Slik reiser du kollektivt til Bærumsmarka

Bærumsmarka er ikke stor, men full av spennende turmuligheter. Vensåssetra, Tjæregravshøgda, Brunkollen, Kolsåstoppen, Østernvannm Burudvann og Bogstadvannet er kjente og kjære turmål både sommer og vinter for de som ferdes i denne delen av Oslomarka. Heldigvis er Bærumsmarka og alle turmulighetene lett tilgjengelig med kollektivtransport, enten det er buss eller T-bane. Her er en oversikt over de mest brukte startstedene for turer i denne flotte marka, og hvordan du kommer deg dit kollektivt.

Husk å laste ned RuterReise-appen til mobiltelefonen. Her finner du alle bussholdeplassene og T-banestasjonene som er nevnt i denne artikkelen.

Burudvann

Burudvann er et populært startsted for turer i Bærumsmarka. Innerst i Burudveien i Lommedalen, et kort stykke etter golfbanen til Bærum golfklubb, ligger en stor utfartsparkering og starten på en mengde blåmerkede turstier og rødmerkede skiløyper. Hit kommer mange om sommeren for å bade i Burudvann eller for å spise vafler på Vensåssetra om vinteren. Dette er et bra sted å starte for turer til topper som Vensåskollen, Tjæregravshøgda eller Skutehøgda. Og for en rundtur til Haslumseter kapell og Brunkollen. Nærmeste bussholdeplass er Burudveien, rundt 500 meter fra utfartsparkeringen.

Bykrysset

Bykrysset ligger helt innerst i Lommedalen, i enden av Lommedalsveien og et stykke videre på Byveien. I krysset Byveien og Kampeveien er det utfartsparkering langs veien, rett overfor snuplassen til bussen. Herfra kan du ta korte og lange turer innover i både Bærumsmarka og Krokskogen. Det er et godt startsted for turer til Vensåssetra og Tjæregravshøgda, eller innover langs Lomma på Krokskogen. Her kan du også starte turen tvers over Bærumsmarka til Skansebakken i Sørkedalen eller Bogstadvannet. Bussen har holdeplass og snuplass i selve Bykrysset.

Tobonn

Utfartsparkeringen på Tobonn ligger i Kampeveien rundt 1,2 kilometer fra bussholdeplassen ved Bykrysset. Herfra går det blåmerket sti til Vensåssetra, over Beksliåsen til Rognlivann, til Triungsvanna og til Tjæregravshøgda. Tobonn er et naturlig startsted for turer til både Beksliåsen og Tjæregravshøgda. Nærmeste bussholdeplass er Bykrysset.

Fossumbanen

Fossumbanen langs Griniveien er et populært startsted for nærturer i den sørøstlige delen av Bærumsmarka, enten det er i lysløypene på vinteren eller turer til Østernvann om sommeren. Herfra kan du gå en rundtur over Lathusåsen til Østernvann, ta turen inn til Skutehøgda og Brunkollen turisthytte eller kanskje gå rundt Bogstadvannet. For en skikkelig langtur går du via Østernvann til Tjæregravshøgda, og forbi Brunkollen på tilbaketuren. Nærmeste bussholdeplass er Fossumbanen, rett over veien fra kunstgressbanen.

Gjettum T

T-banestasjonen på Gjettum ligger i kort avstand fra Dælivann, KIF-hytta og Kolsåstoppene, og er et naturlig startsted for turer hit. Særlig er det et fint sted å starte for en tur rundt vakre Dælivannet. Fra t-banestasjonen går du mot høyre og følger Gjettumveien helt til du kommer til Dæliveien, hvor du tar til venstre. Rett over veien starter det blåmerkede stier inn i skogen mot vannet. Du kan også følge Dæliveien helt til Dalbolåven og starten på den blåmerkede stien til KIF-hytta, Gråmagan og begge Kolsåstoppene. Nærmeste bussholdeplass er Valler bru, i kort avstand fra Dæliveien.

Hauger T og Toppåsveien

Det går blåmerkede stier til Søndre Kolsåstoppen og KIF-hytta fra enden av Toppåsveien. Dette er den bratteste og tyngste veien opp til Søndre Kolsåstoppen, men også den korteste. Det er begrenset plass til gateparkering langsToppåsveien, så det lønner seg å reise kollektivt hit. Det er skiltet til Kolsåstoppen fra Hauger T-banestasjon, alternativt tar du bussen til holdeplassen Toppåsveien.

Skytterkollen

Løvenskioldbanen helt innerst i veien Dælimosen er et populært startsted for både skiturer og gåturer i Bærumsmarka. Herfra er det korte turer til Sæteren gård eller Brunkollen turisthytte, og et godt utgangspunkt for en rekke rundturer i Bærumsmarka. Både Skutehøgda og Tjæregravshøgda er naturlige turmål fra Skytterkollen. Nærmeste bussholdeplass er Jøssingveien, litt over 1 kilometer på blåmerket sti og grusvei fra parkeringsplassen ved Løvenskioldbanen.

Stein gård

På baksiden av Kolsåstoppene, langs Fv168 Gamle Ringeriksvei, ligger utfartsparkeringen ved Stein gård. Det er det beste startstedet for en litt lengre, men ikke så bratt tur til både Søndre Kolsåstoppen og Nordre Kolsåstoppen. Herfra kommer du også til Gråmagan, som gjerne kan kombineres med turer til de to Kolsåstoppene. Stein gård kan også være aktuelt startsted for lengre rundturer i Bærumsmarka, eksempelvis mot Sæteren gård, Haslumseter kapell eller Brunkollen turisthytte for å nevne noen mulige turmål. Nærmeste bussholdeplass er Stein gård, som ligger i kort avstand fra parkeringsplassen.

Steinsskogen gravlund

Det ligger en utfartsparkering ved Steinsskogen gravlund langt Fv168 Gamle Ringeriksvei, som er et fint startsted for skiturer og gåturer innover i de sørlige delene av Bærumsmarka. Herfra er det ikke lange veien til populære Sæteren gård, Dælivann og Søndre Kolsåstoppen. Eller kanskje du heller vil følge Ankerveien et stykke mot Fossum før du svinger av på en blåmerket sti og finner veien tilbake via Sæteren gård eller Nygård. En annen fin tur er å gå rundt Gardlaushøgda med et stopp ved Fiskelaustjernet. Nærmeste bussholdeplass er Steinskogen gravlund og Godthaab, rett ved utfartsparkeringen og startstedet.

Årnes (Sørkedalen)

Du kommer deg også ut i Bærumsmarka ved å starte i Sørkedalen. Den store utfartsparkeringen på Årnes er et godt sted å starte for turer innover til Åbortjern, Østernvann, Skutehøgda og langturer til Tjæregravshøgda. Fra Tjæregravshøgda kan du gjerne fortsette videre til Vensåssetra, hvor du svinger sørover mot Vensåskollen. Det går en rekke blåmerkede stier og skiløyper fra Årnes, så turmulighetene er mange. Nærmeste bussholdeplass er Årnes, rett ved utfartsparkeringen.

Skansebakken (Sørkedalen)

Skansebakken helt innerst i Sørkedalen er det beste stedet å starte dersom du vil på tur innover Krokskogen og de nordlige delene av Bærumsmarka. Herfra kan du sykle mot Østernvann eller ta en langtur rundt nordsiden av Vidvangshøgda mot By i Lommedalen. Skansebakken er et godt sted å starte dersom du vil ut på lengre rundturer eller gå tvers gjennom Bærumsmarka. Det er fint å ta en gåtur langs blåmerkede stier over Venneråsen mot Åbortjern og videre sørover mot Bogstadvannet, eller kanskje en lengre tur innover Sørkedalen langs Fløyta mot Vensåssetra og Tjæregravshøgda. Derfra er det bare noen kilometer videre til Burudvann eller populære Brunkollen turisthytte. Nærmeste bussholdeplass er Skansebakken.

Bogstadvannet

De fleste går nok av bussen ved Bogstadvannet for å bruke den flotte badeplassen. Fra bussholdeplassen er det likevel flere muligheter for nærturer i både Bærumsmarka og Nordmarka. Det er blåmerket en hyggelig sti rundt hele vannet, eller du kan gå langs Ankerveien forbi Grini og Sæteren gård helt til Øverland. Følger du sti eller grusvei på vestsiden av vannet er det også kort vei til Østernvann og derfra videre til Brunkollen turisthytte. Sykler du, er det fint å fortsette ned til Muren, forbi Sæteren gård og ta Ankerveien tilbake til utgangspunktet. De som virkelig vil strkke på beina på gåturen, kan fortsette videre til Haslumseter kapell og tilbake mot Østernvann eller ta seg over Tjæregravshøgda til Vensåssetra og deretter til Burudvann. Mulighetene for korte og lange turer er mange også fra Bogstadvannet. Nærmeste bussholdeplasser er Peder Ankers plass eller Bogstad badeplass.

One thought on “Slik reiser du kollektivt til Bærumsmarka

Leave a Reply