Utsikt over Oslo fra Glassberget på Årvollåsen - Oslomarka - Lillomarka - Fantastiske marka

7 anbefalte hengekøyeturer i Lillomarka

Å sove ute i hengekøye er blitt skikkelig populært. Og det skjønner jeg godt. Hengekøya er lett å pakke i sekken om du gjerne vil ut på tur i nærområdet, enten det er for å overnatte eller bare slappe av noen timer. Dessuten tror jeg mange velger hengekøye fordi den er enklere å sette opp enn et telt.

En av fordelene med hengekøye, er at den kan brukes nesten over alt. Samtidig er det jo ekstra hyggelig når du kan kose deg ved et flott vann eller kanskje våkne til soloppgang og fantastisk utsikt. Det store spørsmålet er likevel; hvor skal jeg dra?

Her er 7 supre tips til hengekøyeturer i Lillomarka, enten du skal overnatte eller bare er på dagstur.

Få inspirasjon til flere turer i Lillomarka: 5 topper med flott utsikt i Lillomarka

1. Romstjern

Det er selvfølgelig mulig å ta med hengekøya til populære Steinbruvann. På østsiden av vannet finner du helt sikkert flere gode plasser å henge opp en hengekøye eller flere. Likevel er det verdt å prøve seg på en hengekøyetur litt lenger inn i marka. Kommer du fra Grorud, fortsett heller forbi Steinbruvann og se om ikke det er ledig plass ved Romstjern. Her er det ofte færre folk, og det er flere fine plasser i skogen langs vannet. Største plassen er nede ved demningen, eller du kan fortsette på stien langs vannet til en av plassene på andre siden fra grusveien. Romstjern er perfekt for bading, eller for bare å slappe av hele dagen i hengekøya.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5-6 år.

Slik kommer du deg dit: Romstjern er lett tilgjengelig både fra Grorud og fra Skytta. Nærmeste bussholdeplass er Hagelundveien og Grorud T. T-banestasjonen på Grorud ligger også i gangavstand fra vannet. Fra bussholdeplass eller T-bane følger du Bergensveien helt til du kommer til kryss hvor veien fortsetter som Hukenveien mot venstre, og det går en vei bratt oppover mot høyre. Følg veien oppover mot høyre til du kommer til parkeringsplassen ved Badedammen. Fortsett videre innover og opp til venstre for Steinbruvannet. Følg grusveien forbi vannet et stykke og du kommer til Romstjern. På Skytta er nærmeste bussholdeplasser Myrlia og Seterhaugen, som begge stopper i Skyttamyrveien. Veien inn til Romstjern tar av fra Skyttamyrveien ved Læringsverkstedets barnehage.

Teltplasser ved Romstjern - Oslomarka - Lillomarka - Fantastiske marka
Romstjern. De sorte prikkene viser hvor det er fine hengekøyeplasser. Vær oppmerksom på at noen plasser kan være større eller bedre egnet enn andre. Kartutsnittet er hentet fra Norgeskart.no.

2. Grefsenkollen

Grefsenkollen er en av de mest populære plassene i Lillomarka for hengekøyeturer. Det er selvfølgelig ikke rart, for Grefsenkollen har en av de flotteste utsiktene i hele Oslomarka. Siden den er så lett tilgjengelig også, er den perfekt for små utflukter i hverdagen. Langs fjellveggen på sørsiden av Grefsenkollen er det noen naturlige åpninger i skogen som gir fantastisk utsikt, og hvor det er nok trær til å finne en perfekt hengekøyeplass eller to. Start letingen ved utsiktspunktet rundt 100 meter inn i skogen fra den store parkeringsplassen før du kommer til selve restauranten. Stien ned dit starter fra det sørlige hjørnet av parkeringsplassen, dvs. det hjørnet som ligger lengst fra restauranten.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 4-5 år, dersom du har bil og kan kjøre opp. Det er en drøy tur opp til toppen fra bussholdeplassen til fots eller med sykkel for de minste. Reiser du kollektivt bør nok barna være litt eldre.

Slik kommer du deg dit: Hvis du ikke bor i området, er Grefsenkollen enklest tilgjengelig med buss. Flest bussavganger går til Trollveiskrysset, som ligger helt ved foten av kollen i krysset Lachmanns vei og Grefsenkollveien. Herfra er det ca. 1,8 km opp til restauranten. Færre avganger er det til holdeplassen oppe ved restauranten, men da kommer du til gjengjeld helt frem til døren. Har du sykkel kan du også sykle opp fra T-banestasjonen på Storo.

Teltplasser ved Aurevann - Oslomarka - Lillomarka - Fantastiske marka
Aurevann. De sorte prikkene viser hvor det er fine hengekøyeplasser. Vær oppmerksom på at noen plasser kan være større eller bedre egnet enn andre. Kartutsnittet er hentet fra Norgeskart.no.

3. Aurevann

Aurevann er et ganske stort vann i hjertet av Lillomarka. Aurevann er et flott turmål uansett årstid, men det er vel ingenting som slår en hengekøyetur en lys vår- eller sommerkveld med bading og grilling på bålplassen. Og rett opp i hengekøya når det er blitt akkurat passe sent. Det er flere fine plasser på oddene i sørenden av vannet, og det også her du finner den tilrettelagte bålplassen. Herfra kan du ligge og nyte utsikten over flotte Aurevann og skogen som henger tett over vannspeilet. Vannet ligger i underkant av 1,5 kilometer fra populære Steinbruvann, men her inne er det vesentlig mindre folk.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 6-7 år.

Slik kommer du deg dit: Det er ikke blåmerket sti inn hit, så du må følge rødmerket skiløype som går inn fra Steinbruvann eller Breisjøen. Fra Steinbruvann er det godt synlig sti i lettkupert skogsterreng, rundt 1,5 kilometer. Du kan også gå inn på rødmerket skiløype noen hundre meter sør for Lilloseter, på godt synlig sti i lettkupert terreng. Pass på at det her er bratt ned det siste stykket til vannet. Nærmeste bussholdeplass til Steinbruvann er Hagelundveien og Grorud T. T-banestasjonen på Grorud ligger også i gangavstand fra vannet. Fra bussholdeplass eller T-bane følger du Bergensveien helt til du kommer til kryss hvor veien fortsetter som Hukenveien mot venstre, og det går en vei bratt oppover mot høyre. Følg veien oppover mot høyre til du kommer til parkeringsplassen ved Badedammen. Fortsett videre innover og opp til venstre for Steinbruvannet. Derfra på grusvei frem til rødmerket skiløype skiltet mot Lilloseter.

Utsikt over Søndre Langvann - Oslomarka - Lillomarka - Fantastiske marka
Skogsmagi ved Søndre Langvann i hjertet av Lillomarka.

4. Søndre Langvann

Søndre Langvann passer best for deg som vil gjemme deg litt bort ved et koselig skogstjern, midt i travle Lillomarka. Her finner du et sjarmerende lite pustehull, med flotte bjørketrær, staute grantrær, flytemyr og vannliljer. Typisk for så mange små vann og tjern i Lillomarka er det også bygd hytter ved Søndre Langvann en gang i tiden. Hyttene er samlet på vestsiden av vannet, og leirplassene på østsiden. Søndre Langvann er ikke et veldig stor tjern, så det er heller ikke så mange plasser.
Det kommer det ikke så mange mennesker forbi Søndre Langvann, og det er heller ikke så mange plasser tilgjengelig. En hengekøyetur hit kan derfor bli en nærmest eksklusiv opplevelse.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 8-9 år.

Slik kommer du deg dit: Søndre Langvann ligger et stykke inn i Lillomarka, uansett hvilken retning du kommer fra. Kortest vei er det nok inn fra Slattum i Nittedal, hvor du kan gå på blåmerkede stier forbi Skredderudtjern mot Lilloseter, og videre et stykke over Seterhøgda inn til sydenden av vannet. Dette er i overkant av 3 kilometer på lette og normalt kuperte stier. En lengre tur er det inn fra Årvoll, Grefsen og Kjellsås. Også her er det flere alternativer på blåmerkede stier mot Lilloseter eller Sørskogen, som tar deg i riktig retning. Fra denne kanten må du beregne en tur på omkring 8 kilometer. Kortere er det fra Grorud, hvor du for eksempel kan gå via Steinbruvann og Breisjøen mot Lilloseter, og derfra et kort stykke videre til Søndre Langvann. Du må likevel beregne en tur på omkring 6-7 kilometer, avhengig av hvor du starter og hvilke blåmerkede stier du velger naturligvis.

Teltplasser ved Søndre langvann - Oslomarka - Lillomarka - Fantastiske marka
Søndre Langvann. De sorte prikkene viser hvor det er fine hengekøyeplasser. Vær oppmerksom på at noen plasser kan være større eller bedre egnet enn andre. Kartutsnittet er hentet fra Norgeskart.no.

5. Glassberget

Gjemt i skogen på vestsiden av Årvollåsen ligger flotte Glassberget. Et kjent og kjært turmål for folk i nærområdet i flere tiår. Her har bratte svaberg skapt en naturlig åpning i skogen, som gir en vid og kjempeflott utsikt over Oslo og Oslofjorden. Det tar ikke lange tiden å gå opp hit, så dette er et perfekt sted å dra på hengekøyetur enten det bare er for noen timer en kveld, eller om du bare vil nyte dagen i det fri. Langs kanten på svaberget ligger fine hengekøye-plasser som perler på en snor, så her er det bare å velge den som passer deg best. Glassberget er en av de hyggeligste plassene og utsiktspunktene i de delene av marka som grenser mot Oslo. Her ligger du virkelig midt i skogen, omkranset av gran og furu, med et dramatisk og bratt heng rett foran føttene dine. Det er bare å kaste seg i hengekøya med en kopp kaffe og nyte utsikten!

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 7-8 år.

Slik kommer du deg dit: Jeg anbefaler turen opp langs østsiden av Årvollåsen på blåmerket sti til toppen, og videre derfra til Glassberget. Da får du med deg to utsiktspunkt på turen. Startpunktet for turen er bussholdeplassen ved Tonsenhagen skole i Anna Rogstads vei. Fra Rødbergveien gå langs skolen og ta først vei til høyre rett etter skolegården slutter. Etter kort stykke hold til høyre inn på grusvei og fortsett videre rett frem langs skogbrynet. Etter et stykke kommer du til bom, hvor den blåmerkede stien starter. Følg skilting mot Årvollåsen opp og inn i skogen til venstre for bom. Den blåmerkede stien går i lett til moderat stigning langs åskanten på tydelig og lettgått sti. Skogen åpner seg et lite stykke oppover og dy får din utsikt nordøstover. Når du nærmer deg toppen ser du masta på venstre side. Stien svinger seg rundt toppunktet slik at du kommer opp fra nordvest. Fra toppunktet fortsetter du videre ned en dump og opp kort liten kneik etter stikrysset. Etter bare 10-15 meter går det en synlig men umerket sti inn mot venstre. Hvis du ser rester etter en grunnmur på din venstre side har du gått for langt. Følg denne i slak nedoverbakke i nye 15-20 meter før den svinger mot høyre og ned brattere bakke. I bunn av bakken tar stien hardt mot venstre, og etter rundt 30 meter er du ved utsiktspunktet. Fra toppunktet på Årvollåsen er det 5-10 minutter å gå til Glassberget. Fra bussholdeplassen er det i overkant av 40 minutter å gå.

Hovedbildet i denne bloggposten viser utsikten fra Glassberget.

6. Kjulstjern

Kjulstjern er et populært badevann i Lillomarka. Vannet er lite og oversiktlig, og det er tilrettelagt med badebrygge og bålplass. Det er i tillegg grusvei helt frem til vannet, så det er mulig å komme frem med både sykkel og barnevogn. Likevel er det alle trærne som står ved badeplassen på den østre siden som er grunnen til å komme hit med hengekøye. Her er det masse grantrær som står i passe avstand til hverandre, så her er det sikkert mulig å finne den perfekte buen på hengekøya. Det er en fin tur inn til Kjulstjern, enten du kommer fra Nittedal eller Groruddalen. Det er likevel en lang tur, så bli gjerne hele dagen eller over natten når du først drar på hengekøyetur inn hit.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5-6 år.

Slik kommer du deg dit: Kjulstjern er nok lettest tilgjengelig fra Nittedal, da det går grusvei hele veien opp fra Sagtomta på Kjul. Denne turen er på nærmere 2,5 kilometer i jevn motbakke det meste av veien. Fra Slattum kan du bruke blåmerkede stier forbi Skredderudtjern og videre sørvestover, og svinge av mot nordvest ca. 1 kilometer før du kommer til Lilloseter. Kommer du fra Årvoll- og Grefsen-området eller Grorud er det rett i overkant av 1 kilometer å gå nordover fra Lilloseter. Lengden på turen avhenger av hvor du starter og hvilke stier du velger. Fra Grefsen og Kjelsås kan du ta buss eller tog til Kjelsås stasjon og fortsette videre opp Lachmannsvei og Solemskogveien. Mot slutten av denne veien fortsetter du på blåmerket sti retning Vennervann og Sørskogen. Fra Årvoll kan du for eksempel starte fra bussholdeplassen ved Tonsenhagen skole, og følge den gamle Hadelandsveien over Årvollåsen mot Lilloseter. Fra Ammerud og Grorud kan du for eksempel følge blåmerkede stier eller grusvei mot Breisjøen, og fortsette videre derfra retning Lilloseter.

Teltplasser ved Kjulstjernet - Oslomarka - Lillomarka - Fantastiske marka
Kjulstjernet. De sorte prikkene viser hvor det er fine hengekøyeplasser. Vær oppmerksom på at noen plasser kan være større eller bedre egnet enn andre. Kartutsnittet er hentet fra Norgeskart.no.
Teltplass ved Skredderudtjern - Oslomarka - Lillomarka - Fantastiske marka
En flott plass for hengekøyer ved Skredderudtjernet i Lillomarka.

7. Skredderudtjern

Skredderudtjern er et fint badevann i kort avstand fra Slattum og Skytta i Nittedal. Den korte avstanden gjør naturlig nok Skredderudtjern til et populært turmål, og ikke bare for bading. Her er det noen fine plasser på nordsiden av vannet langs den rødmerkede skitrasséen, som også passer for hengekøyer. Den beste plassen er nok den som ligger lengst vest, hvor det er flere bjørketrær i en klynge. Den korte avstanden gjør det også enkelt å komme hit på hengekøyetur bare for noen timer en formiddag eller en kveld midt i uka når været er pent.

Barn: Passer fint for barn ned til 4-5 år.

Slik kommer du deg dit: Det går både blåmerket sti og en bred og fin rødmerket skitrasé opp til Skredderudtjern fra Slattum. Begge alternativene er på rundt 2 kilometer. Nærmeste bussholdeplasser er Hauger og Slattum. Fra Skytta kan du følge Bjønndalsveien et godt stykke og videre i rødmerket skitrasé til vannet, i underkant av 3 kilometer. På Skytta er nærmeste bussholdeplass Seterhaugen.

Teltplasser ved Skredderudtjernet - Oslomarka - Lillomarka - Fantastiske marka
Skredderudtjernet. De sorte prikkene viser hvor det er fine hengekøyeplasser. Vær oppmerksom på at noen plasser kan være større eller bedre egnet enn andre. Kartutsnittet er hentet fra Norgeskart.no.

HUSK NÅR DU SKAL PÅ TUR:

  • Husk å planlegge turen, og vær forberedt.
  • Bruk allerede etablerte telt- og hengekøyeplasser. Ikke slit unødig på naturen ved å lage nye.
  • Ta med søppel hjem. Har du tatt det med ut på tur, skal du ta det med hjem fra tur. Dette gjelder også mat.
  • Respekter fiskereglene, og kjøp fiskekort.
  • Ta hensyn til andre som er ute på tur samtidig som deg.

Her kan du lese mer om sporløs ferdsel: Hva er egentlig sporløs ferdsel?

5 thoughts on “7 anbefalte hengekøyeturer i Lillomarka

Leave a Reply