Utsikt over Drammensfjorden fra utsiktspunktet på Knivsfjellet på Hurumlandet - Fantastiske marka

5 toppturer med utsikt på Hurumlandet

Da jeg gikk mine første turer på Hurumlandet, føltes det som at jeg hadde oppdaget et skjult turparadis i kort avstand fra Oslomarka. Her var det flott skogsterreng med supre turområder og mange fine topper og utsiktspunkt. Utrolig nok var det et område nesten helt uten merking og blåmerkede stier. Jeg ble rett og slett litt sjokkert over den manglende skiltingen og merkingen, og tenkte at vi som går mye i Oslomarka tydeligvis er godt vant.

Jeg vil derfor herved på det varmeste anbefale 5 flotte toppturer på Hurumlandet. En av de nærmeste naboene til Oslomarka.

1. Himmelvannet

Utsiktspunktet rett sør for Himmelvannet på Knivsfjellet, er en perle. Furutrærne og skogen klamrer seg så vidt fast til det stupbratte, åpne svaberget. Her står du bokstavelig talt helt på kanten av Hurumlandet. Drammensfjorden ser ut som en bred elv under deg, og på motsatt side ligger den innbydende Svelvikmarka. Forbi Svelvik og videre nordover slynger fjorden seg langs Hurumlandet mot Hyggen. Det er mot sør at utsikten og horisonten virkelig åpner seg opp, og du kan følge Drammensfjorden forbi Holmsbu og Krokåsen til Langøya utenfor Holmestrand med åsene innover Vestfold som fjerne kulisser. Det er en fin tur over Knivsfjellet til utsiktspunktet fra Klokkarstua. Fra startstedet følger du Knivsfjellveien i rundt 2,5 kilometer sørover. Rundt hundre meter fra der veien tar en skarp høyresving, går det en tydelig, men umerket sti inn i skogen mot venstre. Fra grusveien til utsiktspunktet er det rundt 1 kilometer på umerket sti for det meste gjennom åpen furuskog.

Turbeskrivelsen jeg laget på UT.no er dessverre blitt slettet etter press fra en av grunneierne.

Barn: Passer for turvante barn ned mot 6-7 år. Overnatting: Noe plass til hengekøye, lite egnet for telt. Startpunkt: Huringen stadion / Hovenga samfunnshus. Kollektivtransport: Buss til Hurum rådhus. Bil: Parkering ved Huringen stadion / Hovenga samfunnshus. Blåmerket: Nei. Mobildekning: Ja. Varighet: Ca. 50 min. å gå en vei.

Utsikt over Oslofjorden fra Toftefjell ved Tofte på Hurumlandet - Fantastiske marka
Fra Toftefjell har du fri utsikt tvers over Oslofjorden og sørover mot Tønsberg.

2. Toftefjell

Toftefjell er et av de beste utsiktspunktene på Hurumlandet. Langs svaberget på toppen har du mil på mil med fri sikt utover Oslofjorden. Tvers over fjorden strekker Jeløya seg utover og skygger nesten for Son, godt synlig på fastlandet. Tofteholmen og Ramvikholmen stikker så vidt opp over overflaten og i bakgrunnen ligger kysten sørover langs Horten mot Åsgårdstrand. Utsikten fra Toftefjell er teoretisk på 45 kilometer, som betyr at du med kikkert på en klar dag i alle fall skal kunne se øygruppa Bolærne rett utenfor Tønsberg. Det er en kort tur opp til utsiktspunktet fra startstedet, for det meste i moderat til bratt stigning.

Kart og turbeskrivelse på UT.no finner du her!

Barn: Passer for turvante barn ned mot 5-6 år. Overnatting: Lite egnet for overnatting i telt og hengekøye. Startpunkt: Tofte ungdomsskole eller Hurum Kraft. Kollektivtransport: Buss til Skogveien. Bil: Parkering ved Tofte ungdomsskole etter Kl. 15 eller ved Hurum Kraft. Blåmerket: Nei. Mobildekning: Ja. Varighet: Ca. 30 min.

Utsikt mot Drammen fra det gamle branntårnet på Stikkvannskollen på Hurumlandet - Fantastiske marka
Utsikt mot Drammen fra det gamle brannvakttårnet på Stikkvannskollen. Ferdsel i tårnet skjer på eget ansvar.

3. Stikkvannskollen

Allerede i 1912 ble det bygget en brannvakthytte på Stikkvannskollen, det høyeste punktet på Hurumlandet. Hytta ble brukt til skogbrannovervåking i tørre sommermåneder helt frem til 1937, da den ble erstattet av et brannvakttårn i armert betong. Et tårn som fremdeles står på toppen av Stikkvannskollen. Brannvakttårnet, eller skogbrannvaktstasjon som det egentlig heter, var ett av flere slike tårn i skogene på Østlandet. De ble plassert slik at de hadde godt utsyn over skogen rundt, og samtidig var synlig fra minst ett annet brannvakttårn. Nærmest Stikkvannskollen lå tårnet på Furukollen på Nesodden, men det var også i kontakt med tårnet på Haveråsen i Vestmarka og brannvakthytta på Gjevlekollen i Finnemarka så lenge disse var i drift. Vaktordningen på Stikkvannskollen opphørte fra og med 1968, da skogbrannovervåkningen ble overtatt av småfly. Utsikten fra toppen av tårnet er spektakulær. Herfra ser du ut over kilometervis med grønne åser, med Sandungen og Mørkvannet som blå pustehull. Mot nord er Drammen godt synlig og det gamle kommunesenteret Sætre. På andre siden av Oslofjorden ligger skogtraktene rundt Drøbak, Ås og Vestby. Jeg håper virkelig kommunen setter av midler til å ruste opp dette fantastiske tårnet, slik at det fortsatt kan kan være til glede for turfolk i mange år fremover. En ide ville vært om de byttet ut hytta på toppen med en sittepyramide, og gjort tårnet til det råeste rundt hele indre Oslofjord. Husk at all ferdsel i tårnet skjer på eget ansvar.

Turbeskrivelse og kart på UT.no finner du her!

Les mer om brannvakttårnene rundt Oslofjorden her.

Barn: Passer for turvante barn ned mot 5-6 år. Overnatting: Lite egnet for telt eller hengekøye. Startpunkt: Semsporten. Kollektivtransport: Buss til Østli. Bil: Utfartsparkeringen Semsporten. Blåmerket: Nei. Mobildekning: Ja. Varighet: Ca. 35 min.

Turisthytta på Herstadhei på Hurumlandet - Fantastiske marka
Hytta på Herstadhei ligger i flott turterreng og har strålende utsikt fra utsiktsplattformen.

4. Herstadheihytta

Herstadheihytta er et populært turmål, særlig om vinteren. Fra utsiktsplattingen ser du utover Hurumlandet mot Håøya, Oscarsborg og Drøbak. Eglevannsåsen og Setervannsåsen skjermer for utsikten mot Sætre, mens du sørover kan hvile øyene på Drammensfjorden og Svelvikstrømmen. Herstadhei turisthytte som den egentlig heter, ble bygd mot slutten av 1940-tallet av turisthytteforeningen. Den er senere blitt utvidet og holder åpent om vinteren med servering i helgene. Særlig Herstadheia er et flott turterreng, men en langtur rundt Villingstadåsen og forbi Haugsplassen og Tjuvekollen kan anbefales på det varmeste.

Turbeskrivelse og kart på UT.no finner du her!

Barn: Passer for turvante barn ned mot 7-8 år. Overnatting: Overnatting i turisthytta. Startpunkt: Røykenhallen eller Hyggen barneskole. Kollektivtransport: Buss til Røyken VGS eller Hyggen. Bil: Parkering ved Røyken VGS og Røykenhallen. Blåmerket: Nei. Mobildekning: Ja. Varighet: Ca. 60 min. fra Røykenhallen.

Utsikt over indre Oslofjord fra Aukeåsen og Aukevarden på Hurumlandet - Fantastiske marka
Utsiktspunktet på Aukeåsen har fantastiske utsikt over Nesodden og Indre Oslofjord.

5. Aukeåsen

Rett nordøst for det høyeste punktet på Aukeåsen ligger et perfekt utsiktspunkt med fri sikt utover indre Oslofjord. Nesoddtangen skygger for Oslo rådhus, men alle de kjente landemerkene rundt Oslo er godt synlig; Tryvannstårnet, telemasta på Røverkollen og radarkuppelen på Haukåsen. Du kan følge hele kystlinja fra Nærsnes forbi Slemmestad til skjærgården utenfor Asker og Sandvika, og helt til Equinors hovedkontor på Fornebu. Nesodden ligger langstrakt og flat mot øst fra Spro og nordover. Aukåsen er et lett tilgjengelig og populært turmål i nærområdet. Fra Bø i nord kan du følge lysløypa fra Torvbråten skole opp åsen i slak motbakke. Når det flater ut og du runder toppen for å fortsette østover, går et en tydelig men umerket sti inn i skogen møt høyre. Denne kan du følge et godt stykke, før du ser en tydelig sti mot venstre rundt 50 meter før du kommer til toppunktet og Aukevarden. Både lysløypa og stiene til utsiktspunktet er tydelige og lette å følge, selv om de ikke er blåmerket.

Barn: Passer for turvante barn ned mot 6-7 år. Overnatting: God plass til hengekøye, og mulighet for overnatting i gapahuken. Startpunkt: Torvbråten skole. Kollektivtransport: Buss til Østskogen. Bil: Parkering ved Torvbråten skole eller ved barnehagen ved siden av etter Kl. 17. Blåmerket: Nei. Mobildekning: Ja. Varighet: Ca. 30 min.

7 thoughts on “5 toppturer med utsikt på Hurumlandet

  1. Dette virker som flotte turer, vi har startet å samle på kommunetopper, vet du om noen av disse turene tilhører den kategorien?

    1. Røyken og Hurum har mye å by på, og dette er flotte turer! Stikkvannskollen var høyeste topp i tidligere Hurum kommune, mens Villingstadåsen var høyest i tidligere Røyken kommune. Villingstadåsen ligger ved Herstadheia, som også er et flott turterreng. Husk da å ta turen innom Herstadheihytta 🙂 Har en gpx-fil (gps-rute) på turen opp til Villingstadåsen fra Røykenhallen, dersom du har behov for det. Bare send meg en e-post så skal du få den 🙂

      1. Var vel litt latskap her, kunne selvfølgelig ha Googlet det. Begge toppene er jo nå i Asker, og vi har snart tatt alle kommunetoppene i tidligere Akershus, er greit å utvide med kommunetopper som ikke er såååå langt unna.

        Alt er notert og satt på 2DO lista

  2. Villingstadåsens høyeste punkt er ikke merket. Gå til Langemyra og følg veien videre oppover. Gå til en jakt hytta og følg stie/stien forbi til venstre.
    Gamle jernbolter i berget forteller om det tidligere trigonometriske punktet på toppen
    Når du ser Drammen så er du der 354 moh.

  3. En fin artikkel. Ja, Hurumlandet / Hurumhalvøya er virkelig en perle. Selv begynte jeg å utforske Hurum for rundt 15 år siden, og ble nesten umiddelbart imponert over hvor flott og særegen naturen der var. Dessuten fikk man en følelse av å komme langt vekk fra hverdagens og byens kjas og mas. Hurumlandet var virkelig “et land for seg”, tilsynelatende langt utenfor allfarvei, og samtidig ganske nær byen.

    Dessverre er flere av de fineste landskapene og turområdene på Hurum nå sterkt truet av utbygging. Det verste er kanskje dette: “Norges vakreste tettsted”, idylliske, historiske og svært bevaringsverdige Holmsbu, beliggende i Askers “kunstnerdal”, kan snart bli dramatisk forandret av en gigantisk blokk- og rekkehusutbygging bare noen steinkast fra Holmsbu sentrum, på toppen av den såkalte Jørnsåsen.

    Som om ikke det var nok, er det planer om nye adkomstveier til åsen, og et industri-/næringsområde rett i nærheten av gamle Holmsbu kirke og kirkegård.

    Dette blir en katastrofe for Holmsbu og sørvestre Hurum hvis det går igjennom. “Holmsbuopplevelsen” vil gå tapt for all framtid. Så jeg vil sterkt oppfordre alle gode krafter til å ta kontakt med planavdelingen i Nye Asker kommune, og med Fylkesmannen, og til å gjøre det de kan for å overtale dem til å stoppe dette. Det er ikke for sent, men protestene må komme nå, og ikke senere.

    Se min høringsuttalelse her: https://edmund-schilvold.com/2020/09/18/en-protest-mot-den-planlagte-odeleggelsen-av-holmsbu-og-omegn-sorvestre-hurum/

Leave a Reply

Discover more from Fantastiske Marka

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading