Utsikt over Øyeren og Glomma fra Tjuvstuåsen - Oslomarka - Østmarka - Fantastiske marka

7 tips til turer med utsikt i Østmarka

Østmarka har noen perler av noen topper og utsiktspunkter. Bare navnet på topper som Bjønnåsen, Tjuvstuåsen og Sankthansåsen er nok til å fylle turfolk med godt humør og turglede. Toppene og utsiktspunktet er godt egnet som turmål for korte eller lange nærturer, du bestemmer selv både farten og lengden på turene. Jeg har samlet 7 av mine egne favoritter i Østmarka, som er ganske lett tilgjengelige. Jeg blir like overrasket og begeistret hver gang jeg kommer tilbake til en av disse toppene og utsiktspunktene, så de anbefales på det varmeste.

Reis kollektivt: Slik reiser du kollektivt til Østmarka

Kveldsutsikt fra Grønliautsikten mot Kolsåstoppene - Oslomarka - Østmarka - Fantastiske marka
Kveldsutsikt fra Grønliautsikten, med Kolsåstoppene i det fjerne.

1. Grønliautsikten

En kort gåtur opp åsen bak Grønlia finner du en anonym fjellknaus, gjemt i skogen bare 30 meter fra blåstien som går mellom Grønlia og Haukåsen. Det er en flott furukolle som gir overraskende god utsikt langs Groruddalen og tvers over Oslo og Bærum mot Kolsåstoppene som du kan se i silhuett. Mot nord ser du ut over Årvoll og skianlegget på Grefsenkollen. Tårnene på både Røverkollen og Tryvannshøgda er synlig. I synsranda mot venstre ser du litt av fjorden, som blokkeres av de nordlige delene av Østmarka som brer seg utover som et grønt grantreteppe. Ved utsiktspunktet er det relativt flatt, og en åpen furuskog gir god plass på toppen for de som gjerne vil overnatte.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 6-7 år.
Overnatting: Gode forhold for telt og hengekøye.

Slik kommer du deg dit: Et godt sted å starte for å komme til Grønlia-hytta er fra Lindeberg. Kommer du med t-banen går du til venstre ut av stasjonsbygget og deretter på skrått til høyre mot en park/skianlegg. Fortsett videre oppover mot høyre på en gangvei i retning et parkeringshus. På toppen av gangveien gå slakt mot venstre og fortsett forbi parkeringshuset. Ved neste vei, hold igjen til venstre og følg veien frem til en bom og parkeringsplass på venstre side. Her starter både rødmerkede skiløyper og blåmerkede turstier. Gå tvers over parkeringsplassen og inn på grusvei, som svinger mot venstre i moderat oppoverbakke. Fortsett på grusveien, som også er lysløype, noen hundre meter før du kommer til et stikryss for blåmerkede stier på høyre side. Fortsett inn i skogen på høyre på sti merket til Grønlia. Stien er velbrukt og godt synlig i terrenget, som er lettkupert. Etter et stykke kommer du til en bekk med trebro og du ser Grønlia-hytta mot venstre. Gå opp og rundt hytta på fremsiden, og fortsett på blåmerket sti på andre siden av hytta skiltet mot Haukåsen. Stien går inn i skogen igjen og fortsetter først flatt og deretter i lett og moderat stigning. Den flater ut når du ser en fjellknaus rett fremfor deg, ta til høyre og fortsett langs en lav fjellside på venstre hånd. Du kommer til en lett oppoverbakke, og når det igjen flater ut ser du en umerket tydelig sti inn til venstre mellom noen bjørketrær. Først opp en liten kneik og deretter flatt inn rundt 30 meter til utsiktspunktet. Det er i underkant av 2 kilometer fra t-banestasjonen til utsikten, og turen tar rundt 40 minutter avhengig av tempo. Nærmeste bussholdeplass er Lindeberg T som stopper ved t-banestasjonen. Fortsett tvers gjennom t-banesenteret for å komme til parken/skianlegget, og videre opp mot Grønlia.

Flere turtips: 7 tips til hyttetur med barn i Oslomarka
Flere turtips: 7 supre tips til kanoturer i Østmarka

Utsikt mot Tryvannshøgda fra St. Hansåsen - Oslomarka - Østmarka - Fantastiske marka
Utsikt fra St. Hansåsen med Tryvannstårnet i horisonten.

2. Sankthansåsen

Sankthansåsen er et godt eksempel på at riktig plassering betyr alt. Til tross for sine beskjedne 224 moh. har du flott 180-graders utsikt over omlandet; mot Grefsenkollen og Årvollåsen, mot Kikut og Tryvannstårnet i nordvest og til skjæringa mellom Otervannsåsane langt i det fjerne. Mot øst har du Skullerud, Bergkrystallen og ryggen på Nesodden. I horisonten ser du silhuetten av Kolsåstoppene i Bærum og på en fin dag med godt kamera ser du tydelig fjernsynstårnet på Jonsknuten ved Kongsberg. På toppen av Sankthansåsen er terrenget preget av furu, røsslyng og blanke svaberg. Det er relativt flatt og fint og god plass for de minste til å løpe rundt. Både Nøklevannet og Skraperudtjern ligger rett i nærheten, det samme gjør Skullerudstua og Rustadsaga. Sankthansåsen kan dermed enkelt kombineres med flere gode opplevelser i nærmiljøet.

Kart og turbeskrivelse til Sankthansåsen på UT.no finner du her!

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 4-5 år.
Overnatting: Gode forhold for kuppeltelt, men begrensede muligheter for hengekøye.

Slik kommer du deg dit: Det bete stedte å starte for en topptur til Sankthansåsen er fra Rustadsaga sportsstue. Fra Rustadsaga følger du blåmerkene mot Mariholtet og Sarabråten på grusvei. Ta til høyre i første kryss og samme i påfølgende kryss et kort stykke etterpå. Deretter ned kort bakke og på skrå inn i skogen under et grantre umiddelbart etter lyktestolpe nummer 2 fra krysset. Stien er umerket, men tydelig og lett å følge i terrenget. Først i lett oppoverbakke ca. 20-30 meter før den flater ut og fortsetter i flatt terreng inn mot toppen. Litt stigning helt til slutt mot toppunktet. Det tar i underkant av 10 minutter å gå fra Rustadsaga. Nærmeste t-banestasjoner er Bogerud og Skullerud, mens nærmeste bussholdeplasser er Bogerud T og Welding Olsens vei. Det tar rett over 10 minutter å gå fra Bogerud T-banestasjon til Rustadsaga sportsstue. Nærmeste parkeringsplass er utfartsparkeringen ved Skullerud skole i General Ruges vei.

Utsikten fra Tømmerås - Oslomarka - Østmarka - Fantastiske marka
Utsiktspunktet på Tømmerås, med sikteskive og kart.

3. Tømmerås

Tømmerås er det høyeste punktet i Ski kommune med sine 313 moh. Til tross for beskjeden høyde er utsikten ikke noe å klage på. Noen meter vest for selve toppunktet ligger utsiktspunktet på toppen av en fjellskrent. Fra denne naturlige åpningen i skogen har 180 graders utsikt vestover. Mot nord ser du tydelig Holmenkollen og Tryvannshøgda, enda bakenfor der igjen reiser Norefjell seg over åsene i Nordmarka. Vestover ser du Fornebulandet med hovedkvarteret til Equinor som et tydelig landemerke, og enda litt til venstre er skianlegget på Vardåsen i Kjekstadmarka godt synlig. Med et godt kamera eller kikkert ser du tårnet på Jonsknuten rett nord for Kongsberg og er du heldig kan du skimte både Blefjell og Gaustatoppen i Telemark og Færder fyr i Oslofjorden. Lions Club Langhus-Siggerud har satt opp en flott sikteskive og et kart som en gave til Ski kommune, noe som gjør det enkelt å få med seg alle høydepunktene. Tømmerås er en åpen, furudominert ås, som gjør den barnevennlig og godt egnet for overnattingsturer. Det er også satt opp flere sittebenker ved utsiktspunktet, så det er ingen grunn til å haste videre når du først har kommet opp hit.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5-6 år.
Overnatting: Gode muligheter både for telt og hengekøye.

Slik kommer du deg dit: Til Tømmerås kommer du deg lettest fra golfbanen på Krokhol. Det er parkeringsplass på nedsiden av klubbhuset rett ved veien, alternativt stopper bussen rett ved innkjøringen til golfklubben. Fra golfbanen kan du enten gå på grusvei nesten hele veien opp, eller du kan gå på blåmerket sti gjennom skogen. Begge alternativene starter med å gå opp den lille bakken fra parkeringsplassen og passere klubbhuset på grusveien. Fortsett rett frem og hold deretter til venstre og forbi en bom. Fortsett videre på grusvei opp en bakke før du treffer på skilt til blåmerket sti på høyre side. Ta inn på stien, som går i lettkupert skogsterreng forbi Skarveåsen, Paddetjern og opp til utsiktspunktet. Hvis du velger grusveien opp, eller ned, er dette en raskere men ikke lite flott tur. Istedenfor å ta inn på blåmerket sti i starten, fortsetter du bare videre oppover på grusveien. Dette går i vekselsvis flate strekninger og i moderate stigninger. Etter rundt 2,6 kilometer kommer du til et stikryss, følg skiltingen mot Tømmerås og ta inn på blåmerket sti på høyre side. Herfra er det lett kupert på godt synlig sti, først relativt flatt før en liten motbakke opp mot neste stikryss. Her fortsetter du rett frem, og det er ca. 500 meter frem til toppen. Turen fra Krokhol til toppen tar i underkant av 50 minutter gjennom skogen.

Utsikt fra Bjønnåsen med tusenårsvarden - Oslomarka - Østmarka - Fantastiske marka
Utsikten fra Bjønnåsen med tusenårsvarden til Rælingen kommune i forgrunnen.

4. Bjønnåsen

Panoramautsikten fra Bjønnåsen er blant de fineste i hele Oslomarka. Herfra har du utsikt mot Mistberget, Gjerdrum og Romeriksåsene i nord, innover Nittedal mot Varingskollen og i sørvest ligger «golfballen» på Haukåsen trygt på et grønt teppe av grantrær. Rett vestover ligger Kikut og Kobberhaugene i Nordmarka som en silhuett bak tårnet på Røverkollen. Også Holmenkollen og Tryvannstårnet er godt synlig, og er du heldig med været kan du også skimte Blefjell og Gaustatoppen i Telemark. Det er ikke rart Bjønnåsen er en populær topp, også for barnefamilier. Utsikten er fantastisk og det er god plass ved utsiktspunktet og det er satt ut benker og bord. Det er også satt opp en forseggjort sikteskive som hjelper deg med å finne alle toppene du kan se fra Bjønnåsen.

Her finner du turbeskrivelse og kart på UT.no: Bjønnåsen i Rælingen

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 6-7 år.
Overnatting: Det kan være litt trafikk her, men det er gode muligheter for hengekøyer eller å sove rett på bakken. Dårlige forhold for telt.

Slik kommer du deg dit: De to vanligste startstedene er Sandbekken på Løvenstad eller Marikollen i Fjerdingby, begge i Rælingen. På Løvenstad starter du ved Sandbekken fotballbane hvor det er gode parkeringsmuligheter. Buss rute 411 kjører forbi, og nærmeste holdeplass er Sandbekkhallen. Fra parkeringsplassen går du sørover med gressbanen på din venstre side. Ved enden av banen går du igjennom bommen, og da har du Sandbekkstua til venstre. Hold mot venstre på gangstien og følge den opp en slak bakke. Hold til høyre oppover bakken og du kommer etter ca. 50 meter til første skiltpost på den blåmerkede stien. Herfra er det skiltet til Bjønnåsen. Turen opp fra Sandbekken er går i lette til moderate stigninger stort sett hele veien. Stien er svært slitt og tydelig i terrenget og dermed enkel å følge. Fra Sandbekken tar turen opp til Bjønnåsen litt i underkant av 40 minutter, avhengig av tempo naturligvis. Stien fra Marikollen er brattere enn stien fra Sandbekken og tar litt lenger tid. Se lenger ned under Marikollenslottet for beskrivelse.

Flere turtips: 10 topper med panoramautsikt i Oslomarka

5. Tjuvstuåsen

Tjuvstuåsen er et populært turmål for de som bor på østsiden av Østmarka. Fra toppen av Tjuvstuåsen har du bred og strålende utsikt over Øyeren og de skogkledte åsene innover Fetmarka og Romerike. Mot nordøst ser du oppover Glomma der den passerer Fetsund, og Øyerendeltaet kan så vidt skimtes. Tjuvstuåsen har en spennende historie som går over tusen år tilbake i tid. På toppen ligger det igjen rester etter en gravrøys fra bronsealderen, og åsen ble sannsynligvis også brukt som bygdeborg under den såkalte folkevandringstiden. Det er relativt romslig på toppen, med en naturlig åpning mot øst på den ellers så skogkledte åsen. Her er det en godt plassert bålplass, og akkurat flatt nok til at du kan strekke ut beina og nye utsikten mens du tar en matbit.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 7-8 år.
Overnatting: Begrensede muligheter for telt eller hengekøye.

Slik kommer du deg dit: De fleste starter til Tjuvstuåsen fra parkeringsplassen ved Myrdammen. Buss stopper i kor avstand fra innkjøringen til parkeringsplassen og det er rundt 600 meter fra fylkesveien til selve utfartsparkeringen. Turen starter ved å passere bommen på grusveien opp mot dammen. Rundt 30 meter etter bommen ligger det en grasslette på høyre side. På andre siden av denne i skogbrynet, går det en synlig trasé for ski oppover i terrenget. Følg denne i rundt 50 meter før du ser et skilt på høyre side som peker videre mot Tjuvstuåsen. Kort etter skiltet går det en tydelig sti inn mot venstre, som du følger. Den fortsetter relativt flatt rundt kanten på et dalsøkk før den stiger i en bratt motbakke. Etter et stykke flater det ut og fortsetter videre på lettkupert tydelig sti. Etter noen hundre meter treffer stien en kryssende skogsmaskintrasé. Ta inn til venstre på denne, og fortsett videre, til traséen går over i skogssti over et myrparti. Fortsett over myrlendt terreng og åpen furuskog, og opp en moderat stigning. Denne flater ut, og stien fortsetter i et vått, myrlendt skogsterreng. Stien svinger merkbart mot høyre og oppover et stykke slik at det blir tørrere. Du fortsetter i moderat stigning, og rett bak et stort grantre tar stien en krapp vending mot høyre. Du nærmer deg nå toppen. Fortsett på stien et stykke videre oppover i moderat stigning, og på toppen vil du se at skogen åpner seg på høyre side. Det er i overkant av 2 kilometer til toppen og turen tar i underkant av 40 minutter opp.

Utsikt over Østmarka fra Ramstadslottet - Oslomarka - Fantastiske marka
Utsikt mot sørvest fra Ramstadslottet.

6. Ramstadslottet

Jeg må innrømme at Ramstadslottet er en av mine egne favoritter i Østmarka. Og som regel pleier jeg å kombinere en tur hit, med en tur over Bjønnåsen. Det er en fin, passe lang tur som gir både flott utsikt og gode skogsopplevelser. Ramstadslottet ligger i naturreservatet med samme navn. Turen inn går gjennom flott, åpen barskog med mosekledt skogbunn, før det blir tørrere og mer furudominert mot toppen. På vei over ryggen mot toppen kommer du plutselig til utsiktspunktet mot sørvest og Østmarkas skogkledte åser åpenbarer seg foran deg. Det er en magisk opplevelse for oss som er glad i skogen og flott natur. Herfra ser du over minst 7 blåner sørover og du skimter litt av Øyeren mot øst. Snur du deg og går litt ut mot kanten reiser tårnet på Røverkollen seg mot nordvest og bakom den ser du konturene av Kopperhaugene og Kikut. Det er god plass på toppen til å ta en pause og spise litt, og ellers bare nyte utsikten.

Barn: Passer for turvante barn ned til 9-10 år.
Overnatting: Plass til lite kuppeltelt, dårlige forhold for hengekøye.

Slik kommer du deg dit: Det er blåmerkede stier til Ramstadslottet både fra Marikollen skianlegg og Sandbekken i Rælingen. Går du fra Sandbekken, starter du ved Sandbekkenstua og følger grusveien mot Åmotdammen. Fortsett på grusveien opp på venstre side av dammen og fortsett videre langs vannet frem til veien slutter. Her følger du blåmerking mot venstre og inn på en skogsbilvei og skitrasé som går i lett stigning. Følge denne et stykke før den tar skarpt mot venstre, og fortsetter oppover i slak motbakke. Stien flater ut omtrent når du får Bjønnåsen på din venstre side, og går deretter et lengre stykke i moderat nedoverbakke, mot den sørlige foten av Bjønnåsen. Her er det et nytt stikryss, og du følger blåmerket sti til venstre, skiltet mot Ramstadslottet. Du fortsetter et lengre stykke på både rødmerket skitrasé og blåmerket tursti, som er bred og synlig i skogen. Terrenget er lettkupert frem mot neste stikryss hvor du også kommer til grensen for naturreservatet. Hold mot venstre og følg skilting mot Ramstadslottet. Etter kort stykke går den blåmerkede stien anonymt inn i skogen til høyre, her er det lett å gå forbi. Stien starter i lett stigning og fortsetter i moderat stigning et lengre stykke. Etter hvert flater det ut og du kommer til nytt stikryss, hvor du fortsetter opp en halvbratt kneik til venstre, og videre oppover i kupert terreng til du kommer til utsiktspunktet på toppen. Det er rundt 4 kilometer til Ramstadslottet fra Sandbekken, og turen tar i overkant av 1 timer. Hvordan du kommer til Sanbekken kan du lese under turen til Bjønnåsen.

Utsikt fra Skullerudåsen - Oslomarka - Østmarka - Fantastiske marka
Kveldsutsikt fra Skullerudåsen.

7. Korpåsen ved Skullerud

Langs kanten på Skullerudåsen ligger Korpåsen, med et naturlig svaberg som åpner opp skogen og gir strålende utsikt østover. Turen opp fra Skullerudstua er kort men bratt, noe som gjør dette til et lett tilgjengelig og mye brukt utsiktspunkt. Rett fremfor deg ligger Nordstrand og skygger så vidt for Oslofjorden med Nesodden i bakgrunnen. I horisonten mot øst er Kolsåstoppene og flere åspartier i Vestmarka godt synlig, mens åstoppene i Krokskogen er silhuetter mot himmelen i nordvest. Det er svært romslig og godt med plass på langs kanten av svaberget, og det er en liten bålplass med stokker rundt på det beste utsiktspunktet. Dette er et svært populært sted for nærturer, og mange benytter nok også muligheten til å overnatte her.

Her finner du turbeskrivelse og kart på UT.no: Utsiktstur til Korpåsen ved Skullerud i Østmarka

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 7 år.
Overnatting: Gode forhold for telt og hengekøye.

Slik kommer du deg dit: Det er mulig å komme hit fra Rustadsaga på umerkede stier, men det raskeste er å starte turen ved Skullerudstua. Herfra følger du blåmerket sti skiltet Flyktningeruta, over skianlegget og deretter på liten trebro over Ljanselva. Fortsett opp kort bakke og deretter inn å grusvei mot snuplassen ved Skullerud vannbehandlingsanlegg. Fortsett inn på blåmerket sti skiltet Flyktningeruta i rundt 50-100 meter før du kommer til en tydelig sti inn til venstre. Ta inn her og fortsett et kort stykke før du kommer til en opparbeidet bålplass med sittestokker rundt som kalles Ole Opsahls Plass. Her går det en umerket sti inn på venstre side av bålplassen. Først i lett stigning, men ganske raskt går stien over i en bråbratt motbakke. Her er kan stien stedvis være utydelig, men det er bare å fortsette rett opp og deretter holde til venstre når det flater ut etter hvert. Herfra er det rundt 50 meter langs kanten til utsiktspunktet.

19 thoughts on “7 tips til turer med utsikt i Østmarka

 1. Prøvde oss på denne turen men fant ikke frem. Er det noen muligheter for å få med kart link?

  1. Hei, hvilken av toppene var det dere ikke fant frem til? Hjelper gjerne med kart selvfølgelig. Det hadde vært til stor hjelp om du kunne sagt noen ord om hvor dere “mistet tråden”, så kan jeg oppdatere turbeskrivelsen!

   1. Vi fant det bare ikke. Hva defineres som ett kryss? Vi kom oss til toalettet i enden av nøkklevann og der var det ett kryss, men tydeligvis ikke riktig kryss!

   2. Hei, ja, den kan være litt vrien første gangen. Når du går innover mot Nøklevann på Rustadsaga-veien, passerer du bommen og går videre på grusveien til du ser Rustadsaga Sportsstua på venstre side. Følg grusveien opp til Rustadsaga Sportsstue og gå inn på plassen ved hovedinngangen. Derfra går du 15-20 meter til en grusveien (ha Sportsstua i ryggen), og ta inn til høyre på grusveien i lett motbakke. Da har du et åpent hestejorde på høyre hånd. Etter rundt 30 meter fortsetter grusveien opp til venstre og ned til høyre. Følg grusveien ned til høyre. I krysset ser du det står en lyktestolpe på venstre side av grusveien. Ved neste lyktestolpe på venstre side, ser du en umerket men tydelig sti som går inn i skogen under en stor “skjørtegran”. Denne tar du inn på og følger helt opp til toppen av St. Hansåsen. Håper dette er til hjelp.

 2. Mange fine utsiktspunkter her, men jeg savner Tonekollen. Vet den ligger i Enebakk kommune, men den ligger jo samtidig i Østmarka. For ikke å snakke om toppen av tårnet ved Byseter. 360 grader rundskue og Østmarkas absolutt beste utsikt.

 3. Mange fine utsiktspunkter her, men jeg savner Tonekollen. For ikke å snakke om tårnet ved Byseter. 360 grader rundskue og Østmarkas beste utsikt.

 4. Bra skrevet om Kjerringhøgda. Min favoritt. Ser fram til kommende bloggpost om Tonekollen. Av utsiktspunktene ovenfor syns jeg nok nr 3 Tømmerås er det fineste, men foretrekker å gå fra Rausjøvegen.

 5. Pingback: Oslo - 19topper
 6. Hei, testet ut Bjønnåsen i dag fra Marikollen (den korteste ruta) og det virker som om stien er ødelagt av utvidelsen av skianlegget. Endte opp mellom anleggsarbeid og en anleggsvei. Er det et annet sted som er bedre å starte fra enn Marikollen?

  1. Hei, nei det er ikke så lett å komme frem etter utvidelsen av skianlegget. Du kan også starte fra Sandbekken, det er vel egentlig også en slakere vei opp. Parkering ved Sandbekken kunstgressbane.

Leave a Reply